ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Την ερχόμενη Δευτέρα στα Τέμπη

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και άλλων περιοχών της χώρας

Ευρεία σύσκεψη Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα κτηνοτροφικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, που θα εξελιχθεί σε συλλαλητήριο, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 19 του Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στα Τέμπη, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων Ελασσόνας. Στην κινητοποίηση θα πάρουν μέρος και Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των κτηνοτρόφων και άλλοι φορείς από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό αποφασίστηκε χτες σε σύσκεψη που είχαν στην Εδεσσα οι εκπρόσωποι Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενώ συμμετείχαν και πολλοί κτηνοτρόφοι των νομών Πέλλας και Ημαθίας.

Οπως τόνισαν οι ομιλητές, συντονίζουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, καθώς η ενωμένη φωνή όλων των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι απαραίτητη για ν' ακουστεί δυνατότερη η κραυγή απόγνωσης η δική τους και των οικογενειών τους.

Τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα από την Πέλλα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Ημαθία, την Πιερία, τον Τύρναβο, την Ελασσόνα κ.λπ. αποφάσισαν με σειρά κινητοποιήσεων, με πρώτη τη συγκέντρωση στα Τέμπη, αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

  • Επιδότηση των ζωοτροφών στο 50% της τιμής, όταν ξεπερνάει το 0,18 ευρώ/κιλό με κίνητρα για ανάπτυξη των κτηνοτροφικών καλλιεργειών.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα (πρόβειο γάλα 1,30 ευρώ/κιλό, γίδινο 0,90 ευρώ/κιλό, αγελαδινό 0,45 ευρώ/κιλό, μοσχαρίσιο κρέας 5,00 ευρώ/κιλό, αμνοερίφια 8,00 ευρώ/κιλό).
  • Νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων χωρίς οικονομική εξουθένωση των κτηνοτρόφων και χωρίς να χρησιμοποιηθεί σαν αφορμή για αποχαρακτηρισμό δασών και αλλαγή χρήσης γης.
  • Κατάργηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα και επιδότηση όλης της ποσότητας χωρίς πρόστιμα λόγω υπέρβασης των 630.000 τόνων.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης, κατάργηση των παρακρατήσεων για τη βελτίωση της ποιότητας, για τη διαφοροποίηση και τα παράνομα «χαράτσια» του ΟΣΔΕ.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και σταμάτημα των «ελληνοποιήσεων».
  • Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων κτηνοτροφικών χρεών στο διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους, που το ετήσιο εξω-γεωργικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από 15.000 ευρώ.
  • Δωρεάν πιστοποίηση ζωοκομικών προϊόντων από τον αντίστοιχο κρατικό οργανισμό, στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ίδρυση νέων κτηνιατρικών εργαστηρίων για έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ζωονόσων και ζωο-ανθρωπο-νόσων.
  • Ενισχυμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες δίπλα στον κτηνοτρόφο, με φτηνά και καλά φάρμακα.
  • Σαφή οριοθέτηση βοσκοτόπων και αναβάθμιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων.
  • Ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους και αποζημίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από ζημιές εμπορικών κρίσεων και διατροφικών σκανδάλων.
  • Αμεσο διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης, μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 χρόνια για τις γυναίκες.
  • Δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
  • Πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου.

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κτηνοτρόφων Πέλλας Νίκος Χριστάκης υπογράμμισε ότι πρέπει οι κυβερνώντες να πάρουν θέση και ν' αλλάξουν πολιτικές στον τομέα της κτηνοτροφίας, αν θέλουν να παραμείνει η κτηνοτροφία και οι μικρο-μεσαίοι κτηνοτρόφοι στην παραγωγή.

«Βλέπουμε τους καταστροφικούς κανονισμούς της νέας ΚΑΠ να συρρικνώνουν την παραγωγή και το - έτσι κι αλλιώς - χαμηλό εισόδημα των οικογενειών μας. Το ασφυκτικό κόστος παραγωγής από τη μια, και οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για τα ζωικά προϊόντα από την άλλη, μας σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό. Η κατακόρυφη στο 100 % αύξηση της τιμής των ζωοτροφών είναι πια η κορυφή στο παγόβουνο. Αποφασίσαμε ότι δεν πάει άλλο!», σημείωσε.

Η Επιτροπή της Ελασσόνας

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων Ελασσόνας στην ανακοίνωση - κάλεσμά της αναφέρεται στις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης, επισημαίνει ότι με τα άτοκα δάνεια, (αν είναι άτοκα) και με την καταβολή νωρίτερα των εξισωτικών αποζημιώσεων, το πρόβλημα μετατοπίζεται χρονικά και δε λύνεται και σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε στα ζωτικής σημασίας αιτήματα που τέθηκαν από τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων.

Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ πραγματοποιούν την ερχόμενη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς, και οι κτηνοτρόφοι της Μυτιλήνης. Η απόφαση για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης πάρθηκε σε πλατιά σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, με τη συμμετοχή πλήθους κτηνοτρόφων. Εκεί οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να διεκδικήσουν δυναμικά την επίλυση των άμεσων αιτημάτων τους.

ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ
Ξεπούλημα με «προίκα» την «Cosmote»

Στην αναμενόμενη κίνηση απορρόφησης της θυγατρικής «Cosmote» από τον ΟΤΕ προχώρησαν κυβέρνηση και διοίκηση του Οργανισμού, με στόχο -προφανώς- την προσέλκυση «στρατηγικού επενδυτή», στον οποίο θα πωληθεί ο Οργανισμός.

Ο πλήρης έλεγχος της «Cosmote» από τον ΟΤΕ - μέσω της εξαγοράς και του υπόλοιπου 33% των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας - αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού. Η διαδικασία εξαγοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες, έως τα μέσα του ερχόμενου Γενάρη. Κατά τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών έως τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά και έτσι - υποστηρίζουν - θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες για την αναζήτηση τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, ο οποίος θα αναλάβει ρόλο «στρατηγικού συμμάχου» στον ΟΤΕ.

Το σχέδιο για τη μια ενιαία μετοχή ΟΤΕ - «Cosmote» θα υλοποιηθεί με δημόσια προσφορά για το μειοψηφικό πακέτο της θυγατρικής (33%), που θα καλυφθεί μέσω δανεισμού. Η δημόσια προσφορά αποφασίστηκε να γίνει στην τιμή των 26,25 ευρώ. Για την εξαγορά των μετοχών της «Cosmote», ο ΟΤΕ θα δανειστεί περίπου 2,9 δισ. ευρώ, από κοινοπραξία τραπεζών, με επικεφαλής τη «Merrill Lynch».

Σε άμεση εφαρμογή του σχεδίου εξαγοράς της «Cosmote», ο ΟΤΕ απέκτησε χτες επιπλέον ποσοστό 9,4% της θυγατρικής, καταβάλλοντας 827,8 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό συμμετοχής στην «Cosmote», από 67,8%, στο 77,2%.

Από την πλευρά του, ο όμιλος «Marfin Investment Grup» (MIG), που κατέχει πάνω από 15,45% των μετοχών του ΟΤΕ (έχει θέσει στόχο την απόκτηση του 20%) κρατά στάση αναμονής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκπρόσωπος της MIG στο ΔΣ του ΟΤΕ καταψήφισε την πρόταση για δημόσια προσφορά, με κάλυψη μέσω δανεισμού, αν και αρχικά δεν είχε αντιταχθεί στην εξαγορά της «Cosmote».

ΜΕΤΣΟΒΟ
Συνάντηση με πατατοπαραγωγούς

Στη Χρυσοβίτσα Μετσόβου παρευρέθηκε πρόσφατα ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, όπου μίλησε με πατατοπαραγωγούς, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποίησε η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ για αγροτικά ζητήματα.

Ενα από τα σημαντικά προβλήματα που έθεσαν οι παραγωγοί είναι η μη καταβολή των αποζημιώσεων για την ολική σχεδόν καταστροφή που υπέστη η παραγωγή τους την περσινή περίοδο από τον παγετό. Ενδεικτικό του εμπαιγμού που υφίστανται είναι ότι ο ΕΛΓΑ, αφού πρώτα καρπώθηκε τα χαράτσια από τη δήλωση -αναφορά των ζημιών, στη συνέχεια με πρόσχημα ότι αυτές δε δημιουργήθηκαν από καιρικά φαινόμενα, αλλά από περονόσπορο, αποφάνθηκε να απευθυνθούν στα ΠΣΕΑ.

Προβληματισμό και ανησυχία εξέφρασαν στον βουλευτή του ΚΚΕ οι παραγωγοί και για τις αθρόες εισαγωγές πατάτας από άλλες χώρες, οι οποίες ρίχνουν τις τιμές πώλησης της παραγωγής τους, προβάλλοντας έτσι τα αποτελέσματα από την αντιαγροτική πολιτική ΚΑΠ και ΠΟΕ που καταργεί δασμούς, βάζει ποσοστώσεις κ.ά. Αυτήν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ κάλεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης να αντιπαλέψουν, διεκδικώντας μια άλλη φιλοαγροτική ανάπτυξη.

Σύσφιξη σχέσεων

Μερικές μέρες πριν, η διοίκηση της ΔΕΗ έκανε λόγο για «σκέψεις» σχετικά με το είδος της συνεργασίας της με τη γερμανική εταιρεία RWE. Σε νεότερη ανακοίνωση - απάντηση σε δημοσίευμα, διαψεύδει ότι σχεδιάζει να εκχωρήσει χωρίς αντάλλαγμα πλειοψηφικό πακέτο για εγκαταστημένη ισχύ 2.000 MW και με την ευκαιρία αποκαλύπτει ότι η γερμανική εταιρεία έχει προτείνει να αναλάβει ρόλο συμβούλου για υπό διακήρυξη έργα των νέων μονάδων που θα αντικαταστήσουν τις παλιές.

Η διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνει ότι πρόκειται για ανάγκη που προκύπτει από τον πολύ μεγάλο αριθμό έργων «που επιβάλλεται να προκηρυχτούν άμεσα» και ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιος θα αναλάβει τις υπηρεσίες συμβούλου. Ολα δείχνουν, όμως, σύσφιξη των σχέσεων με τους Γερμανούς.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Αύριο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στην αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους προχωρούν και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας. Πραγματοποιούν αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κυψέλη του Δήμου Στράτου στις 11 το πρωί, στο μνημείο του αγωνιστή καπνοπαραγωγού Μ. Βλάχου. Η αυριανή συγκέντρωση γίνεται με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας και συμμετέχουν και οργανώσεις κτηνοτρόφων του νομού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ