ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Παράτες «υπερηφάνειας» και ενδοαστικό αλισβερίσι

Η ισπανική υπερηφάνεια ...της κατάκτησης της Αμερικής, που σήμανε ποτάμια αίματος για τους ντόπιους λαούς

Copyright 2017 The Associated

Η ισπανική υπερηφάνεια ...της κατάκτησης της Αμερικής, που σήμανε ποτάμια αίματος για τους ντόπιους λαούς
Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και την παρουσία του βασιλιά Φελίπε (αυτός ο αναχρονισμός υπάρχει στον 21ο αιώνα, στην Ισπανία και σε άλλες χώρες), γιορτάστηκε χτες η λεγόμενη εθνική γιορτή της «Ημέρας της Ισπανοσύνης», σε ανάμνηση της ανακάλυψης στις 12 Οκτώβρη 1492 της Αμερικής από τον θαλασσοπόρο Χριστόφορο Κολόμβο, που αποβιβάστηκε στις Μπαχάμες, στο νησί Guanahani (San Salvador) και πίστευε ότι βρίσκεται στη Νότια Ασία και τις Ινδίες. Από τότε ξεκίνησε η κατάκτηση της Αμερικής, που έφερε μεγάλο πλούτο στην αποικιοκρατική Ισπανία από τη σφαγή των ντόπιων ιθαγενών πληθυσμών και την καταλήστευση του φυσικού πλούτου. Γι' αυτό και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής έχει ονομαστεί «Μέρα της Αντίστασης των Ιθαγενών», αφού σηματοδότησε μια μακρά περίοδο κατοχής και αιματηρών αγώνων.

Η μέρα αξιοποιήθηκε για την τόνωση της «εθνικής υπερηφάνειας», με τη συμμετοχή των περισσότερων αστικών κομμάτων, δεν έλειψαν αντιπαραθέσεις «ενωτικών» και «αυτονομιστών» στη Μαδρίτη και άλλες πόλεις, ενώ και ένας πιλότος έχασε τη ζωή του όταν κατέπεσε το μαχητικό του αεροσκάφος «Eurofighter» επιστρέφοντας στη βάση του από την παρέλαση της Μαδρίτης, όπου συμμετείχε σε σχηματισμό επίδειξης.

Οι παράτες και οι συγκεντρώσεις γίνονται στο φόντο της αντιπαράθεσης με την αστική τάξη της Καταλονίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το δημοψήφισμα για τη λεγόμενη ανεξαρτησία, που σημαδεύτηκε από βάρβαρη καταστολή. Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ, την Τρίτη στο Κοινοβούλιο, στην αρχή ανακήρυξε την ανεξαρτησία με σχετική αναβολή για να γίνει διάλογος, και στη συνέχεια μαζί με 72 βουλευτές του καταλανικού Κοινοβουλίου υπέγραψε «συμβολικά», όπως ειπώθηκε, διακήρυξη για «Καταλονία κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος».

Χτες «έτρεχε» η πρώτη μέρα από το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι προς τον Καταλανό πρόεδρο, μέχρι τη Δευτέρα στις 10.00 (τοπική ώρα, 11.00 ώρα Ελλάδας) για να «ξεκαθαρίσει» αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι και το περιθώριο άλλων τριών ημερών έως την Πέμπτη 19 Οκτώβρη, αν απαντήσει θετικά, να ανακαλέσει. Σε διαφορετική περίπτωση μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το άρθρο 155 του Συντάγματος, που προβλέπει την αναστολή της αυτονομίας της επαρχίας και τη διοίκησή της από την ισπανική κυβέρνηση. Το μέτρο αυτό, που προφανώς απαιτεί επιβολή με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, αστυνομία και στρατό, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Εχει χρησιμοποιηθεί ξανά, το 1934, επί δικτάτορα Φράνκο, και αυτό αξιοποιείται από την τοπική αστική τάξη, που χρησιμοποιεί και τα αντανακλαστικά που προκαλεί σε λαϊκά στρώματα.

Η μόνη αντίδραση στο αίτημα Ραχόι ήρθε χτες μέσω διαδικτύου από τον Πουιτζντεμόντ, που είπε: «Ζητήσαμε διάλογο, μας δίνετε άρθρο 155. Καταλάβαμε!».

Πάντως, η ισπανική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των «Πολιτών» για την ενεργοποίηση του άρθρου 155, ενώ Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησαν να εξετάσουν τους επόμενους μήνες μια αναθεώρηση του Συντάγματος, ειδικά στο ζήτημα του καθεστώτος αυτονομίας.

Επίσης χτες, ο σύμβουλος (υπουργός) Υγείας της Καταλονίας, Τόνι Κομίν, επιβεβαίωσε ότι 38χρονος που είχε τραυματιστεί από ελαστική σφαίρα κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης την 1η Οκτώβρη, μέρα του δημοψηφίσματος, έχασε το ένα του μάτι, ενώ οι τραυματίες ανακοίνωσε ότι συνολικά ξεπερνούν τους 1.000.

Τις επόμενες μέρες θα φανεί πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση στην Ισπανία, που έχει ως προκάλυμμα το λεγόμενο εθνοτικό ζήτημα, αλλά έχει βαθύτερες αιτίες και αφορά τη γενική προσπάθεια αναβάθμισης της θέσης του κεφαλαίου στην Καταλονία, όπου βεβαίως υπάρχει και διαπάλη για τον τρόπο - με περισσότερη αυτονομία ή ακόμα και απόσχιση. Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, το ζητούμενο είναι να χτυπηθεί η αιτία των δεινών τους, η καπιταλιστική εκμετάλλευση και εξουσία, ανεξάρτητα από τη διοικητική δομή.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Θέλει τις ΗΠΑ στις συνομιλίες με τη Σερβία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις συνομιλίες Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου με στόχο την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων έθεσε χτες ως βασικό όρο για τη συνέχισή τους στις Βρυξέλλες ο Κοσσοβάρος Αλβανός πρωθυπουργός, Ραμούς Χαραντινάι. Ζήτησε επίσης η πλατφόρμα των συνομιλιών «να ετοιμαστεί από την κυβέρνηση του Κοσσόβου σε διαβούλευση με ειδικούς», ώστε να τεθεί στη συνέχεια προς συζήτηση και ψήφιση από τη βουλή του προτεκτοράτου.

Νωρίτερα, ο Χαραντινάι συνάντησε στην Πρίστινα τον Αλβανό Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, με φόντο την επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν τη λεγόμενη «πλατφόρμα ενοποίησης Αλβανίας - Κοσσόβου». Υπό αυτή την πλατφόρμα κυμάτισαν προχτές δίπλα - δίπλα οι σημαίες Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου στο αλβανικό προξενείο στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Προηγήθηκε επίσης η συνάντηση του Προέδρου του Κοσσόβου, Χάσιμ Θάτσι, στην Πρίστινα, με τον Αλβανό ομόλογό του, θέτοντας τα «προβλήματα που υπάρχουν με την Ευρωπαϊκή Ενωση» για το καθεστώς των θεωρήσεων. Ο Θάτσι ανέφερε ότι η άρνηση της ΕΕ να καταργήσει τη βίζα για τους πολίτες του Κοσσόβου, ζητώντας προηγουμένως να επικυρωθεί η συμφωνία για τα σύνορα Κοσσόβου - Μαυροβουνίου, «προκαλεί συνθήκες απομόνωσης και αποκλεισμού».

Ο Θάτσι ζήτησε να δοθούν αλβανικά διαβατήρια σε όσους έχουν ανάγκη να ταξιδεύουν συχνά, όπως οι επιχειρηματίες και οι φοιτητές. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας συμμερίστηκε τις απόψεις του Θάτσι για τη στάση της ΕΕ, δεν έδειξε ωστόσο διατεθειμένος να ικανοποιήσει το αίτημά του.

Οι Πρόεδροι Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας πρέπει να συνεχιστούν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα καταλήξουν με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου από τη Σερβία.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ενδείξεις ενίσχυσης της εκεχειρίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τρεις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας σε συνοικίες νοτίως της Δαμασκού, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Η συμφωνία, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», επιτεύχθηκε μετά τη μεσολάβηση Αιγυπτίων και Ρώσων αξιωματούχων που δεν κατονομάστηκαν. Επιπλέον, το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε πως στην υπογραφή της δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης...

Ανάμεσα στις τρεις οργανώσεις που την υπέγραψαν είναι και ο «Στρατός του Ισλάμ» του Μοχάμεντ Αλούς, που είπε πως η συμφωνία θα άρει την πολιορκία και θα επιτρέψει την παύση πυρός. Πρόσθεσε πως οι άλλες δύο οργανώσεις που την υπέγραψαν είναι οι «Τζάις αλ Αμπάμπιλ» και «Ακναφ Μπέιτ αλ Μακντίς». Το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε πως η συμφωνία αυτή υπογράφτηκε νωρίς χτες το πρωί στην έδρα των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών στο Κάιρο και τέθηκε σε εφαρμογή το μεσημέρι.

Νωρίτερα, ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «The Sun», επικαλούμενο τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι η Σάλι Τζόουνς, που έγινε γνωστή ως η Λευκή Χήρα, έχασε τη ζωή της μαζί με τον 12χρονο γιο της τον περασμένο Ιούνη κοντά στη μεθόριο της Συρίας με το Ιράκ έχοντας εγκαταλείψει τη Ράκα. Η Τζόουνς στρατολογούσε μέσω Διαδικτύου μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους».

Επιμένουν στην πρόταση για συνομιλίες οι Κούρδοι του Ιράκ

Παράλληλα, στο βόρειο Ιράκ, η περιφερειακή κυβέρνηση των Κούρδων πρότεινε στην ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση τη διεξαγωγή συνομιλιών για το καθεστώς των αεροδρομίων, των συνοριακών φυλακίων και των τραπεζών που βρίσκονται σε κουρδικές περιοχές.

«Προκειμένου να αποφύγουμε αυτήν τη συλλογική τιμωρία, ενημερώνουμε τον (Ιρακινό πρωθυπουργό), Χάιντερ αλ Αμπάντι, ότι είμαστε ξανά έτοιμοι για οποιαδήποτε μορφή διαλόγου και διαπραγματεύσεων βάσει του ιρακινού Συντάγματος», ανέφερε η ανακοίνωση.

Προχτές, πάντως, η κουρδική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τη Βαγδάτη και σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις ότι ετοιμάζουν «μεγάλη επίθεση» στην πετρελαιοφόρα επαρχία Κιρκούκ και κοντά στη Μοσούλη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ - BREXIT
Δυστοκία στα παζάρια

«Παρά το εποικοδομητικό πνεύμα, δεν κάναμε σημαντικά βήματα εμπρός» δήλωσε χτες ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Επιτροπής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, που συμμετέχει στα παζάρια με τους Βρετανούς για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Αναφερόμενος στον πέμπτο γύρο διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες, ο Μπαρνιέ σημείωσε ότι η ανυπαρξία σημαντικού αποτελέσματος δεν επιτρέπει την έναρξη του επόμενου σταδίου διαπραγμάτευσης και την πραγματοποίηση παράλληλων συνομιλιών για μία συμφωνία που θα ρυθμίζει τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών. Οι βρετανικές οικονομικές υποχρεώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι κομβικό ζήτημα.

Ο Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, κάλεσε από την πλευρά του τους ηγέτες της ΕΕ «να κάνουν εκείνοι το βήμα εμπρός» και να εγκρίνουν την έναρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο καθορισμός των όρων για το διαζύγιο των δυο πλευρών «εξαρτάται από τις συζητήσεις για τη μελλοντική μας σχέση».

Σε κάθε περίπτωση, οι δυσκολίες στα παζάρια Βρετανών και ευρωενωσιακών αξιωματούχων προκάλεσαν νέα πτώση της τάξης του 0,6% στη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας με το δολάριο.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Συμφωνία «Φατάχ» και «Χαμάς»

ΚΑΪΡΟ.--

Μια πρώτη συμφωνία, με στόχο την άρση των ενδοπαλαιστινιακών αντιπαραθέσεων της τελευταίας δεκαετίας και τη δημιουργία κοινών δομών και αρχών διακυβέρνησης στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, όπως και συγχώνευση υπηρεσιών υπέγραψαν χτες στο Κάιρο οι επικεφαλής της ισλαμικής «Χαμάς» και της «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς.

Η συμφωνία θεωρείται πως αποτελεί την αρχή μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με στόχο την ομαλοποίηση των ενδοπαλαιστινιακών σχέσεων. Οι πρώτες ανακοινώσεις αναφέρουν πως η Παλαιστινιακή Αρχή θα ανακτήσει τον έλεγχο των μεθοριακών περασμάτων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας από την 1η του Νοέμβρη. Η Προεδρική Φρουρά θα αναλάβει τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, που βρίσκεται μεταξύ Λωρίδας Γάζας και Αιγύπτου (όπερ και αναμένεται να σημάνει το τέλος του αιγυπτιακού εμπάργκο...).

Ο επικεφαλής της «Φατάχ», Αζάμ αλ Αχμαντ, τόνισε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, δίνοντας εύσημα στην κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που ανέλαβε την πρωτοβουλία της μεσολάβησης. Εκπρόσωπος της ισλαμικής «Χαμάς» δήλωσε ότι σε επόμενες συναντήσεις θα συζητηθούν άλλα μείζονα ζητήματα όπως το ζήτημα της ένοπλης πτέρυγας της «Χαμάς», η οπλοκατοχή και διάφορα πολιτικά ζητήματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ