ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
Ταύτιση

Τον επηρεασμό της Δικαιοσύνης από όσους διαδήλωναν την περασμένη Τετάρτη έξω από το Εφετείο επικαλέστηκαν ο ναζιστής Λαγός και ο δικηγόρος του, γνωστός φασίστας Κ. Πλεύρης, ζητώντας αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης. Θα αναρωτηθεί κανείς, πού το βρίσκουν τόσο θράσος, όταν μετά από 5,5 χρόνια δίκης, το αποδεικτικό υλικό για τα εγκλήματα των ναζιστών, πρώην και νυν χρυσαυγιτών, ήταν αρκετό να τους καταδικάσει όχι μία αλλά εκατό φορές! Κι όμως... Ακόμα και αυτό το επιχείρημα του «επηρεασμού της Δικαιοσύνης», τους το πρόσφεραν «στο πιάτο» τα ίδια επιτελεία που χαριεντίζονταν μαζί τους όσο οι φασίστες της Χρυσής Αυγής ήταν «στα πάνω τους». Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η ταύτιση των καταδίκων, που αμφισβητούν το αποτέλεσμα, με σχολιογράφους σε μεγάλα αστικά Μέσα, που κατηγορούν σωματεία και φορείς ότι επιδίωξαν με τη συγκέντρωσή τους να επηρεάσουν την απόφαση του δικαστηρίου μια ώρα πριν ανακοινωθεί; Και πώς γίνεται οι ίδιοι να υμνούν τη Δικαιοσύνη ότι «στάθηκε στο ύψος της» και από την άλλη να γίνονται ένα με τον χρυσαυγίτικο εσμό, που διαμαρτύρεται ότι η Δικαιοσύνη επηρεάστηκε την τελευταία ώρα από τη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο; Ακόμα και τώρα, δεν χάνουν ευκαιρία να «ξεπλύνουν» τη Χρυσή Αυγή, δίνοντας άλλοθι στην μπουρδολογία με την οποία οι κατάδικοι προσπαθούν να κερδίσουν λίγο χρόνο πριν καταλήξουν στη φυλακή. Είναι τέτοιο το μίσος τους για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που συνέβαλε με τη δράση του στην αποκάλυψη του εγκληματικού χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, που για να το χτυπήσουν, δεν διστάζουν να «γλείφουν» κάθε χρυσαυγίτικη πρόκληση.

Βαρομετρικό χαμηλό

«Η δεύτερη σε λιγότερο από ένα χρόνο επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, αλλά και η πρώτη στη Θεσσαλονίκη, σηματοδοτεί καταρχάς τη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία διανύει ιστορικό υψηλό», δηλώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο, και συμπληρώνει: «Επειτα, καταδεικνύει την ολοένα διευρυνόμενη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και στην αξία της ως αξιόπιστου εταίρου και ως πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας σε μία περιοχή - κλειδί για την παγκόσμια ασφάλεια». Σε τι συνίσταται όμως αυτό το «ιστορικό υψηλό» και τι όφελος έχει ο λαός; Κάνοντας ένα πρόχειρο «ταμείο», η χώρα μετατρέπεται απ' άκρη σ' άκρη σε πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, επομένως και σε στόχο σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης, και την ίδια ώρα, στο όνομα της ΝΑΤΟικής συνοχής, η ελληνική κυβέρνηση παζαρεύει επώδυνους συμβιβασμούς με την Τουρκία, που βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Μπορεί επομένως η αστική τάξη, η κυβέρνηση και τα κόμματά της να πανηγυρίζουν για το «ιστορικό υψηλό» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, για τον λαό όμως είναι βέβαιο ότι έρχεται ...βαρομετρικό χαμηλό, όσο μεγαλώνει η ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας και οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην περιοχή.

Καθρέφτης

«Τώρα που καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή, καιρός να παίρνουν σειρά και οι δολοφόνοι της "Μαρφίν"», λένε εξυπνακίστικα διάφορα στελέχη της κυβέρνησης, που με τέτοιες κουτοπονηριές προσπαθούν να ταΐσουν τη «θεωρία των δυο άκρων». Μιας και είναι όμως τέτοια η πρεμούρα τους, γιατί δεν απευθύνονται στη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που ενώ έχουν περάσει δέκα χρόνια, δεν έχουν βρεθεί και δεν έχουν ακόμα καταδικαστεί οι ένοχοι για τη δολοφονική επίθεση στη «Μαρφίν»; Ποιος έχει συμφέρον να μην αποκαλύπτονται; Το εργατικό - λαϊκό κίνημα είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την επίθεση ως προβοκάτσια, που αξιοποιήθηκε στη συνέχεια για ένταση της καταστολής και κυρίως για τη συκοφάντηση των αγώνων των εργαζομένων. Ποιος έχει συμφέρον να μένουν στο σκοτάδι οι πραγματικοί ένοχοι και κυρίως τα κρυφά και φανερά «κανάλια» που μπορεί να τους συνδέουν με τα ...υπόγεια του κρατικού μηχανισμού; Ας κοιτάξουν λοιπόν στον καθρέπτη όσοι τα λένε αυτά, για να βρουν την απάντηση.

«Κρυφό χρέος»

«Ανησυχία» για το «κρυφό χρέος» των 200.000 συντάξεων, που καθυστερούν να εκδοθούν, εκφράζουν δημοσιεύματα στον Τύπο. Σύμφωνα με όσα γράφονται, το κράτος καθυστερεί να εκδώσει κύριες συντάξεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, όμως, βρίσκει το θράσος να διαφημίζει ως «παροχή» την επιστροφή των αναδρομικών σε μερίδα των συνταξιούχων, μετά από δικαστική απόφαση. Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ πριν από μερικές μέρες, ο αρμόδιος υφυπουργός περίπου «σφύριξε αδιάφορα», αποδίδοντας τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην πολυπλοκότητα των νόμων και στο μειωμένο προσωπικό του ΕΦΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, και αυτή η εξέλιξη έρχεται να καταρρίψει το μύθο ότι ο «εκσυγχρονισμός» και η «ψηφιοποίηση» του κράτους γίνονται προς όφελος του λαού. Ενώ λοιπόν οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούν με ένα «κλικ» να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά για τις «μπίζνες» τους, οι συνταξιούχοι, που υποτίθεται ότι έχουν πλέον τη δυνατότητα να συναλλάσσονται ψηφιακά με το κράτος, παραμένουν για μήνες ή και χρόνια (!) «στο περίμενε» για να πάρουν μια ψωροσύνταξη. Αλλά ακόμα και ο τρόπος που παρουσιάζεται αυτή η καθυστέρηση είναι αποκαλυπτικός: Το κράτος και τα επιτελεία του βλέπουν στις συντάξεις που εκκρεμούν ένα «κρυφό χρέος», που το σπρώχνουν όλο και πιο μπροστά για να μη «σκάσει» στα χέρια τους. Για τους ασφαλισμένους, όμως, που μετά από χρόνια δουλειάς και εισφορών έρχεται η ώρα να πάρουν τη σύνταξη, η καθυστέρηση αυτή μεταφράζεται σε επιβίωση χωρίς κανένα εισόδημα! Αλλη μια απόδειξη δηλαδή ότι ακόμα και οι πιο στοιχειώδεις ανάγκες του λαού αντιμετωπίζονται ως «κόστος» και «βάρος» από το κράτος του κεφαλαίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1884 Η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.

1904 Πεθαίνει ο στρατιωτικός Παύλος Μελάς, από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού Κομιτάτου.

1905 Ιδρύεται στην Πετρούπολη το πρώτο σοβιέτ των εργατών.

1912 Κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, οι Σέρβοι κυριεύουν τα Σκόπια.

1923 Η Αγκυρα ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Τουρκίας.

1925 Γεννιέται η Βρετανίδα πολιτικός και πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ.

1936 Στα γραφεία της Γενικής Ασφάλειας Πειραιά δολοφονείται με βασανιστήρια ο χημικός Μήτσος Μαρουκάκης, στέλεχος του ΚΚΕ.

1943 Μετά τη συνθηκολόγησή της με τους συμμάχους, η Ιταλία (κυβέρνηση Μπαντόλιο) κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.

1944 Ενώ ο λαός της πρωτεύουσας συνέχιζε τους πανηγυρισμούς από την προηγούμενη μέρα για την Απελευθέρωση, στον Πειραιά ο ΕΛΑΣ έδινε μάχες εναντίον των Γερμανών για τη σωτηρία των λιμενικών εγκαταστάσεων, της «Ηλεκτρικής Εταιρείας» (ΠΑΟΥΕΡ) και όλων των εργοστασίων. Στην ηρωική και νικηφόρα για τον ΕΛΑΣ «μάχη της Ηλεκτρικής» έχασαν τη ζωή τους 11 παλικάρια.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας.

1946 Η Ασφάλεια κλείνει τα γραφεία του ΕΑΜ Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

1985 Πεθαίνει ο κομμουνιστής χαράκτης Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος).

1995 Κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης ο Τζόζεφ Ρότμπλαντ, ο πυρηνικός φυσικός που αφιέρωσε τη ζωή του στην κατάργηση της ατομικής βόμβας, στην κατασκευή της οποίας είχε βοηθήσει ο ίδιος. Την ίδια μέρα η Γαλλία απορρίπτει τις εκκλήσεις για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών στον Νότιο Ειρηνικό.

...και σαν χτες

1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στις ακτές του «Νέου Κόσμου». Η μέρα αυτή θεωρείται - και εορτάζεται - ως η μέρα ανακάλυψης της Αμερικής.

1935 Γεννιέται ο Ιταλός τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι.

1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Αθήνα. Μια απέραντη λαοθάλασσα πλημμυρίζει τους δρόμους. Το νέο ότι οι μαχητές του ΕΛΑΣ κατέβασαν το πρωί (09.45) από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία έκανε αστραπιαία, στόμα με στόμα, το γύρο της πρωτεύουσας. «ΛΕΥΤΕΡΙΑ! ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ», γράφει ο «Ριζοσπάστης» την επόμενη μέρα. «Χάθηκε - σημειωνόταν στο ρεπορτάζ - το βρωμερό κουρέλι του Φασισμού απ' την Ακρόπολη (...) Η μπαρουτοκαπνισμένη Αθήνα, που γνώρισε την πείνα και το βόλι του κατακτητή, το στιλέτο του προδότη (...) ξεχύθηκε ζωντανή ανθρωποθάλασσα να διαλαλήσει τη Νίκη της (...) Διαδηλώσεις που πρώτη φορά βλέπει η Αθήνα ξεχύνονται από παντού. Απ' το Σύνταγμα ως την Ομόνοια (...) Και πάνω απ' όλα μια φωνή που αγκαλιάζει όλη την Αθήνα (...): Ε-Α-Μ! Ε-Α-Μ!».

1946 Η κυβέρνηση απαγορεύει τον εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης της Αθήνας.

1953 Ανακοινώνεται από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ η συμφωνία για την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

2011 Πεθαίνει ο Αμερικανός προγραμματιστής Ντένις Ρίτσι, δημιουργός μεταξύ άλλων της γλώσσας προγραμματισμού C κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ