ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην ασύδοτη δράση της ΔΕΗ

Εκπρόσωποι των φορέων Κοζάνης απαίτησαν χτες από τον εισαγγελέα Κοζάνης να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος αγωνιζόμενων κατοίκων της περιοχής

Μαυροπηγή, Ποντοκώμη, Αγιος Δημήτριος, Ρυάκιο, Ακρινή, Προάστιο κ.ά. Οι κάτοικοι, κυριολεκτικά, ζουν περικυκλωμένοι από τα ορυχεία και τα σημεία απόθεσης της τέφρας. Τα παιδιά τους μεγαλώνουν δίπλα στα φουγάρα, εισπνέουν την ιπτάμενη τέφρα. Η ΔΕΗ απαλλοτρίωσε ή δέσμευσε τα χωράφια τους για να εξορύξει το λιγνίτη, οπότε ούτε κλήρος τούς έχει μείνει για να καλλιεργήσουν. Εναλλακτική εργασιακή προοπτική δεν υπάρχει. Ο παραγωγικός ιστός καταστρέφεται και η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο.

Οι κάτοικοι οργανώνονται και συντονίζουν τη δράση τους προκειμένου αγωνιστικά να αντιπαρατεθούν με την ασύδοτη και ανάλγητη δράση της ΔΕΗ ΑΕ. Μήνες τώρα ο λαός της περιοχής, με δυναμικές κινητοποιήσεις, αποκλεισμούς ταινιοδρόμων και άλλες μορφές αγώνα, διεκδικεί από τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού από την περιοχή, που μαστίζεται από μεγάλη ανεργία, να πάρει μέτρα προστασίας για το περιβάλλον, να δεσμευτεί για μετεγκατάσταση των οικισμών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Αντί αυτού όμως κυβέρνηση και ΔΕΗ ΑΕ αρνούνται να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, να επωμιστούν το κόστος και να δώσουν λύση στα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Στις κινητοποιήσεις στέλνουν τα ΜΑΤ εναντίον τους και τώρα προσπαθούν να υποτάξουν τον αγώνα τους με βιομηχανία μηνύσεων και δικαστικών διώξεων σε βάρος των κατοίκων του οικισμού Αγίου Δημητρίου.

Πάνω τους «έπεσε» και η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Εμφανίζονται συμπαραστάτες στον αγώνα τους, δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν τα δίκια τους. Προφανής ο στόχος τους. Θέλουν να «ηγηθούν» για να χειραγωγήσουν και να εκτονώσουν τις αντιδράσεις. Να προσαρμόσουν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις στα μέτρα της πολιτικής της κυβέρνησης και τις επιδιώξεις της ΔΕΗ ΑΕ. Στήνουν «Σύμφωνα Συνεργασίας για τη Συνύπαρξη της ΔΕΗ με την τοπική κοινωνία» και ανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις. Είναι οι ίδιοι που ανέχθηκαν, συμφώνησαν ή ενεργητικά συνέβαλαν στη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και έχουν ευθύνη στα όσα επέφερε στους εργαζόμενους και τους κατοίκους αυτή η πολιτική. Εξάλλου και σήμερα δεν αμφισβητούν καθόλου τη λογική της ανταγωνιστικότητας και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αγανάκτηση ξεχειλίζει και αυτή η αγανάκτηση εκφράστηκε στις συναντήσεις που είχε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας, με τους κατοίκους της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ. Ο Τ. Τσιόγκας τους κάλεσε να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους και να προσανατολίσουν τον αγώνα τους σε κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με αυτή την πολιτική. Να δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και παράλληλα να παλέψουν για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, λαϊκή περιουσία που θα εγγυάται την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, την ουσιαστική αποκατάσταση όλων όσοι πλήττονται από τη δράση του τομέα της ενέργειας.

Να σταματήσουν οι διώξεις

Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων κατοίκων των οικισμών Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, απαίτησαν χτες από τον εισαγγελέα εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Συνδικαλιστικών και Κοινωνικοπολιτικών Φορέων Κοζάνης που συγκροτήθηκε την περασμένη Πέμπτη με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας.

Δεκάδες κάτοικοι των οικισμών Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου του Δήμου Ελλησπόντου του Νομού Κοζάνης διώκονται για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν στη διάρκεια του καλοκαιριού, στις εγκαταστάσεις των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ ΑΕ. Καλούνται κατά δεκάδες στην Αστυνομία, προκειμένου να απολογηθούν, γιατί διεκδίκησαν, αγωνιστικά, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και προσλήψεις των ανέργων στη ΔΕΗ. Η κυβέρνηση, στηρίζοντας την ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ, αντιμετώπισε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους αρχικά στέλνοντας ΜΑΤ και τώρα τον εισαγγελέα, με στόχο να τους τρομοκρατήσει, να κάμψει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στον εισαγγελέα η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει ότι «οι κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των ανέργων του Αγίου Δημητρίου ήταν και είναι δίκαια, ο τρόπος πάλης που χρησιμοποιούν αντίστοιχος με την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όχι μόνο αυτοί, αλλά ευρύτερα στρώματα κατοίκων της περιοχής.

Ο επίμονος και διαρκής αγώνας τους κέρδισε όχι μόνο τη συμπαράσταση, αλλά και τη νομιμοποίηση στη συνείδηση του λαού της περιοχής.

Η κινητοποίηση και ο αγώνας των κατοίκων είναι το αποτέλεσμα της ασύδοτης δράσης της ΔΕΗ ΑΕ που έχει μετατρέψει τους οικισμούς σε κρανίου τόπο. Είναι αποτέλεσμα της ανεργίας που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και της υπερεκμετάλλευσής τους από τους διάφορους εργολάβους που δραστηριοποιούνται στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ και καταργεί κάθε έννοια εργατικής νομοθεσίας».


ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ - ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Καταπατούν ανθρώπινα στοιχειώδη δικαιώματα μεταναστών

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Εσωτερικών κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής με θέμα τις καταγγελίες για καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών από τις Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές.

Οπως υπογραμμίζεται στην Ερώτηση: «Σοβαρότατο ζήτημα προσβολής των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων προκύπτει από τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες πάνω από 100 μεταναστών, για βασανισμούς και κακομεταχείριση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι καταθέσεις τους είναι ηχογραφημένες και περιλαμβάνονται σε έκθεση ομάδας Ελλήνων δικηγόρων, που κατατέθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τη σχετική με τα βασανιστήρια επιτροπή της ΕΕ.

Γίνεται λόγος για απειλή ασφυξίας με σακούλα στο κεφάλι, βύθισμα κεφαλής σε κουβά με νερό, εικονικές εκτελέσεις, ηλεκτροσόκ και βεβαίως εκτεταμένους ξυλοδαρμούς, ύβρεις και απειλές. Πέρα από αυτά, αναφέρονται ότι έχουν ευρεία εφαρμογή παράνομες "υποχρεωτικές" επαναπροωθήσεις προσφύγων παρότι αυτοί έχουν περάσει ήδη σε ελληνικό έδαφος και ελληνικά χωρικά ύδατα. Υπάρχει μάλιστα πλήρης αδιαφορία για τους κινδύνους για τη ζωή τους που εγκυμονεί η βίαιη αυτή συμπεριφορά (παρεμπόδιση προσέγγισης και άμεση επαναπροώθηση), ιδιαίτερα όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι επικίνδυνα.

Τέλος, η Αστυνομία και το Λιμενικό επιβάλλουν κράτηση σε όλους τους πρόσφυγες (και στους ανηλίκους), τους θέτουν χωρίς καμιά εξαίρεση υπό καθεστώς απέλασης, δεν τους ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους, τους στερούν κάθε νομική υποστήριξη και επαφή με μαζικούς κοινωνικούς φορείς και στην πράξη τους παρεμποδίζουν να ζητήσουν προστασία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης (δηλαδή να χαρακτηριστούν πολιτικοί πρόσφυγες).

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί με δεδομένες τις βαριές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για αυτή την κατάσταση, τι μέτρα θα πάρουν για να εξαλειφθούν τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα και οι απάνθρωπες πρακτικές».

Στην Κοζάνη η Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στο Νομό Κοζάνης αύριο Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Νοέμβρη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

Αύριο Τετάρτη

-- 10.00: Επίσκεψη στον Τομέα Συνεργείων Διζελοκίνητου Εξοπλισμού (ΤΣΔΕΞ).

-- 12.00: Επίσκεψη στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Το απόγευμα θα επισκεφτεί τα χωριά της περιοχής και θα συζητήσει με τους κατοίκους. Πιο συγκεκριμένα:

-- 16.30: Στον Αγιο Δημήτριο, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου.

-- 17.30: Στην Ακρινή, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου.

-- 19.00: Στη Μαυροπηγή, στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας.

-- 20.00: Στην Ποντοκώμη, στο Αμφιθέατρο.

Την Πέμπτη

-- 08.15: Επίσκεψη στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου.

-- 09.30: Στο Βιομηχανικό Συγκρότημα.

-- 10.00: Στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

-- 11.30: Συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη).

-- 12.30: Ομιλία σε συγκέντρωση σπουδαστών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη).

-- 17.00: Ομιλία σε συγκέντρωση γυναικών στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.

-- 19.00: Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Παντελίδης» στην Πτολεμαΐδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ