ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ολοι, σήμερα, στους δρόμους!

Συλλαλητήρια και αγωνιστικές συγκεντρώσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ διοργανώνει η ΠΑΣΥ σε πολλές περιοχές της χώρας

Από παλαιότερη κινητοποίηση αγροτών στη Θεσσαλία
Από παλαιότερη κινητοποίηση αγροτών στη Θεσσαλία
Αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης πραγματοποιούνται, ταυτόχρονα σήμερα, σε πολλές περιοχές της χώρας. Από την Ορεστιάδα του Εβρου μέχρι το Σουληνάρι της Μεσσηνίας. Με τα συλλαλητήρια και τις αγωνιστικές συγκεντρώσεις, που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), θα εκφραστεί η αγωνιστική διαμαρτυρία της μικρομεσαίας αγροτιάς για την πολιτική ξεκληρίσματός της και θα δηλωθεί η αποφασιστικότητά της ν' αγωνιστεί, μέχρι εσχάτων, για τη σωτηρία της.

Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικώντας καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους - τα οποία οι εμποροβιομήχανοι παίρνουν πάμφθηνα απ' αυτούς και τα πωλούν πανάκριβα στους καταναλωτές - που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ν' αφήνουν ένα λογικό κέρδος. Θα απαιτήσουν επίσης μέτρα για το σταμάτημα των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων - πολλά από τα οποία είναι μολυσμένα με διοξίνες ή «μεταλλαγμένα» - και το χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων.

Θα προβάλλουν, επίσης, τα άλλα αγροτικά αιτήματα που, χρόνια τώρα, δεν ικανοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως:

  • Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στην παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που επιβάλλει η ΕΕ σε όλα, σχεδόν, τα αγροτικά προϊόντα.
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με την κατασκευή των έργων υποδομής, τον έλεγχο στις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων κι άλλα μέτρα.
  • Πλήρη ασφάλιση της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ και δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις σε περιπτώσεις καταστροφών από οιαδήποτε φυσική αιτία.
  • Κατώτερη μηνιαία αγροτική σύνταξη 400 ευρώ.
  • Να ληφθούν μέτρα για την αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο, με την εξασφάλιση για όλους αναβαθμισμένων και δωρεάν υπηρεσιών δημόσιας υγείας, πρόνοιας και παιδείας και τη δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεκινούν σήμερα νέους αγώνες για την επιβίωσή τους, για να κρατήσουν τα χωράφια τους και να μείνουν στα χωριά τους. Ο αγώνας τους δε σκοπεύει απλώς στο να κερδηθούν μερικά λεπτά παραπάνω στις τιμές των προϊόντων και να ικανοποιηθούν κάποια συγκυριακά και επιμέρους αγροτικά αιτήματα. Αγωνίζονται για να κλείσουν την «πηγή» που αναβλύζει συνεχώς προβλήματα και δεν είναι άλλη από την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία πρέπει ν' ανατρέψουν.

Ταυτόχρονα, παλεύουν για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις - σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο - για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, η οποία θα βοηθήσει τους μικρομεσαίους αγρότες να οργανωθούν σε νέους, παραγωγικούς συνεταιρισμούς και να παράγουν φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό και θα τους διασφαλίζει σίγουρη απασχόληση και καλό εισόδημα.

Χρειάζεται, όμως, να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Και για να 'ναι αποτελεσματικός, πρέπει η μαχόμενη αγροτιά να συνενώσει τις αγωνιστικές δυνάμεις της σ' ένα Κοινό Μέτωπο με την εργατιά και τ' άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, με τα οποία έχει κοινά προβλήματα, κοινά συμφέροντα και κοινές επιδιώξεις.

Στη Θεσσαλία

Στο Νομό Λάρισας, στις 11 το πρωί θα γίνουν πέντε μαχητικά συλλαλητήρια, με αγροτικά μηχανήματα και συγκεκριμένα στην πλατεία Λαού των Φαρσάλων, στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, στην κεντρική πλατεία της Αγιάς και στους Δήμους Νίκαιας και Πλατυκάμπου.

Στην Καρδίτσα, η νομαρχιακή αγροτική συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ., στην πλατεία Δικαστηρίων.

Στα Τρίκαλα, η νομαρχιακή αγροτική συγκέντρωση θα γίνει, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Μακεδονία - Θράκη

Στο Νομό Θεσσαλονίκης, στη Ν. Χαλκηδόνα, στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 11 π.μ.

Στην Κατερίνη, στην πλατεία Ελευθερίας στις 12 το μεσημέρι.

Στα Γιαννιτσά στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στις Σέρρες, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο στις 11 το πρωί.

Στην Ορεστιάδα, στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία.

Στην Κομοτηνή, στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις 11 το πρωί.

Στο Κιλκίς στις 11 π.μ. μπροστά στη Νομαρχία και την ίδια ώρα στην Επισκοπή Ημαθίας.

Επίσης, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αγροτών, θα πραγματοποιηθούν και:

  • Στη Φθιώτιδα, με το Παμφθιωτικό Συλλαλητήριο που θα γίνει στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Πάρκου, στη Λαμία.
  • Στην Πελοπόννησο, στην κεντρική πλατεία του χωριού Σουληνάρι Μεσσηνίας στις 10.30 το πρωί.
  • Στη Λέσβο στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.
Καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις ελαιολάδου

Κάλπικες αποδείχτηκαν οι κυβερνητικές υποσχέσεις για έγκαιρη καταβολή της επιδότησης ελαιολάδου για την προηγούμενη σοδειά, στις 16 Οκτώβρη. Ενα μήνα μετά η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών περιμένει ακόμα να λάβει τα λεφτά της.

Μέχρι προχτές είχε καταβληθεί η προκαταβολή της επιδότησης σε μερικές χιλιάδες ελαιοπαραγωγών που δήλωσαν παραγωγή κάτω από 1.500 κιλά, σε 12 ομάδες παραγωγών, από ένα σύνολο 82 ομάδων παραγωγών. Ομως με βάση τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί και οι 468.225 παραγωγοί που έκαναν αιτήσεις ενίσχυσης την περίοδο 2003/2004. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως για την προπροηγούμενη περίοδο 2002/2003 έκαναν αιτήσεις 558.000, δηλαδή κάπου 90.000 ελαιοπαραγωγοί περισσότεροι.

Με το ξεκίνημα της διαδικασίας καταβολής της προκαταβολής της επιδότησης για την εμπορική περίοδο 2003/2004, δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα που λέγεται «ταυτοποίηση ελαιοπαραγωγών». Αρχικώς περισσότεροι από 210.000 ελαιοπαραγωγοί χαρακτηρίστηκαν μη ταυτοποιημένοι. Στη συνέχεια στις 10/11 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 100.000 περίπου. Ταυτοποίηση σημαίνει να βγάζουν τα κομπιούτερ του ΟΠΕΚΕΠΕ σωστά τα ονοματεπώνυμα και πατρώνυμα, τους αριθμούς ταυτοτήτων και ΑΦΜ και μετά έρχονται οι δηλώσεις ελαιοκομικού μητρώου και οι Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ). Πάντως όπως ανακοίνωσε σχετικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις 10/11 από τους 418.757 παραγωγούς κάτω των 1.500 κιλών έχουν ταυτοποιηθεί οι 328.052 και για τους 49.468 άνω των 1.500 κιλών οι 36.395. Οι μη «ταυτοποιημένοι» παραγωγοί, στο μεταξύ, θα πρέπει να τρέχουν να βρουν πού και γιατί έγινε λάθος. Το πιο μεγάλο πρόβλημα φέτος λέγεται ελαιοκομικό μητρώο και τα λάθη του...

Πάντως, τη μεγαλύτερη καθυστέρηση θα έχουν οι παραγωγοί που δήλωσαν πάνω από 1.500 κιλά. Αυτοί για να πάρουν την προκαταβολή, θα πρέπει πρώτα να γίνει έλεγχος της δήλωσης του μητρώου και της απόδοσης των ζωνών και των ΑΠΥ. Ακόμα πιο μεγάλη καθυστέρηση θα υπάρξει για τους παραγωγούς στους οποίους θα γίνουν οι λεγόμενοι επιτόπιοι έλεγχοι...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΞΥΛΟΥ
Ασφυκτικές οι πιέσεις στον κλάδο

Στήριξη των συνεταιρισμών ζητούν οι βιοτέχνες του κλάδου, που πρόσφατα πραγματοποίησαν γενική συνέλευση

«Οι μικρές επιχειρήσεις ασφυκτιούν σε ένα οικονομικό πολιτικό εχθρικό περιβάλλον που σκοπό έχει τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολύ μικρών, σε όφελος των μεγάλων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, μετά την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσής της που έγινε στα Ιωάννινα.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στις επιχειρήσεις του κλάδου καταγράφεται μείωση πάνω από 50% «με άσχημα αποτελέσματα για τις οικογένειές μας, τους εργαζόμενους και την οικονομία γενικότερα. Με το άνοιγμα των αγορών οι πολυεθνικές της ΕΕ μεταφέρουν την παραγωγή τους σε χώρες με φθηνό κόστος. Επίσης, νομοθετικά η κυβέρνηση διευκολύνει και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις για τη μεταφορά και εγκατάσταση στα Βαλκάνια. Ετσι, έχουμε ολόκληρες περιοχές της χώρας που περνάνε σε αποβιομηχάνιση».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και σε ένα σημαντικό θέμα, με το οποίο δημαγωγεί τελευταία η κυβέρνηση, αυτό των οργανωμένων χώρων για την εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών, όπου εγκρίνονται μεγάλες χρηματοδοτήσεις. «Τα βιοτεχνικά πάρκα που δημιουργούνται είναι πανάκριβα και απλησίαστα για τους βιοτέχνες».

Οι βιοτέχνες του Ξύλου ζητούν:

  • Δημιουργία ΒΙΟΠΑ σε κατάλληλους χώρους με ευνοϊκούς όρους χτηματοδότησης για τη βιοτεχνία και έμφαση στην ενίσχυση των συνεταιρισμών.
  • Συνεταιρισμούς στην παραγωγή, την προμήθεια πρώτων υλών με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.
  • Περιορισμός της ασύδοτης δράσης των πολυκαταστημάτων, με περιορισμό των τετραγωνικών μέτρων και χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους.
  • Οχι στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής. Λειτουργία των καταστημάτων 3 μέρες συνεχές, 3 μέρες διακεκομμένο.
  • Επαγγελματική στέγη, 12 έτη αρχική μίσθωση που θα ανανεώνεται κάθε 3 χρόνια υποχρεωτικά και θα φεύγει ο ενοικιαστής μόνο σε περίπτωση ιδιόχρησης ή ανοικοδόμησης.
  • Φορολογικό καθεστώς με βάση τα λογιστικά βιβλία. Κατάργηση κάθε αντικειμενικού συστήματος. Αυτόματο κλείσιμο των βιβλίων με τη λήξη του έτους.
  • Οχι στην αύξηση της συνταξιοδοτικής ηλικίας. Σύνταξη στα 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες. Οι συνταξιούχοι να παραμείνουν στο ΤΕΒΕ και όχι στο ΙΚΑ.
Για ... 350 ευρώ στα Γιάννενα

Για ...δύο ολόκληρες μέρες - σήμερα και αύριο - θα συζητάει το γαλαζοπράσινο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ στα Γιάννενα, το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη». Φαίνεται πως η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ «κόπτεται» πάρα πολύ για το μέλλον της «Δωδώνης» και έσπευσε κοντά της, για να συνεδριάσει επί διήμερον... Κι αυτό η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ δε φαίνεται να το κάνει ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς... Δυστυχώς, πριν από μερικούς μήνες, η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε να αυξήσει τους «μποναμάδες» της και όρισε πως όταν υπάρχει και δεύτερη μέρα συνεδρίασης του ΔΣ, τα μέλη θα λαμβάνουν αποζημίωση 350 ευρώ καθαρά. Κι επιπλέον πληρωμένα όλα τα υπόλοιπα έξοδα, μετακίνησης, διατροφής και διαμονής... Μήπως πήρε και καμία πρόσθετη απόφαση η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ για ακόμα μεγαλύτερη καταβολή αποζημίωσης στις εκτός έδρας συνεδριάσεις του ΔΣ;.. Πάντως, στα Γιάννενα αυτήν την εποχή έχει πολύ καλά παϊδάκια... ή μήπως ο πρόεδρος θα προτιμήσει χαβιάρι; Κι ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει το «γαλαζοπράσινο» ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ και εν συνεχεία οι όποιοι άλλοι της κυβέρνησης, το θέμα είναι ένα: Η «Δωδώνη» ανήκει στους κτηνοτρόφους της!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ