ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Χιλιάδες κατέκλυσαν την Αθήνα για τρίτη μέρα

Μετά την πρόσφατη 48ωρη απεργία διαδήλωσαν ξανά με τη δύναμη του οργανωμένου και περιφρουρημένου αγώνα

ΣΤΑΔΙΟΥ
ΣΤΑΔΙΟΥ
Για περισσότερες από τρεις ώρες, χιλιάδες εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαίοι και γυναίκες διαδήλωσαν το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην ψήφιση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, συμμετέχοντας στη μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα που απηύθυναν ακόμα η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ.

Η συγκέντρωση έγινε στην Ομόνοια με το σύνθημα «Να ανατραπούν τα μέτρα, το λόγο τον έχει ο λαός. 'Η εμείς ή τα μονοπώλια» να δεσπόζει στο πίσω μέρος της εξέδρας. Στις 5 ακριβώς κατέφθασαν οι προσυγκεντρώσεις από την πλατεία Κάνιγγος, τα Χαυτεία, την πλατεία Βάθης, την πλατεία Καραϊσκάκη και την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στο βήμα ανέβηκε ο Κ. Ζιώγας, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Περιφρουρημένα και συγκροτημένα, με διακριτά τα μπλοκ των συνδικάτων, με παλμό και απανωτά συνθήματα, η πορεία που ακολούθησε κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα, μέσω της οδού Σταδίου.

«Εργάτη μη δεχθείς τη σύγχρονη σκλαβιά, μπορείς να καταργήσεις νόμους κι αφεντικά», φώναζαν οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι, μπαίνοντας στη Φιλελλήνων και πλημμυρίζοντας στην κυριολεξία το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, την ώρα που ένα μεγάλο μέρος της πορείας βρισκόταν ακόμα χαμηλά στη Σταδίου.

ΣΤΑΔΙΟΥ
ΣΤΑΔΙΟΥ
Κοιτάζοντας τη συγκέντρωση από το ύψος της Οθωνος, έβλεπες μπροστά σου ένα ατέλειωτο πυκνό «χαλί», γεμάτο από τις σημαίες του ΠΑΜΕ. Μαζί με τους εργάτες, μαζική και η παρουσία της νεολαίας: Πυκνό και μαχητικό το μπλοκ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές του ΜΑΣ δε σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα, συγκροτημένοι στα μπλοκ τους, πίσω από το κεντρικό πανό με σύνθημα «ΕΕ - κυβέρνηση - κεφάλαιο μας τσακίζουν - Οργάνωση, Αγώνας, Μπορούμε να τους σταματήσουμε».

Προκλητική ήταν η παρουσία των δυνάμεων καταστολής, που παρατάχθηκαν κάθετα στην οδό Β. Γεωργίου, στο πάνω και στο κάτω μέρος της, μπροστά από τα ξενοδοχεία. Εντονη ήταν η παρουσία των ΜΑΤ και στα στενά δεξιά και αριστερά της Φιλελλήνων, μέχρι και μετά την Ξενοφώντος, όπου απλώθηκε και παρέμεινε για ώρα η πορεία του ΠΑΜΕ, με τον κύριο όγκο της να βρίσκεται κάτω από την πλατεία Συντάγματος και μέχρι τη Σταδίου.

ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ
Διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα

Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με μια νέα μεγάλη διαδήλωση, συνέχεια του απεργιακού αγώνα, ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης έστειλε και το απόγευμα της Κυριακής, μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που σμπαραλιάζει τη ζωή του.

Με συνθήματα όπως «αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή των μονοπωλίων είναι εντολή», «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», «σημάδεψε σωστά, πολέμα ταξικά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», οι χιλιάδες αποφασισμένοι αγωνιστές σάλπισαν κάλεσμα ξεσηκωμού.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ο Λεωνίδας Στολτίδης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, σημείωσε: «Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας, στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ, μέσα σε αντίξοες συνθήκες και αψηφώντας την προσχεδιασμένη και προκλητική κυβερνητική καταστολή, αποδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή η ταξική εργατική - λαϊκή δύναμη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και ανασύνταξη του κινήματος, στη διαμόρφωση της μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που θα αναδείξει το λαό σε πρωταγωνιστή αποδεσμεύοντας τη χώρα από την ΕΕ και τα δεσμά των μονοπωλίων και διαγράφοντας μονομερώς το χρέος. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε αυτή τη δυνατότητα πράξη».

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε πορεία, στους δρόμους της πόλης, η οποία διά μέσου των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Αριστοτέλους, επέστρεψε στο Αγαλμα Βενιζέλου όπου και ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση.

Πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις με συγκεντρώσεις, πικετοφορίες κτλ. έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως Ξάνθη, Καβάλα, Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά,Κατερίνη, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πάτρα, Πύργο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Ζάκυνθο, Γιάννενα, Κέρκυρα, Χίο, Ρόδο, Ηράκλειο.

«Διπλή» παρέμβαση στην Κεφαλονιά

Συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Αργοστολίου διοργάνωσε προχτές το βράδυ η ΝΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Κρατώντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της πολιτικής που στηρίζει τα μονοπώλια μοίραζαν ανακοίνωση του Κόμματος με τις θέσεις του για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Αγωνιστική παρέμβαση έγινε και στο Ληξούρι, με εξόρμηση στα κεντρικά σημεία της περιοχής με την ανακοίνωση του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ