ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
Αρχίζει αύριο το 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ

Από την κατάληξη, στην πλατεία Συντάγματος, της μεγαλειώδους Μαραθώνιας Πορείας που έγινε στις 18 του Μάη του 2003, 40 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη
Από την κατάληξη, στην πλατεία Συντάγματος, της μεγαλειώδους Μαραθώνιας Πορείας που έγινε στις 18 του Μάη του 2003, 40 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη
Αρχίζει αύριο, Παρασκευή, τις εργασίες του το 14ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Δημαρχείου της Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10). Η προσέλευση και εγγραφή των αντιπροσώπων θα γίνει από τις 5 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. οπότε αρχίζουν και οι εργασίες του Συνεδρίου, οι οποίες θα συνεχιστούν στον ίδιο χώρο και το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα.

Το 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ έρχεται να επισφραγίσει την πλούσια και πολύπλευρη δράση του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που αναπτύχθηκε στη χώρα μας με την καθοριστική συμβολή της ΕΕΔΥΕ το διάστημα που μεσολάβησε από το 13ο Συνέδριό της, τον Ιούλη του 1999, μέχρι σήμερα.

Στο 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ αναμένεται να πάρουν μέρος 500 σύνεδροι - αντιπρόσωποι και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου απ' όλη τη χώρα, εκλεγμένοι από προσυνεδριακές συνελεύσεις που ολοκληρώνονται σήμερα, Πέμπτη, 13 του Νοέμβρη. Εχουν προσκληθεί εκπρόσωποι κομμάτων, δήμαρχοι, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, φίλοι και συνεργάτες της ΕΕΔΥΕ, καθώς και ξένοι αντιπρόσωποι του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος.

Στη διάρκεια των εργασιών θα συζητηθούν θέματα όπως: Θέσεις και εκτιμήσεις για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και στη Μέση Ανατολή, τις απειλές για νέα χτυπήματα κατά χωρών (Συρία, Ιράν, ΛΔ Κορέας, Κούβα), ο ρόλος της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους μελλοντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του NATO και της ΕΕ. Επίσης, Ελληνοτουρκικά -Κυπριακό, ΟΗΕ, ο ρόλος του NATO, πυρηνικά όπλα κλπ.

Στόχοι του Συνεδρίου είναι:

-- Το δυνάμωμα του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, η συσπείρωση στην ΕΕΔΥΕ όσων αντιστέκονται στη «νέα τάξη πραγμάτων» και η ανάδειξη του φιλειρηνικού κινήματος σε αποφασιστικό παράγοντα για τις εξελίξεις.

-- Πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ στην κατεύθυνση συντονισμού του φιλειρηνικού κινήματος, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και παγκόσμιο.

-- Η οργάνωση Ολυμπιάδας Ειρήνης κατά την περίοδο Γενάρη - Μάη 2004, με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί αμέσως μετά το Συνέδριο.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Φωτιάδης, σε δήλωσή του στο «Ρ» ενόψει του Συνεδρίου τονίζει:

«Το Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η απειλή για επίθεση ακόμα και με πυρηνικά όπλα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης γενικεύεται.

Παράλληλα, όμως, δυναμώνει η αντίσταση των λαών στη βάρβαρη κατοχή και στην καταλήστευση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων τους. Δυναμώνει η αντεπίθεση του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης και το φιλειρηνικό κίνημα απλώνεται τώρα σε όλο τον κόσμο κόντρα στη "νέα τάξη πραγμάτων", που προκήρυξε πως θα επιβάλει στον κόσμο ο "πλανητάρχης" Μπους.

Με το Συνέδριό μας θα γίνει μια καλύτερη προσπάθεια, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συντονισμού του αγώνα για μια δίκαιη ειρήνη στον κόσμο.

Οι επεμβάσεις των μονοπωλίων στις εσωτερικές υποθέσεις των λαών, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, ξεσηκώνουν τους λαούς.

Τώρα ο ιμπεριαλισμός λέει πως θα κυριαρχήσει, με τα νέα οπλικά του συστήματα, τον κόσμο από το Διάστημα. Θα κάνει, λέει, τον "πόλεμο των άστρων". Εμείς απαντούμε πως θα τους κατεβάσουμε και από τα άστρα!

Συντονισμένη λοιπόν αντεπίθεση τώρα, με όλους τους λαούς που είναι η μοναδική υπερδύναμη. Είναι το μήνυμα του Συνεδρίου μας».

ΕΕ - ΝΑΤΟ
Πρόβες για κοινές επεμβάσεις

Την πρώτη κοινή στρατιωτική άσκηση «επί χάρτου» στην ιστορία θα πραγματοποιήσουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ από τις 19 έως τις 25 Νοέμβρη. Οπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η άσκηση με την επωνυμία «CME/CMX 03», θα έχει αντικείμενο τη διαχείριση κρίσεων και δε θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη στρατευμάτων επί του εδάφους.

Στόχος είναι να δοκιμαστούν οι δομές στη διαβούλευση και στη συνεργασία που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο οργανισμών σε περιόδους κρίσεων. Η άσκηση θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες και στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας των Δεκαπέντε. Από την πλευρά της ΕΕ θα συμμετάσχουν όλα τα κράτη - μέλη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Συμβουλίου Υπουργών και του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δορυφορικό κέντρο της ΕΕ ενώ από ΝΑΤΟικής πλευράς θα λάβουν μέρος όλες οι χώρες - μέλη και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ανώτατου συμμαχικού στρατηγείου (Shape). Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, «θα ληφθούν ακόμη υπόψη οι αποφάσεις για τη συμμετοχή του Καναδά και των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που δεν είναι μέλη της ΕΕ», όπως η Τουρκία.

Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για την εξωτερική πολιτική επιτρόπου Κρις Πάτεν, σύμφωνα με το φανταστικό σενάριο της άσκησης, η ΕΕ οφείλει να επιχειρήσει να διευθετήσει μια κρίση ανάμεσα σε δύο εθνικές μειονότητες σε ένα νησί «κάπου στον Ατλαντικό» και πιο συγκεκριμένα στο φανταστικό νησί «Ατλάντια».

Στην Κοκκινιά

Η ΚΟ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ απευθύνεται σ' όλες τις γυναίκες της περιοχής της και τις προσκαλεί σε συζήτηση την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο της Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ