ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κόλαση για τους «απελευθερωτές»

Πολιτική κρίση στην Ιταλία μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο στρατηγείο των καραμπινιέρων στη Νασιρίγια, που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη ιταλική στρατιωτική απώλεια της Ιταλίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιταλοί στρατιώτες οχυρώνουν την περιοχή του στρατοπέδου τους

Associated Press

Ιταλοί στρατιώτες οχυρώνουν την περιοχή του στρατοπέδου τους
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΣΙΡΙΓΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.--

Σε θρύψαλα μετατράπηΚε το αρχηγείο των Ιταλών καραμπινιέρων, στη Νασιρίγια του Ιράκ, μετά από την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί. Ο δυσβάσταχτος απολογισμός σε νεκρούς και τραυματίες προκαλεί τριγμούς στη Ρώμη, όπου ξέσπασε πολιτική κρίση, αλλά και στην Ουάσιγκτον, όπου εσπευσμένα μετέβη ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ για «διαβουλεύσεις». Αν και η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στη Νασιρίγια, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και σε άλλες πόλεις με κύριο στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις.

Χάος επικρατούσε για ώρες στη Νασιρίγια μετά την επίθεση στο στρατηγείο των Ιταλών καραμπινιέρων. Ο τελευταίος απολογισμός, που δεν αποκλείεται να αυξηθεί καθώς οι έρευνες συνεχίζονται στα ερείπια του τριώροφου κτιρίου που κατέρρευσε σχεδόν ολοσχερώς, καταμετρά συνολικά 25 νεκρούς και περισσότερους από 79 τραυματίες. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται 11 καραμπινιέροι, 4 Ιταλοί στρατιώτες, 2 Ιταλοί πολίτες και 8 Ιρακινοί πολίτες, ενώ από τους τραυματίες μόνο 20 είναι Ιταλοί και οι υπόλοιποι Ιρακινοί. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που καταστράφηκαν και τα γειτονικά σπίτια. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένα αυτοκίνητο πλησίασε το στρατόπεδο ανοίγοντας πυρ κατά των φρουρών. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών και ενώ η προσοχή ήταν στραμμένη αλλού, ένα παγιδευμένο φορτηγό έσπασε την πύλη και μπήκε στο στρατόπεδο.

Σοκ και κρίση στην Ιταλία

Το αρχηγείο των καραμπινιέρων μετά την επίθεση

Associated Press

Το αρχηγείο των καραμπινιέρων μετά την επίθεση
Η είδηση πάγωσε την Ιταλία που ζει τη μεγαλύτερη στρατιωτική της απώλεια μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκτιμούσε ότι η επίθεση «ίσως ήταν αναπόφευκτη εξαιτίας της αγάπης και του σεβασμού που τρέφει ο ιρακινός λαός για τις ιταλικές δυνάμεις» και ζήτησε από όλα τα πολιτικά κόμματα «να επιδείξουν δημοκρατική ωριμότητα και να μην επιλέξουν την πολεμική σε μια μέρα που όλη η Ιταλία θα πρέπει να είναι ενωμένη». Ο Μπερλουσκόνι υπεραμύνθηκε της απόφασης αποστολής ιταλικών δυνάμεων στο Ιράκ, που σήμερα αριθμούν 2.300 άτομα, τονίζοντας ότι η Ιταλία «έκανε το ιστορικό της καθήκον απέναντι στους συμμάχους της».

Στη Βουλή, τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό («Φόρτσα Ιτάλια», «Εθνική Συμμαχία», «Λίγκα του Βορρά»), μίλησαν για «τρομοκρατικό χτύπημα που δε θα εκφοβίσει την Ιταλία ούτε θα την οδηγήσει σε βεβιασμένες ενέργειες, καθώς οι ιταλικές δυνάμεις θα εκτελέσουν μέχρι τέλους την αποστολή τους». Παίρνοντας το λόγο τα δύο κεντροαριστερά κόμματα, η «Μαργαρίτα» του Ρομάνο Πρόντι και οι «Δημοκράτες της Αριστεράς» του Μάσιμο ντ' Αλέμα, ζήτησαν επανεξέταση της εξωτερικής πολιτικής και τάχιστη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς αλλά τόνισαν ότι «δεν τίθεται θέμα άμεσης αποχώρησης των ιταλικών δυνάμεων από το Ιράκ». Αντίθετα, η «Κομμουνιστική Επανίδρυση», το κόμμα των «Ιταλών Κομμουνιστών» και οι Πράσινοι, που είχαν αντιταχθεί εξαρχής στην αποστολή, ζήτησαν την άμεση επιστροφή των στρατευμάτων.

Ο κόσμος τρέχει πανικόβλητος μετά την επίθεση στο αρχηγείο των καραμπινιέρων

Associated Press

Ο κόσμος τρέχει πανικόβλητος μετά την επίθεση στο αρχηγείο των καραμπινιέρων
Την επίθεση καταδίκασαν πολλές κυβερνήσεις, ενώ ο Πρόεδρος Μπους έσπευσε να χαιρετήσει την «αποφασιστικότητα» και τις «ηγετικές αρετές» του Μπερλουσκόνι. Από την πλευρά της, η πορτογαλική κυβέρνηση τόνισε ότι θα προχωρήσει κανονικά η αποστολή Πορτογάλων χωροφυλάκων στη Νασιρίγια, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα.

Επιθέσεων και λαθών συνέχεια

Σφοδρές εκρήξεις συγκλόνισαν αργά χτες το βράδυ την περίμετρο της έδρας των κατοχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, βρίσκονταν σε εξέλιξη ευρείες επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων σε περιοχές όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι συγκεντρώνονται μέλη των οργανώσεων που εξαπολύουν αντικατοχικές επιθέσεις. Ορισμένες τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι κατά τις επιχειρήσεις σκοτώθηκαν 2 και τραυματίστηκαν 3 Ιρακινοί που θεωρούνταν ύποπτοι για αντικατοχικές επιθέσεις.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι αργά το βράδυ της Τρίτης, 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν σε ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα. Χτες το πρωί, κατοχικές δυνάμεις άρχισαν επιχειρήσεις εντοπισμού και εξουδετέρωσης εκατοντάδων βομβών που είναι τοποθετημένες στην άκρη των δρόμων πολλών συνοικιών. Στη γειτονική πόλη Τατζί σκοτώθηκε άλλος ένας Αμερικανός από βόμβα ενώ στο Τικρίτ Ιρακινοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν, χωρίς αμερικανική υποστήριξη, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Στη Φαλούτζα, αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν «κατά λάθος» πυρ εναντίον φορτηγού με αποτέλεσμα να σκοτώσουν 5 Ιρακινούς πολίτες και να τραυματίσουν άλλους 4. Σε «λάθος» απέδωσαν οι κατοχικοί επιτελείς και τα πυρά που δέχτηκε από Αμερικανούς στρατιώτες το αυτοκίνητο του Σιίτη κληρικού, Μοχάμαντ Μπαρ αλ Ούλουμ, μέλους του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου αλλά σφοδρός επικριτής της κατοχής. Από τα πυρά τραυματίστηκε ο οδηγός του. Είναι ο δεύτερος σιίτης ηγέτης που δέχεται τα αμερικανικά πυρά, μέσα σε δύο ημέρες, καθώς δολοφονήθηκε προ 24ωρου «από λάθος» ο δήμαρχος της σιιτικής συνοικίας Σαντρ Σίτι.

Προβληματισμός και διαφωνίες

Την επιτάχυνση της διαδικασίας πολιτικής ανοικοδόμησης του Ιράκ φέρεται να ζήτησε από τον κατοχικό διοικητή Πολ Μπρέμερ ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά την κατεπείγουσα συνάντησή τους χτες στο Λευκό Οίκο. Ο Μπρέμερ δήλωνε ότι το ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο δεν έχει αποτύχει, θα συνεχιστεί η συνεργασία και ότι θα πρέπει «σύντομα» να γνωστοποιήσει πότε θα παρουσιάσει το νέο Σύνταγμα και θα προχωρήσει σε εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στους κόλπους της αμερικανικής ηγεσίας έχουν προκύψει διαφωνίες καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και άλλοι ότι τα πράγματα κυλούν ικανοποιητικά με κριτήριο τις υπάρχουσες δυσκολίες. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο Μπρέμερ αναμένεται να πιέσει το Συμβούλιο για «τάχιστα» αποτελέσματα και ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση, πριν τη διεξαγωγή εκλογών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση της μεταβίβασης εξουσίας και να αποσυρθούν από το προσκήνιο Αμερικανοί αξιωματούχοι για να κατευναστούν τα πνεύματα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Πολεμικές» προετοιμασίες για Μπους

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μόλις μία εβδομάδα πριν την τριήμερη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει, κορυφώνεται σταδιακά, ενώ πληροφορίες περί χτυπήματος της Αλ Κάιντα που «θα επωφεληθεί» των διαδηλώσεων, πυροδοτεί ακόμη περισσότερο το σκηνικό στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Δεν ανησυχούμε τόσο εάν κάποιος αντιπολεμικός διαδηλωτής πετάξει ένα φρούτο στον Αμερικανό Πρόεδρο... Εν προκειμένω η ανησυχία μας είναι πιο επικίνδυνα στοιχεία που θα μπορούσαν να εμφιλοχωρήσουν εδώ», τόνισαν στους «Times» του Λονδίνου στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι η βρετανική εφημερίδα αφιέρωσε τη χτεσινή πρώτη της σελίδα στους φόβους της βρετανικής αστυνομίας περί ασφάλειας και χτυπήματος της Αλ Κάιντα, με «μανδύα» τις αναμενόμενες αντιπολεμικές διαδηλώσεις...

Ηδη, οι αρχές ασφαλείας προετοιμάζουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας στα χρονικά της χώρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ ανώτεροι αξιωματούχοι περιγράφουν την επίσκεψη ως «οργανωτικό εφιάλτη» και λένε ότι οι σωματοφύλακες του Προέδρου Μπους διατύπωσαν απαράδεκτες απαιτήσεις, θέλοντας να μετατρέψουν το Λονδίνο σε «πολιορκημένη» πόλη, με αποκλεισμούς δρόμων και ολόκληρων συνοικιών, όπως το Γουέστ Εντ, απ' όπου θα περάσει η προεδρική συνοδεία. «Ηθελαν να μεταμορφώσουν το Λονδίνο σε μία μικρή Ουάσιγκτον, κλείνοντας όλους τους δρόμους σε περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, πολλές ώρες πριν τη διέλευση της προεδρικής ακολουθίας, αυτό όμως δεν είναι αποδεκτό εδώ», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Επίσης πονοκέφαλος είναι ακόμη το κόστος, αλλά και το ποιος θα έχει το γενικό πρόσταγμα... Ο υπαρχηγός της αστυνομίας της βρετανικής πρωτεύουσας, Ρίτσαρντ Μπαρνς, δήλωσε για το ακανθώδες πια ζήτημα ότι «υπολογίζεται πως το συνολικό κόστος της επιχείρησης θα ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια στερλίνες», περίπου οκτώ εκατομμύρια ευρώ, «ποσό που δε θα πρέπει να επιβαρύνει αποκλειστικά τους Λονδρέζους φορολογούμενους». Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν στους δρόμους του Λονδίνου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις μαζί με αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας, «και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι σε τελικό στάδιο τις αποφάσεις θα λαμβάνει ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών σε συνεννόηση με το διοικητή της αστυνομίας», κατέληξε.

Πάντως, οι βρετανικές οργανώσεις, που ετοιμάζονται να υποδεχτούν τον Μπους με διαδηλώσεις, κατήγγειλαν τη βούληση της κυβέρνησης να τους εμποδίσει να διαδηλώσουν στο κέντρο του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, από τις 19 έως τις 21 Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, οι οργανώσεις «Σταματήστε τον Πόλεμο», «Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό» και η Μουσουλμανική Ενωση της Βρετανίας σχεδιάζουν να οργανώσουν στις 20 Νοέμβρη μεγάλη πορεία στην περιοχή με τα υπουργεία στο κέντρο του Λονδίνου, στην οποία ευελπιστούν ότι θα συγκεντρωθούν πάνω από 100.000 άνθρωποι.

Ομως, όπως τονίζει η οργάνωση, «Σταματήστε τον Πόλεμο», η αστυνομία άφησε να εννοηθεί πως θα απαγορευτεί κάθε διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου, με πρόσχημα την ασφάλεια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.- Σφοδρότατες συγκρούσεις αναφέρθηκαν χθες στην Τουρκία, στη διαδήλωση μελών του κόμματος Δημοκρατία του Λαού (DEHAP) και άλλων Κούρδων, μετά την παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων, λόγω της υποψίας ότι οι διαδηλωτές επρόκειτο να φωνάξουν συνθήματα υπέρ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

ΜΟΣΧΑ.- Τη «στρατηγική συμμαχία» Ρωσίας και Ινδίας «επανεπιβεβαίωσαν» ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, στην επίσκεψη του δεύτερου στο Κρεμλίνο χθες. Οι δύο άνδρες συζήτησαν οπλικά και άλλα συμβόλαια, ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, «αντιτρομοκρατικά» μέτρα και λοιπά πολλά, «κοινού ενδιαφέροντος».

ΓΚΟΥΑΟΥΧΑΤΙ.- Αγνωστοι, που εκτιμάται ότι ανήκουν σε ένα από τα (πολλά) αυτονομιστικά κινήματα στο κρατίδιο Μανιπούρ της Ινδίας, εκτέλεσαν την 8χρονη κόρη κρατιδιακού υπουργού που είχαν απαγάγει, ανακοίνωσε χθες η Αστυνομία.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ - ΓΕΝΕΥΗ.- Μαίνεται ο Εμφύλιος στο Νεπάλ, όπου τις τελευταίες 48 ώρες τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί και σκοτώθηκαν (σύμφωνα με τις αρχές, που επικαλείται το NepalNews.com) περί τους 24 «μαοϊκούς αντάρτες». Ο συνταγματολόγος Λαξμάν Αριαλ δήλωσε πάντως ότι η ένοπλη σύρραξη «θα μπορούσε να σταματήσει» με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Πολιτειακό. Στο μεταξύ, χθες ο ΟΗΕ εξέφρασε «ανησυχία» για τις μυστικές συλλήψεις - εξαφανίσεις «ανταρτών και ομοφρονούντων».

ΤΑΪΠΕΪ.- Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες το πρωί στην Ταϊβάν, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές ζημιές ή ανθρώπινες απώλειες. Στη χώρα, που βρίσκεται στη συμβολή δύο τεκτονικών πλακών, σημειώνονται περίπου 7.500 σεισμοί ετησίως.

ΒΙΕΝΝΗ.- Συνεχίστηκε και χθες η απεργία «απεριόριστης διάρκειας» των εργαζομένων στους Αυστριακούς Σιδηροδρόμους. Η απεργία ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρίας είχε 100% επιτυχία.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.- Στην έκδοση ομολόγων ύψους ρεκόρ 20 δισ. δολαρίων για την κάλυψη του υπέρογκου χρέους της Καλιφόρνιας προσανατολίζεται ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης της πολιτείας, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος εκλέχτηκε με την υπόσχεση πως θα την απαλλάξει από την πολιτική της επιβολής φόρων και των υπέρογκων δαπανών... Μια τέτοια κίνηση, όμως, εκτιμάται ότι θα αυξήσει το γενικότερο χρέος της Καλιφόρνιας κατά 50% - τον ερχόμενο Μάρτη.

ΣΙΚΑΓΟ.- Η Μπάρμπαρα Γκαρσία, 61 ετών, συνταξιούχος νοσοκόμα, κατηγορείται από την Αστυνομία της κωμόπολης Χόμπαρτ, στην Ιντιάνα, ότι δολοφόνησε τον εβδομηντάχρονο σύζυγό της χορηγώντας του υπερβολική δόση ινσουλίνης, για να μην ανακαλύψει ότι είχε ξοδέψει 4.000 δολάρια από τον κοινό τραπεζικό λογαριασμό τους για να ικανοποιήσει το πάθος της για τον τζόγο.

ΤΙΦΛΙΔΑ.- Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε αναμενόταν να συναντηθεί χθες το βράδυ με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, προκειμένου να βρεθεί λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Ενας χρόνος συμπληρώθηκε χτες από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Πρεστίζ», που προξένησε τεράστια οικολογική καταστροφή στα ανοιχτά της Γαλικίας. Η ισπανική κυβέρνηση συνεχίζει να υποβαθμίζει την καταστροφή, ενώ οι επικριτές της ολοένα και πληθαίνουν.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Προειδοποιήσεις της CIA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η υποστήριξη των Ιρακινών προς τους αντάρτες που αντιστέκονται στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής αυξάνεται διαρκώς και επομένως οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της χώρας κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, αν δεν αναθεωρηθεί τάχιστα η ακολουθούμενη πολιτική, προειδοποιεί νέα έκθεση της CIA για το Ιράκ.

Η έκθεση, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις αμερικανικές αρχές, αποκαλύφθηκε από την αμερικανική εφημερίδα Philadelphia Inquirer, ενώ επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους, προσθέτει ότι με τις δυσοίωνες προβλέψεις του απόρρητου αυτού ντοκουμέντου συμφώνησε ιδιωτικώς και ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για κατεπείγουσες και έκτακτες συναντήσεις και συνομιλίες με την αμερικανική ηγεσία.

Η έκθεση, που σύμφωνα με τις πληροφορίες κοινοποιήθηκε σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης τη Δευτέρα, υποστηρίζει ότι η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ κατά των ανταρτών απειλεί να προκαλέσει περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων και να στρατεύσει ακόμα περισσότερους Ιρακινούς στην πλευρά της αντίστασης. Παράλληλα, επισημαίνει -πάντα σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας Philadelphia Inquirer - ότι η ανικανότητα των αμερικανικών δυνάμεων να συντρίψουν την εξέγερση πείθει ολοένα και περισσότερους Ιρακινούς ότι οι κατέχοντες τη χώρα τους είναι δυνατό να ηττηθούν.

Τέλος, στην ίδια έκθεση προειδοποιούνται οι Αμερικανοί ιθύνοντες ότι υπάρχει ακόμα πιθανότητα η πλειοψηφία των σιιτών μουσουλμάνων να συμπήξει με τους σουνίτες ένα κοινό μέτωπο κατά των αμερικανικών δυνάμεων, μετά την επιδείνωση που επέφερε στις σχέσεις ΗΠΑ-σιιτών ο πρόσφατος φόνος του δημάρχου του σιιτικού θύλακα Σαντρ Σίτι από τους Αμερικανούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ