ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
Φουντώνει η οργή των Παλαιστινίων

Σε διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής κατοχής μετατράπηκαν και οι χτεσινές κηδείες στην Παλαιστίνη
Σε διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής κατοχής μετατράπηκαν και οι χτεσινές κηδείες στην Παλαιστίνη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Η καθημερινή σκληρή βία των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων και των Εβραίων εποίκων «ρίχνει λάδι» στη φωτιά της αγανάκτησης του παλαιστινιακού λαού που στενάζει από τον κλοιό της κατοχής, της καταπίεσης και του περιορισμού βασικών δικαιωμάτων του, με αποτέλεσμα αλυσιδωτές συγκρούσεις.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι από την αρχή τρέχοντος μηνός οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έριξαν αληθινά πυρά ή σφαίρες καουτσούκ, τραυματίζοντας πάνω από 1.300 νεαρούς Παλαιστίνιους, ενώ σκότωσαν πάνω από 25 άλλους (ανάμεσά τους βρέφη και έφηβοι!). Επιπλέον, συνέλαβαν με την κατηγορία της αντίστασης ή του λιθοβολισμού αστυνομικών εκατοντάδες άλλους, και γκρέμισαν τα σπίτια τουλάχιστον τεσσάρων οικογενειών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, επειδή κάποιο μέλος τους συνελήφθη για «επίθεση» ή αντίσταση στις κατοχικές δυνάμεις... Επίσης, σημειώνονται αρπαγές γης ή καταστροφής αγροτικών καλλιεργειών από εποίκους, με τη στήριξη του κράτους.

Μέσα στα δεκάδες βίαια επεισόδια του τελευταίου τριημέρου ξεχωρίζουν η δολοφονία μίας εγκύου μητέρας και της δίχρονης κόρης της από τα πυρά ισραηλινών αεροπλάνων προχτές τα ξημερώματα στη Λωρίδα της Γάζας, η δολοφονία 13χρονου Παλαιστινίου σε συγκρούσεις στη Ραμάλα, αλλά και οι επιθέσεις δύο 20χρονων Παλαιστινίων με μαχαίρια σε βάρος δύο Ισραηλινών 16 και 20 ετών στον εβραϊκό εποικισμό Πισγκάτ Ζεέβ, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ.Νετανιάχου, μιλώντας στη Βουλή, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για ανατροπή του στάτους κβο στην Πλατεία των Τζαμιών της Ιερουσαλήμ, και ότι θέλει ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Αράβων και Εβραίων του Ισραήλ. Ζήτησε δε από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς «να καταδικάσει τη βία», ενώ αποδοκίμασε Αραβες βουλευτές της Κνεσέτ που ζητούσαν το ξεδίπλωμα μίας τρίτης παλαιστινιακής εξέγερσης («Ιντιφάντα») σε βάρος των ισραηλινών αρχών.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι επιδιώκει να υποκινήσει μια τρίτη Ιντιφάντα,«για να άρει την προσοχή από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, όπου έχει αποτύχει παταγωδώς».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή

Στην αποστολή Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων συμμετέχει το ΚΚΕ, με τον ευρωβουλευτή του Σ. Ζαριανόπουλο

Στη Ραμάλα της Παλαιστίνης βρίσκεται αντιπροσωπεία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, για να εκφράσει την αλληλεγγύη στην πάλη του Παλαιστινιακού λαού, όπως είχε αποφασίσει η 16η Διεθνής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, πέρσι στον Ισημερινό.

Στην αντιπροσωπεία το ΚΚΕ εκπροσωπεί ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του Κόμματος, ενώ συμμετέχουν και εκπρόσωποι από τα εξής κόμματα: Κόμμα Εργατών Βελγίου, Γερμανικό ΚΚ, ΚΚ Ινδίας (μ), ΑΚΕΛ, Νοτιοαφρικανικό ΚΚ, Πορτογαλικό ΚΚ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μετέφερε στον «Ριζοσπάστη» ότι όλη η αντιπροσωπεία είδε από «πρώτο χέρι» τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Παλαιστινιακός λαός, με την άγρια καταστολή που κλιμακώνεται, με καθημερινούς δολοφονημένους, τραυματισμένους από τα πυρά του στρατού κατοχής. Ταυτόχρονα, με τις κατεδαφίσεις σπιτιών αγωνιστών που συνεχίζονται, τις φυλακίσεις, τους εποικισμούς που διευρύνονται, με στόχο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Η αποστολή των ΚΚ ξεκίνησε το Σάββατο και θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα. Ως χτες είχαν γίνει συναντήσεις με κόμματα και λαϊκές οργανώσεις, με το ΚΚ Παλαιστίνης, το Κόμμα Λαού της Παλαιστίνης και το ΚΚ Ισραήλ να φιλοξενούν την αντιπροσωπεία.

Μια περιγραφή του κλίματος που επικρατούσε χτες το πρωί στη Ραμάλα έδωσε στο διαδικτυακό ραδιόφωνο webradio «902.gr», ο Σ. Ζαριανόπουλος. Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Βρισκόμαστε στη Ραμάλα, όπου ξεκινάει η διαδήλωση και ταυτόχρονα η κηδεία του τελευταίου νεκρού χτες το βράδυ, ενός 13χρονου Παλαιστινίου, στις συγκρούσεις που και εδώ και σε άλλες πόλεις φουντώνουν, μετά την κλιμάκωση της καταστολής και των επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων απέναντι στους Παλαιστίνιους. Αφορμή και μόνο γι' αυτό υπήρξε η προσπάθεια των Ισραηλινών, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ όπου είναι το τέμενος του Αλ Ακσα, να δημιουργήσουν νέα δεδομένα, επίσης το ότι επεκτείνουν τους εποικισμούς και μέσα και έξω από την Ιερουσαλήμ. Αυτή η πολιτική συνεχίζεται, οι εποικισμοί, η καταστολή από πλευράς των ισραηλινών δυνάμεων, αστυνομίας και στρατού, αλλά και των ίδιων των οργανωμένων εποίκων, με την καθοδήγηση βεβαίως του ισραηλινού κράτους.

Πρόκειται για κλιμάκωση, για δημιουργία νέων τετελεσμένων, νέων εποικισμών, που στην πραγματικότητα το ισραηλινό κράτος, με τις πλάτες βεβαίως των ΗΠΑ και της ΕΕ, επιχειρεί να αναιρέσει οποιαδήποτε προϋπόθεση ουσιαστικής επιβίωσης ενός Παλαιστινιακού κράτους. Δηλαδή, στα λόγια μπορεί να μιλάνε για Παλαιστινιακό κράτος, στην πραγματικότητα βάζουν πλάτη στο Ισραήλ, ώστε να έχουν μια "λύση", με πιέσεις και στην Παλαιστινιακή ηγεσία, η οποία μεν μπορεί να αναγνωρίζει στα χαρτιά ένα κράτος, στην πραγματικότητα αυτό δε θα είναι ένα βιώσιμο κράτος, ένα κράτος κυριολεκτικά πνιγμένο από το χέρι του Ισραήλ».

Να διακόψει η κυβέρνηση τις σχέσεις με το Ισραήλ

Την εκτίμηση που εκφράζεται στις συναντήσεις για τη δράση του ΚΚΕ μετέφερε σε άλλο σημείο ο ευρωβουλευτής του Κόμματος: «Με την πάλη που διεξάγει και μέσα στη χώρα μας, με συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και σε άλλους λαούς βεβαίως, τις τοποθετήσεις του στην ελληνική Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο, κύρια αιχμή αυτή τη στιγμή είναι η εξής: Το ζήτημα της συνεργασίας των ελληνικών κυβερνήσεων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση του Ισραήλ. Η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, τα αεροπλάνα που πετάνε σήμερα πάνω από τη Γάζα, που δολοφόνησαν χτες έγκυο γυναίκα και τη 13χρονη κόρη της, οι πιλότοι αυτών των αεροσκαφών συνεκπαιδεύονται με τους Ελληνες πιλότους σε αεροδρόμια του Ισραήλ.

Ζητάμε, επιμένουμε και είναι έκφραση της αλληλεγγύης μας στο Παλαιστινιακό κίνημα, να διακόψει αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας, στρατιωτικής, πολιτικής, οικονομικής, με την κυβέρνηση του Ισραήλ. Πρόκειται για συνεργασία με δολοφόνους, με κράτος - δολοφόνο. Επίσης, απαιτούμε αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, την κατάργηση της κατοχής, την κατάργηση των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων από τα Παλαιστινιακά εδάφη, που συνεχώς διευρύνονται και στην πραγματικότητα σ' ένα τέτοιο κράτος δεν μπορεί να ζήσει ο λαός. Απαιτούμε την απελευθέρωση των φυλακισμένων, την κατάργηση του τείχους, που πραγματικά και μόνο που το βλέπεις, καταλαβαίνεις πόσο μπορεί να πνίγει τον Παλαιστινιακό λαό στην καθημερινή του ζωή».

Στη χτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Ραμί Χαμντάλα, υπήρξε ενημέρωση για τη θέση της να διακόψει τις λεγόμενες διαπραγματεύσεις του Οσλο, αφού ενώ η ίδια τήρησε όλες τις υποχρεώσεις της, το Ισραήλ δεν κάνει το ίδιο. Ο Χαμντάλα σημείωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι δεσμευμένη για ειρηνική αντίσταση, ενώ ζήτησε και από την Ελλάδα να υπάρχει αναβάθμιση της αντιπροσωπείας στην Αθήνα σε πρεσβεία.

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα της αποστολής περιλαμβάνει συναντήσεις με κόμματα όπως το Δημοκρατικό Μέτωπο, το Λαϊκό Μέτωπο, επίσης συναντήσεις στην ισραηλινή Βουλή, όπως και με το ΚΚ Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ.

ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση ρωσικών επιδρομών και παζάρια

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα ΕΕ - Ρωσίας με αφορμή τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και τα αντικρουόμενα συμφέροντα μονοπωλίων αμφοτέρων των πλευρών αντικατοπτρίστηκε στη χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, που κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις σε βάρος της λεγόμενης «συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» και απαίτησε, εκ νέου, την ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη στη Συρία με τους σημερινούς ηγέτες».

«Το καθεστώς του Ασαντ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τους 250.000 νεκρούς που έχει προκαλέσει η σύγκρουση και για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εκτοπισθεί», ανέφερε η ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που κρύβουν ότι και η ΕΕ συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή και συνέβαλε στη δημιουργία και εξοπλισμό των εγκληματιών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»).

Συναντήσεις Ρώσων με αξιωματούχους Σ. Αραβίας και Τουρκίας

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδειξε πως επιχειρεί να ανοίξει διάλογο με τις μοναρχίες του Κόλπου και την Τουρκία και να τις καθησυχάσει για τους στόχους των ρωσικών επιδρομών στη Συρία, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν σκέφτεται χερσαία επέμβαση. Την Κυριακή, ο Ρώσος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα υπουργό Αμυνας, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, προσπαθώντας να τον πείσει ότι η Μόσχα δεν στρέφεται εναντίον αντικυβερνητικών «μετριοπαθών» ένοπλων οργανώσεων αλλά μόνο «εναντίον της τρομοκρατίας, του "Ισλαμικού Κράτους" και του "Μετώπου Νούσρα"». Ρωσικά ΜΜΕ υποστήριξαν πως οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι «θέλουν να αποτρέψουν τη δημιουργία τρομοκρατικού χαλιφάτου» στη Συρία.

Στη μετέπειτα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και Σ. Αραβίας, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, ο τελευταίος δήλωσε ότι οι Ρώσοι τον καθησύχασαν πως δεν υπάρχει ρωσο-ιρανική συμμαχία στη Συρία αλλά «κοινός αγώνας κατά της τρομοκρατίας». Παρ' όλα αυτά σημείωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να εξοπλίζει αντικυβερνητικές «ομάδες της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης».

Συνάντηση με Ρώσους αξιωματούχους θα έχουν το επόμενο διάστημα και Τούρκοι αξιωματούχοι. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε χτες πως η Αγκυρα θα συνομιλήσει με αξιωματούχους από τη Ρωσία και το Ιράν «για να επεξεργαστεί μία πολιτική λύση στη Συρία... δίχως να μεταβάλει τη στάση της στην εξωτερική πολιτική νομιμοποιώντας το συριακό καθεστώς».

Και νέοι εξοπλισμοί «αντικαθεστωτικών»

Ο εξοπλισμός «αντικαθεστωτικών» στη Συρία δεν συνεχίζεται μόνο από τους Σαουδάραβες αλλά και τις ΗΠΑ, καθώς οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης» ανέφεραν πως το τελευταίο διάστημα οι Αμερικανοί στέλνουν κρυφά «βοήθεια» με εξεζητημένα όπλα, πολεμοφόδια και αντιαρματικούς πυραύλους TOW σε Αραβες της Συρίας, όπως το λεγόμενο «Επαναστατικό Μέτωπο Ράκας», και σε μαχητές των Κούρδων της Συρίας της οργάνωσης YPG. Κούρδοι της Συρίας αναφέρθηκε πως συγκρότησαν νέα συμμαχία με Ασσύριους χριστιανούς και Αραβες υπό την ονομασία «Δημοκρατικές Δυνάμεις Συρίας» κατά των τζιχαντιστών, ενώ θα επιδιώξουν ρόλο στις συριακές πολιτικές εξελίξεις.

Στο μεταξύ, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία κλιμάκωσε τις επιδρομές στη Συρία με τα βομβαρδιστικά να κάνουν πλέον πάνω από 60 εξόδους το 24ωρο, καταστρέφοντας πολλές δεκάδες θέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» και τον εκπρόσωπο του συριακού στρατού να δηλώνει ότι προχωρά σε «ανάκτηση εδαφών». Την Κυριακή, συγκεχυμένες πληροφορίες ανέφεραν πως στη διάρκεια ιρακινών αεροπορικών επιχειρήσεων χτυπήθηκε αυτοκινητοπομπή του «Ισλαμικού Κράτους», στην οποία βρισκόταν και ο αρχηγός του, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, στα σύνορα Ιράκ - Συρίας, πράγμα που διαψεύστηκε αργότερα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ