ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπάρχουν δύο δρόμοι: Ανατροπή ή βαρβαρότητα

Από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά στο λαό: Υποταγή και εξαθλίωση, ή αγώνας και επιβίωση

Motion Team

Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά στο λαό: Υποταγή και εξαθλίωση, ή αγώνας και επιβίωση
Τόσο την κεντρική στόχευση, όσο και τις επιμέρους πτυχές του αντιλαϊκού Προϋπολογισμού, κατήγγειλαν με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της 4ήμερης συζήτησής του.

«Η πολιτική της κυβέρνησης έχει μια συνέπεια και συνέχεια που λέει "Ρημαδιό ο λαός. Ολα στο κεφάλαιο για να βγούμε από την κρίση"», τόνισε παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Σήμερα, είπε, «εσείς που υπερασπίζεστε αυτό το σύστημα και τον καλείτε να δυστυχήσει, να ζήσει στην κόλαση, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια κατανάλωνε περισσότερα απ' όσα παρήγαγε.

Ποιος, αλήθεια, κατανάλωνε περισσότερα; Ο οικοδόμος που έχτισε τη σύγχρονη Ελλάδα στον έβδομο και στον όγδοο όροφο, στα υπόγεια με τον κίνδυνο της ζωής του κι έφτιαξε ένα σπίτι ή και δεύτερο δουλεύοντας κι ο ίδιος προσωπικά; Ποιον άραγε καλείτε; Τον εργάτη του μετάλλου που δουλεύει στο τρίτο αμπάρι και κινδυνεύει να καεί ζωντανός ή να του φύγει ο τροχός και να κόψει το χέρι του; Αυτός ζούσε πάνω απ' αυτά που παρήγαγε;

Ποιον καλείτε, τον εργάτη της Χαλυβουργίας του Μάνεση, ο οποίος ζει στη χλιδή και στον πλούτο και ξοδεύει όσα ξοδεύουν όλοι οι εργάτες μαζί, που δούλευε με 1.200 ευρώ και τώρα του ζητάει να δουλέψει με 500; Αυτός είναι που φταίει για το χρέος της Ελλάδας;».

Ο Θ. Παφίλης ξεκαθάρισε ότι «μπροστά στην κοινωνία - αντικειμενικά, όχι επειδή το λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - μπαίνει ένα ερώτημα: Υπάρχουν δύο δρόμοι. `Η θα πάει στη βαρβαρότητα και στην κόλαση με το σύστημα το καπιταλιστικό που σήμερα αποδεικνύει, το 2012, ότι γυρίζει την ανθρωπότητα πενήντα και εξήντα χρόνια πίσω ή θα το ανατρέψει και θα πάρει την εξουσία. Τρίτος δρόμος διαχείρισης φιλολαϊκής ή μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν ούτε υπήρξαν ποτέ στην ιστορία».

Ενιαία επίθεση χωρίς τέλος

Στην παρέμβασή του, ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι τα όσα λέει ο πρωθυπουργός, ο Ε. Βενιζέλος και πολλοί βουλευτές της συγκυβέρνησης, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται θα είναι τα τελευταία, είναι ψέμα. Κανένας, είπε, δεν σας πιστεύει πλέον, τα αντιλαϊκά μέτρα δε θα είναι τα τελευταία, δεν είναι προσωρινά, είναι μόνιμα και πρόσθεσε:

«Ψέματα έλεγαν και ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θα υπάρξουν και άλλα στο βαθμό που το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν κάνει το αναγκαίο βήμα να ενισχύσει την ταξική του κατεύθυνση, να οργανώσει την πάλη του παντού, στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, παλεύοντας οι εργαζόμενοι για τα δικαιώματά τους, για να ανατρέψουν συνολικά την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική».

Ολα τα μέτρα σας, υπογράμμισε, είναι αντεργατικά και αντιλαϊκά, αφού αυξάνονται συνεχώς οι ενισχύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και περιορίζονται συνεχώς και κυριολεκτικά καθημερινά τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων.

«Ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2013 κλιμακώνει τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα των πόλεων και της υπαίθρου», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Νίκος Μωραΐτης. Θύμισε ότι «κόβετε τις συντάξεις του ΟΓΑ σε υπερήλικες που ξενιτεύτηκαν λίγα χρόνια και παίρνουν σήμερα συντάξεις - χαρτζιλίκι των 100, 150 ευρώ», προσθέτοντας ότι «η επίθεση στη φτωχομεσαία αγροτιά δεν έχει τελειωμό. Εχουμε δραστική μείωση στην επιστροφή του ΦΠΑ, αύξηση 214% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Εχουμε transit πετρέλαιο για τα καράβια των εφοπλιστών, όχι όμως για τα τρακτέρ των αγροτών για να παράγουν».

Τέλος, δήλωσε ότι «η συγκυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, με τον Προϋπολογισμό και με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020 "θερίζει", στην κυριολεξία, το πενιχρό εισόδημα των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Θα ξεκληρίσει βίαια, μαζικά μεγάλα τμήματα μικρομεσαίων γεωργών, κτηνοτρόφων, ψαράδων για να μαζευτεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια, σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις».

Τα μέτρα να ανατραπούν στους χώρους δουλειάς

Στην κυβερνητική προπαγάνδα που «στοχοποιεί τις προηγούμενες γενιές εργαζομένων, επειδή - λέει - ζήσανε με δανεικά, με δανεικά από το μέλλον των παιδιών τους, δανεικά από τα παιδιά τους» απάντησε με την παρέμβασή του ο Γιάννης Γκιόκας. Εκανε λόγο για ψέμα, θέτοντας το ερώτημα:

«Ποιοι καθόριζαν όλα αυτά τα χρόνια τι και πώς θα παράγεται σ' αυτόν τον τόπο όχι με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και τις πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, αλλά με κριτήριο τα κέρδη τους. Ο λαός, οι εργαζόμενοι; Το καθόριζαν αυτοί που είχαν και έχουν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας, μία χούφτα δηλαδή κεφαλαιοκράτες, με εξαίρεση μερικούς που εμείς ονομάζουμε "εργατική αριστοκρατία", τμήματα μεσαίων στρωμάτων, που εσείς τους στηρίξατε τα προηγούμενα χρόνια, για να τους έχετε συμμάχους. Η εργατική τάξη, η πλειοψηφία των εργαζομένων πάντα απολάμβανε πολύ λιγότερα απ' αυτά που δικαιούνταν κι απ' αυτά που είχε ανάγκη και σήμερα χάνει τα πάντα».

Ο Γ. Γκιόκας κατέληξε, λέγοντας ότι «εμείς σαν ΚΚΕ, απευθυνόμαστε σ' αυτά τα νέα παιδιά που τους βομβαρδίζετε μ' αυτήν την προπαγάνδα της ενοχοποίησης των γενιών για να κρυφτεί ο βασικός ένοχος για την κρίση, για τα μέτρα που είναι η τάξη των κεφαλαιοκρατών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών».

«Γενοκτονικό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό στην ομιλία της η Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας πως «σκοτώνει τη μητρότητα στη ρίζα». Αναφερόμενη στα προβλήματα των γυναικών, σημείωσε ότι «η ανεργία χτυπάει πρωτίστως τις γυναίκες. Η μερική απασχόληση ξεκίνησε ως ευρωπαϊκό σχέδιο από τις γυναίκες. Ξεκίνησε ως αστειάκι και ως χιουμοράκι "δούλεψε στο σπίτι σου, δούλεψε για το κάποιο αφεντικό μαύρα, για να βγάζεις λίγο χαρτζιλικάκι, να μην κάθεσαι, για να ενισχύεις τη θηλυκότητά σου, για να πάρεις το κραγιονάκι σου"».

Πρόσθεσε ότι «αυτή η γυναίκα σήμερα πρέπει να πάρει το λεωφορείο, αν της έχουν μείνει λεφτά, μετά από ενάμιση, δύο, τρία, πέντε χρόνια ανεργίας - το αντίστοιχο με τον άντρα, το αντίστοιχο με το παιδί της - και να ψάχνει δουλειά μην έχοντας πού να αφήσει το παιδί».

Εκλεισε την παρέμβασή της, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί αυτός ο Προϋπολογισμός να σταθεί, αλλά και δεν μπορεί να ανατραπεί με κορόνες εδώ μέσα. Θα ανατραπεί στο εργοστάσιο, στον παιδικό σταθμό, στο συνδικάτο, θα ανατραπεί στους δρόμους και με αυτούς που αντέχουν τη βροχή, είτε είναι από δακρυγόνα, είτε είναι από τον ουρανό».

Μόνη διέξοδος η πρόταση του ΚΚΕ

Η επίθεση ενάντια στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων θα συνεχιστεί επισήμανε στην παρέμβαση του ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «λένε ψέματα όσοι υποστηρίζουν ότι οι θυσίες αυτές θα είναι οι τελευταίες, ότι θα μέτρα αυτά θα είναι τελευταία και ότι δήθεν θα είναι προσωρινά, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η καπιταλιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία αλλά και άλλες χώρες ψηφίζουν το ένα πακέτο μέτρων πίσω από το άλλο».

Η μόνη λύση τόνισε ο Θ. Κωνσταντινίδης είναι η πρόταση του ΚΚΕ. Είπε, μεταξύ άλλων: «Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι η μόνη πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να εξαθλιώσει το λαό, αλλά αντίθετα να τον κάνει κυρίαρχο και αφέντη στον τόπο του, αλλά και ιδιοκτήτη του παραγόμενου πλούτου, είναι η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, για μονομερή διαγραφή όλου του χρέους, έξοδο από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής».

«Ο κρατικός προϋπολογισμός λειτουργεί ως εργαλείο στην κατεύθυνση της περαιτέρω προσαρμογής της λειτουργίας του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας για τις ανάγκες θωράκισης του κεφαλαίου» επισήμανε ο Γιώργος Λαμπρούλης. Τόνισε πως «τα μέτρα που παίρνονται στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο φάρμακο, αποτελούν εξειδίκευση των αποφάσεων και κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για όλα τα κράτη - μέλη με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια και στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους για να διευκολυνθεί η ανταγωνιστικότητα, δηλαδή η κερδοφορία των μονοπωλίων».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη «μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας: νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ασφαλιστικά ταμεία, προνοιακά ιδρύματα και κοινωνικά επιδόματα».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τα δημόσια νοσοκομεία, όπου «η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, είναι 7,5% το 2013 σε σχέση με το 2012 και συνοδεύεται από μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων τους από τις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων κατά 15,5% που ήδη βρίσκονται σε πορεία χρεοκοπίας». Παράλληλα τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η «λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια προκειμένου να αυτοχρηματοδοτηθούν από την πώληση υπηρεσιών Υγείας».

Οχι μοιρολατρία και αδράνεια

Στη συστηματική παράδοση του πολιτισμού στις ανάγκες του κεφαλαίου, αναφέρθηκε η Ελένη Γερασιμίδου, τονίζοντας πως «θέλετε να πουλήσετε και τον Ολυμπο για το περιβόητο University of Mythology ή όπως αλλιώς μας το εισηγήθηκαν οι καθηγητάδες εξ Εσπερίας που επιστρατεύσατε». Επίσης, είπε ότι «καταδικάσατε σε ανέχεια και στάση πληρωμών ένα ολόκληρο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, σε θάνατο τα ΔΗΠΕΘΕ, σε μαρασμό όλες τις μορφές τέχνης, γιατί εσείς ξέρετε πολύ καλά τι σοβαρό όπλο μπορεί να είναι η τέχνη και ο πολιτισμός για την αφύπνιση του λαού».

Σημείωσε κλείνοντας ότι «εμείς στην προοπτική της μοιρολατρίας και της αδράνειας λέμε "όχι" και καλούμε το λαό να πιστέψει στη δύναμή του, να καταργήσει μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, να διαγράψει χρέη που δεν είναι δικά του και να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές που στηρίζουν το σαθρό οικοδόμημα του καπιταλισμού. Καλούμε το λαό να απαντήσει με αγώνες σε αυτήν την επίθεση του ταξικού του εχθρού που κρύβεται πίσω από την κρίση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ