ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Με μια συγκινητική εκδήλωση τίμησε την Απελευθέρωση της Αθήνας

Με συγκέντρωση και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) τίμησε τη φετινή 73η επέτειο Απελευθέρωσης της Αθήνας (12 Οκτώβρη 1944).

Πλήθος κόσμου, με τις σημαίες και τα λάβαρα της Εθνικής Αντίστασης, συγκεντρώθηκε μπροστά από το Μνημείο, ενώ χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Γιάννης Ζαγγανάς, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η απελευθέρωση της Αθήνας και όλης της Ελλάδας από τη ναζιστική φασιστική κατοχή ήταν έργο της ηρωικής πάλης του ελληνικού λαού, οργανωμένου στο ΕΑΜ, με καθοδηγητή το ΚΚΕ και με το ένοπλο τμήμα του, τον ΕΛΑΣ, δηλαδή ήταν έργο της εργατικής τάξης, του λαού. Η αστική τάξη συνέχισε να πλουτίζει μαζί με τον κατακτητή και στην Κατοχή. Η πολιτική στάση, όμως, των αστικών κομμάτων στα χρόνια της Κατοχής δείχνει ότι και σ' αυτήν την περίοδο της πάλης για την απελευθέρωση υπήρχαν δύο κόσμοι αντίθετοι και ότι οι αστοί δεν νοιάζονταν για την απελευθέρωση, παρά μόνο για τη διατήρηση της εξουσίας τους και μετά απ' αυτήν».

«Να γιατί δεν έχουμε τίποτα κοινό για να γιορτάσουμε με αυτούς» που «προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό παριστάνοντας τους υπερασπιστές των αγώνων του, ενώ κάνουν τη "βρώμικη δουλειά" του καπιταλιστικού συστήματος», σημείωσε ο Γ. Ζαγγανάς, αναφερόμενος στις κυβερνητικές φιέστες για την Απελευθέρωση και προσθέτοντας: «Μας χωρίζει άβυσσος με αυτούς που και σήμερα δίνουν γη, θάλασσα και αέρα της πατρίδας μας στους δολοφόνους των λαών, ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ». Τόνισε ακόμη ότι είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που, εκτός των παραπάνω, ρημάζει τα εργατικά δικαιώματα για τα κέρδη του κεφαλαίου, να υποκρίνεται πως τιμά το ΕΑΜ. Αναφερόμενος στην πείρα και τα πλούσια διδάγματα της λαϊκής εκείνης εποποιίας, σημείωσε ότι «με αυτή μας την πείρα και τα πολύτιμα διδάγματα εκείνου του αγώνα, συνεχίζουμε την πάλη μας, σήμερα, για τα λαϊκά προβλήματα, την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».

Η εκδήλωση περιλάμβανε, επίσης, κατάθεση στεφάνων για τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση του λαού.

Υπό τα συνθήματα «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ» και «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κ. Ρήγας, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, εκπρόσωποι της ΠΕΑΦΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν το «Επέσατε θύματα» και τον Εθνικό Υμνο.

ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η εκδήλωση για τους εκτελεσμένους αγωνιστές

Μετά από πολύμηνη ερευνητική προσπάθεια

Πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές, μαχητές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, που εκτελέστηκαν από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αλεξανδρούπολης την περίοδο 1946 - '49, διοργανώνει η ΤΟ Εβρου του ΚΚΕ, την Κυριακή 15 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στα παλιά Νεκροταφεία Αλεξανδρούπολης. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου όπου υπάρχουν χαραγμένα τα ονόματα των 65 εκτελεσμένων αγωνιστών. Το μνημείο τοποθετήθηκε εντός των νεκροταφείων και σε απόσταση 50 μέτρων από τον τόπο εκτελέσεων.

Η ΤΟ Εβρου του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να τιμήσει με την παρουσία του τους εκτελεσμένους αγωνιστές - μαχητές που στάθηκαν αλύγιστοι στους αγώνες και το εκτελεστικό απόσπασμα, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του φασισμού και έγραψαν με το αίμα τους σελίδες στο βιβλίο του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος και έγινε κατορθωτή μετά από πολύμηνη δουλειά μελών της ΤΟ Εβρου, που ανέλαβαν να ψάξουν και να βρουν τα ονόματα των εκτελεσμένων αγωνιστών, στοιχεία για τη ζωή και τη δράση τους, συγγενείς και απογόνους τους.

Γι αυτή την προσπάθεια μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Δαμιανός Κουκουράβας, μέλος της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ. «Θεωρήσαμε ότι αποτελεί χρέος τιμής για την Οργάνωση η συγκέντρωση αυτών των στοιχείων και η τοποθέτηση του μνημείου, στο πλαίσιο της προβολής της συμβολής του λαού της περιοχής στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Υπήρχαν κάποια ονόματα από τις εκδόσεις της ΚΕ του ΚΚΕ "Επεσαν για τη ζωή" και μαρτυρίες παλιών συντρόφων, που αποτέλεσαν τη βάση για την παραπέρα αναζήτηση.

Αρχικά απευθυνθήκαμε στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, όπου όμως δεν υπάρχει τίποτε, ούτε ονόματα, ούτε πρακτικά από τις δίκες. Στη συνέχεια χτυπήσαμε τρεις φορές την πόρτα του Ληξιαρχείου του δήμου, όπου βρήκαμε τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου δεκάδων εκτελεσμένων. Επίσης βρήκαμε στοιχεία από φύλλα εφημερίδων της Θεσσαλονίκης, από δημοσιεύματα ερευνητών, από πρωτοσέλιδα του "Ριζοσπάστη" του 1947.

Παράλληλα αναζητήσαμε και πήραμε καταστάσεις εκτελεσμένων συντρόφων μας από τα στρατοδικεία Δράμας, Ξάνθης και Αθήνας.

Μέσα από το υλικό που συγκεντρώσαμε, διασταυρώσαμε και επιβεβαιώσαμε ότι 65 σύντροφοί μας εκτελέστηκαν από το έκτακτο στρατοδικείο Αλεξανδρούπολης την περίοδο 1946 - 1949. Εμειναν όμως ερωτηματικά για 5 ακόμη. Δεν είμαστε βέβαιοι αν εκτελέστηκαν ή όχι και πού.

Μάθαμε από παλιούς Αλεξανδρουπολίτες τον τόπο εκτέλεσης, που ήταν ο ανατολικός τοίχος του νεκροταφείου.

Στη συνέχεια ψάξαμε συγγενείς των εκτελεσμένων συντρόφων. Βρήκαμε αδέλφια, παιδιά, ανίψια και εγγόνια. Ζητήσαμε φωτογραφίες και γράμματα.

Σ' αυτή την προσπάθεια βοηθηθήκαμε από παλιούς συντρόφους. Επίσης, ορισμένοι πήραν τηλέφωνο μετά τη δημοσίευση της εκδήλωσης και των ονομάτων μέσα από τις αφίσες που τοποθετήσαμε σε καφενεία των χωριών που είχαν εκτελεσμένους».

Η προσπάθεια αυτή δεν σταματά. Αλλωστε, η ΤΕ Εβρου παρακαλεί όποιον συγγενή, μελετητή της περιόδου διαθέτει φωτογραφίες, γράμματα, πληροφορίες για τους εκτελεσμένους αγωνιστές, να επικοινωνήσει με την ΚΟ Αλεξανδρούπολης στο τηλ. 2551025154 (10.00 - 12.00 & 18.00 -20.00) και στη διεύθυνση Λ. Δημοκρατίας 304, ΤΚ 68132, e-mail: kkealexpoli@gmail.com.

Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Θανάση Αγγελέτο

Παρουσία συντρόφων, συγγενών, συναδέλφων και φίλων του κηδεύτηκε χτες το πρωί στην Αμφισσα ο Θανάσης Αγγελέτος που «έφυγε» την Τετάρτη 11 Οκτώβρη, σε ηλικία 59 ετών.

Ο Θ. Αγγελέτος ήταν μέλος της ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας. Στην κηδεία, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, παρευρέθηκαν οι Κώστας Μπάτσικας, Κώστας Μπασδέκης και Γιάννης Τασιούλας. Για τη ζωή και τη μαχητική προσφορά του στο Κόμμα και το κίνημα μίλησαν ο Δρόσος Τσελές, Γραμματέας της ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ και ο Τρύφωνας Κούτρας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας.

Αποχαιρετώντας τον σ. Θανάση, ο Δρόσος Τσελές αναφέρθηκε στην προσφορά του στο Κόμμα και το κίνημα σημειώνοντας ότι ήταν από τους πρώτους στη Φωκίδα, που αμέσως μετά τη μεταπολίτευση οργανώθηκαν στις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, υπηρετώντας πιστά το Κόμμα από πολλές υπεύθυνες θέσεις, σαν Γραμματέας του ΝΣ Φωκίδας της ΚΝΕ, σαν Γραμματέας της ΚΟΒ Αμφισσας, σαν εργατικό στέλεχος. Στάθηκε, επίσης, στη συμβολή του από τη θέση του προέδρου του Σωματείου Οικοδόμων και αργότερα του ΕΚ, στις μάχες που έδωσε για τα δικαιώματα των εργατών, των ανέργων, του λαού της περιοχής. Ο ομιλητής σημείωσε, επίσης, την αταλάντευτη υπεράσπιση από τον Θ. Αγγελέτο της μαρξιστικής ιδεολογίας και του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος, στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης και της προσπάθειας διάλυσης και μετάλλαξης του ΚΚΕ από τον οπορτουνισμό. «Εμεινες πιστός και αγωνιζόσουν για τα ανώτερα ιδανικά που υπηρετεί το ΚΚΕ, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τίμησες μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής σου αυτά τα ιδανικά με την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ», κατέληξε ο Δρ. Τσελές.

Ο Τρ. Κούτρας, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στην πρωτοπόρα δράση του στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο καθαρό μέτωπο που είχε πάντα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στη σεμνότητα και την ανιδιοτέλεια που τον χαρακτήριζε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Εκδήλωση για τη Μάχη της Ηλεκτρικής

Την Κυριακή, 15 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και το παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση για τα 73 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής. Η εκδήλωση θα γίνει στο Μνημείο Πεσόντων και θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ
Με θέμα τις πρόσφατες πυρκαγιές

Την Κυριακή, 15 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο Κοινοτικό Κατάστημα Καπανδριτίου, η ΤΟ Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση, με θέμα «Ποιος οπλίζει το χέρι των εμπρηστών. Διαχείριση των δασών και της γης προς όφελος του λαού». Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν τη βορειοανατολική Αττική. Θα μιλήσει ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ και της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Η ΚΟ Τζιτζιφιών Καλλιθέας Αττικής καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος (Θησέως 141), με θέμα: «Σε άδικο σύστημα δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη. Συσπείρωση τώρα με το ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ανάπτυξη της Κοινωνικής Συμμαχίας, το σοσιαλισμό».

Αύριο, Σάββατο, η ΤΕ Ροδόπης διοργανώνει εκδήλωση για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Κομοτηνής. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Την Κυριακή 15 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στον Αϊ - Γιώργη Αιγάλεω, στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, οι Οργανώσεις Αιγάλεω του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση για τη μάχη του Αϊ - Γιώργη, που δόθηκε στις 29 Σεπτέμβρη του 1944. Θα μιλήσουν στέλεχος του ΚΚΕ και εκπρόσωπος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη:

Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Κατασκευών της ΚΟ Κ. Μακεδονίας καλεί σε σύσκεψη για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης (Σουρή - Ολύμπου).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org