ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ
Ευρω-ιμπεριαλιστικό προγεφύρωμα στην Α. Αφρική

Η κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στη Σομαλία, στο πλαίσιο δύναμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα ελέγχει την ευρύτερη περιοχή

ICON

Την ενεργό ελληνική εμπλοκή στην εξάπλωση του ιμπεριαλιστικού στρατιωτικού ιστού στην περιοχή των ανατολικών ακτών της Αφρικής, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ...πειρατείας, σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, για συμμετοχή στην επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» (EU NAVFOR ATALANTA).

Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Σομαλία, με μια φρεγάτα και το ελικόπτερό της, καθώς και με στελέχη σε επιτελικές θέσεις για τη διοίκηση της επιχείρησης αυτής. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει και τη διοίκηση της επιχείρησης. Επίσης το χθεσινό ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τους στόχους του 15ετούς εξοπλιστικού προγράμματος και έγινε ενημέρωση για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, που εδώ και καιρό πραγματοποιείται σύμφωνα με τις τελευταίες ΝΑΤΟικές προδιαγραφές.

Η επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» αποτελεί την πρώτη ναυτική επιχείρηση που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και δίνει ώθηση στην ανάπτυξη των στρατιωτικών μηχανισμών της. Η σχετική απόφαση για κοινή δράση και «για την αποτροπή και την αντιμετώπιση πράξεων πειρατείας και ένοπλων ληστειών στις ακτές της Σομαλίας» λήφθηκε στις 10 Νοέμβρη 2008 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, αποστολή της ευρωπαϊκής δύναμης (EU NAVFOR) είναι να συνοδεύει πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα στο πλαίσιο του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας (WFP) και βέβαια αυτό είναι μόνο το πρόσχημα, αφού, όπως ομολογείται, θα ελέγχει τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο σε τεράστια περιοχή ακτίνας 500 ναυτικών μιλίων από τα παράλια της Σομαλίας, συμπεριλαμβανομένων και των χωρικών της υδάτων. Μάλιστα, για τη νομιμοποίηση της δραστηριότητας αυτής, επικαλούνται σχετική απόφαση του ΟΗΕ. Η ευρωπαϊκή επιχείρηση έχει προγραμματιστεί να ενεργοποιηθεί στα μέσα του Δεκέμβρη και θα αντικαταστήσει την αντίστοιχη επιχείρηση του ΝΑΤΟ, όπου η Ελλάδα συμμετέχει επίσης με τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής». Το κόστος της ελληνικής συμμετοχής, όπως και κάθε χώρας για διάρκεια 12 μηνών, εκτιμάται στα 8,3 εκατομμύρια ευρώ.

Η εν λόγω ναυτική επιχείρηση της EE διεξάγεται στα πλαίσια της ΕΠΑΑ (Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας) και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση η σειρά προτεραιότητας των πλοίων που θα προστατεύονται από την ευρωπαϊκή δύναμη θα είναι: Πλοία μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας. Πλοία νηολογίου κρατών EE. Αλλα πλοία. Επιχειρησιακός διοικητής της Δύναμης έχει οριστεί Βρετανός υποναύαρχος με έδρα στο Νόρθγουντ της Μ. Βρετανίας. Η επιχείρηση, σύμφωνα με ενημέρωση από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, θα επικεντρωθεί στην επιτήρηση συγκεκριμένων περιοχών, όπου έχει εντοπιστεί αυξημένη δράση πειρατών και κατά περίπτωση θα διατίθεται ένα πολεμικό πλοίο, το οποίο θα συνοδεύει τα εμπορικά πλοία. Οπως εκτιμάται, οι δυνάμεις που θα απαιτηθούν συνολικά για την επιχείρηση θα είναι τουλάχιστον τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο υποστήριξης και τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Και τα τέσσερα πλοία θα φέρουν ελικόπτερο, καθώς και ειδική στρατιωτική ομάδα, που θα παρέχει άμυνα σημείου στα συνοδευόμενα πλοία, καθώς και ένα πολυεθνικό επιτελείο δύναμης 15-20 επιτελών, που θα επιβαίνει σε φρεγάτα της ναυτικής ευρωπαϊκής δύναμης.

Η ελληνική εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα

Επτά ελληνικά πολεμικά πλοία συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, ενώ πάνω από 2.242 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα με ετήσιο λειτουργικό κόστος πάνω από 300 εκατ. ευρώ

Τουλάχιστον επτά πολεμικά πλοία (φρεγάτες, υποβρύχια, τορπιλάκατοι) και αριθμός πολεμικών αεροσκαφών (αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και μεταγωγικά) συμμετέχουν στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, ενώ ο αριθμός των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των βαθμών που σε μόνιμη βάση υπηρετούν στα διάφορα ιμπεριαλιστικά μέτωπα (Αφγανιστάν, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, κ.α.) ξεπερνάει τις 2.242, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, όπως επίσης και 35 παρατηρητές σε διάφορα μέτωπα. Οσον αφορά στο κόστος αυτών των αποστολών ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 300 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για τα προηγούμενα χρόνια. Στο ποσόν αυτό περιλαμβάνονται μόνο τα λειτουργικά έξοδα, το κόστος των αναλώσιμων υλικών και η μισθοδοσία του προσωπικού και δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για αγορά εξοπλισμού και μέσων. Την ευθύνη για όλα αυτά τη μοιράζονται διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ειδικότερα, στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «ACTIVE ENDEAVOUR» (ενεργό εγχείρημα), στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού πολέμου», που κηρύχτηκε το 2001. Στην παρούσα περίοδο από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν 1 φρεγάτα, 1 τορπιλάκατος, αριθμός εξόδων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, 1 υποβρύχιο (κατά περίπτωση), ενώ περιστασιακά διατίθεται ακόμα μία φρεγάτα και συνολικά έχει διατεθεί ο Ναύσταθμος Κρήτης (Σούδα) ως προκεχωρημένη βάση υποστήριξης των πλοίων που συμμετέχουν στην επιχείρηση. Αποστολή της δύναμης η εκτέλεση περιπολιών-νηοψιών σε όλη την έκταση της Μεσογείου από το Γιβραλτάρ μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην επιχείρηση «ENDURING FREEDOM» (διαρκής ελευθερία) το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συνεισφέρει μέχρι την 1η Σεπτέμβρη δυνάμεις, στα πλαίσια της επιχείρησης αυτής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας (Ερυθρά Θάλασσα, Αραβική Θάλασσα, Περσικός Κόλπος, Ινδικός Ωκεανός). Η Ελλάδα συμμετείχε κατά καιρούς με μία φρεγάτα, ενώ ο Ναύσταθμος Σούδας συνεχίζει να διατίθεται για τις ανάγκες αυτής της επιχείρησης ως προκεχωρημένη βάση υποστήριξης και μάλιστα με αυξημένα μέτρα αντιαεροπορικής προστασίας. Επιπλέον, διατίθεται το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών καθώς τρία στελέχη στο στρατηγείο HQ USCENTCOM στην Τάμπα της Φλόριντα.

Αριθμός ελληνικών πολεμικών πλοίων συμμετέχουν σε μόνιμη βάση στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη της Μεσογείου του ΝΑΤΟ (STANAVFORMED), που ενεργοποιήθηκε στις 30 του Απρίλη 1992, στη Νάπολη της Ιταλίας, που μετά την 1η του Γενάρη 2005 μετονομάστηκε σε«STANDING NRF MARITIME GROUP -2». Την παρούσα περίοδο από ελληνικής πλευράς συμμετέχει 1 φρεγάτα που επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας στο πλαίσιο της επιχείρησης «ALIED PROVIDER».Επίσης, ένα ελληνικό ναρκοθηρευτικό συμμετέχει μόνιμα στη ΝΑΤΟική Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη του Νότου (STANDING NRF MINE COUNTER MEASURES GROUP -2).

Να σημειωθεί ακόμα ότι στην υπό ΝΑΤΟικό έλεγχο πολυεθνική δύναμη «UNIFIL MAR OPS», που επιχειρεί στις ακτές του Λιβάνου από το καλοκαίρι του 2006, μετά την εισβολή του Ισραήλ, είναι ενταγμένα 1 ελληνική φρεγάτα και 1 τορπιλάκατος.

Με την Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπείες γυναικείων οργανώσεων, που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών, σήμερα Πέμπτη 13 Νοέμβρη και ώρα 15.30. Επικεφαλής των αντιπροσωπειών θα είναι η πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Μάρσια Κάμπος.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κολομβία

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, αναχώρησε για την πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά. Η αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος στο 22ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας, που αρχίζει σήμερα Πέμπτη και διαρκεί έως τις 17 του Νοέμβρη. Κατά την παραμονή της στην Μπογκοτά η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συμμετάσχει σε σειρά εκδηλώσεων αλληλεγγύης με τους κομμουνιστές, με το ταξικό συνδικαλιστικό και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με το πλατύ κίνημα αντίστασης στην πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης Ουρίμπε και στις επεμβάσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη χώρα.

Κανένα πλοίο στη Σομαλία! Οχι στις στρατιωτικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Κανένα ελληνικό πλοίο στη Σομαλία - Οχι στις στρατιωτικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ απαιτεί να γυρίσει αμέσως πίσω η φρεγάτα "Θεμιστοκλής" από τα ανοιχτά της Σομαλίας και να μην πάει η φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς". Δεν έχουν καμία απολύτως δουλειά να συμμετέχουν στη ναυτική ΝΑΤΟική ή ευρωπαϊκή δύναμη αστυνόμευσης της περιοχής, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση. Η αντιμετώπιση των όποιων κρουσμάτων πειρατείας είναι υπόθεση των χωρών της περιοχής και όχι του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Είναι προκλητικό να δεινοπαθεί ο ελληνικός λαός και ταυτόχρονα εκτός από τα κέρδη του κεφαλαίου να του φορτώνουν τα τεράστια βάρη των εξοπλισμών και της συμμετοχής σε πολεμικές αποστολές εκτός συνόρων, στο πλαίσιο ένταξης και συμμετοχής της χώρας στα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ.

Οι τεράστιοι εξοπλισμοί που προγραμματίζει η κυβέρνηση με τη γνωμοδότηση και του ΚΥΣΕΑ δε γίνονται με κριτήριο τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά καθορίζονται από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο συμμετοχής της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και από την ανάγκη συμμαχιών του ελληνικού κεφαλαίου.

Στις συνθήκες όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων και επίθεσης στα δικαιώματα του ελληνικού λαού, η πάλη του κατά της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν είναι ζήτημα μόνο για την υπεράσπιση της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας, αλλά και προϋπόθεση για να μην πληρώσει το κόστος της καπιταλιστικής κρίσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ