ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Συντονίζονται και ετοιμάζουν μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη

Από τη χτεσινή σύσκεψη των φορέων στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας
Από τη χτεσινή σύσκεψη των φορέων στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας
Την απόφαση να διαδηλώσουν όλοι μαζί στις αρχές Νοέμβρη στην Αθήνα, συντονίζοντας τον αγώνα τους και δυναμώνοντας τη διεκδίκηση για τα δίκαια αιτήματά τους, πήραν φορείς και Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές από όλη τη χώρα.

Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα κοινή σύσκεψη στην Αθήνα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων, η οποία κατέληξε στην απόφαση να οργανωθεί συλλαλητήριο, το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στις 12 μ., στο Σύνταγμα. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι Επιτροπές και οι φορείς θα επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στη Βουλή.

Στο σημαντικό αυτό βήμα συντονισμού συμμετέχουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Ενωση ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας, η Επιτροπή Κατοίκων Βαρυμπόμπης - Θρακομακεδόνων, η Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Γορτυνίας, η Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Ανατολικής Μάνης, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Καμινάδων Καρδίτσας, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Αλιάκ - Μαχαλά Καρδίτσας, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Ληλαντίου Εύβοιας, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Καστέλας Εύβοιας, η Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων Μεσοχωρίου Λάρισας, η Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων Αγίων Παρασκιών Κρήτης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αθήνας για τη Μάνη.

Επίσης, την υποστήριξή τους έχουν εκφράσει οι σύλλογοι που έχουν έδρα τον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων και συγκεκριμένα: Οι σύλλογοι των χωριών Μακρυμάλλη, Πλατάνα, Αττάλη, Τριάδα, Μακρυκάπα, Στενή, Στρόπωνες και ο Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας.

Ο συντονισμένος αγώνας και η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας

«Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει φορείς και Επιτροπές Αγώνα από όλη την Ελλάδα που έχουν συγκροτηθεί μετά από καταστροφικές συνέπειες από διάφορα φυσικά φαινόμενα. Φορείς και Επιτροπές που παλεύουμε διεκδικώντας να πάρουμε πίσω όσα η φωτιά, η πλημμύρα ή ο σεισμός μάς αφαίρεσαν, αγωνιζόμενοι για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας», σημείωσε στην εισηγητική ομιλία ο Στάθης Λιαγκάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

«Ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών του καλοκαιριού, που κατέστρεψαν πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα δάσους, καλλιέργειες, σπίτια, υποδομές, δημιουργώντας ταυτόχρονα και κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων», τόνισε. Οσον αφορά τους κινδύνους της πλημμύρας, στάθηκε στις πρόσφατες καταστροφές που βίωσαν οι κάτοικοι στην ανατολική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας, σε Αγία Αννα, Αχλάδι, Βασιλικά. «Χωρίς ιδιαίτερης έντασης και διάρκειας βροχόπτωση κινδύνεψαν και εγκλωβίστηκαν 200 άνθρωποι, χείμαρροι μπήκαν μέσα στα σπίτια, καταστράφηκε το παραλιακό μέτωπο, δρόμοι και υποδομές», κατήγγειλε, κάνοντας λόγο για «προοίμιο» όσων θα ζήσουν τον φετινό χειμώνα οι κάτοικοι μιας σειράς περιοχών από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη. Αντίστοιχη κατάσταση αντιμετωπίζουν, όπως εξήγησε, οι κάτοικοι της Ελασσόνας και του Αρκαλοχωρίου Κρήτης, που έχασαν τα σπίτια τους από τον σεισμό και καλούνται να ξεχειμωνιάσουν σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

«Ξέρουμε καλά πως αυτά που ζούμε θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει, ή οι συνέπειές τους θα μπορούσαν να είναι πολύ μικρότερες, αν πραγματικά υπήρχε η λογική της πρόληψης και αντίστοιχα λήψης αναγκαίων μέτρων προστασίας από το κράτος και τους μηχανισμούς του, για τη θωράκιση του λαού, της ζωής και της περιουσίας του, από όλα τα φυσικά φαινόμενα», υπογράμμισε. Αντί γι' αυτό, όμως, δάση, καλλιέργειες, σπίτια και υποδομές καίγονται αφού τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας, τα μέτρα και τα μέσα πυρόσβεσης είναι ανεπαρκή, ενώ η απουσία αντιπλημμυρικών έργων αφήνει τις πυρόπληκτες και όχι μόνο περιοχές εκτεθειμένες στον κίνδυνο πλημμυρών «που μπορεί να μας οδηγήσει να θρηνήσουμε συνανθρώπους μας που δεν θρηνήσαμε στις πυρκαγιές».

«Αν δεν παλέψουμε με πίστη στο δίκιο μας και ανυποχώρητα απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, δεν θα πάρουμε ούτε τα ψίχουλα που μας δίνουν», ξεκαθάρισε. «Δεν έχουμε, και το έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή, καμία εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση - Περιφέρεια - δήμους. Ολοι τους υπηρετούν, ο καθένας από το δικό του πόστο, την ίδια πολιτική που εμάς μας οδηγεί στη χειροτέρευση της κατάστασης, την ίδια ώρα που στην πλάτη μας εξυφαίνουν μπίζνες», προειδοποίησε. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη λεγόμενη «επιτροπή ανασυγκρότησης» της Βόρειας Εύβοιας, κατήγγειλε ότι το περίφημο σχέδιο προβλέπει πως «οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κάνουν μπίζνες στα καμένα», μετατρέποντας την καταστροφή σε «ευκαιρία» για την κερδοφορία τους. Ηδη κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν μπει ως «ανάδοχοι» στα αντιδιαβρωτικά έργα.

«Τι προβλέπει το σχέδιο ανασυγκρότησης για τα αιτήματά μας; ΤΙΠΟΤΑ», διαμήνυσε και κατήγγειλε ότι αυτό το «πρότυπο» θέλει η κυβέρνηση να εφαρμόσει και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. «Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που στην προμετωπίδα τους έχουν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, εμείς με την οργάνωσή μας στις Επιτροπές Αγώνα, με άλλους φορείς, ορθώνουμε το ανάστημά μας και αναμετριόμαστε καθημερινά και ανυποχώρητα βάζοντας σε προτεραιότητα τις δικές μας ανάγκες», ξεκαθάρισε. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε σε συντονισμό φορέων από κάθε περιοχή της χώρας που βασανίζεται από τα ίδια προβλήματα, με σκοπό να γίνει πιο μαζικός, πιο δυνατός και πιο αποτελεσματικός ο αγώνας, με επόμενο μεγάλο σταθμό το συλλαλητήριο στην Αθήνα. «Ο συντονισμένος αγώνας μας και η αλληλεγγύη που έχει δείξει ο λαός μας αποτελούν για μας το πιο ισχυρό όπλο, που μπορεί να επιβάλει τις λύσεις που έχουμε ανάγκη μέσα από ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων», κατέληξε.

Από τις παρεμβάσεις στη σύσκεψη

Χαιρετισμό στη σύσκεψη απηύθυνε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στην αίθουσα του οποίου φιλοξενήθηκε η σύσκεψη. Οπως εξήγησε, τα αιτήματα για μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας είναι ζητήματα που το Συνδικάτο έχει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών του καθώς αφορούν άμεσα τον κλάδο των Κατασκευών.

Την ανάγκη να γίνει κύριο αίτημα σωματείων και φορέων η προστασία από φυσικά φαινόμενα τόνισε ο Βασίλης Βρουλίτης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου. Οσον αφορά τις αποζημιώσεις κατήγγειλε ιδιαίτερα τον αποκλεισμό όσων δεν θεωρούνται «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες. «Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο στον δρόμο. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος», ανέφερε. Στην κατεύθυνση αυτή ενημέρωσε πως στις 22 Οκτώβρη προγραμματίζεται κινητοποίηση στο Γύθειο.

«Ολοι γνωρίζουμε τα προβλήματα και την κοινή κοροϊδία», σχολίασε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας. «Αν θέλουμε να κερδίσουμε κάτι, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να παλέψουμε», ξεκαθάρισε.

«Αυτό το κράτος ηθελημένα δεν μας προστατεύει», κατήγγειλε ο Γιάννης Τσούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, και πρόσθεσε πως μετά τις πλημμύρες στην περιοχή η κυβέρνηση έδωσε «κάποια ψίχουλα για να μας κλείσει το στόμα». Οι αγρότες έμειναν χωρίς ουσιαστικές αποζημιώσεις, ενώ «ό,τι πήραμε το πήραμε μετά από αγώνες».

Σημαντικό βήμα που πρέπει να συνεχιστεί χαρακτήρισε την προσπάθεια για κοινή δράση ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και μέλος της Επιτροπής Πυρόπληκτων της περιοχής. Ανατρέχοντας στην πικρή πείρα αγροτών και κατοίκων που επλήγησαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές και πλημμύρες από τις πενιχρές και καθυστερημένες αποζημιώσεις, έθεσε στο προσκήνιο την ανάγκη «να προχωρήσουμε όλοι μαζί οργανωμένα».

Τους «κόφτες» που συρρίκνωσαν σε ψίχουλα ή και εξαΰλωσαν τις αποζημιώσεις για τις πλημμύρες υπενθύμισε η Χριστίνα Αβραμίδου, από την Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Ληλαντίου - Καστέλας Εύβοιας. Καταστροφές σε κατοικίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οχήματα, αγροτικά μηχανήματα δεν αποζημιώθηκαν μέσα από μια σειρά από παραθυράκια. «Ο συντονισμός θα μας δώσει ελπίδα και ανάταση», ανέφερε.

«Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί», είπε η Λίλια Φυτσιλή, από την Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Καμινάδων Καρδίτσας. «Μας έχουν πνίξει, μας έχουν κάψει, κινδυνεύουμε από τον σεισμό. Δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα», πρόσθεσε, καλώντας σε κοινό αγώνα.

Στον απολογισμό των 80 καμένων σπιτιών αναφέρθηκε ο Πέτρος Καράμπελας, από την Επιτροπή Κατοίκων Βαρυμπόμπης - Θρακομακεδόνων. Στην παρέμβασή του συνόψισε τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής και την ανάγκη να συνεχιστούν ειδικά σε μια περιοχή που «όταν βρέχει πνιγόμαστε», κίνδυνος που μετά τις φωτιές αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Την επείγουσα ανάγκη για αυτοψίες και καταγραφή των ζημιών έθεσε ο Ηλίας Μπακομιχάλης, από την Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Ανατολικής Μάνης, ενώ την ανάγκη για διεκδίκηση και κοινό αγώνα τόνισε ο Νίκος Σταθάκος, από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αθήνας για τη Μάνη.

«Ακούμε από οργισμένο κόσμο να λέει ότι δεν υπάρχει κράτος. Το κράτος υπάρχει, είναι πανίσχυρο και καλά οργανωμένο. Απλά δεν είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες», επισήμανε ο Βαγγέλης Γκίνης, πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας.

Τον λόγο πήρε επίσης ο Δημήτρης Ελευθερίου, πυρόπληκτος κάτοικος της Βαρυμπόμπης, που βρέθηκε αντιμέτωπος με την πυρκαγιά το 2013 και το 2021. «Ηρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε εκφράζοντας τη συμφωνία του με την πρόταση για κοινό συλλαλητήριο.

«Συντονισμένοι όλοι μαζί να κατέβουμε σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο, να τους δείξουμε ποιοι είμαστε», είπε ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Βόρειας Εύβοιας.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Το πλαίσιο των αιτημάτων όπως καταλήχθηκε είναι:

-- Αμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών μας και με επαρκή χρηματοδότηση για αυτά, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα με τη στελέχωση σε αναγκαίο προσωπικό όλων των υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Δασαρχεία, Πολεοδομία κ.λπ.

-- Προτεραιότητα σε έργα αντιδιαβρωτικής και κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες, αλλά και τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων σε όλη τη χώρα.

-- Αποκατάσταση ΑΜΕΣΑ όλων των ζημιών που έχουμε υποστεί σε υποδομές, οδικούς άξονες, αγροτικούς δρόμους, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης κ.λπ. Αμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.

-- Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, στέγασης και διατροφής σε όλους όσους χάσανε τα σπίτια τους και για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους.

-- Αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν αποκλεισμό πληγέντα.

-- Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΤΑ ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων. Στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες στις πληγείσες περιοχές. Εξασφάλιση των αναγκαίων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και για όσο διάστημα θα διαρκεί η απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες περιοχές. Αντίστοιχα εξασφάλιση μελισσοτροφών για τους μελισσοκόμους. Ειδικά για τους ρητινοκαλλιεργητές - δασεργάτες εξασφάλιση τουλάχιστον 15ετούς απασχόλησης στην ανασύσταση των δασών, αφού έχουν απολέσει το αντικείμενο εργασίας τους.

-- Στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, σχολείων και προνοιακών δομών σε όλες τις πληγείσες περιοχές ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των κατοίκων αλλά και αυτές που προέκυψαν από τις καταστροφές.

-- Αφορολόγητο όριο για τους μικρούς επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ. Απαλλαγή πληρωμών για το 2021 και για το 2022 του ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και Εφορία για όλους, στις πληγείσες περιοχές.

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος για τις καταστροφικές συνέπειες της πλημμύρας στη Βόρεια Εύβοια και τα μέτρα προστασίας για τον λαό της περιοχής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ