ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στη Γάζα

Τουλάχιστον δέκα νεκροί Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης σκοτώθηκαν μέσα στο τελευταίο 48ώρο

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν ακροβολιστεί στα σύνορα με τη Γάζα

Copyright 2018 The Associated

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν ακροβολιστεί στα σύνορα με τη Γάζα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας. Μέσα στο τελευταίο 48ωρο, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού προχώρησαν σε διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές κατά «δεκάδων στόχων» σε βάρος των Παλαιστινίων την περιοχή και στην πραγματοποίηση χερσαίας επιχείρησης Ισραηλινών κομάντος με στόχο ανώτερα στελέχη της «Χαμάς», με αφορμή τη ρίψη ρουκετών.

Από τη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών κομάντος, που πραγματοποιήθηκε αργά προχτές το βράδυ, σκοτώθηκαν ένας διοικητής της «Χαμάς» στο Χαν Γιουνίς της Λωρίδας της Γάζας, έξι μέλη της οργάνωσης και ένας Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης. Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά άλλος ένας Ισραηλινός των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

Οι χτεσινές επιδρομές

Χτες το βράδυ αναφέρθηκε πως Παλαιστίνιοι μαχητές έριξαν «βροχή» τουλάχιστον 200 ρουκετών στα σύνορα με το Ισραήλ, χτυπώντας επιπλέον με αντιαρματικό πύραυλο λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς στρατιώτες σε ισραηλινή μεθοριακή περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες κατάφεραν να αποβιβαστούν ελάχιστα λεπτά πριν την έκρηξη. Οι νέες ρουκέτες δεν έμειναν δίχως ισραηλινά αντίποινα.

Το βράδυ της Δευτέρας, ισραηλινά βομβαρδιστικά αναφέρθηκε πως χτύπησαν «πάνω από 70 στόχους, συμπεριλαμβανομένων τριών τούνελ», σκοτώνοντας τουλάχιστον άλλους τρεις νεαρούς Παλαιστινίους. Αργότερα ανακοινώθηκε πως μέσα στους «στόχους» των Ισραηλινών ήταν και το κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού της «Χαμάς», «Al Aqsa TV», η μετάδοση σήματος του οποίου διακόπηκε λίγα λεπτά πριν δεχτεί τις βόμβες που προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές.

Σχεδιάζοντας τις επόμενες επιθέσεις

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως χτες το βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που διέκοψε την επίσκεψή του στο Παρίσι, είχε νέο γύρο διαβουλεύσεων με τον αρχηγό του στρατού και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, προκειμένου να καταλήξουν σε «νέες επιχειρησιακές αποφάσεις».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κόνρικους, επιβεβαίωσε ενίσχυση των στρατευμάτων στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας όχι μόνο με τεθωρακισμένα και μονάδες Πυροβολικού, αλλά και με «περισσότερες δυνάμεις αντικατασκοπείας», κατηγορώντας τη «Χαμάς» ότι «φέρνει την καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας».

Νωρίτερα ανακοινώθηκε πως σήμερα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία στην ισραηλινή μεθοριακή πόλη Ασντόντ.

Η νέα αύξηση της ισραηλινής επιθετικότητας διαδραματίζεται μερικές βδομάδες μετά την ανάπτυξη πολυάριθμων ισραηλινών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, τις συνεχείς απειλές του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν και ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων. Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται πλάι στις εντεινόμενες πληροφορίες για την πραγματοποίηση παράλληλων μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, με αιγυπτιακή μεσολάβηση, ανάμεσα στην ισραηλινή πλευρά και τη διοίκηση της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, με απώτερο στόχο μια «βιώσιμη συμφωνία εκεχειρίας».

Σε κάθε περίπτωση, η απότομη κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών προκάλεσε νωρίς χτες το πρωί μεγάλες διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι κηδείες των επτά Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν προχτές στην επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντος μετατράπηκαν σε λαϊκά συλλαλητήρια κατά της επιθετικότητας των ισραηλινών δυνάμεων.

Σε αυτό το κλίμα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς ξεκίνησε τη Δευτέρα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κουβέιτ, σχεδιάζοντας να συναντηθεί με τον εμίρη Σαμπάχ αλ Σαμπάχ και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στα Παλαιστινιακά εδάφη.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΕΡΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Γαλλο-ιταλικές κόντρες για τη συνέχιση του πλιάτσικου...

ΡΩΜΗ - ΠΑΛΕΡΜΟ.--

Ολοκληρώνεται σήμερα στο Παλέρμο της Σικελίας με περιορισμένες «προσδοκίες» η διήμερη σύνοδος που συγκάλεσε για τη Λιβύη η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, με υποτιθέμενο στόχο την «κλιμάκωση του αγώνα» κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», τον τερματισμό των συγκρούσεων, τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη και τον τερματισμό των μεταναστευτικών ροών προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Η υποβάθμιση της συνόδου, στην οποία είχαν προσκληθεί ηγέτες και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Ευρώπη και χώρες της Βόρειας Αφρικής (μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, οι Πρόεδροι Αιγύπτου και Τυνησίας, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ), χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων από την απουσία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ και πιθανώς και του Λίβυου ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που δεν είχε εμφανιστεί έως χτες βράδυ. Οι απουσίες αντανακλούν τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες σε διάφορα επίπεδα, με πιο εμφανή την γαλλο-ιταλική ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για το ποια πλευρά θα εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο από το συνεχιζόμενο πλιάτσικο στον τεράστιο ορυκτό πλούτο της Λιβύης, που συνεχίζεται επτά χρόνια μετά τη δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, την ανατροπή και δολοφονία του πρώην Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους λίγες ώρες πριν το επίσημο δείπνο, είπε πως βασικός στόχος της συνόδου είναι «να βοηθήσει» στον τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων, στη σταθεροποίηση της Λιβύης στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ. Υποστήριξε ότι «η Δύση» ελπίζει στη διεξαγωγή «δημοκρατικών εκλογών» στη Λιβύη, ξεκαθαρίζοντας πως η ημερομηνία τους δεν θα καθοριστεί στο Παλέρμο.

«Παρών» στη σύνοδο έδωσε εννοείται ο δοτός (και υποστηριζόμενος από την Ιταλία) πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ Σάρατζ, που συναντήθηκε χτες για λίγο με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Γκασάν Σαλάμε, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι εκλογές στη Λιβύη θα διεξαχθούν το 2019. Το σχέδιο αυτό ωστόσο αντιβαίνει ένα άλλο που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάη σε άλλη, ανάλογη σύνοδο για τη Λιβύη στο Παρίσι, που προέβλεπε διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών αυτόν το Δεκέμβρη...

Νέα επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην Τουρκία θα βρεθεί ξανά τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου στις 19 Νοέμβρη να παραστεί στην εκδήλωση που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου «TurkStream». Πρόκειται για ένα από τα έργα που σηματοδοτεί τη σύσφιξη της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας τα τελευταία χρόνια. Θα μεταφέρει ρωσικό αέριο από την Τουρκία προς την Ευρώπη και έχει ευρύτερες προεκτάσεις, εκτός από τη σημασία για την προσπάθεια μονοπωλιακών ομίλων των δύο πλευρών να συντονιστούν στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας, σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια αποτελεί πεδίο εκδήλωσης σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Την επίσκεψη Πούτιν ανακοίνωσε ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του RDIF Κονσταντίν Ζουμπάνοφ, από Ρωσο-τουρκικό επιχειρηματικό Φόρουμ που έγινε στη Μόσχα, το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF) εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει στην παραγωγή ελικοπτέρων της ρωσικής εταιρείας «Russian Helicopters» στην Τουρκία. Οπως είπε, το RDIF εξετάζει τα περιθώρια επενδύσεων τόσο στις μεταφορές (π.χ. στην ανακαίνιση αεροδρομίων) όσο και τις κατασκευές αλλά και τον αγροτικό τομέα, και μάλιστα προσανατολίζεται και στη δημιουργία ειδικού Ταμείου για τέτοιες επενδύσεις, από κοινού με τουρκικά κεφάλαια. Επίσης, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, Αλεξάντρ Σόχιν, αναφέρθηκε σε έργα στη ρωσική επικράτεια που θα μπορούσαν να προσελκύσουν Τούρκους επενδυτές, όπως οι κατασκευές λιμανιών στην Αζοφική Θάλασσα, το σιδηροδρομικό δίκτυο και γενικά ο διάδρομος Βορράς - Νότος, αλλά και οι υποδομές τηλεπικοινωνιών και ψηφιακής οικονομίας.

  • Συνεχίζεται η διερεύνηση των αιτιών που την περασμένη Παρασκευή προκάλεσαν έκρηξη στη στρατιωτική βάση Σιουνγκιού Τεπέ, στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 7 Τούρκοι στρατιώτες και άλλοι 25 τραυματίστηκαν. Στη σχετική του ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για «ατύχημα» που σημειώθηκε κατά τη βολή «πυρομαχικού βαρύ όπλου».
ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, παρά τη στάση των ΗΠΑ»

ΒΙΕΝΝΗ.--

Το Ιράν «συνεχίζει να τηρεί τους κύριους περιορισμούς» της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του, που συνάφθηκε το 2015, ακόμη και αν οι ΗΠΑ επανέφεραν τις κυρώσεις ενάντια στο ιρανικό καθεστώς, επισημαίνει στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση που δημοσιοποίησε χτες στη Βιέννη ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως το Ιράν διατήρησε τα αποθέματα ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου και το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου στα όρια που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015.

Κόντρες για την πετρελαϊκή παραγωγή

Η εξέλιξη σημειώνεται ενώ εντείνονται οι διεργασίες στους κόλπους χωρών και μη του ΟΠΕΚ μπροστά στην πρόταση που προωθούν Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για πιθανή μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για αύξηση ώστε να αποφευχθούν αφενός στις διεθνείς αγορές αυξήσεις στα καύσιμα, αφετέρου να προωθήσουν τις ασφυκτικές οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Την Κυριακή ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Χαλίντ Φάλιχ, μετά τη συνάντησή του με τον προεδρεύοντα του ΟΠΕΚ, ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Σουχάιλ Μαζρουέι, δήλωσε πως η χώρα του σχεδιάζει να μειώσει κατά 500.000 βαρέλια την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου το Δεκέμβρη, «δίνοντας στους πελάτες της το 100% αυτών που ζήτησαν». Ο ίδιος, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις πιέσεις του Προέδρου Τραμπ για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής ώστε να αντισταθμίσει τις ελλείψεις από το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, είπε πως η σημαντική αύξηση της παραγωγής οδήγησε στο άλλο άκρο, προκαλώντας μεγαλύτερες μειώσεις στις διεθνείς τιμές. Σχέδια για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής φαίνεται πως επεξεργάζεται και η Ρωσία, μολονότι δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ αλλά τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε διαβουλεύσεις του οργανισμού.

Διαφορετικά μακροπρόθεσμα σχέδια για την πετρελαϊκή παραγωγή φαίνεται να έχουν τα ΗΑΕ. Ο επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας του Αμπου Ντάμπι, Σουλτάν Αχμέντ, Τζάμπερ, δήλωσε πως τα ΗΑΕ, που τώρα παράγουν περίπου 3 εκατ. βαρέλια τη μέρα, σχεδιάζουν να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή σε 4 εκατ. βαρέλια έως το 2020 και σε 5 εκατ. βαρέλια τη μέρα έως το 2030.

Το ζήτημα της πιθανής μείωσης της παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να αποφασιστεί το Δεκέμβρη κατά τη νέα σύνοδο χωρών - μελών του ΟΠΕΚ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ