ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εγκληματικές ελλείψεις θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς

Τη συνεχιζόμενη για χρόνια εγκληματική αδιαφορία των διοικήσεων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) και του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Κρήτης, που έχει ως αποτέλεσμα να δηλητηριάζονται καθημερινά οι εργαζόμενοι, οι ασθενείς και οι επισκέπτες από τα απόβλητα του κατεστραμμένου κλιβάνου αποτέφρωσης των μολυσματικών απορριμμάτων του νοσοκομείου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων (ΑΣΕ) του νοσοκομείου.

Οπως υπογραμμίζει η ΑΣΕ, πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η εδώ και χρόνια συνεχιζόμενη καταστροφή του κλιβάνου αποτέφρωσης, με την κατάρρευση και της καμινάδας του και παρά τις γραπτές και προφορικές αναφορές των εργαζομένων και τις δεσμεύσεις των υπευθύνων, τίποτα δεν έγινε έως σήμερα για τη λύση του προβλήματος. «Η ευθύνη ανήκει πλέον και στον ίδιο τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή», επισημαίνει η ΑΣΕ, τονίζοντας ότι ο κλίβανος αποτέφρωσης εδώ και χρόνια λειτουργεί σαν ανοιχτό βαρέλι καύσης απορριμμάτων και οι αποπνικτικοί μαύροι καπνοί του, γεμάτοι διοξίνες απ' την καύση και PVC υλικών (αρκεί ένα τρισεκατομμύριο του γραμμαρίου διοξίνης, για να προκαλέσει καρκίνο) πνίγουν τους χώρους, όταν επικρατεί άπνοια. Οπως τονίζει η Παράταξη, όταν φυσάει αέρας μολύνει τις κλινικές του νοσοκομείου, τον παιδικό σταθμό, την κουζίνα, όλους τους χώρους του νοσοκομείου, ενώ κατά καιρούς έρχονται και από άλλα νοσοκομεία λοιμώδη απορρίμματα για αποτέφρωση.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στο απροχώρητο και ζητά το άμεσο κλείσιμο του αποτεφρωτή. Επίσης, την κατασκευή, εκτός νοσοκομείου, νέας μονάδας ασφαλούς διαχείρισης των μολυσματικών απορριμμάτων με σύγχρονες τεχνολογίες αποστείρωσης και απολύμανσης, που να παρέχουν καταστροφή των μολυσματικών και παθογόνων παραγόντων χωρίς ρύπανση του περιβάλλοντος, χωρίς κινδύνους για την υγεία των εργαζόμενων και των πολιτών.

Και ...κουβάδες
με την πρώτη βροχή

Η ΑΣΕ υπογραμμίζει ακόμα ότι με τις πρώτες σταγόνες βροχής, μπήκαν πάλι φέτος σε «υπηρεσία» κουβάδες και λεκάνες για τη συλλογή των νερών, που στάζουν από διάφορα σημεία της οροφής του νοσοκομείου. «Το σύγχρονο Ολυμπιακό Νοσοκομείο μας που ετοιμάζεται να εισάγει σε λίγο σύγχρονα πανάκριβα συστήματα προστασίας από τη βιοτρομοκρατία, δεν μπορεί να σταματήσει τη βροχή, που διαποτίζει τις οροφές και δημιουργεί τριτοκοσμική εικόνα και επικίνδυνες καταστάσεις σε διάφορα τμήματα και κλινικές του», τονίζεται στην ανακοίνωση. Και ενώ η κτιριακή εγκατάλειψη του ΠαΓΝΗ είναι εμφανής, η διοίκηση προσπαθεί με μπαλώματα να διορθώσει τα αδιόρθωτα και σχεδιάζει κατασκευή νέου ορόφου.

Μετά από αυτά, η ΑΣΕ ζητά την άμεση υλοποίηση της μελέτης επισκευής των κατασκευαστικών λαθών, ατελειών και αστοχιών που, αν και από πολλά χρόνια έχει εκπονηθεί, μένει στα συρτάρια των διοικήσεων, λόγω έλλειψης χρημάτων.

ΠΕΣΙΝΕ
Κρύβουν τα ατυχήματα και κερδίζουν!

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Απ' όλα έχει ο αντεργατικός... «μπαξές» της κυβέρνησης, που μαζί με το μεγάλο κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση «φροντίζουν» ώστε οι εργαζόμενοι να στύβονται σαν λεμονόκουπες, ακόμα και όταν έχουν πάθει εργατικό ατύχημα. Ετσι, πετυχαίνουν και την απόκρυψη ή μείωση των ατυχημάτων.

Πρωτοπόρα σ' αυτή τη νέα αντεργατική μέθοδο αναδεικνύεται και πάλι η γαλλική πολυεθνική «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (γνωστότερη ως ΠΕΣΙΝΕ), που, μετά την εφαρμογή (1997) του προγράμματος «ΠΡΟΚΛΗΣΗ» των απολύσεων (οικειοθελείς αποχωρήσεις τις ονόμασαν), την εντατικοποίηση, την έξαρση των ατυχημάτων και την πολυειδικότητα, έρχεται, τώρα, με τρόπο πιεστικό και εκβιαστικό, να επιβάλει τις «προσαρμοσμένες θέσεις εργασίας» του σεμιναρίου επιμόρφωσης (προφανώς επιδοτούμενου από τον ΟΑΕΔ, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ στην ΠΕΣΙΝΕ) «ΝΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ». Βάσει του προγράμματος αυτού, εργαζόμενοι που έπαθαν ατύχημα ή έχουν προβλήματα βραχύχρονης διάρκειας, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού Εργασίας μπορούν να συνεχίζουν την εργασία τους σε άλλες θέσεις...

Βέβαια, εδώ, με τη συναίνεση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων, που δε λένε ποτέ «όχι» στις επιθυμίες της εργοδοσίας, για να μη διαταραχτεί και η «εργασιακή ειρήνη», αλλά και την «ιατρική συνταγή» του γιατρού Εργασίας που αποδέχτηκε τη γενική ρύθμιση. Ετσι, εργαζόμενος στην ΠΕΣΙΝΕ με κάταγμα στο πόδι (με νοσηλεία σε νοσοκομείο, με γύψο και νάρθηκα) από ατύχημα που έγινε την Τετάρτη 22/10/03, εμφανίζεται σαν ασθενής χωρίς διακοπή εργασίας. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του δελτίου ασφαλείας στις 6 Νοέμβρη, πρόσφερε (απλώς...), για μια βδομάδα, περίπου, υπηρεσίες από το σπίτι του!!

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ, μ' αυτό τον τρόπο η εργοδοτική τρομοκρατία εξασφάλισε την «ατιμωρησία», για την καταστρατήγηση κάθε κανόνα ηθικής. Οτι μπορεί να παρουσιάζει χαλκευμένα στοιχεία προκειμένου να αποσπά τα εύσημα, ενδεχομένως και κάποια διόλου ευκαταφρόνητα «μπόνους» από τα υπουργεία.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και στο ΔΣ του σωματείου εργαζομένων αντέδρασε σε μια τέτοια πρακτική, γνωρίζοντας εκ των προτέρων, από την πρακτική της εργοδοσίας, ότι θα ασκούνταν τρομερές πιέσεις και εκβιασμοί σε εργαζόμενους, προκειμένου να δεχτούν «εθελοντικά»... την ένταξή τους στο πρόγραμμα!!

Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν στις πιέσεις και στους εκβιασμούς της εργοδοσίας που επιδιώκει να εμφανίσει μια πλαστή, ωραιοποιημένη κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους δουλιάς.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΔΕΡΜΑ
Κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές

«Ολοι στις εκλογές χωρίς δισταγμούς και καθυστερήσεις», μ' αυτό το σύνθημα καλεί όλους τους εργαζόμενους στην κλωστοϋφαντουργία, στον ιματισμό και το δέρμα η διοίκηση του κλαδικού Συνδικάτου της Αθήνας για να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές που ξεκινάνε στις 26 Νοέμβρη και λήγουν στις 3 Δεκέμβρη. Με σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του Συνδικάτου καλεί τους εργαζόμενους να ενώσουν τη δύναμή τους, να κάνουν το Συνδικάτο ακόμα πιο μαζικό, ακόμα πιο ισχυρό γιατί αυτό επιβάλλει η υπεράσπιση και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων. Γιατί η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι σφοδρή. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης χτυπάει το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Γερό και μαζικό συνδικάτο σημαίνει αντίπαλο δέος στα σχέδια της κάθε εργοδοσίας και κυβέρνησης. Κάθε δισταγμός και υποχώρηση μπορεί να στοιχίσει ακριβά» επισημαίνει το Συνδικάτο, τονίζοντας ότι έδωσε και δίνει καθημερινά σκληρές μάχες. Μπορεί να γίνει όμως πιο δυνατό κόντρα στις πολιτικές που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, κόντρα σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, για να δοθεί μήνυμα αντίστασης και προοπτικής.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Προωθεί τη μερική απασχόληση

Την απόφαση για πρόσληψη ενενήντα τριών εργαζομένων με τη μορφή της μερικής απασχόλησης, πήραν κατά πλειοψηφία οι παρατάξεις που στηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου. Με τον τρόπο αυτό, σπεύδουν να υλοποιήσουν τον αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο.

Η «Πρωτοβουλία Αγωνιστική Συμπαράταξη», που ψήφισε κατά αυτής της απόφασης, ανέδειξε τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νόμου που οδηγεί στην παραπέρα αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα. Ενώ επισήμανε ότι ευθύνες για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής έχουν και τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αντί να εκφράζουν τα συμφέροντα του λαού, ταυτίζονται πλήρως με τις επιλογές του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λήφθηκε ενάντια στις θέσεις των εργαζομένων του δήμου, που με ομόφωνο ψήφισμα της γενικής τους συνέλευσης ζήτησαν από το δήμο να μην προχωρήσει στην αποδοχή της μερικής απασχόλησης. Οπως αναφέρεται στο ψήφισμα, με το νόμο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει την ανατροπή της σταθερής και μόνιμης εργασίας, την ισοπέδωση των ήδη λεηλατημένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και την εξάρτηση και την πολιτική αιχμαλωσία όλο και περισσότερων ανέργων με την ψευδαίσθηση της απασχολησιμότητας. Ηδη, επισημαίνουν, σε επίπεδο δήμου ένας στους τρεις εργαζόμενους εργάζεται με ημερομηνίας λήξης, καθώς απασχολείται μέσω Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, με 8μηνες συμβάσεις, σε προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ