ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τους πλειστηριασμούς

Να ρίξει λάσπη στον αγώνα κατά των κατασχέσεων σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας

Από την προχτεσινή κινητοποίηση σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών στο Ειρηνοδικείο Αθήνας
Από την προχτεσινή κινητοποίηση σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών στο Ειρηνοδικείο Αθήνας
Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τους πλειστηριασμούς δίνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να δυσφημίσει τους αγώνες που αναπτύσσονται από το εργατικό - λαϊκό κίνημα ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών.

Η προκλητική τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα έγινε προχτές, κατά τη συζήτηση που είχε στο Βόλο με εκπροσώπους «εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων». Αφού ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «προστατεύει με νόμο» την πρώτη κατοικία και τον «μόχθο των απλών ανθρώπων» - την ώρα που απογειώνονται οι κατασχέσεις καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών και σφίγγει η θηλιά των εκβιασμών και των πλειστηριασμών γύρω από τη λαϊκή κατοικία - ο πρωθυπουργός «απογείωσε» την πρόκληση, ισχυριζόμενος ότι «υπάρχει μια αντίληψη που θέλει να φαντάζει και δήθεν προοδευτική και δήθεν αριστερή και δήθεν ριζοσπαστική, να προστατεύουμε αυτούς τους ανθρώπους από τη διενέργεια πλειστηριασμών (...) Αυτούς που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και απολυμένους εργαζόμενους...».

Πέρα από την απαράδεκτη προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να συνδέσει με επιχειρηματικά συμφέροντα τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, προκλητική είναι και η προσπάθειά του να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των απολυμένων και απλήρωτων εργαζομένων, όταν η κυβέρνησή του, με μια σειρά νόμων από το 2015, τροποποίησε τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τον Πτωχευτικό Κώδικα, προτάσσοντας τις απαιτήσεις των τραπεζών και ρίχνοντας «στον πάτο» τις εργατικές απαιτήσεις σε περίπτωση πλειστηριασμού ή κατάσχεσης σε βάρος οφειλέτη - εργοδότη! Μόλις τον προηγούμενο μήνα, μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέρριψε σχετική τροπολογία του ΚΚΕ, η οποία προέβλεπε να προηγούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων και στη συνέχεια οι απαιτήσεις αγροτών ή αγροτικών συλλόγων, έναντι όλων των άλλων πιστωτών σε περιπτώσεις πτώχευσης και αναγκαστικών πλειστηριασμών.

Να δυναμώσει η πάλη για την προστασία της εργατικής - λαϊκής κατοικίας

Στην ανακοίνωσή της σχετικά με τις δηλώσεις Τσίπρα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει:

«Ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του για τους πλειστηριασμούς προκάλεσε για άλλη μια φορά το λαό, λέγοντας ότι όσοι τους μπλοκάρουν υπηρετούν τους κακοπληρωτές που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και έχουν αφήσει εδώ απλήρωτους τους εργαζομένους τους.

Μιλάει:

-- Αυτός που αρνείται να φέρει νόμο στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

-- Αυτός που αρνείται να ψηφίσει νόμο για να τιμωρούνται αυστηρά όσοι εργοδότες αφήνουν απλήρωτους τους εργάτες.

-- Αυτός που έχει στηρίξει με χέρια και πόδια τη μεγαλοεργοδοσία, που ετοιμάζεται να φέρει νόμο για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Τολμάει να λέει ότι ο αγώνας κατά των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών εξυπηρετεί συμφέροντα. Σ' αυτό το άθλιο σημείο έφτασε, να αντιγράφει τα επιχειρήματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, να υλοποιεί τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των τραπεζιτών, των ξένων funds, που επιχειρούν να βάλουν στο χέρι σαν τα κοράκια τη λαϊκή κατοικία.

Οσο και να προσπαθούν να φέρουν την κατάσταση στα μέτρα τους, η ίδια η πολιτική τους, τους ξεσκεπάζει.

Καλούμε το λαό να δυναμώσει την πάλη του για την προστασία της εργατικής - λαϊκής κατοικίας. Να συσπειρωθεί γύρω από τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές και να γίνουν κάστρα αγώνα και περιφρούρησης του δικαιώματος στη στέγη κάθε ανθρώπου. Να μαζικοποιηθεί αυτός ο αγώνας. Το σύνθημα "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" να γίνει πράξη!».

Οργάνωση του αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς

Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών.

Ετσι, μετά τη συγκρότηση σχετικής Επιτροπής από τη Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, Επιτροπή ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς συγκροτήθηκε και από το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, όπου κάθε εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος μπορεί να απευθυνθεί για την παροχή συμβουλών που είναι απαραίτητες, κυρίως όμως για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 698.61.08.669, 697.72.57.211, 694.48.78.005. Σύντομα θα ανακοινωθεί σταθερή μέρα και ώρα όπου η Επιτροπή θα βρίσκεται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Απευθυνόμενο στα σωματεία, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας ζητά να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη, να απευθυνθούν «στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και των κλάδων. Να οργανώσουν συσκέψεις, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις που θα δυναμώνουν την πίεση στην κυβέρνηση. Στα πλαίσια της δράσης των συνδικάτων να οργανώσουν την πάλη ενάντια στις κατασχέσεις, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στο Ειρηνοδικείο Λαμίας κάθε Τετάρτη, με όλες τις μορφές».

Παράλληλα, σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς οργανώνουν σωματεία της Κοζάνης, την Τετάρτη 18/10, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Στη σύσκεψη καλούν τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατών και Εργατριών Γούνας, Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Σε ρυθμούς προετοιμασίας του συλλαλητηρίου στις 24 Οκτώβρη

Από την προχτεσινή σύσκεψη
Από την προχτεσινή σύσκεψη
Σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία του πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου στις 24 Οκτώβρη, με αφορμή το «περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο» της κυβέρνησης στην πόλη, έγινε προχτές Τετάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Στη σύσκεψη που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο, συμμετείχαν αντιπροσωπείες σωματείων, ενώσεων αυτοαπασχολούμενων, αγροτικών και φοιτητικών συλλόγων, καθώς και της Ενωσης Γονέων.

Ο πρόεδρος του ΕΚΙ, Νίκος Εξαρχος, περιέγραψε μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα τον τρόπο που ζουν την «ανάπτυξη» οι εργαζόμενοι κάθε κλάδου: Τους μισθούς - ψίχουλα, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, την εντατικοποίηση και τη δουλειά «ήλιο με ήλιο», τα εργατικά «ατυχήματα», στις βιομηχανίες του αγροτοδιατροφικού τομέα, στον Τουρισμό, στις Κατασκευές, στο Εμπόριο. Κάλεσε τα σωματεία να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς. Υπενθύμισε, τέλος, την ετοιμότητα για κήρυξη απεργίας από τα σωματεία, όποτε επιχειρήσει η κυβέρνηση να φέρει νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα βάζει εμπόδια στη δράση των σωματείων.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, στην οποία πήραν το λόγο εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.

Ισχυρό εργατικό - λαϊκό μήνυμα το πετυχημένο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο

Στο μεταξύ, τους εκατοντάδες εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές - σπουδαστές και γυναίκες από τη Λάρισα και τους άλλους θεσσαλικούς νομούς, που συμμετείχαν στο προχτεσινό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο ενάντια στο παραμύθι της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης», χαιρετίζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τονίζοντας ότι «με τη μαζική τους συμμετοχή έστειλαν ισχυρό εργατικό - λαϊκό μήνυμα ότι αρκετά πληρώσαμε για την κρίση του κεφαλαίου, δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε και την ανάπτυξή του με νέες θυσίες, ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε με τα ψίχουλα, αλλά διεκδικούμε την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας, να πληρώσει επιτέλους η πλουτοκρατία».

Αντίστοιχα, τους αγρότες που συμμετείχαν με δεκάδες τρακτέρ στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, ενώνοντας τη φωνή τους με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της Θεσσαλίας, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Δίνοντας παράλληλα απάντηση στις «προτάσεις» που παρουσίασαν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στο «αναπτυξιακό συνέδριο» στη Λάρισα, τονίζει ότι αυτές σε καμιά περίπτωση δεν απαντάνε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»
Σύσκεψη σωματείων και φορέων για την οργάνωση του αγώνα

Σύσκεψη σωματείων και φορέων, για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική που παραδίδει τον φυσικό και ενεργειακό πλούτο της χώρας στα μονοπώλια και την ίδια ώρα καταδικάζει το λαό στην ενεργειακή φτώχεια, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11/10, στη Νάουσα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας (ΕΚΝ) και του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Εισηγητικά, ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του ΕΚΝ, αναφέρθηκε στα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, για την παραγωγή και τους δρόμους Ενέργειας. Ανάμεσα σε αυτά είναι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά, ο αγωγός φυσικού αερίου (TAP) που διασχίζει το δήμο, αλλά και η πρόταση «επενδυτή» για παραγωγή Ενέργειας στα κλειστά εργοστάσια της ΕΝΚΛΩ. Οπως είπε, «όλα αυτά εξελίσσονται σε μια περίοδο που κόβεται μαζικά το ρεύμα στην περιοχή μας σε εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες. Μετράμε δεκάδες σπίτια χωρίς ρεύμα, πομώνες αγροτικές χωρίς ρεύμα και μετά τον Ιούνη στην περιοχή μας πάνω από 1.000 σπίτια απειλούνται με διακοπές ρεύματος που υλοποιούνται σταδιακά (από εργολαβικούς εργαζόμενους)».

Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να δώσουν μαζί τη μάχη ενάντια στην «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα και να δεκδικήσουν: Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας. Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά. Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» στρατηγικών τομέων της οικονομίας, να σταματήσει κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας. Αποκλειστικά κρατικός, ενιαίος φορέας για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Οχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην παράδοση του Βερμίου για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Οι εκπρόσωποι σωματείων και φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, συζήτησαν για την ανάγκη να δοθεί συνέχεια στην πρωτοβουλία με μεγάλη κινητοποίηση στη Νάουσα. Ηδη, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης και κινητοποίησης του λαού, το ΕΚΝ πραγματοποίησε χτες συγκέντρωση στην Επισκοπή Νάουσας, με στόχο να γίνει υπόθεση των εργαζομένων και των αγροτών, σωματείων και συλλόγων, να εμποδίσουν αγωνιστικά να βυθίζονται στο σκοτάδι λαϊκές οικογένειες, να παλέψουν για μην πλειστηριαστεί σπίτι ή χωράφι ανέργου ή απλήρωτου αγρότη κ.λπ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org