ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Με τη «σφραγίδα» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει για επίσημη επίσκεψη από 14 έως 18 Οκτώβρη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, επενδυτές, παράγοντες και φορείς της ομογένειας, όπως και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και τα όσα προηγούνται της επίσκεψης, επιβεβαιώνουν ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ζητήματα της προσέλκυσης επενδύσεων, τα σχέδια ανάκαμψης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, που βέβαια πηγαίνουν χέρι χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα γράφει η χτεσινή Αυγή στο κύριο άρθρο της: «Η επίσκεψη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία τόσο για την οικονομία όσο και για τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι, όχι τυχαία, άρρηκτα συνδεδεμένοι», λέει, για να συμπληρώσει στη συνέχεια τη δραστηριότητα της κυβέρνησης στην κατεύθυνση «προώθησης των θέσεών μας και αναβάθμισης του ρόλου μας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια από τις πιο εύφλεκτες περιοχές του πλανήτη».

Στο ίδιο πνεύμα δηλαδή με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, που μιλώντας προχτές στο AUSA Convention Center Washington DC παρουσίασε την Ελλάδα ως «πυλώνα» για την προώθηση των σχεδιασμών των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα ο Τζ. Πάιατ, αφού πρώτα απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση για την «εξαίρετη συνεργασία» στη βάση της Σούδας, που «μας βοηθά στην πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων», και την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεών της στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε το ειδικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο του «πυλώνα». «Οσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα, τόσο ασφαλέστερη θα είναι η ευρύτερη περιοχή», σημείωσε και εξηγώντας ότι αναφέρεται στην ασφάλεια των αμερικανικών επενδύσεων έσπευσε να προσθέσει πως «πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως οι "Lockheed Martin", "Raytheon", ATK, εξέφρασαν έμπρακτα τη σύμφωνη γνώμη τους, έχοντας ήδη συνάψει ισχυρές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες. Ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις, όπως οι "IDE/Intracom", "Hellenic Defense Systems", "Theon Sensors", συνεργάζονται ήδη με αμερικανικές, έχοντας αποδείξει την ικανότητά τους να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο. Την ίδια στιγμή, αμερικανικές εταιρείες εκφράζουν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ελληνικά λιμάνια, στον τομέα της Ενέργειας αλλά και στις αερομεταφορές».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ειδική αναφορά έκανε στην «ιδιωτικοποίηση και εκποίηση δημόσιας περιουσίας» σαν «βήμα στη σωστή κατεύθυνση». Σημείωσε ακόμη πως το 2016 οι ΗΠΑ υπήρξαν η μεγαλύτερη πηγή απευθείας ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ το περασμένο καλοκαίρι «αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια ηγήθηκαν της επιτυχημένης επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές».

Ανέφερε σαν παράδειγμα προς μίμηση την «κολιγιά» της «Μυτιληναίος» με τη «General Electric» για σταθμό παραγωγής Ενέργειας στη Λιβύη. «Αυτό αποδεικνύει πως ελληνικές και αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν από κοινού να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη, επιτυγχάνοντας παράλληλα επενδυτικές επιτυχίες σε γεωγραφικές περιοχές στρατηγικής σημασίας», είπε, ενώ προανήγγειλε (τον Οκτώβρη) αποστολή της «Trade Winds» υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνοδεύοντας αντιπροσωπεία αμερικανικών επιχειρήσεων στην Αθήνα, με στόχο «την "εξερεύνηση" της ελληνικής αγοράς και κάθε πιθανής ευκαιρίας για εταιρική συνεργασία».

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Υποστηρίζει συμμαχίες και αλλαγές υπέρ του κεφαλαίου ως φιλολαϊκές

Το κάλπικο αφήγημα μιας Ελλάδας που ανακάμπτει υποτίθεται και προς όφελος του λαού, μέσα σε μια ΕΕ που αλλάζει υποτίθεται και υπέρ των λαών επανέλαβε χτες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, απ' τις σελίδες της «Αυγής», καθώς η επόμενη μέρα της ανάκαμψης του κεφαλαίου θέλει και... το παραμύθι της για να στοιχίζεται ο λαός στα προτάγματά του.

«Η Ελλάδα ανακάμπτει και βάζει τα θεμέλια μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης», ισχυρίζεται ο υπουργός, όταν η πραγματικότητα επιβεβαιώνει πως η καπιταλιστική ανάπτυξη στηρίζεται στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, την οποία εξασφαλίζει η κυβερνητική πολιτική, και διαλύει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, που και ο Ν. Παππάς υποστηρίζει στο άρθρο του ότι υπάρχουν, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ, γράφοντας για «σύγκρουση δύο κεντρικών ιδεών».

Στη βάση αυτού του κάλπικου διαχωρισμού, απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας στην «κεντροαριστερά», γράφοντας για «προγραμματικό διπολισμό» στο αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας. Αντίστοιχες συμμαχίες υποδεικνύει ως αναγκαίες και σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου κι εκεί να προχωρήσουν αλλαγές προς όφελος του κεφαλαίου. Επικαλείται την «ενίσχυση αντίστοιχων συγκλίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ως «αναγκαία προϋπόθεση για να μην αποτύχει ιστορικά το πείραμα της ΕΕ». «Σε αυτό το πλαίσιο της ανάγκης ώριμων και μεγάλων αλλαγών στην Ευρώπη οφείλουν να συγκλίνουν αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στην ένωση», γράφει.

Υποστηρίζοντας την ψευδαίσθηση αλλαγών προς όφελος των λαών στην ΕΕ, γράφει για σημαντικές εξελίξεις, τολμώντας να διεκδικήσει για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ δικαίωση των προβλέψεών του για την ΕΕ, όταν μία προς μία έσπασαν τα μούτρα τους στην αναλλοίωτη ταξική φύση της λυκοσυμμαχίας.

Παρότι βεβαίως οι ψευδαισθήσεις που διαχρονικά το κόμμα του καλλιεργούσε στο λαό για την ΕΕ κατέρρεαν με πάταγο, ο Ν. Παππάς τις επαναφέρει, ισχυριζόμενος ότι σήμερα «αυξάνονται οι φωνές που καλούν στην επιστροφή της ΕΕ στις θεμελιακές αξίες της. Μέχρι χτες μπορεί να το έλεγε στις Συνόδους Κορυφής μόνον ο Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα το υποστηρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν και όλο και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες». Τι είδους «θεμελιακές αξίες» μοιράζονται και υπερασπίζονται ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο Ελληνας πρωθυπουργός εύκολα συνάγεται απ' το περιεχόμενο της πολιτικής που εφαρμόζουν αλλά και από τις κοινές προτάσεις που περιγράφει ο υπουργός, όπως «εμβάθυνση της πολιτικής ένωσης, κοινωνικός και αναπτυξιακός πυλώνας, αυξημένος προϋπολογισμός, πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, θέσπιση θέσεων υπουργών σε επίπεδο Ευρώπης για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή», που δεν έρχονται ως απάντηση σε ανάγκες των λαών, αλλά ως απάντηση σε ζητούμενα του κεφαλαίου, στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού και των αντιθέσεων και στο εσωτερικό της ΕΕ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Κινητικότητα για τον πλωτό σταθμό LNG

Συμφωνία για την είσοδο της «Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου» (ΔΕΠΑ) στο μετοχικό κεφάλαιο της «GASTRADE» υπέγραψαν χτες οι δύο εταιρείες ως βήμα για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο έργο κατασκευής τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, έργο άμεσου ενδιαφέροντος και των ΗΠΑ.

Η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 35% στα ΕΛΠΕ και το υπόλοιπο 65% των μετοχών της έχει περάσει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η «GASTRADE» αντίστοιχα ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου και πρόσφατα εισήλθε με ποσοστό 20% στο μετοχικό της κεφάλαιο η «GASLOG Ltd» η οποία κατέχει στόλο 27 πλοίων μεταφοράς LNG και ανήκει στον εφοπλιστή Π. Λιβανό.

Η «GASLOG» επίσης είναι από τις πρώτες εφοπλιστικές εταιρείες που ξεκίνησαν να μεταφέρουν φορτία αμερικανικού LNG προς εξαγωγή. Η εξέλιξη αυτή είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Παράλληλα, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες η ΔΕΠΑ θα προμηθευτεί επιπλέον ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου για την περίοδο 2018 - 2020 και για το λόγο αυτό ετοιμάζεται να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό όπου αναμένεται «να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες» όπως έλεγαν ανώνυμες πηγές.

Εξελίξεις και στον «Κάθετο Διάδρομο»

Στο μεταξύ, στη σύσταση δύο ομάδων εργασίας για τη μελέτη και υλοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου» φυσικού αερίου, που θα συνδέει τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας και την αντίστροφη ροή στο διαβαλκανικό σύστημα αγωγών, προχώρησε ο ΔΕΣΦΑ, μαζί με τις αντίστοιχες εταιρείες των τεσσάρων χωρών. Τις δύο ομάδες θα απαρτίζουν στελέχη των εταιρειών που μετέχουν στον «Κάθετο Διάδρομο» ενώ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό τον διευθυντή της «Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κ. Μπόρκχαρντ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια του «Μνημονίου Συνεργασίας» που είχε υπογραφεί μεταξύ των εταιρειών αυτών στις 19 Ιούλη στο Βουκουρέστι για την υλοποίηση των εμπλεκόμενων έργων φυσικού αερίου, τα οποία συναποτελούν τον λεγόμενο «Κάθετο Διάδρομο» της ΕΕ.

ΣΟΥΔΑ
Ξανάδεσε Πολεμικό των ΗΠΑ

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Porter» δεμένο στη Σούδα
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Porter» δεμένο στη Σούδα
Στο μεταξύ, τελειωμό δεν έχει το πηγαινέλα αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Σούδα, κορωνίδα και επιστέγασμα όπως είναι της περιλάλητης «ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας». Ετσι, τις προηγούμενες μέρες έδεσε στη βάση και το ενισχυμένων δυνατοτήτων αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Porter», το πλήρωμα του οποίου προχώρησε και σε «άσκηση αντιμετώπισης τρομοκρατικής επίθεσης».

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ανακύκλωση υπό την επωνυμία «για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων», το οποίο φέρνει νέο χαράτσωμα στα λαϊκά στρώματα, παχυλές κρατικές επιδοτήσεις στους ιδιωτικούς ομίλους, τους οποίους βάζει πιο «βαθιά» στη διαχείριση των απορριμμάτων, την ίδια στιγμή που ενισχύει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης στον τομέα.

Βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι η γνωστή ευρωενωσίτικη κατεύθυνση «πληρώνω όσο πετάω» και βάσει αυτής οι δημότες θα επιβαρύνονται ανάλογα με τις ποσότητες απορριπτόμενων απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, αντί στους χώρους ανακύκλωσης. Επίσης, προβλέπεται η σύνταξη «κανονισμών καθαριότητας» από τους δήμους, σύμφωνα με τους οποίους θα γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων στα όρια ευθύνης τους και δίνεται η δυνατότητα επιβολής προστίμου στους δημότες που δεν συμμορφώνονται, το οποίο θα κυμαίνεται από 200 έως 500 ευρώ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκει μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση και να έχει καθοριστεί η τιμολογιακή πολιτική, αλλά και να έχουν εγκριθεί οι απαιτούμενοι πόροι, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι το τέλος του '18 να έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικοί όροι σχεδίου (τοποθέτηση κάδων, συστήματα αποκομιδής και διαχείρισης του χωριστού οργανικού υλικού, «Πράσινα Σημεία» κ.ά.).

Ενδεικτικό του σαφούς προσανατολισμού του νομοσχεδίου είναι η διανομή των σχετικών κονδυλίων που θα χορηγηθούν την επόμενη διετία. Ετσι, από τα 917,2 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, μόλις τα 142 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν στους Δήμους για να αναπτύξουν τις δράσεις διαλογής στην πηγή και για τη δημοτική κομποστοποίηση, ενώ τα υπόλοιπα 775,2 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στα τεράστια ιδιωτικά έργα διαχείρισης αποβλήτων που θα υλοποιούν οι περιφερειακοί Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ