ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κρινόμαστε από το πώς βοηθάμε την ανασύνταξη του κινήματος

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΛΦΑ»

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA» και στους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο και Δ. Σταυρόπουλο, παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα:

-- Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και δημιουργίας νέων κομμάτων, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

-- «Σχετικά με τις εκλογές, παρότι δεν έχουμε τίποτα ειδικές πληροφορίες, η ατμόσφαιρα μυρίζει πρόωρες εκλογές. Εμείς δεν κάνουμε κάποια ειδική ετοιμασία. Νομίζουμε ότι η καλύτερη ετοιμασία είναι και το ίδιο το Συνέδριό μας, αλλά και οι δραστηριότητες γύρω από τα λαϊκά προβλήματα. Από κει και πέρα θα φτιάξουμε και τα ψηφοδέλτια - δεν είναι ζήτημα - εφόσον βέβαια γίνουν και οι πρόωρες. Δεν μπορούμε να αναστείλουμε τα πάντα και να ασχολούμαστε μόνο με τις εκλογές.

Για νέο κόμμα που με ρωτήσατε, δεν μπορώ να ξέρω. Γενικά, τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για νέα κόμματα, τα οποία όμως δεν κράτησαν πολύ. Είναι σαν τις καινούριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μέσο όρο ζωής 2, 3, 4 χρόνια. Μέσα στο λαό υπάρχει μία ποικιλία απόψεων. Συνήθως, όμως, τα κόμματα μπορεί να εμφανίζονται ότι έχουν μία στοχευμένη δράση σε έναν ειδικό χώρο, στην πραγματικότητα όμως η πολιτική και στρατηγική που ακολουθούν είναι περιορισμένου χώρου. Δεν υπάρχουν πολλές ποικιλίες στον πολιτικό σχηματισμό, βέβαια μέσα στο λαό υπάρχει ποικιλία απόψεων».

-- Σχετικά με τις απολύσεις στις οποίες προχωρούν μια σειρά επιχειρήσεις, σημείωσε:

-- «Εμείς έχουμε επαφή με όλους αυτούς τους χώρους (που υπάρχουν καθημερινά απολύσεις) και το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι να μην κυριαρχήσει η απογοήτευση, ο φόβος και ταυτόχρονα να υπερασπιστούμε κάποια δικαιώματά τους, γιατί σε ορισμένους από αυτούς τους χρωστάνε μήνες. Δυστυχώς, τα δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι όταν απολύονται, αλλά και ως άνεργοι είναι ελάχιστα και πρέπει να μπορέσουν να τα διεκδικήσουν. Εμείς έχουμε καταθέσει και πρόταση νόμου για την υπεράσπιση των ανέργων, γιατί έτσι όπως είναι τώρα ο άνεργος δεν μπορεί να ζήσει ούτε ένα μήνα».

-- Σε ερώτηση σχετικά με το αν το ΚΚΕ έχει τη δύναμη να προστατεύσει τα λαϊκά συμφέροντα, επισήμανε:

-- «Δεν έχουμε την απαιτούμενη δύναμη και δεν το λέω μόνο με την έννοια του εκλογικού ποσοστού. Το λέω με την έννοια της κατάστασης που υπάρχει μέσα στο λαϊκό κίνημα. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Ετσι όπως είναι το κίνημα, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του και δεν το λέω αφ' υψηλού, ούτε τα βάζω με τους εργαζόμενους, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση. Πρώτα - πρώτα πόσοι είναι οργανωμένοι στα σωματεία; Πόσοι ψηφίζουν; Πόσοι παίρνουν μέρος στις συνελεύσεις τους;

Υπάρχει τρομερό πρόβλημα στην κορυφή του συνδικαλιστικού κινήματος, που πάει προς τα κάτω. Πάρτε τα ποσοστά των απεργιών. Εδώ υπάρχουν εξαγγελίες απεργιών από ορισμένα τμήματα εργαζομένων, ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ., που ούτε οι συνδικαλιστές που πήραν την απόφαση για την απεργία δεν απεργούν. Δεν μπορεί η απεργία να είναι για τα μάτια του κόσμου στην τηλεόραση. Για να πετύχει μία απεργία, θέλει απεργιακές επιτροπές έξω από τα εργοστάσια, έξω από τα σούπερ μάρκετ. Θέλει στήριξη ο εργαζόμενος σήμερα. Δε θα θυσιάσει τη δουλειά του για μια απεργία που είναι σαν τουφεκιά. Αυτό είναι το πρόβλημα».

-- Τέλος, για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

-- «Εμείς κάνουμε αυτοκριτική στις Θέσεις του 18ου Συνεδρίου. Λέμε ότι πρέπει να τερματίσουμε με τις αδυναμίες, γιατί ως τώρα είχαν και μία εξήγηση, με αυτά τα ζητήματα που έχουν σχέση με το κίνημα. Γιατί μπορεί να επεξεργάζεσαι καλύτερα τη στρατηγική σου, την πολιτική σου, τις προτάσεις σου, αλλά τώρα πια κρίνεσαι και από το πώς βοηθάς την ανασύνταξη του κινήματος. Το θέλουμε και πρέπει να βελτιωθούμε. Αυτό θα συζητήσουμε στο 18ο Συνέδριο. Είναι ένα από τα βασικά θέματα».

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ

Εκτιμάμε ότι σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να υπάρξει καμία αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης, ακόμη και αν είναι ίδια με την εισοδηματική πολιτική, τόνισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου

Με τις θετικές ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή ο προϋπολογισμός του Κοινοβουλίου, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης στο ύψος του πληθωρισμού. Τον προϋπολογισμό καταψήφισε το ΚΚΕ, ακριβώς λόγω αυτής της ρύθμισης, ενώ «παρών» ψήφισαν ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Εξαρχής, η εισηγήτρια του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της Βουλής. Αιτιολογώντας αυτή τη θέση, σημείωσε πως «το επίμαχο θέμα που μας υποχρεώνει να μην μπορούμε να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2009 είναι ότι περιλαμβάνει αύξηση στις αποζημιώσεις των βουλευτών. Εκτιμάμε ότι σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να υπάρξει καμία αύξηση, ακόμη και αν είναι ίδια με την εισοδηματική πολιτική. Προτείνουμε να μην εγκριθεί το σημείο αυτό. Και υπενθυμίζουμε ότι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα πριν από μερικούς μήνες, τέλος Ιούλη, καταψήφισε την τροπολογία που αφορούσε τη διεκδίκηση των αναδρομικών των δικαστών, ακριβώς για να μην υπάρξει παράθυρο, να μην υπάρξει άλλοθι στη διεκδίκηση αναδρομικών από τους βουλευτές».

Στο ίδια λογική, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής σημείωσε ότι το συγκεκριμένο άρθρο «δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που τα βάρη της κρίσης φορτώνονται μονόπλευρα στους εργαζόμενους, σε συνθήκες που η ανεργία παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, σε συνθήκες που η λιτότητα και η ακρίβεια ροκανίζουν τα λαϊκά εισοδήματα. Και όλοι μας γνωρίζουμε τη δικαιολογημένη ευαισθησία και αγανάκτηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη. Δε λαϊκίζουμε. Βεβαίως, δεν ισχυριστήκαμε και δεν ισχυριζόμαστε ποτέ ότι μ' αυτή την αύξηση θα μπορούσαν να λυθούν όλα τα ζητήματα». Συνέχισε, επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να μετράμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Τι θα πούμε πραγματικά στον εργάτη, στον εργαζόμενο που ζει με το κατώτερο μεροκάματο των 30 ευρώ, όπως προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες και την επικρότησαν τα δύο μεγάλα κόμματα;».

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος υποστήριξε ότι η καταψήφιση του προϋπολογισμού λόγω των τιμαριθμικών αυξήσεων είναι ...αντεργατική πράξη. Οπως είπε, «είναι δυνατόν η Βουλή να δώσει το παράδειγμα σε όλην την κοινωνία και σε όλην την οικονομία παραβίασης της αρχής που λέει ότι όλοι δικαιούνται την τιμαριθμική αύξηση;». Συνέχισε λέγοντας πως «είναι πολύ επικίνδυνο, πολύ αντεργατικό και πολύ αντιλαϊκό, γιατί δίνουν ένα παράδειγμα στους εργοδότες όλης της χώρας ότι μπορούν και αυτοί να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση»!

Απάντηση στον ισχυρισμό εκ μέρους του ΚΚΕ έλαβε από τον Α. Κανταρτζή, ο οποίος τόνισε: «Εμείς θα πούμε το ακριβώς αντίθετο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μη δεχτούν να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης: Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγουν και να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατώτερο μισθό 1.400, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ και ουσιαστικές αυξήσεις στα επιδόματα ανεργίας, για όσο διαρκεί η ανεργία».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παιχνίδια με τις εκλογές

Στο «βάθος του ορίζοντα», την άνοιξη του 2010, «σπρώχνει» τις εκλογές η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι τίποτα δεν άλλαξε με τη διαγραφή Τατούλη και πως παραμένει ισχυρή και με την οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Β. Μεϊμαράκη, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής: «Εγώ πιστεύω ότι οι εκλογές, αν γίνουν, θα γίνουν το 2010, αν δε συμφωνήσουμε και στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας», συμπληρώνοντας προς επίρρωση ότι «οι εντολές και οι κατευθύνσεις που έχουμε είναι για μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και να δουλέψουμε όλο το 2009». «Δε βλέπω», απάντησε ο Γ. Σουφλιάς όταν ρωτήθηκε αν βλέπει θέμα πρόωρων εκλογών.

Από την πλευρά του ο Ευ. Αντώναρος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στη Βουλή και με την πλειοψηφία αυτή θα συνεχίσει να πορεύεται και να εφαρμόζει, όπως εφάρμοζε τους τελευταίους 14 μήνες, με επιτυχία και αποτελεσματικότητα το μεταρρυθμιστικό της έργο.

Το μονόδρομο της εφαρμοζόμενης πολιτικής υπερασπίστηκε, μιλώντας στη Νομαρχιακή Συνέλευση της Α΄ Αθηνών της ΝΔ, ο Γ. Αλογοσκούφης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα ενταθεί: «Σε όσους παραπονούνται σήμερα, σε περίοδο κρίσης, πρέπει να τους υπενθυμίζουμε ότι οι στόχοι της ανάπτυξης και της προόδου δεν είναι εύκολοι, όταν η διεθνής οικονομία μοιάζει με κινούμενη άμμο», είπε.

Οι βουλευτές, ωστόσο, του κυβερνώντος κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους, ζητώντας ξανά πρωτοβουλίες από τον Κ. Καραμανλή, όπως ανασχηματισμός. «Υπάρχουν αναταράξεις και αυτό το οποίο υπάρχει και νομίζω ότι μας προβληματίζει όλους είναι αυτή η υστέρηση την οποία δείχνει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις. Αυτό είναι νομίζω το βασικό μας πρόβλημα, αυτή τη στιγμή», είπε (στον «Σίτι») χαρακτηριστικά ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ζητώντας αλλαγές και σε πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή ο Π. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται από βουλευτής και δεν επιστρέφει τη βουλευτική έδρα στη ΝΔ, ενώ επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση, εμφάνισε την κυβέρνηση αναξιόπιστη και αφερέγγυα επειδή δεν υλοποιεί τα όσα είχε υποσχεθεί στο προεκλογικό πρόγραμμά της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ