ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Παλεύουν να σώσουν το εφάπαξ από τα σαγόνια κυβέρνησης - εργοδοσίας

Απεργία χτες στην Αττική και συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Τουρισμού

Το γιγαντοπανό στην πρόσοψη του υπουργείου
Το γιγαντοπανό στην πρόσοψη του υπουργείου
Με απεργία, συμβολική κατάληψη και ανάρτηση γιγαντοπανό στο υπουργείο Τουρισμού, πορεία μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, απάντησαν χτες το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία στην κλοπή των αποθεματικών του Ταμείου Πρόνοιας (ΤΑΠΙΤ) και στις νέες περικοπές στο εφάπαξ τους.

Από νωρίς το πρωί, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Τουρισμού, στη Λεωφόρο Αμαλίας, και με το γιγαντοπανό που ανάρτησαν, έστειλαν το μήνυμα: «Το "πόρισμα" των εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό: Κάτω τα ξερά σας από το εφάπαξ - Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές - Δουλειά με δικαιώματα για όλους». Παράλληλα, κλιμάκια των σωματείων έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας έξω από μια σειρά ξενοδοχεία και στη συνέχεια ενώθηκαν στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο.

«Για την εργατιά μίζερη ζωή, αυτή 'ναι η ανάπτυξη η τουριστική». Με το σύνθημά τους, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού κατήγγειλαν τις συνθήκες αμοιβής και εργασίας που αντιμετωπίζουν και την περικοπή του εφάπαξ, που έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Θυμίζουμε ότι με πρόσφατη εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας κατάργησε το δικαίωμα που είχαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να λαμβάνουν το εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ (πρώην ΤΑΞΥ), ενώ επιβάλλει επιπλέον μειώσεις της τάξης του 20% σε όσους χορηγηθεί, εφόσον καταφέρουν να φτάσουν μέχρι τη συνταξιοδότηση.

Η πορεία πάνω στη Β. Σοφίας
Η πορεία πάνω στη Β. Σοφίας
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δείχνει στους εργαζόμενους το δρόμο της μετατροπής του ΤΑΠΙΤ σε επαγγελματικό ταμείο, προκειμένου να μην ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). «Η κυβέρνηση μας στερεί το δικαίωμα να επιβιώσουμε», κατήγγειλαν και εξήγησαν πως η χορήγηση του εφάπαξ στην εικοσαετία ήταν ένα βοήθημα με το οποίο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που πετιούνται στην ανεργία, ως «αντιτουριστικοί» στα 40 και τα 50 τους χρόνια, προσπαθούσαν να επιβιώσουν από τη μακροχρόνια ανεργία.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση τα σωματεία απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνουν τη Δευτέρα, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα. «Παλεύουμε για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων των τελευταίων ετών, την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας», τόνισαν και κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν ώστε «να πάρουμε πίσω ένα προς ένα όσα μας αφαίρεσαν».

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από άλλους κλάδους. Επίσης, στην κινητοποίηση, καθώς και στη συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, συμμετείχε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

«Μια από τα ίδια» η κυβέρνηση

Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, αφού επικοινώνησε με τον Γ. Κατρούγκαλο για το θέμα του εφάπαξ, «διαβεβαίωσε» τους ξενοδοχοϋπαλλήλους ότι το υπουργείο Εργασίας είναι «ανοικτό σε διάλογο» και «στη διάθεσή τους» για συζήτηση.

Πρόκειται για τον ίδιο υπουργό που λίγες μέρες πριν, σε παρέμβαση των σωματείων, χαρακτήρισε το κόψιμο του εφάπαξ στην εικοσαετία «δικαιοσύνη» και «ισονομία». Επιπλέον, η αναπληρώτρια υπουργός συνέστησε στα σωματεία να ...τα βρουν με την Ομοσπονδία, καθώς η τελευταία συζητά με το υπουργείο και φαίνεται πως έχουν βρει «μια λύση». «Την ξέρουμε τη "λύση". Είναι το επαγγελματικό ταμείο», τόνισε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Νίκος Παπαγεωργίου, και εξέφρασε την κάθετη διαφωνία των εργαζομένων σε τέτοιες «λύσεις».

Αμέσως μετά, οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν με πορεία αρχικά στη Βουλή και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου, απαιτώντας να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Αντ' αυτού, συνάντησαν το γνωστό σκηνικό, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν φράξει με κλούβες και διμοιρίες την Ηρώδου Αττικού. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με χαιρετισμούς από τους προέδρους των επιχειρησιακών σωματείων στα ξενοδοχεία «Royal Olympic», «Novotel», «S.G. Lycabetus» και «Athens Ledra».

Τελικά, μια αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, στην οποία μετέφερε το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό και την απαίτηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων η κυβέρνηση «να κατεβάσει τα χέρια από το εφάπαξ», συνολικά από τα χρήματα που έχουν μαζέψει με τις εισφορές τους τρεις και τέσσερις γενιές ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ξεκαθάρισαν, τέλος, ότι σε περίπτωση που το αίτημά τους δεν εισακουστεί, θα τους βρουν ξανά μπροστά τους.


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΜΕΔ ΓΙΑ ΣΣΕ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Επεκτείνουν τις ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων

Επικυρώνουν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων

Στο παραπέρα πετσόκομμα των μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων, στον κλάδο των βιομηχανικών - βιοτεχνικών επιχειρήσεων και εργαστηρίων ζαχαρωδών προϊόντων και στον κλάδο του Επισιτισμού οδηγούν οι νέες αποφάσεις του ΟΜΕΔ για τις αντίστοιχες κλαδικές Συμβάσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από τις εφέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων επί των αρχικών αποφάσεων που είχαν βγει το καλοκαίρι.

Οι νέες αποφάσεις έρχονται να προσθέσουν αντεργατικές ρυθμίσεις πλέον των όσων προβλέπουν οι αρχικές και επιβεβαιώνουν τη λειτουργία του ΟΜΕΔ ως εργαλείου επικύρωσης και επέκτασης των εργοδοτικών κεκτημένων σε όλους τους κλάδους. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις ορίζουν για τον κλάδο των Ζαχαρωδών τη μείωση των τριετιών από δέκα σε έξι, και για τον κλάδο του Επισιτισμού, την επιπρόσθετη μείωση των μισθών κατά 2,5% και τη μείωση του επιδόματος πολυετίας.

Θυμίζουμε ότι η αρχική απόφαση για τον κλάδο των Ζαχαρωδών μείωσε τους μισθούς πάνω από 20% και κατάργησε το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Πάνω εκεί προστίθενται τώρα οι νέες μειώσεις! Και όλα αυτά, ενώ σύμφωνα με έκθεση του μεσολαβητή του ΟΜΕΔ, τα στοιχεία της οποίας αντλήθηκαν από το ΙΚΑ, από το Γενάρη του 2012 έως και τον Απρίλη του 2015 το μέσο ημερομίσθιο έχει μειωθεί κατά 26,6% και ο μέσος μισθός κατά 27,64%! Η απόφαση αυτή καθορίζει τους μισθούς περίπου 40.000 εργαζομένων για δύο χρόνια και ισχύει από την αρχή του 2016. Το ίδιο ισχύει, ως προς τη χρονική διάρκεια και για τον Επισιτισμό.

Αξίζει ακόμα να θυμίσουμε τις απαιτήσεις των εργοδοτών, όπως αυτές παρουσιάζονται στο σκεπτικό των αποφάσεων του ΟΜΕΔ. Χαρακτηριστικό είναι το υπόμνημα που είχε υποβάλει ο ΣΕΒ, με το οποίο ζητά η κλαδική Σύμβαση να ορίζει μόνο τα κατώτατα μισθολογικά όρια και όχι το σύνολο των αποδοχών. Απαιτεί ακόμα τα όρια αυτά να συγκλίνουν με τα κατώτατα όρια της ΠΥΣ του 2012, δηλαδή ο κλαδικός κατώτατος μισθός να μη διαφέρει από τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ.

Τέλος, ζητάει την κατάργηση όλων των επιδομάτων και οι όποιες συλλογικές διαπραγματεύσεις να ξεκινούν από μηδενική βάση, δηλαδή σβήσιμο όλων των δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στις προηγούμενες συμβάσεις.

Συνολικά, οι εργοδότες απαιτούν τη μείωση ειδικοτήτων και επιδομάτων, με τελικό στόχο την εξαφάνισή τους, την απάλειψη οποιασδήποτε ρύθμισης για την προϋπηρεσία, κατάργηση της υποχρέωσης στις εποχιακές επιχειρήσεις του επισιτισμού να προσλαμβάνουν με τη νέα σεζόν το ίδιο προσωπικό κ.ά. Απαιτήσεις που αντικειμενικά τίθενται στην ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων για τα Εργασιακά που ξεκινάνε επίσημα στις 17 Οκτώβρη.


Κι άλλο θανατηφόρο σε δεξαμενή

Τραγικό θάνατο μέσα σε επιδαπέδια δεξαμενή κρασιού βρήκε ένας 34χρονος από την Αλβανία, προχτές το μεσημέρι, στις Σταγιάτες Μαγνησίας. Στη διάρκεια εργασιών μετάγγισης μούστου, ο Μπένζο Μπλιντάρ προσπάθησε να αποφράξει διάφραγμα αντλίας στο στόμιο της δεξαμενής και έχασε τις αισθήσεις του από τις αναθυμιάσεις, με αποτέλεσμα να πέσει μέσα στη δεξαμενή και να πνιγεί.

Το συμβάν έγινε αντιληπτό από γείτονα, που ανέτρεψε τη δεξαμενή και απεγκλώβισε νεκρό τον 34χρονο, όπως διαπίστωσε ο γιατρός που έφτασε εκεί με ασθενοφόρο. Να θυμίσουμε ότι ανάλογο δυστύχημα έγινε και πριν από ένα μήνα, στον Πτελεό Μαγνησίας, όταν δύο άνδρες - ένας Ελληνας κι ένας Βούλγαρος - ανασύρθηκαν νεκροί από δεξαμενή ελαιοτριβείου, ενώ άλλα τρία άτομα που έσπευσαν να τους βοηθήσουν, τραυματίστηκαν ελαφρά.

Σε άλλο εργατικό «ατύχημα», που έγινε χτες το μεσημέρι στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Κοζάνη, οδηγός φορτηγού, που μετέφερε τέφρα από τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου σε απόθεση του Νοτίου Πεδίου, υπέστη εγκαύματα δεύτερου βαθμού, στο 50% του σώματός του, όταν κατά τη διαδικασία απόθεσης καταπλακώθηκε από την τέφρα. Ο 34χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου νοσηλευόταν εκτός κινδύνου στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ