ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μεγάλες πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις από την ΚΕ του ΚΚΕ

Κορύφωση αποτελεί η εκδήλωση στις 26 Νοέμβρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Σειρά μεγάλων πολιτικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, 1917 - 2017.

Οι εκδηλώσεις της ΚΕ θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση.

Στο πλαίσιο αυτού του προγραμματισμού, την Κυριακή 15 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, θα πραγματοποιηθεί διεθνιστική εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο καπιταλισμός είναι το χθες, ο σοσιαλισμός είναι το αύριο».

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνουν χαιρετισμό οι αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης». Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με διεθνιστικά επαναστατικά τραγούδια.

Κόμματα και εκπρόσωποι που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση:

1) Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας - Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

2) Κομμουνιστικό Κόμμα, Ιταλίας - Λάουρα Μπεργκαμίνι, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

3) Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν - Αϊνούρ Κουρμάνοφ, μέλος του Προεδρείου του Κόμματος.

4) Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας - Ινα Μπελοκούροβα, μέλος της Διοίκησης του Κόμματος.

5) Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού - Πάβελ Καμπρέρα, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος.

6) Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα - Μπουλέλουα Τουνισίουα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

7) Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας - Μαρίνα Πιλάεβα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων.

8) Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ) - Ιλιά Φέρμπεροφ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της ΚΕ.

9) Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας - Αννα Ρουσνόφ, στέλεχος του Κόμματος.

10) Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας - Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής

Την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί, στο Μέγαρο Μουσικής, συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης διευθυντή ορχήστρας Αλέξανδρου Μυράτ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα τριών κορυφαίων Σοβιετικών συνθετών με θέμα την Οκτωβριανή Επανάσταση: Του Αράμ Χατσατουριάν, του Σεργκέι Προκόφιεφ και του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Εκθεση γραμματοσήμων και ντοκουμέντων

Νωρίτερα, την Τρίτη 17 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου) θα εγκαινιαστεί η εξαιρετική έκθεση, με εκατοντάδες ντοκουμέντα για την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και όλη την περίοδο μέχρι την αντεπανάσταση.

Η έκθεση έχει τίτλο «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ταξίδι στην Ιστορία, με το βλέμμα στο μέλλον. Εκθεση γραμματοσήμων και ντοκουμέντων», και στα εγκαίνια θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 28 Οκτώβρη 2017, με ωράριο λειτουργίας για όλες τις μέρες: 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00.

Για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις, επικοινωνία στο τηλέφωνο 210.4122.890, τις ώρες 11.00 - 14.00, στην ΚΟ Πειραιά.

Στο χώρο της έκθεσης θα γίνουν βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»:

-- Την Κυριακή 22 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., το έργο του Μαξίμ Γκόρκι «Η Μάνα» από την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη 24 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., η σειρά εκδόσεων της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό». Θα μιλήσουν ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, υπεύθυνη της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Την Παρασκευή 27 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., η έκδοση «1917: Η πορεία προς την Οκτωβριανή Επανάσταση από μήνα σε μήνα». Θα μιλήσουν οι Κώστας Μπορμπότης και Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλη της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σπουδαία τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στον Τύπο

Εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση πραγματοποίησαν οι ΚΟ ΜΜΕ Αττικής του ΚΚΕ

Εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων από τα ΜΜΕ συμμετείχαν στην εκδήλωση - συζήτηση των ΚΟ ΜΜΕ Αττικής του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, μίλησε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, και ακολούθησε συζήτηση.

«Η Οκτωβριανή Επανάσταση απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος», σημείωσε ξεκινώντας η Χρ. Παναγιωτακοπούλου, ενώ ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά της στα επιτεύγματα του σοσιαλιστικού κράτους στον Τύπο και τη μεγάλη άνθιση που γνώρισε στην ΕΣΣΔ.

Η Χρ. Παναγιωτακοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Στην προεπαναστατική Ρωσία υπήρχαν 856 εφημερίδες σε 24 γλώσσες, με συνολικό τιράζ 2,7 εκατομμύρια αντίτυπα, και μάλιστα το 90% των εφημερίδων έβγαιναν στη ρωσική γλώσσα.

Ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα της Πανενωσιακής Λέσχης Βιβλίου, το Γενάρη του 1957 εκδίδονταν 7.537 εφημερίδες και το 1959 ο αριθμός τους έφτασε τις 10.603 σε 52 γλώσσες των λαών της Σοβιετικής Ενωσης. Το συνολικό τιράζ του Τύπου το 1959 έφτασε τα 62 εκατομμύρια.

Χαρακτηριστικά είναι όσα γράφει ο Ν. Καζαντζάκης στο βιβλίο του "Ταξιδεύοντας: Ρουσία" και για τον Τύπο:

"(...) Σ' εκατομμύρια αντίτυπα τυπώνουνται εφημερίδες για όλα τα επαγγέλματα και για όλες τις εθνότητες της Ρουσίας κι όλα γράφουνται με μοναδική επιδεξιότητα, με βάση τις τρεις μεγάλες αρχές της ομαδικής ψυχολογίας: απλή, χτυπητή φράση, να λες και να ξαναλές ακατάπαυτα τα ίδια και τα ίδια. (...)

Κομισάριοι του λαού, πολιτικοί αρχηγοί, ανώτεροι και κατώτεροι υπάλληλοι, εργάτες και χωριάτες, άντρες και γυναίκες, όλοι γίνουνται δημοσιογράφοι, όλοι προσπαθούν, όσο μπορούν, για τα ειδικά ζητήματα που ξέρουν, να διαφωτίσουν τις μάζες. Αναλύονται με κάθε λεπτομέρεια, με δασκαλική συχνά επιμονή και μικρολογία, όλα τα κομμουνιστικά ζητήματα, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά. (...)

Σκάνταλα κοινωνικά, εγκλήματα ανατριχιαστικά, σε όλες τους τις λεπτομέρειες, γαργαλιστικές ερωτικές επιφυλλίδες στο σοβιετικό τύπο δεν υπάρχουν όλα είναι υποταγμένα σ' ένα ανώτερο, μονότονο διαφωτιστικό σκοπό.

Δημιουργείται στενή επικοινωνία μεταξύ της εφημερίδας και του αναγνωστικού της κοινού. Οι εργάτες και οι χωριάτες απ' όλη τη Ρουσία στέλνουν τις γνώμες τους για όλα τα γενικά ζητήματα ή κρίνουν με πολλήν ελευτερία τα τοπικά τους. Ετσι η εφημερίδα γίνεται ένας ζωντανός οργανισμός που ακατάπαυτα δέχεται κι αφομοιώνει νέα στοιχεία - κι ελαττώνεται έτσι ο κίνδυνος να καταντήσει, μέσα στ' αλύγιστα σύνορα της κομμουνιστικής πειθαρχίας, άψυχος και σχολαστικός"».

Στο χώρο του Τύπου, των ΜΜΕ, ποιο είναι το νέο;

Αναφερόμενη στον κλάδο του Τύπου, η Χρ. Παναγιωτακοπούλου τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει προς όφελος του λαού είναι να πάψουν να ανήκουν τα εργοστάσια, οι εφημερίδες και τα άλλα μέσα ενημέρωσης στην αστική τάξη. Να κοινωνικοποιηθούν όλα τα συγκεντρωμένα μέσα στον κλάδο και τότε «θα απαλλαγούμε και από τις διάφορες φυλλάδες των αστών, που με χίλιους τρόπους προπαγανδίζουν την αιωνιότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος».

«Τότε θα μπορούμε να δώσουμε βάρος στη μαζική εκτύπωση βιβλίων (...) Να είναι όλα αυτά προσιτά σε μαζική κλίμακα, και ειδικά στην εργατική τάξη και στα παιδιά της.

Τότε θα μπορεί να υπάρξει η πραγματική λαϊκή δημοσιογραφία, που θα ενημερώνει και θα εξοπλίζει το λαό με νέα και ζωντανά παραδείγματα από την πείρα και τη ζωή της εργατικής τάξης. Τότε θα βρουν φωνή τα σωματεία, οι φορείς τους εργατικού - λαϊκού κινήματος. Και οι εργαζόμενοι σε αυτά απολαμβάνουν σύγχρονες ανάγκες. Και η κοινωνία όπου οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν σύγχρονες ανάγκες είναι ο σοσιαλισμός...».

Καθημερινές και πολύμορφες δραστηριότητες

Κάθε μέρα, σε όλη την Ελλάδα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ξεδιπλώνουν πολύμορφες πρωτοβουλίες για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Συσκέψεις, ομιλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό των Οργανώσεων. Πιο συγκεκριμένα:

Στην Αττική

Αύριο Σάββατο:

-- Στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Κυψέλης (Καλογερά 18), η ΚΟ Κυψέλης Αττικής καλεί σε σύσκεψη για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Αμαρουσίου, η ΚΟ Αμαρουσίου καλεί σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΤΟ Βόρειου Τομέα της ΚΝΕ «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη».

Την Κυριακή 15 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στην Ηλιούπολη, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μαρίνου Αντύπα & Σοφ. Βενιζέλου) η ΚΟ Ηλιούπολης καλεί σε εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Οι πρωτοβουλίες Οργανώσεων της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας θα κορυφωθούν με κεντρική εκδήλωση το Σάββατο 18 Νοέμβρη, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών Πέλλας, εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση: Ο καπιταλισμός είναι το χθες, ο σοσιαλισμός είναι το αύριο», με ομιλητή τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη:

-- Στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Ευόσμου, παρουσίαση του βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής «Πάσα Αγγελίνα», με ομιλητή τον Περικλή Παπαδόπουλο, μέλος του γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Αστρον», στη Μενεμένη, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό» με ομιλήτρια την Στέλλα Καινουργιάκη, μέλος της Τ.Ε. Εμπορίου-Υπηρεσιών.

Σε άλλες πόλεις

Στο Ηράκλειο Κρήτης, την Τρίτη 17 Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Βιτσέντζος Κορνάρος» (Μαλικούτη 18), βιβλιοπαρουσίαση εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», αφιερωμένες στην Οκτωβριανή Επανάσταση, από την Σόσα Φουντούλη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ αφιερωμένο στην Οκτωβριανή Επανάσταση

Στον Αγιο Κήρυκο, αύριο Σάββατο, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλιού δημαρχείου.

Στη Θάσο, σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στον «ΤΑΡΣΑΝΑ» (Σκάλα Ποταμιάς). Θα μιλήσει ο Βασίλης Καταπόδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τίτλο «Να αποτινάξεις τις αλυσίδες...».

Η ΤΕ Λέσβου καλεί σε εκδήλωση τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43), με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ