ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Πανεργατικό μπλόκο στην αντεργατική πολιτική, πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα

Οργάνωση και δράση σε κάθε κλάδο μπροστά στο μεγάλο συλλαλητήριο της 4ης Νοέμβρη και την απεργιακή κλιμάκωση

Από την κινητοποίηση στο Σύνταγμα ενάντια στην τηλεργασία
Από την κινητοποίηση στο Σύνταγμα ενάντια στην τηλεργασία
Το μήνυμα της οργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς και του συντονισμού του αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική, για να μείνει στα χαρτιά το νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη και να αναπτυχθεί η πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, μεταφέρουν καθημερινά στους εργαζόμενους Σωματεία και Ομοσπονδίες.

Η απόφαση της συνδικαλιστικής σύσκεψης στην Αττική για τη διοργάνωση μεγάλου παναττικού συλλαλητηρίου στις 4 Νοέμβρη, αλλά και η κατεύθυνση της προετοιμασίας για απεργιακή κλιμάκωση το επόμενο διάστημα, δίνουν τον τόνο στις πρωτοβουλίες και τη δράση. Η οργάνωση του συλλαλητηρίου και η απεργιακή προετοιμασία γίνονται αντικείμενο συζήτησης στις εκλογοαπολογιστικές και άλλες συνελεύσεις των σωματείων, στις συσκέψεις που οργανώνονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι παραπάνω αποφάσεις και κατευθύνσεις τροφοδοτούν τις διεκδικήσεις σε μια σειρά κλάδους για την υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ, αυξήσεις μισθών, σταθερό εργάσιμο χρόνο, υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης, σε σύγκρουση με το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι παλιότεροι και ο πρόσφατος νόμος.

«Οχι» στα ωράρια - λάστιχο και την τηλεργασία

«Οχι» στα ωράρια - λάστιχο και τις απλήρωτες υπερωρίες, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας είπαν με την κινητοποίηση που οργάνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας, στο Σύνταγμα, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

«Δυναμώνουμε την κοινή δράση για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής», τονίζουν τα τρία κλαδικά σωματεία. Καλούν όλους τους εργαζόμενους και τα επιχειρησιακά σωματεία στους κλάδους τους σε κοινή δράση και συντονισμό, ώστε να δημιουργηθεί «ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στην εφαρμογή του νόμου - έκτρωμα, στους αντεργατικούς νόμους».

«Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και τους εργοδότες: Δεν θα αποδεχθούμε να γίνει η ζωή μας λάστιχο για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε η Κατερίνα Τζίμα, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. Συνόψισε την πείρα που έχουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο από την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων, ενώ κατήγγειλε τη στάση συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που σπεύδουν να βάλουν πλάτη και να εφαρμόσουν τις διατάξεις για τις «ηλεκτρονικές» συνελεύσεις και αρχαιρεσίες. «Τα συνδικάτα είναι οργανώσεις δικές μας, των εργαζομένων, δεν θα δώσουμε λογαριασμό στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους πώς θα συζητάμε και θα αποφασίζουμε», υπογράμμισε.

«Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά», διαμήνυσε η Αλεξάνδρα Καπαρού, πρόεδρος της ΕΛΕΠΑ. Στάθηκε στο τέντωμα του ωραρίου, τη διόγκωση των εξόδων και την απομόνωση των εργαζομένων που εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας. «Καταφέραμε με τις παρεμβάσεις μας να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία», σημείωσε και κάλεσε σε οργάνωση στα σωματεία και συμμετοχή στη δράση τους.

«Οι εργαζόμενοι και των τριών κλάδων πληρώνουν χρόνια τώρα την πολιτική αυτή», υπενθύμισε η Ειρήνη Μπεκιάρη, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό. Στο φόντο των πρόσφατων αντεργατικών ρυθμίσεων, κατήγγειλε τους στόχους της εργοδοσίας για μονιμοποίηση της τηλεργασίας ως μια ακόμα ευέλικτη μορφή εργασίας, που καθιστά απολύτως δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και τον μη εργάσιμο χρόνο. Από το βήμα της κινητοποίησης απηύθυνε κάλεσμα προετοιμασίας της συμμετοχής των εργαζομένων στους τρεις κλάδους στο παναττικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη.

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ο Μιχαήλ Αγαπίου.

Πανοικοδομική απεργία στις 4 Νοέμβρη

Ανάμεσα στις μάχες που δίνουν κλαδικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ξεχωρίζει η πανελλαδική απεργία των οικοδόμων την Πέμπτη 4 Νοέμβρη, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς. Για την προετοιμασία της απεργίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του, ενώ ήδη υλοποιεί πρόγραμμα εξορμήσεων και συνελεύσεων σε χώρους δουλειάς.

Στις 19 Οκτώβρη η απεργία στη ΔΕΗ

Σε απεργία προχωρούν την Τρίτη 19 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση, μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ παράλληλα διεκδικούν αιτήματα για τη μείωση της τιμής του ρεύματος, την κατάργηση των χαρατσιών, αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.

Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας της απεργίας, που έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει συγκέντρωση στο Παλιό Πάρκο στην Πτολεμαΐδα την Κυριακή 17 Οκτώβρη. Αντίστοιχα, το ΣΕΕΕΝ Πελοποννήσου καλεί σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Παρασκευή 15 Οκτώβρη, στις 12 μ. στη Μεγαλόπολη.

Στον Πειραιά

Σήμερα Τετάρτη, συναυλία διαμαρτυρίας οργανώνεται, στις 6 μ.μ., στον χώρο του ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στηρίζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμμετέχει στη σημερινή συναυλία και καλεί στο συλλαλητήριο που οργανώνεται τη μέρα της απεργίας, στις 10 π.μ., στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30).

Το Εργατικό Κέντρο μάλιστα πραγματοποίησε σύσκεψη με σωματεία της δύναμής του την περασμένη Δευτέρα, όπου συμμετείχαν το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ (εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO), τα Συνδικάτα Μετάλλου και Χημικής Βιομηχανίας, η ΠΕΜΕΝ, η ΠΕΕΜΑΓΕΝ, η ΠΕΝΕΝ, η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά, Επισιτισμού - Τουρισμού (Παράρτημα Πειραιά), Επαγγελματιών Οδηγών, ο ΠΑΣΕΝΤ, Οικοδόμων Πειραιά, Ενωση Λογιστών (Παράρτημα Πειραιά).

Εισηγητικά ο Νίκος Ξουράφης στάθηκε μεταξύ άλλων σε θετικά παραδείγματα από την οργάνωση της πάλης, όπως των μεταλλεργατών στη Ζώνη με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις, αλλά και στον αγώνα των διανομέων της «e-food», αντίστοιχα στα ελαιουργοσαπωνοποιεία με τις αυξήσεις που κατάφεραν κ.ά.

Σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε, χρειάζεται να ανοίξει πλατιά συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα στους εργαζόμενους και στα σωματεία να οργανώσουν αυτήν τη συζήτηση, τη δουλειά. Ταυτόχρονα να ανοίξει συζήτηση για όλα τα θέματα που πλήττουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, την ποιότητα ζωής, της Υγείας, της Παιδείας.

Ανάμεσα σε άλλα, το πρόγραμμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη περιλάμβανε: Τη στήριξη της κινητοποίησης για την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής, την οργάνωση παρέμβασης με σωματεία υγειονομικών για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τη στήριξη των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών κ.ά.


ΙΚΕΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Απολύει γιατί ... «βγαίνει η δουλειά»

Κινητοποίηση χτες έξω από το κατάστημα για την ανάκληση της απόλυσης

Μία ακόμα απόλυση εργαζόμενου στα ΙΚΕΑ Ιωαννίνων καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων, μετά τις πρόσφατες 40 απολύσεις το φετινό καλοκαίρι, που ο όμιλος «Φουρλής» βάφτισε «εθελούσιες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου, ο όμιλος «Φουρλής» προχώρησε στην απόλυση ισχυριζόμενος προκλητικά πως «βγαίνει η δουλειά» και με λιγότερο προσωπικό, την ώρα που η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο» και ο τζίρος του καταστήματος από βδομάδα σε βδομάδα σπάει όλα τα ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των καταστημάτων του ομίλου βρίσκεται σε εξέλιξη η μείωση του μεγέθους των καταστημάτων σε Λάρισα και Γιάννενα από 20.000 τ.μ. σε 10.000 τ.μ., λύση που θα εξοικονομήσει για τον όμιλο 3 εκατ. ευρώ ετησίως, με ταυτόχρονο άνοιγμα μικρών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Αφού λοιπόν θυσιάστηκαν 40 θέσεις εργασίας τους προηγούμενους μήνες για να στηριχθεί η κερδοφορία του ομίλου, σήμερα προκλητικά η εταιρεία προβαίνει σε μία ακόμη απόλυση, την ίδια ώρα που για τις ανάγκες ανακαίνισης του καταστήματος έχουν ενοικιαστεί εργαζόμενοι από εργολαβική εταιρεία.

Να παρθεί άμεσα πίσω η απόλυση

Αμεση ήταν η αντίδραση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με την κινητοποίηση που πραγματοποίησε έξω από το κατάστημα απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης. Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο επισημαίνει ότι η απόλυση δεν είναι τυχαία, σηματοδοτεί τα σχέδια της εργοδοσίας για το επόμενο διάστημα. Το Σωματείο τονίζει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν την ανάκληση της απόλυσης, σημειώνοντας: «Δεν είμαστε νούμερα και αριθμοί, είμαστε εργαζόμενοι και έχουμε δικαιώματα. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε την οργάνωσή μας». Και απαιτεί όχι μόνο να παρθεί πίσω η απόλυση, αλλά και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις εργασίας σε αορίστου χρόνου με πλήρη απασχόληση.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πακτωλός 5 δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σχεδόν στα 5 δισ. ευρώ θα φτάσει ο πακτωλός του «ζεστού» χρήματος με τον οποίο το υπουργείο Εργασίας μπαίνει μπροστά στα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα χρηματοδότηση του κεφαλαίου, κάνοντας «σημαία» τα προγράμματα για την κατάρτιση των εργαζομένων και την απόκτηση «δεξιοτήτων», την ανεργία, την ψηφιοποίηση των υποδομών του ΕΦΚΑ και την «κοινωνική προστασία».

Πιο συγκεκριμένα, με δράσεις από το υπουργείο Εργασίας που θα χρηματοδοτηθούν με 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα συμπληρωθούν με ένα αντίστοιχο ποσό από το νέο ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση ετοιμάζει να μοιράσει το επόμενο γενναίο πακέτο προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, αξιοποιώντας προπαγανδιστικά την «έλλειψη δεξιοτήτων» των εργαζομένων, την υψηλή ανεργία, αλλά και την απαράδεκτη κατάσταση όπου βρίσκονται τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ. Το ίδιο ισχύει και για την «κοινωνική προστασία», με τα γνωστά προγράμματα ανακύκλωσης - διαμοιρασμού της φτώχειας και εξασφάλισης των απολύτως μίνιμουμ για τους πιο εξαθλιωμένους.

Η μερίδα του λέοντος του προγράμματος που ανακοινώθηκε χτες θα πάει για τα προγράμματα κατάρτισης, που θα απορροφήσουν τα μισά σχεδόν (1,274 δισ. ευρώ) από το σύνολο των δαπανών των 2,6 δισ. και θα υπηρετούν τη στήριξη με «δεξιότητες» των «πράσινων» επιχειρηματικών σχεδιασμών, τους οποίους έτσι κι αλλιώς πληρώνει πανάκριβα ο λαός. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το διαχρονικό πλιάτσικο γύρω από τα εν λόγω προγράμματα, ο Κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε τους «ειδικούς όρους» που θα βάλει η κυβέρνηση και ότι δεν θα δοθεί «λευκή επιταγή» στους παρόχους, από τους οποίους όμως δεν θα ...αποκλειστεί κανείς.

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου παραμένουν και οι λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, με το πρόγραμμα να ανέρχεται στα 540 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 74.000 θέσεων προσωρινής απασχόλησης, ένα ακόμα εργαλείο για την ανακύκλωση της ανεργίας μέσα από την παροχή τζάμπα εργατικού δυναμικού στους ομίλους, με σχέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης.

Οσο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας που διαφήμιζε χτες ο υπουργός Εργασίας ως δήθεν μέτρο προστασίας των εργαζομένων, καθώς όπως ισχυρίζεται το υπουργείο «ο κάθε εργαζόμενος έχει στα χέρια του την εγγύηση ότι δεν θα δουλέψει ούτε μία ώρα χωρίς να πληρωθεί για αυτήν», η κυβέρνηση φρόντισε με τον ίδιο νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι να «τραβήξει το χαλί» κάτω από τα πόδια των εργαζομένων, χτυπώντας τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και το 8ωρο, θεσμοθετώντας το απλήρωτο 10ωρο και τις ακόμα πιο φθηνές υπερωρίες, μετατρέποντας έτσι και τα όποια τεχνικά μέσα ελέγχου σε «κενό γράμμα». Στην ουσία πρόκειται για εργαλείο πιο αποτελεσματικής και «άνετης» για την εργοδοσία εφαρμογής του νόμου - έκτρωμα, με την επιβολή της δουλειάς - λάστιχο για όσο, όποτε και από όπου θέλει ο εργοδότης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ