ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Μία από τα ίδια

Ιδια πολιτική, ίδια εκμετάλλευση της λαϊκής ψήφου, ίδιος πάντα ο πόθος, η επιστροφή στην εξουσία

Eurokinissi

Με την παραμονή του Γ. Παπανδρέου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε την Κυριακή η εσωκομματική τους διαδικασία για εκλογή ηγεσίας. Επί δύο μήνες τα διαβούλιά τους επικεντρώθηκαν στα τρία πρόσωπα που διεκδικούσαν την καρέκλα και έλειψε κάθε συζήτηση επί της πολιτικής που ακολουθούν. Αντίθετα επιβράβευαν σε κάθε τους ομιλία τα προηγούμενα, κυβερνητικά τους πεπραγμένα, μιλώντας για τα «επιτεύγματα» της περιόδου Σημίτη.

Ακόμα χειρότερα, σήμερα διαφημίζουν ως απαύγασμα δημοκρατίας την εκλογή προέδρου με την ψήφο όποιου ήθελε. Αποσιωπούν ωστόσο ότι θα αξιοποιήσουν την ψήφο αυτή - όπως έκαναν και στο παρελθόν - για να προωθήσουν εκ νέου την αντιλαϊκή πολιτική τους, παρουσιάζοντας τους ψηφοφόρους τους ως «συμμετέχοντες» στη διαμόρφωσή της, άρα και συνενόχους τους. Εξάλλου να σημειωθεί και το γεγονός ότι το 2004 επίσης διαφήμιζαν τους «ένα εκατομμύριο» ψηφοφόρους του Γ. Παπανδρέου, νούμερο που πολλοί από το ΠΑΣΟΚ (αλλά και τα φιλικά τους ΜΜΕ) έσπευσαν να αμφισβητήσουν φέτος, να το διαψεύσουν, να το ευτελίσουν, να το απαξιώσουν, καθώς δε βόλευε πλέον τα δικά τους σχέδια.

Στα διαδικαστικά και με καταμετρημένο περίπου το 60% των ψήφων, ο Γ. Παπανδρέου εξασφαλίζει 56%, ο Ευ. Βενιζέλος 38% και ο Κ. Σκανδαλίδης 5,9%. Φαίνεται ότι ο πρώτος υπερείχε στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και στην Κρήτη. Ο δεύτερος προηγήθηκε στην περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας. Υψηλά ποσοστά συγκέντρωσε ο τρίτος στα νησιά του νοτίου Αιγαίου. Πάντως, εύλογα ερωτήματα έχει προκαλέσει ο πολύ αργός ρυθμός καταμέτρησης των ψήφων.

Στα της επόμενης μέρας, σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύτηκαν στον Τύπο, αναμένεται να ανακοινωθεί επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ (Γενάρη αντί Φλεβάρη, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις και για Δεκέμβρη), ίσως εκλογή νέου γραμματέα (ακούγεται το όνομα της Φ. Γεννηματά), κατάργηση του Πολιτικού Συμβουλίου και δημιουργία Επιτροπής Συνεδρίου.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο εκ νέου πρόεδρος Γ. Παπανδρέου απευθύνθηκε στους ψηφίσαντες λέγοντας ότι «δώσατε μια εντολή, καθαρή και ισχυρή, απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα, απέναντι στη μιντιοκρατία, απέναντι σε όσους θέλουν το ΠΑΣΟΚ μικρό και φοβικό».

Οτι «για μας, η σημερινή μέρα δεν είναι η τελευταία μέρα μιας εσωκομματικής διαδικασίας. Είναι η πρώτη μέρα μιας νέας συμφωνίας για μια νέα αρχή, για μια νέα νικηφόρα πορεία, με περισσότερο φως, με μεγαλύτερη διαφάνεια, με νέα συλλογικότητα».

Παρακάτω αναφέρθηκε και πάλι στην «εντολή» που εκ νέου του έδωσαν οι ψηφοφόροι ερμηνεύοντάς την: «Αυτή η εντολή, με δεσμεύει. Αυτή η εντολή είναι δική σας και μας δεσμεύει όλους. Και είναι η εντολή να είμαι ο πρόεδρος του μεγάλου, του ενιαίου και του νικηφόρου ΠΑΣΟΚ. Της πολιτικής που εμπνέει τη δράση των Οργανώσεών μας παντού, στα χωριά και στις γειτονιές. Της δράσης που ενοποιεί, που ενώνει. Της πράξης που αναδεικνύει ένα πλειοψηφικό ρεύμα ανατροπών, ρήξεων και αλλαγών».

Τέλος, ευχαρίστησε «τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Κώστα Σκανδαλίδη που, με τον τρόπο του ο καθένας, συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία, επιβεβαιώνοντας το νόημά της». Νωρίτερα είχε δεχτεί τα τηλεφωνήματα των δύο αντιπάλων του που τον συνεχάρησαν για την επανεκλογή του στην προεδρία. Το πρωί της Δευτέρας τηλεφώνησε στο γραφείο του για να τον συγχαρεί και ο Κ. Σημίτης, δίχως ωστόσο να μιλήσει με τον ίδιο.

«Συγκροτήθηκε ρεύμα»

Στη δική του δήλωση ο Ευ. Βενιζέλος φρόντισε να (ξανα)στείλει μήνυμα, μιλώντας για το ρεύμα που έχει: «Ολοι όσοι μετείχαν στη διαδικασία θέλουν και θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ θεσμικό, συλλογικό, δημοκρατικό, συγκροτημένο. Η πλειοψηφία επέλεξε και πάλι ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο Παπανδρέου. Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή επιτυχία στην αποστολή που επωμίζεται για δεύτερη φορά». Παράλληλα απεύθυνε «θερμό χαιρετισμό σε όλες εκείνες και όλους εκείνους που στήριξαν σε όλη τη χώρα, αυθόρμητα, την προσπάθειά μας. Συγκροτήθηκε ένα μεγάλο, δυναμικό, ριζοσπαστικό, αισιόδοξο ρεύμα. Νιώθω πραγματικά μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη, γιατί ένα τέτοιο ρεύμα εκφράζεται μέσα από την υποψηφιότητά μου».

Η αποστροφή αυτή περί «ρεύματος» προκάλεσε αντιδράσεις στο στρατόπεδο των παπανδρεϊκών, που από χτες στηλιτεύουν το ενδεχόμενο να στηθεί «παραμάγαζο» ή «τάση αλά ΣΥΝ» μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Σκανδαλίδης εμφανίστηκε πιο «νομοταγής» στις δικές του δηλώσεις: «Εχουμε ισχυρό πρόεδρο που μπορεί να οδηγήσει την παράταξη στη νίκη. Σε ό,τι με αφορά θα κάνω αυτό που πάντοτε με συνέπεια έκανα. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να επαναφέρουμε το ΠΑΣΟΚ στη νικηφόρα πορεία».

Ούτως ή άλλως επί δύο μήνες - αλλά και τα τριάμισι χρόνια που προηγήθηκαν - αυτό τους έκαιγε, πώς θα επιστρέψουν στην εξουσία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μαρκάρισμα» στον Γ. Παπανδρέου

Θα «δοκιμάσει» τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και αν δε συναινέσει σε αυτές, θα τον καταγγείλει ως αναξιόπιστο διαχειριστή

«Στενό μαρκάρισμα», προκειμένου να τον εξαναγκάσει είτε να συναινέσει σε βασικές αντιλαϊκές επιλογές είτε να στιγματιστεί ως αναξιόπιστος διαχειριστής της κυρίαρχης πολιτικής, πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα απέναντι στον επανεκλεγέντα αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Η τακτική αυτή, που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν, επανέρχεται προκειμένου να «στριμωχτεί» ο Γ. Παπανδρέου, ώστε στην περίπτωση που δεν ακολουθήσει σε μια γραμμή συναίνεσης σε μια σειρά από αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (π.χ. στην Παιδεία και το Ασφαλιστικό), να καταγγελθεί για «ανευθυνότητα» και «ασυνέπεια». Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιταχύνει την υλοποίηση των ανατροπών σε εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα, προκειμένου να «δοκιμαστεί η αντοχή» του Α. Παπανδρέου, αλλά και να γελοιοποιηθεί η λεγόμενη αριστερή στροφή. Ταυτόχρονα, βέβαια, θα ενταθεί η τεχνητή δικομματική αντιπαράθεση και πόλωση προκειμένου να υπάρξει συσπείρωση των οπαδών των δύο μονομάχων.

Στο πλαίσιο της παραπάνω τακτικής ο Κ. Καραμανλής απέστειλε χτες συγχαρητήρια επιστολή στον Γ. Παπανδρέου, στην οποία επισημαίνει με έμφαση ότι «προσβλέπει στην καλή συνεργασία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου». Αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «την ευρύτερη δυνατή συναίνεση σε όλα τα θέματα και ιδίως στα μεγάλα θέματα», διευκρινίζοντας ότι σε αυτά περιλαμβάνει και τα θέματα του Ασφαλιστικού, της αναθεώρησης του Συντάγματος, του εκλογικού νόμου. Πάντως, το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου δε θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Αντίθετα, η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που διεξάγεται τις επόμενες μέρες, ειδικά για την προώθηση του «Καποδίστρια 2».

«Ο στόχος μας είναι η προώθηση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, εκφράζοντας την ευχή σε αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ να ασκήσει καλοπροαίρετη κριτική και «να μην ξανακυλήσει στην πόλωση, στο λαϊκισμό, στην οξύτητα, στις εντάσεις». Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι με την επανεκλογή του Γ. Παπανδρέου τερμάτισε η περίοδος της μη εμπλοκής στα θέματα του ΠΑΣΟΚ.

Ο λαός δεν έχει τίποτε το καλό να περιμένει

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

«Οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν τίποτα καλό, ούτε τίποτα το καινούριο να περιμένουν από την εκλογή του κ. Παπανδρέου, όπως δε θα είχαν και από την εκλογή του κ. Βενιζέλου. Η σύγκρουση δεν έχει ως περιεχόμενο προγραμματικές διαφορές - τέτοιες δε συζητήθηκαν - έχει μόνο διαφορές τακτικής για το ποιος μπορεί καλύτερα να προσεταιριστεί και να αποπροσανατολίσει τον λαϊκό παράγοντα.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ, είναι κόμματα που εκπροσωπούν και υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών συγκροτημάτων, έχουν την ίδια στρατηγική απέναντι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως το έχουν αποδείξει και από κυβερνητικές θέσεις και δεν αλλάζουν. Πρέπει οι εργαζόμενοι να εγκαταλείψουν και τα δύο και να συσπειρωθούν μαζί με το ΚΚΕ στην πάλη για τα οξυμένα προβλήματα και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ