ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
«Πανηγυρισμοί» της κυβέρνησης με φόντο τα χιλιάδες αποκλεισμένα παιδιά

Συνέντευξη Τύπου χτες τριών υπουργών της κυβέρνησης, που ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να προβάλλουν τη ...θετική πλευρά της υπόθεσης

Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΟΓΕ για τους παιδικούς σταθμούς
Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΟΓΕ για τους παιδικούς σταθμούς
Να μεταφερθούν όλα τα «θετικά» του νέου συστήματος που εισήγαγε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», δηλαδή τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών και βρεφών σε σταθμούς, ζήτησαν χτες από τους δημοσιογράφους, με συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, ο υφυπουργός Οικονομίας, Α. Χαρίτσης, και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλος.

Εντελώς προκλητικοί και χωρίς ίχνος ντροπής, οι υπουργοί ζήτησαν να μεταφερθούν τα θετικά ενός προγράμματος από το οποίο - με σημαντικό μερίδιο ευθύνης της κυβέρνησης - άφησε εκτός παιδικών σταθμών περίπου 38.000 παιδιά, «έσπρωξε» τους γονείς να επιλέξουν τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφαίρεσε το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση χιλιάδες οικογένειες λόγω όρων και προϋποθέσεων και άφησε περιοχές και δήμους χωρίς βρεφονηπιακούς σταθμούς και δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση εμφανίστηκε θριαμβολογώντας για τις ...επιδόσεις της, προτάσσοντας τις 84.800 θέσεις παιδιών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και που με τη δεύτερη κατανομή θα αγγίξουν τις 93.000. Αρνητικά αξιοσημείωτη ήταν και η στάση του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος συμμετείχε και αυτός στο πανηγυρικό κλίμα, αν και πριν από μερικές μέρες σημείωνε πως πρέπει να δοθούν άμεσα 250 εκατ. ευρώ, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός.

Ο Π. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στις ελλείψεις δομών που υπάρχουν σε δήμους. Συγκεκριμένα, είπε πως υπάρχουν δομές ΚΔΑΠ μόνο σε 120 δήμους και αντίστοιχες ΚΔΑΠ - ΜΕΑ σε περίπου 40 - 50. Ετσι, ερευνώνται οι δυνατότητες ώστε να διευρυνθεί το πεδίο στις παραπάνω αλλά και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παράλληλα, αφήνοντας στην άκρη την πίεση που ζουν οι λαϊκές οικογένειες τώρα, ανέφερε πως το Σεπτέμβρη του 2017 θα έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα. Μάλιστα, σημείωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου, θα αναλυθούν τα ποσοτικά στοιχεία από την ΕΕΤΤΑ και να δουν σε κάθε πόλη τι δομές λείπουν. Ενα κενό που όπως είπε «αυτό το κράτος παραλάβαμε» και όπως συμπλήρωσε ο Α. Χαρίτσης, «αυτό το κενό ερχόμαστε να θεραπεύσουμε».

Από την πλευρά της, η Θ. Φωτίου αναφέρθηκε στην ευχαρίστησή της που όσα παιδιά αιτήθηκαν από ΑΜΕΑ, ικανοποιήθηκαν και τόνισε πως «έχουμε ένα πράγμα στο μυαλό μας. Να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο αυτή την κατάσταση για να βγούμε γρήγορα και από την κρίση αλλά κυρίως μέχρι εκείνη τη στιγμή για να μπορούν τα παιδιά να μη μένουν στεναχωρημένα μέσα σε σπίτια που έχουν ανεργία, σε σπίτια που είναι στεναχωρημένα». Τέλος, άφησε για το μέλλον την ίδρυση νέων δομών σε περιοχές που δεν υπάρχουν.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τα αντιλαϊκά έργα και οι ημέρες της διοίκησης του δήμου

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι κομμουνιστές εκλεγμένοι με αφορμή το δίχρονο απολογισμό που παρουσίασε η δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΔΗΜΑΡ)

Η δημοτική αρχή Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΔΗΜΑΡ κ.ά.) κινείται στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες με την προηγούμενη της ΝΔ, ενώ επιβεβαιώνεται και η στρατηγική σύμπλευσή της, παρά τις επιμέρους διαχειριστικές διαφωνίες, με τις άλλες δυνάμεις (Καραλαριώτου, Τζανακούλη, Νασιώκα, Διαμάντου). Αυτό τόνισαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Λαρισαίων για το δίχρονο δημόσιο απολογισμό που παρουσίασε η δημοτική αρχή κι αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα, που το επιβεβαιώνουν, όπως:

-- Το σύρσιμο στα δικαστήρια εργαζομένων (σχολικοί φύλακες) επειδή διεκδικούσαν το δικαίωμά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

-- Η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων ύψους 8 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος για να πληρωθεί το ΔΝΤ, τη στιγμή που αρνούνταν να μειώσει τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη σε μικρούς επαγγελματίες και τη λαϊκή κατοικία.

-- Η παράδοση υπηρεσιών, όπως ο αθλητισμός - πολιτισμός, στην ιδιωτική πρωτοβουλία (ΚΟΙΝΣΕΠ), διατηρώντας παράλληλα τον εργασιακό μεσαίωνα με κάθε μορφή («μπλοκάκι», 5μηνα, 8μηνα κ.λπ.).

-- Η απόρριψη, με το πρόσχημα της «νομιμότητας», αιτημάτων φορέων της πόλης που ακουμπάνε σε ανάγκες χιλιάδων οικογενειών (δύο χρόνια τώρα δεν έχει φέρει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.)

-- Το τζογάρισμα των αποθεματικών της ΔΕΥΑΛ, δεσμεύοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2042 και παρά το γεγονός ότι χάθηκαν 9 εκατ. ευρώ, λεφτά του λαού, ενώ την ίδια στιγμή αρνείται να μειώσει την τιμή του κυβικού και προχωράει σε χιλιάδες διακοπές σε λαϊκά νοικοκυριά του δήμου ακόμη και για 80 ευρώ.

-- Η παράδοση, μέσω ΜΚΟ και διάφορων ομάδων εθελοντών, κοινόχρηστων χώρων με το θεσμό της «υιοθεσίας» (αισθητικό άλσος στους «ενεργούς πολίτες», το Αρχαίο Θέατρο στη ΜΚΟ «Διάζωμα» κ.ά.).

-- Η μείωση των τελών σε μονοπωλιακούς ομίλους (π.χ. -20% «Ιμπέριαλ»), την ίδια στιγμή που επιβάλλει δεκάδες χαράτσια και πρόστιμα σε μικρούς επαγγελματίες της πόλης.

-- Το να μη βγάλει «άχνα» για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στην περιοχή μας, τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου στην πόλη και το στρατηγικό του ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Θα συνεχίσουν το ίδιο αντιλαϊκά

Στο δημόσιο απολογισμό της δημοτικής αρχής επιβεβαιώθηκε η πρόθεση να συνεχίσει στον ίδιο «ντορό», με κύριες αιχμές τις δραματικές περικοπές πόρων (-45% από το 2014), την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών μέσω της υπερφορολόγησης (το 70% των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχεται από φορο-χαράτσια κάθε μορφής), τη διεύρυνση της λεγόμενης ανταπόδοσης (αγκαλιάζει την καθαριότητα, τα νεκροταφεία, τη ΔΕΥΑΛ, τους παιδικούς σταθμούς, τις δραστηριότητες πολιτισμού, αθλητισμού κ.ά.), τις ιδιωτικοποιήσεις σε υπηρεσίες και έργα, την αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού με προσωπικό ποικίλων ελαστικών εργασιακών σχέσεων (π.χ. δράση ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, 8μηνα, κ.λπ.).

«Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός», υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», «είναι μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις δικές του σύγχρονες ανάγκες σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Αθλητισμό, Πολιτισμό. Εχει ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο και με υποδομές που θα διευκολύνουν και θα προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή. Εχει ανάγκη από φθηνή και σύγχρονη κατοικία, νερό και ηλεκτρικό. Δεν έχει ανάγκη από τα φιλοδωρήματα και τη φιλανθρωπία των μονοπωλίων, ούτε από τις "αγαθοεργίες" των ΜΚΟ.

Ολα αυτά χρειάζεται να γίνουν υπόθεση του λαού με την οργάνωση της πάλης στα συνδικάτα και τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές. Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Λαρισαίων αυτή την κατεύθυνση θα υπηρετήσουμε, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, της ανυπακοής και της αντίστασης στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική, που βρίσκει τοπικά τον εκφραστή του στη δημοτική αρχή Λαρισαίων».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά φόρους αντί για χρηματοδότηση

Mε εφτά δήθεν «κόκκινες» γραμμές «αντιπαρατίθεται» η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας στην κυβέρνηση και τις αλλαγές που προετοιμάζονται στον «Καλλικράτη». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ενόψει του συνεδρίου του οργάνου, στις 17 και 18 Οκτώβρη, στο Βόλο, για τις προωθούμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη», επιχείρησε να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση, δηλώνοντας ανυποχώρητος σε κάποια επιμέρους ζητήματα, συναινώντας όμως στο βασικό, στη λειτουργία των δήμων μέσα από τη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων.

Χαρακτηριστικά, σε μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), σημεία της οποίας παρουσιάστηκαν χτες, καταγράφεται η θέση για φορολογική αποκέντρωση, με ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητείται η σύσταση ενός νέου μηχανισμού είσπραξης τοπικών εσόδων, που θα είναι διακριτό από τον φορολογικό μηχανισμό του κράτους, «για την άμεση είσπραξη των εσόδων που αναλογούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και με ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας», όπως σημειώνεται στη μελέτη.

Με λίγα λόγια, η ΚΕΔΕ συναινεί απόλυτα με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο επίπεδο της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία επεξεργάζεται τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», όπου χαρακτηριστικά γίνεται λόγος για ενίσχυση της φορολογικής αποκέντρωσης, η οποία θα συνοδεύεται από ενδυνάμωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών των δήμων.

Στη βασική αυτή κατεύθυνση, που εντάσσεται στην προσπάθεια για τον δραστικό περιορισμό των δαπανών και προς την Τοπική Διοίκηση, η οποία θα αντλεί πόρους από τη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, αμφότερες οι πλευρές, κυβέρνηση και ΚΕΔΕ, συναινούν απόλυτα.

Στο πλαίσιο βέβαια της διατήρησης των προσχημάτων, ο Γ. Πατούλης έθεσε και κάποιες «κόκκινες» γραμμές που δεν διαταράσσουν την ισορροπία της επιλογής για απρόσκοπτη υλοποίηση των απαραίτητων προσαρμογών και σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Στις «κόκκινες» γραμμές της ΚΕΔΕ περιλαμβάνονται η διατήρηση των γεωγραφικών ορίων των δήμων (σ.σ. με εξαίρεση κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις), η διατήρηση του εκλογικού συστήματος, η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των δήμων μέσα από ένα σύστημα φορολογικής αποκέντρωσης, η απόκτηση του πρώτου λόγου σε ζητήματα όπως χωροταξικός σχεδιασμός, προστασία του περιβάλλοντος, τοπική ανάπτυξη, διαχείριση απορριμμάτων. Επίσης, ζητά να μη συρρικνωθούν άλλο τα οικονομικά των δήμων και να μην αντιμετωπίζονται οι αιρετοί ως δεύτερης κατηγορίας προσωπικό.

Βόμβα εξερράγη στην Ιπποκράτους

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 22.30 χτες το βράδυ στην Ιπποκράτους, στο βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψις». Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα αγνώστων στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που προειδοποίησε για την ύπαρξη βόμβας στο βιβλιοπωλείο.

Η περιοχή μέσα σε ελάχιστα λεπτά αποκλείστηκε και οι αστυνομικοί καλούσαν τους κατοίκους να μπουν μέσα στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από τα παράθυρά τους.

Η έκρηξη προκάλεσε υλικές ζημιές όχι μόνο στο κατάστημα, αλλά και στις τζαμαρίες των διπλανών καταστημάτων.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, χτες, έπειτα από ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή Φαλάσαρνα Κισσάμου στην Κρήτη. Με το πρώτο φως της μέρας, πεζοπόρα τμήματα έσβηναν τυχόν μικρές εστίες, ενώ στην περιοχή παρέμενε και η κύρια δύναμη της Πυροσβεστικής.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Καβούσι και κινήθηκε προς Φαλάσαρνα και Πλάτανο, απειλώντας μικρούς οικισμούς που υπάρχουν στην περιοχή. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στο σημείο δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι φλόγες να περάσουν σε κατοικημένες περιοχές, ενώ έκλεισε για όλα τα οχήματα ο επαρχιακός δρόμος Φαλάσαρνων - Πλάτανου. Στο πέρασμά της, η φωτιά έκαψε χορτολιβαδική και δασική έκταση καθώς και ελιές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ