ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πάρτε άμεσα μέτρα για την ακρίβεια στα καύσιμα
  • Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Αόριστες και γενικές οι απαντήσεις του αρμόδιου υπουργού

ICON

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την ακρίβεια στα καύσιμα, ζήτησε από την κυβέρνηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με Επίκαιρη Ερώτησή της που συζητήθηκε χτες στη Βουλή πρότεινε ως άμεσα μέτρα την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης - κίνησης και τη βενζίνη, καθώς επίσης και τη χορήγηση επιδόματος στους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους ύψους 300 ευρώ και στους άνεργους ενίσχυση 400 ευρώ.

Απαντώντας ο αρμόδιος υπουργός Δ. Σιούφας (ο πρωθυπουργός στον οποίο απευθυνόταν η ερώτηση λείπει στην Κύπρο) ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση υπήρξε «αμείλικτη» στα φαινόμενα της αισχροκέρδειας και της όποιας ασυδοσίας. Είπε ότι το πρόβλημα με τις τιμές των πετρελαιοειδών είναι παγκόσμιο και ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι τιμές των πετρελαιοειδών συγκρατήθηκαν στα μικρότερα δυνατά επίπεδα.

Κατά τον Δ. Σιούφα, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δοθεί «οριστικό τέλος στις στρεβλώσεις της αγοράς» ενώ για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης η απάντησή του ήταν γενική και αόριστη. Είπε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά τη διαμόρφωση της κατάστασης» και εάν χρειαστεί θα παρέμβει «προς την κατεύθυνση στήριξης εκείνων που έχουν ανάγκη εξαιτίας αυτής της κατάστασης».

Ο υπουργός είπε ότι έγινε ήδη παρέμβαση στην ΕΕ προκειμένου να επιτρέπεται στις επιμέρους χώρες να μειώνουν τον φόρο στα καύσιμα όταν υπάρχει αύξηση των τιμών τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί καμία απόφαση.

Προτείνουμε τα ελάχιστα που μπορούν να γίνουν

Γνωρίζουμε τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου, τόνισε στην παρέμβασή της η Αλ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές προς τα κάτω είναι ανεπαίσθητες και ιδιαίτερα για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Μάλιστα, συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κακό χειμώνα, όπως λέγεται και ο καθένας καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης θα είναι καθημερινό για την ελληνική οικογένεια. Και πρόσθεσε:

«Δεν αγνοούμε τη διεθνή διάσταση του προβλήματος αυτού. Ωστόσο, εμείς λαμβάνουμε υπόψη ότι οι διακυμάνσεις των τιμών δεν καθορίζονται από αυτό που συνήθως λέγεται «προσφορά και ζήτηση» αλλά καθορίζονται από την κερδοφορία και η προσφορά και ζήτηση απλώς καθορίζει το ύψος της αισχροκέρδειας».

Εμείς, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα επιμένουμε σε μέτρα δύο κατευθύνσεων, όχι βλέποντας το ζήτημα συγκυριακά, αλλά βλέποντας και τις διεθνείς τάσεις που λίγο - πολύ μονιμοποιούνται. Συγκεκριμένα:

«Η λαϊκή οικογένεια πρέπει να δεχτεί τις θετικές συνέπειες από την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Η επιδότηση έχει να κάνει με την ακρίβεια που εμφανίζεται τώρα, δηλαδή μπορεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα που μειώνουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης και δεύτερον, η επιδότηση πρέπει οπωσδήποτε να έχει σχέση και με τις διακυμάνσεις. Τώρα κατά τη γνώμη μας χρειάζονται τα μέτρα αυτά, πολύ περισσότερο που είναι σφιχτή η εισοδηματική πολιτική, η φορολογία στην ουσία επιβαρύνει ή απαλλάσσει ελάχιστα τους χαμηλόμισθους και θα έχουμε μια συνολική επιβάρυνση του εισοδήματος.

Τέλος, γνωρίζοντας ότι ζούμε σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα ουσιαστικά, δηλαδή να έχουν φορολογικά βάρη οι εταιρίες που έχουν σχέση με την εμπορία πετρελαίου και πάνε πάρα πολύ καλά εδώ στην Ελλάδα και τα κέρδη τους αυξάνονται. Σήμερα, αν διαβάσει κανείς εφημερίδες, διαβάζει τέτοιες σχετικές εκτιμήσεις και τάσεις. Θα μου πείτε: οι εταιρίες πώς θα αντιδράσουν; Μα εμείς ακριβώς υπολογίζουμε ότι απέναντι σε αυτές τις εταιρίες πρέπει να υπάρχει ουσιαστική πίεση, διότι - αν θέλετε - αποκαθιστά και το αίσθημα κοινωνικής αδικίας που υπάρχει στον κόσμο και από την πλευρά της πολιτικής των κυβερνήσεων αλλά και από την πλευρά των εταιριών».

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι τα μέτρα που προτείνει είναι τα ελάχιστα που μπορούν να γίνουν και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι η υπόθεση της τιμής του πετρελαίου είναι προσωρινή. Τουλάχιστον από αυτά που έχουμε υπόψη μας, προσωρινή μπορεί να είναι η μείωση. Η τάση θα είναι να επιβαρύνουν πολύ υψηλά το οικογενειακό εισόδημα. Εάν είχαμε μια άλλη εισοδηματική πολιτική στην Ελλάδα, θα μπορούσε κανείς να είναι πιο συγκαταβατικός σε αυτό, αλλά δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να προτείνουμε καταργήσεις φόρων από τη στιγμή που όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι αρνητικοί».

Α. ΤΖΕΚΗΣ
Ολα για τις πολυεθνικές

Η σημερινή κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ερίζουν μόνο για διαχειριστικά ζητήματα, αλλά κρύβουν τους πραγματικούς ενόχους για την ακρίβεια στα καύσιμα, τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης σε παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθύμισε ότι τα κέρδη των 10 μεγαλύτερων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 70%, σε σχέση με πέρσι, ενώ για τα λαϊκά στρώματα έμεινε η σοβαρή οικονομική τους επιβάρυνση.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι για την περαιτέρω αύξηση των κερδών των πολυεθνικών γίνονται ακόμα και πόλεμοι όπως στο Ιράκ, ενώ απειλούνται και άλλες όπως το Ιράν ή η Βενεζουέλα. Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα είπε ότι με τη συμφωνία και των δύο κομμάτων παραχωρήθηκαν ουσιαστικά τα «Ελληνικά Πετρέλαια» στον Λάτση και έτσι δύο ιδιωτικά διυλιστήρια μαζί με πέντε - έξι εταιρίες θα μονοπωλούν την αγορά. Ο βουλευτής τόνισε ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό κέρδους των εταιριών του χώρου, ενώ ο πολίτης επιβαρύνεται και από τους φόρους, αφού αυτοί αντιπροσωπεύουν το 50% περίπου της τιμής των καυσίμων.

Η μόνη λύση κατέληξε είναι η ίδρυση ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας, ενώ ως άμεσα μέτρα πρότεινε τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και τη μείωση του ειδικού φόρους κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ - ΕΛΠΕ
«Πνίγονται» στα ... κέρδη

«Χρυσές» δουλιές κάνουν οι εταιρίες διύλισης πετρελαίου στη χώρα μας, επιμένοντας στην ... παράδοση που τις θέλει να καταγράφουν ρεκόρ τζίρου και κερδών κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου ή άλλους παράγοντες και κυρίως σε βάρος των εργαζομένων που καλούνται να στηρίξουν αυτή την κερδοφορία με την όλο και μεγαλύτερη επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών τους.

Μόνο τους πρώτους εννέα μήνες του 2004, η «Μότορ Οϊλ» κατέγραψε αύξηση κερδών προ φόρων κατά 84,9% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2003. Τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 146,42 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας αυξήθηκε κατά 21% και έφτασε στα 1,39 δισ. ευρώ!

Ανάλογα, τα κέρδη της «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), που ανακοινώθηκαν προχτές, παρουσιάζουν στο 9μηνο αύξηση κερδών προ χρηματοοικονομικών, φόρων και αποσβέσεων κατά 31%. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 354 εκατ. ευρώ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ