ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Οδηγίες για αποσταθεροποίηση, υπονόμευση, τρομοκρατία

Σε απόρρητη συνεδρίαση της «Επιστημονικής Επιτροπής» του υπουργείου Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ, στις 25-26 Σεπτέμβρη 2002, εξετάστηκαν οι μέθοδοι και τα μέσα για ειδική χρήση δυνάμεων στον αντιτρομοκρατικό πόλεμο, που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ κατά λαών και χωρών, με στόχο την επίτευξη «πολιτικών, οικονομικών και ηθικών αλλαγών σε χώρες που επηρεάζουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ»!!!

Το παραπάνω έγγραφο έφερε στη δημοσιότητα, κατ' αποκλειστικότητα, ο «Ριζοσπάστης» την περασμένη Τετάρτη.

Η οργάνωση αυτών των ωμών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ηγεσίας των ΗΠΑ συζητιέται σ' αυτές τις συνεδριάσεις της «Ομάδας Κρούσης» του Συμβουλίου Αμυνας των ΗΠΑ. Προβλέπεται «εστιασμένη χρήση βίας», με σκοπό την «αλλαγή συμπεριφοράς» καθεστώτων, μέσω της «απομόνωσης των εν λόγω καθεστώτων από τους λαούς τους, αλλά και από τα όργανα και τις γραφειοκρατίες που τα υποστηρίζουν»!

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ισχύς και τα τρωτά σημεία ενός καθεστώτος παρουσιάζουν συγκεκριμένες ιδιομορφίες, η ομάδα κρούσης θα επιλέξει κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα διερευνήσει και θα μελετήσει σε βάθος.

Σε αυτές (τις περιπτώσεις) ενδέχεται να περιληφθούν υπαρκτά κράτη - παρίες, τρομοκρατικές οργανώσεις και πιθανοί μελλοντικοί αντίπαλοι.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην αναζήτηση εσωτερικών «ρωγμών», όπου η κατάλληλη χρήση βίας θα μπορούσε να προκαλέσει διχασμό και αντίθεση συμφερόντων μεταξύ διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων, πολιτικών, εθνικών ή θρησκευτικών ομάδων ή ακόμη και προσωπικές διαμάχες...

Αστυνομοκρατία δε σημαίνει ασφάλεια

Eurokinissi

Την «ασφάλεια του πολίτη» θυμήθηκε τρεις μέρες πριν τις εκλογές ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αυτό που ουσιαστικά υποσχέθηκε είναι η ακόμα μεγαλύτερη ένταση της αστυνομοκρατίας σε ολόκληρη τη χώρα και η παγίωση του δικτύου πληροφοριοδοτών, δείγμα του οποίου είδε ο πολίτης με τον πλέον επίσημο τρόπο κατά την επιχείρηση «απόσυρσης» της «17Ν».

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, με θέμα «το σχεδιασμό και τις δράσεις» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και στην οποία συμμετείχε σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου και η ηγεσία της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, ο πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, εν είδει διθυράμβου για «τις επιτυχίες του υπουργείου στους τομείς ευθύνης του».

Μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζει για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η καθιέρωση του «αστυνομικού της γειτονιάς», ο οποίος θα κάνει την εμφάνισή του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το Μάρτη του 2003 και από το 2004 σε ολόκληρη τη χώρα. Ποιος θα είναι ο ρόλος του; Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: «Κάθε πολίτης θα ξέρει ποιος αστυνομικός είναι υπεύθυνος για τη γειτονιά του και θα μπορεί να απευθυνθεί σ' αυτόν για κάθε πρόβλημα». Η παραπάνω εξαγγελία, σε συνδυασμό με τη ρήση ότι «εμείς πρέπει να έχουμε πιο ισχυρό σύστημα πληροφοριών από τους εγκληματίες», θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ ενδιαφέροντες, οργουελιανού τύπου, συνειρμούς.

Καθρέφτης της αντικοινωνικής κυβερνητικής πολιτικής

Την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώνει και ο λεγόμενος κοινωνικός προϋπολογισμός του 2002, που παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Ρέππας.

Συγκεκριμένα, η κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία από 2.701.898.000 ευρώ το 2001, φέτος μειώνεται στα 2.692.331.000 ευρώ. Το πραγματικό όμως μέγεθος αυτής της μείωσης είναι ακόμα μεγαλύτερο αν στη σύγκριση πάρουμε υπόψη μας τον πληθωρισμό αλλά και τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, που κινείται πάνω από το 4%.

Αγριο πετσόκομμα έχει υποστεί η επιχορήγηση του ΙΚΑ, που από 615.113.000 ευρώ το 2001, φέτος περιορίζεται στα 423.470.000 ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 30% περίπου.

Εκεί όμως που αποτυπώνεται η ταξική διάρθρωση του κοινωνικού προϋπολογισμού, είναι στο ποιος πραγματικά εισφέρει στα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα σύνολο εσόδων 20 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η συμμετοχή του κράτους περιορίζεται μόνο στο 1,1 δισ. ευρώ.

Ομως, στον Κοινωνικό Προϋπολογισμό του 2002 αποτυπώνεται και ένα μέρος της λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το 2001 χάθηκαν στο χρηματιστήριο 906 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα των ίδιων των ασφαλισμένων.

Λένε πως ο λόγος είναι φτωχός στο ξόδι ενός αγαπητού προσώπου. Ναι, και γίνεται πολύ φτωχότερος, απόλυτα ταπεινός, όταν μέλλει ν' αναφερθείς σε κάποιον, που κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αφθονία των υπερθετικών επιθέτων που σφράγισαν ολόκληρη την πορεία του, όπως ο Θανάσης Παπαρήγας (σελίδες 4-5)

Οδηγίες προς ψηφοφόρους. Χρήσιμες πληροφορίες για καθένα και κάθε μια σ' αυτές τις εκλογές, απαραίτητες, πριν ξεκινήσουμε από το σπίτι για το εκλογικό τμήμα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε την όποια ταλαιπωρία στην οποία μας υποβάλλουν οι κυβερνώντες. Αλλωστε, σ' αυτές τις εκλογές, είναι και αυτός ένας λόγος για να ενισχυθούν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της συμπαράταξης (σελίδα 7)

Μέρα της κάλπης σήμερα. Μέρα που η ευχή «καλό βόλι» μιλά μεταφορικά για τους απλούς ανθρώπους του μόχθου, δείχνοντάς τους πως πάνε σε μάχη. Ναι, σε μάχη δική τους και γιορτή, αφού στο νου και την καρδιά τους βρίσκεται η απόφαση για την επόμενη μέρα. Αν θα την κάνουν δική τους ως εφαλτήριο για τους λαϊκούς κοινωνικοπολιτικούς αγώνες που σίγουρα έρχονται. Οι δηλώσεις των υποψήφιων νομαρχών και δημάρχων που ακολουθούν αφορούν ακριβώς αυτό. Να δείξει ο λαός με την ψήφο τη θέλησή του ν' αγωνιστεί για τη δική του υπόθεση (σελίδες 8-9)

Απλοχεριά της κυβέρνησης το τελευταίο 16μηνο απέναντι στις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, που απέφερε καρπούς. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΕΒ δεν έριξε μόνον τους αντικυβερνητικούς τόνους, αλλά - βάζοντας πλάτη στο δικομματισμό - δήλωσαν δημόσια ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «έχουν κοινή γλώσσα» και πως ασκούν κριτική μόνο «σε όποιον δεν τους εξυπηρετεί» (σελίδα 15)

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μέρος της πάλης της εργατικής τάξης, ενάντια σε μια πολιτική που τσακίζει όλο και περισσότερες κατακτήσεις της, υπονομεύοντας το μέλλον, ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να χτυπήσει άμεσα και σε πολλά μέτωπα (σελίδες 16-17)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ