ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Προσήλωση στις αντιδραστικές διεθνείς συμφωνίες που είναι η αιτία του εγκλωβισμού

Στην τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

INTIME NEWS

Την προσήλωση στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, όπως και στον Κανονισμό του Δουβλίνου, που είναι οι βασικές αιτίες για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, δήλωσε για άλλη μια φορά χτες η κυβέρνηση, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα.

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τηρήσουμε την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, αυξάνοντας τις επιστροφές και εφαρμόζοντας ταυτόχρονα τους υπόλοιπους άξονες της πολιτικής μας, με πρώτον (...) τη φύλαξη των συνόρων μας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με σθεναρότητα», είπε χαρακτηριστικά. Στην ουσία, η κυβέρνηση υλοποιεί τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα.

Ο πυρήνας αυτής της αντιδραστικής στρατηγικής υλοποιείται: Με την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, με βάση την οποία οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία θα γίνονται μόνο από τα ελληνικά νησιά των hot spots, με εξαίρεση τους λεγόμενους ευάλωτους, εξ ου και ο εγκλωβισμός τους εκεί.

Με τον αντιδραστικό Κανονισμό του Δουβλίνου και το αντίστοιχο ευρωενωσιακό πλαίσιο ασύλου, που θεωρεί τις χώρες πρώτης γραμμής (σαν την Ελλάδα) ως αυτόματα υπεύθυνες για τους αιτούντες άσυλο, απαγορεύοντας τις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις, δηλαδή να μεταβούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Με τη στρατηγική του κεφαλαίου για ελεγχόμενη ροή όσων προσφύγων έχει ανάγκη το κεφάλαιο ως εργατική δύναμη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την ένταση της καταστολής ενάντια στους πρόσφυγες. Το σχέδιο της κυβέρνησης «είναι ξεκάθαρο. Περιλαμβάνει επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, επιστροφές πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είχαν γίνει μέχρι τώρα, κλειστές δομές (...) Δεν είναι θέμα μίας ημέρας ή μίας βδομάδας να αυξηθούν οι επιστροφές, όπως δεν είναι θέμα μίας ημέρας και μίας βδομάδας να έχουμε αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων (...) αλλά προχωρούμε σιγά - σιγά, όπως σας είπα και πριν, στην κατασκευή των κλειστών δομών», συνέχισε.

Στο μεταξύ, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε πως δεν μπορούν να στερούνται τροφής και στέγης ή ρουχισμού οι αιτούντες άσυλο επειδή παραβίασαν τους κανόνες του κέντρου υποδοχής στο οποίο διαμένουν. Η απόφαση ήρθε αφού εξετάστηκε η υπόθεση ενός ανήλικου Αφγανού που έχει ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο. Ο νεαρός αυτός έμενε σε κέντρο υποδοχής μεταναστών, αφού είχε υποβάλει αίτηση για την παροχή ασύλου. Εκεί ενεπλάκη σε έναν καβγά με άλλους ενοίκους διαφορετικών εθνικοτήτων. Στη συνέχεια ο διευθυντής του κέντρου τού στέρησε την υλική βοήθεια για 15 μέρες. Σε αυτό το διάστημα ο ανήλικος Αφγανός αναγκάστηκε να περνά τα βράδια του σε πάρκο των Βρυξελλών ή σε σπίτια φίλων του.

  • Λίγο μετά τις 10 το πρωί ολοκληρώθηκε η νέα χτεσινή επιχείρηση εκκένωσης σε υπό κατάληψη κτίριο στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια, η οποία είχε ξεκινήσει στις 6.15. Συνολικά, στο υπό κατάληψη κτίριο στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Μετσόβου έμεναν 138 πρόσφυγες, 66 άνδρες, 44 γυναίκες και 28 ανήλικοι. Ολοι οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για έλεγχο των εγγράφων τους.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συνεχίζονται οι δράσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες

Πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στην Κεντρική Μακεδονία, από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το ΠΑΜΕ, εργατικά Σωματεία, Αγροτικούς Συλλόγους, Συλλόγους Γυναικών, φοιτητές και μαθητές.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, τα σωματεία - μέλη του και ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας» καλούν σε συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ. έξω από το δημαρχείο, την ώρα που θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, για να απαιτήσουν να αναπτυχθεί ένα ρεύμα συμπάραστασης σε κάθε βασανισμένο άνθρωπο από το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Ταυτόχρονα, το Εργατικό Κέντρο συνεχίζει την πρωτοβουλία συγκέντρωσης τροφίμων, κυρίως για παιδιά και βρέφη, που αποτελούν την πλειοψηφία των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα σε δύο δομές στην περιοχή. Το υλικό συγκεντρώνεται καθημερινά στο Εργατικό Κέντρο, τις εξής ώρες: 9 - 12 το πρωί και 6 - 7 το απόγευμα (πληροφορίες στο τηλ. 2332022230).

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και οι Σύλλογοι Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ, σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, θα παραδώσουν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά φαρμακευτική βοήθεια που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο προγραμματισμός δράσης της Φοιτητικής Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Σήμερα Τετάρτη είναι μέρα συλλογής φωτογραφικού υλικού για το Προσφυγικό και έκθεσης φωτογραφίας στις σχολές. Την Πέμπτη 14/11, στις 9 μ.μ., προγραμματίζεται προβολή της ταινίας «Ζ» με θέμα τον πόλεμο, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής ΑΠΘ. Και το Σάββατο 16/11 προγραμματίζεται εκδήλωση μαζί με την ΕΔΥΕΘ. Θα ακολουθήσει συναυλία ενάντια στον πόλεμο, στο φασισμό και το ρατσισμό.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης καλεί όλα τα σχολεία, όλα τα 15μελή και 5μελή, πολιτιστικές ομάδες, συγκροτήματα και κάθε μαθητή να συμμετάσχουν στη συναυλία ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες, με τίτλο ένα στίχο του Μ. Ελευθερίου, «Να μάθουμε πώς τραγουδούν τ' αηδόνια αν μιλήσουν...». Η συναυλία προγραμματίζεται για τις 14 Δεκέμβρη.

  • Στα Γιάννενα, Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τον Πολυχώρο Νεανικής Δημιουργίας των Συλλόγων, διοργανώνουν διήμερο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 15 Νοέμβρη, στο πλαίσιο του οποίου θα συλλέξουν είδη πρώτης ανάγκης για τα προσφυγόπουλα, αύριο θα διοργανώσουν ιστορικό μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στην 46η επέτειο του Πολυτεχνείου και την Παρασκευή θα επισκεφτούν το hot spot στον Κατσικά, όπου θα παραδώσουν τα είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Ρατσιστικός οχετός από ομάδα περιφερόμενων ακροδεξιών

Το ρατσιστικό τους δηλητήριο προσπάθησαν να χύσουν στην προσφυγομάνα Καλαμαριά περιφερόμενοι ακροδεξιοί που με προκάλυψη ελάχιστους κατοίκους της περιοχής προκάλεσαν ένταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έγινε το βράδυ της Δευτέρας. Με συνθήματα όπως «έξω οι λαθρομετανάστες εισβολείς» και ξερνώντας αντικομμουνιστικό μίσος, απαίτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει ότι δεν θα δεχθεί μετανάστες και πρόσφυγες στην περιοχή.

Είναι η δεύτερη τέτοια προσπάθεια που στήνεται από ακροδεξιούς κύκλους και αρκετούς προσκείμενους στην παράταξη του δημάρχου Καλαμαριάς, με ακραία συνθήματα και πρακτικές. Η διοίκηση του δήμου, από τη μία, επιδιώκει να μην έρθει σε κόντρα με τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ, που εφαρμόζει πιστά τις ευρωενωσιακές δεσμεύσεις της χώρας μας στις διεθνείς συμφωνίες που οδηγούν στον εγκλωβισμό εντός των συνόρων μας δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. Από την άλλη, δεν θέλει να δυσαρεστήσει μερίδα των ψηφοφόρων της, δηλώνοντας έμμεσα και με υπονοούμενα ότι δεν θα δεχθεί μεταφορά προσφύγων στην Καλαμαριά.

Γι' αυτό άλλωστε η διοίκηση του δήμου δεν απέρριψε το αίτημα αλλά προσπάθησε να διαφύγει παραπέμποντας τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν για συζήτηση σε μια ...επιτροπή ψηφισμάτων. Στο στόχαστρο των ακροδεξιών βρέθηκαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που με ξεκάθαρο τρόπο έδειξαν ποια είναι η αιτία που γεννά τον πόλεμο και την προσφυγιά, τη φτώχεια και τη μετανάστευση και κάλεσαν σε αγώνα για την ανατροπή αυτών των αιτιών, σε δυνάμωμα της αλληλεγγύης για τους ξεριζωμένους.

Ο Β. Αντωνάκης, σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κάλεσε το λαό της προσφυγομάνας Καλαμαριάς να καταδικάσει τέτοιου είδους αντιδράσεις τονίζοντας ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι εισβολείς στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ σε βάρος μιας σειράς λαών. Δεν είναι οι μουσουλμάνοι που έρχονται στην Ελλάδα με σχέδιο να εξισλαμίσουν τον ελληνικό λαό αλλά τα θύματα των καταπιεστικών καθεστώτων και της άγριας εκμετάλλευσης που υπόκεινται πολλοί λαοί από μια χούφτα εκμεταλλευτές με τη συμμετοχή - συνενοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων. Εξαναγκάζονται να μετακινηθούν, πληρώνοντας αδρά τους δουλεμπόρους. Πολλοί απ' αυτούς το πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος έχουν γίνει υγρός τάφος χιλιάδων ψυχών».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την αλληλεγγύη και τον αγώνα με τους πρόσφυγες

Στο πλαίσιο της πολιτικής δράσης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ οργανώνονται εκδηλώσεις με θέμα: «Οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών χωρίζουν τους λαούς και γεννούν την προσφυγιά. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας και τον αγώνα μας ενάντια στον εχθρό».

Την Τετάρτη 20 Νοέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ., στον Κολωνό, στην αίθουσα του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας (Λένορμαν & Αλεξανδρείας). Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στην Ανω Κυψέλη, στο καφενείο «Το Αμπάρι του Πεντάρα» (Καυκάσου 157). Θα μιλήσει ο Κώστας Ρήγας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Παρασκευή 22 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στον Ασπρόπυργο, στην αίθουσα εκδηλώσεων (Ελασσόνος 19). Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Κάμπας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.

Το Σάββατο 23 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Ολυμπιακό Χωριό, στο Στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21). Θα μιλήσει η Ρούλα Τριγάζη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.

Τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στον Κόκκινο Μύλο, στο Καφενείο της Μαρίας (Φιλαδελφείας 336). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Κυριακή 1 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Κεντρικό Μενίδι, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Κεντρική Πλατεία 6). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης.

Στις 27 Νοέμβρη η κινητοποίηση στα νησιά

Παναιγαιακή κινητοποίηση θα γίνει την Τετάρτη 27 Νοέμβρη, αντί για τις 20, που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Το Εργατικό Κέντρο Σάμου σε ανακοίνωσή του αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία και τους φορείς όλων των νησιών του Αιγαίου να πραγματοποιήσουμε πολύμορφες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις την ίδια μέρα, στις 27 Νοέμβρη. (...) Εκφράζουμε αλληλεγγύη στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας. Στις 27 Νοέμβρη ενώνουμε τη φωνή μας και διαδηλώνουμε σε όλα τα νησιά του Αιγαίου!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ