ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με άξονα τράπεζες και κρατικό χρέος

Εκδήλωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών γύρω από το ζήτημα του χρέους, ομοφωνία για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Τη «σημασία που αποδίδουν στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» υπογραμμίζουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στα αντιλαϊκά παζάρια...
Τη «σημασία που αποδίδουν στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» υπογραμμίζουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στα αντιλαϊκά παζάρια...
Στα επίδικα ζητήματα, που αφορούν στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, ως προϋπόθεση για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, εστιάζουν πλέον τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, κεντρικό «προαπαιτούμενο» για τα επόμενα βήματα του εγχώριου κεφαλαίου, αποτελεί η παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, επί της οποίας υπάρχει ομοφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ανεξάρτητα από τους μεταξύ τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.

Επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα

Την ανάγκη πιστής εφαρμογής όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωζώνης υπογράμμισε χτες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε, θα επισκεφθεί την Αθήνα αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη 15/10. Ως προς τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι χαρακτηρίζονται στην παρούσα φάση από εμπιστοσύνη, αλλά και από υπευθυνότητα. Επίσης, τόνισε ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοέμβρη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει η συγκυβέρνηση. Ως προς το ζήτημα της παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προσαρμογής, δήλωσε πως θα συνεχιστεί και ότι η παρουσία του θεωρείται εγγύηση ασφάλειας για την Ευρωζώνη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Επίτροπος της ΕΕ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, καθώς και με οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν αναμένεται να θέσει ζήτημα «δραστικών αλλαγών» σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι και η χτεσινή δήλωση του Γ. Σταθάκη, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και το αν είναι πιθανό να υπάρξει πώλησή τους σε ξένα «distress funds» («επενδυτικά» χαρτοφυλάκια), περιορίστηκε να απαντήσει ότι αυτό «είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς»...

Κοινός παρονομαστής η εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Την ίδια ώρα, τη σημασία που αποδίδει στην τήρηση της δέσμευσης της ΕΕ να καταστήσει το ελληνικό κρατικό χρέος «βιώσιμο», επαναβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του, Ευ. Τσακαλώτο, στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στη Λίμα του Περού. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας, επίσης, τη σημασία που αποδίδεται στη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου, ο Ευ. Τσακαλώτος συναντήθηκε και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Πηγές του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού επισημαίνουν την ετοιμότητα για τη συνέχιση της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το σκέλος της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης, σε δήλωσή του επισημαίνει: «Η κ. Λαγκάρντ συμμερίζεται την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση, ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως έχει προγραμματιστεί, πριν την 1/1/2016. Αμέσως θα ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ικανές συνθήκες για την Ελλάδα, ώστε να αλλάξει σελίδα και να φανεί στην πράξη η έξοδος από την κρίση».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, μιλώντας στην «Καθημερινή» διατύπωσε προβληματισμούς σχετικά με την «τρέχουσα βιωσιμότητα του χρέους», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσης». Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπογράμμισε ότι τα ποσά θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ φαίνεται να ανεβάζει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, εξέλιξη που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, από τη Λίμα του Περού δήλωσε ότι «η ανάπτυξη έχει επιστρέψει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης εκτός από μία». Προκειμένου η Ευρωζώνη να καταστεί περισσότερο «ανθεκτική», εστίασε στην ανάγκη προώθησης των αναδιαρθρώσεων που αφορούν στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, στην οικοδόμηση της «ένωσης κεφαλαιαγορών» και στις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί».

«Ομάδα εργασίας» για τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Την ίδια ώρα, ομάδα εργασίας με αντικείμενο την επεξεργασία και την εκπόνηση κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών, συγκροτείται με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS).

Τιμή στους αλύγιστους αγωνιστές των μπλόκων του 1944

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους αλύγιστους αγωνιστές των αιματοβαμμένων μπλόκων του 1944, στο Περιστέρι και το Δουργούτι, διοργανώνονται την Κυριακή 18/10, στις 11.00 π.μ., από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ:

-- Στο Περιστέρι, στην πλατεία Μπλόκου (Λόφος Αξιωματικών), θα μιλήσει η Σπυρέτα Παναγή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Περιστερίου και θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Αυγέρος, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό αφιέρωμα με αντάρτικα τραγούδια και έκθεση φωτογραφίας.

-- Στο Νέο Κόσμο, στην πλατεία Μπλόκου Δουργουτίου, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ