ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 14 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Να φτάσει παντού το 4σέλιδο του ΚΚΕ

«Από αυτούς που μας έφεραν εδώ, ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα διαφορετικό! Με το ΚΚΕ για το δίκιο μας! Δυνατό εργατικό κίνημα - Κοινωνική Συμμαχία για την εξουσία!». Με αυτόν τον τίτλο διακινείται ήδη από τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα το νέο ενημερωτικό φυλλάδιο του ΚΚΕ. Είναι ξεχωριστής σημασίας ζήτημα αυτό το υλικό να φτάσει στις πύλες των στρατοπέδων, στα αστυνομικά τμήματα και τους σταθμούς του Λιμενικού, στους πυροσβεστικούς σταθμούς. Να γίνει αντικείμενο συζήτησης με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τους κληρωτούς όλων των σωμάτων και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κάθε μέρα που περνάει, το κάλεσμα για μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ γίνεται πιο επιτακτικό, πιο αναγκαίο.

-- Η «επόμενη μέρα» που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μοιάζει όλο και περισσότερο στην «προηγούμενη»: Φοροληστεία, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, κατασχέσεις για το λαό, νέα προνόμια και ενισχύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενώ η κυβέρνηση «ψήνει» ήδη να φορτώσει ξανά στις πλάτες του λαού τα σπασμένα των τραπεζών.

-- Αυτές τις μέρες ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Λίγες μέρες αφότου επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «ο καλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή», ετοιμάζεται από ό,τι φαίνεται να ανανεώσει ή να επεκτείνει την περσινή συμφωνία Τσίπρα - Τραμπ. Κι αν από την περσινή συμφωνία προέκυψε η πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τώρα φαίνεται ότι αυτή θα ενισχυθεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναλαμβάνει το μεγάλο βάρος να μετατρέψει όλη τη χώρα σε πιθανό στόχο στο ενδεχόμενο ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, συνδέοντας με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς όχι μόνο στρατιωτικές βάσεις αλλά και λιμάνια, ναυπηγεία και άλλες υποδομές.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι αντικείμενο «διαμάχης» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Κι αυτό γιατί στα βασικά, σ' αυτά που καθορίζουν την πολιτική τους, βρίσκονται στην ίδια όχθη: Με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κοντράρονται μόνο για το ποιος θα τα υπηρετήσει καλύτερα χειροτερεύοντας διαρκώς τη θέση των εργαζομένων και του λαού, μπλέκοντας όλο και περισσότερο το λαό μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, για να βγει πιο ενισχυμένη η αστική τάξη της Ελλάδας.

Μπορούμε να φτάσουμε σε ακόμα περισσότερους, μπορούμε να πείσουμε περισσότερους να κάνουν το βήμα, να αγωνιστούν πλάι στο ΚΚΕ, να το ενισχύσουν. Οπως αναφέρει και η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Για να δυναμώσει η ελπίδα, για να υπάρξει πραγματική "καθαρή έξοδος" και σίγουρη προοπτική για το λαό, ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους.

  • Να μεγαλώσουμε τα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί η σημερινή ή όποια μελλοντική κυβέρνηση.
  • Να πολλαπλασιάσουμε τις εστίες αντίστασης και διεκδίκησης σύγχρονων δικαιωμάτων της νεολαίας και των εργαζομένων.
  • Να νιώσουν πραγματικά αδύναμοι: Κυβερνήσεις και κόμματα που, κάνοντας πράξη τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών, τσακίζουν τη ζωή μας.
  • Να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, να δυναμώσει η εναντίωση στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες τους.
  • Να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές αιτίες για την άνοδο του φασισμού, που βρίσκονται στο ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης και σε μεγάλα συμφέροντα τα οποία χρησιμοποιούν τους φασίστες ως εμπροσθοφυλακή εναντίον - πρώτα και κύρια - του εργατικού κινήματος. Να απομονωθεί η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή.
  • Να βάλουμε μπροστά, σε πρώτο πλάνο, τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας».

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Εξορμήσεις στα Κέντρα Ορκωμοσίας Νεοσυλλέκτων στο Πετροχώρι Ξάνθης, στην Καβησό Φερών, στο Λαγό αλλά και στα ΚΤΕΛ Διδυμότειχου πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Επίσης, εξόρμηση έγινε και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα.

Στους νεοσύλλεκτους και στις οικογένειές τους μοιράστηκαν η Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα δικαιώματα των στρατευμένων, αλλά και η πρόσφατη συνέντευξη στρατευμένων τη μέρα του Φεστιβάλ στη στήλη του «Ριζοσπάστη» «Η ζωή στα στρατόπεδα». Παρέμβαση που έγινε δεκτή σε πολύ καλό κλίμα, τόσο από τους νεοσύλλεκτους όσο και από τις οικογένειές τους, που αναγνωρίζουν ότι μόνο το ΚΚΕ στέκεται πραγματικά δίπλα τους και παρεμβαίνει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στη θητεία τους.

Στον «Ριζοσπάστη» έφτασαν και οι πρώτες επιστολές τους:

Νεοσύλλεκτοι από το Πετροχώρι Ξάνθης

Χαιρετίζουμε την «υποδοχή» που επιφύλαξαν Επιτροπές Ειρήνης, Σύλλογοι και Σωματεία στον Αμερικανό πρέσβη που επισκέφτηκε την Τετάρτη 3/10 την Αλεξανδρούπολη για να ελέγξει τις διαδικασίες μετατροπής του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟικό στρατόπεδο συναρμολόγησης ελικοπτέρων.

Eμείς, από την πρώτη μέρα, ήρθαμε αντιμέτωποι με την έλλειψη βασικών ειδών καθαρισμού (χλωρίνες, γάντια κ.λπ.), καθυστερήσεις στην απόδοση του προγεύματος και άρνηση να δοθούν καταστάσεις επιβίβασης σε συναδέλφους για να επιστρέψουν σπίτια τους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει πάνω από 4,5 δισ. το χρόνο για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.


Παρά τον συμβιβασμό που προσπαθούν να μας «διδάξουν» ορισμένα στελέχη, έχουμε καταφέρει μέσα από τις αναφορές και την αλληλεγγύη με τους συναδέλφους μας να παλεύουμε και να λύνουμε τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα. Αυτή η εμπειρία μάς διδάσκει ότι ακόμα και δεδομένα πράγματα πρέπει να τα διεκδικείς σταθερά και να μην «σκύβεις το κεφάλι».

Οι αποφάσεις της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), να μπλέκουν τη χώρα όλο και περισσότερο στα ΝΑΤΟικά σχέδια, φέρνουν το ενδεχόμενο ενός πολέμου όλο και πιο κοντά. Είμαστε αντίθετοι με τα σχέδιά τους.

Εξω από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση

Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα

Διεκδικούμε συλλογικά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας.

Νεοσύλλεκτοι από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα

Μετά τα πρώτα έξοδα της κατάταξης για ρούχα, ξυριστικά κ.ά. μας ήρθε και το πρόβλημα με το φαγητό. Οι μερίδες ήταν μικρές και ήταν ολοφάνερο ότι δεν επαρκούσαν ειδικά από τη δεύτερη βδομάδα και μετά που εντάθηκε η εκπαίδευση. Ολη μέρα στον ήλιο για εκπαίδευση, καθαριότητες κι άλλες αγγαρείες. Οταν ερχόταν η ώρα του συσσιτίου νεύρα κι αψιμαχίες μεταξύ φαντάρων. Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί οι ανάγκες σε φαγητό των φαντάρων κοστολογούνται λιγότερο από το υπουργείο Αμυνας. Δε συζητάμε να ζητήσεις δεύτερη μερίδα. Σε χλευάζουν κιόλας. Μάλιστα ακούστηκε ότι «οι επιτελείς» έχουν υπολογίσει ότι είναι αρκετό 1 λίτρο γάλα ανά 6 φαντάρους!!!

Αυτή η κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ξέρει να είναι ανοιχτοχέρα στις πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ. Μπορεί να ξοδεύει δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, αλλά για τα παιδιά του ελληνικού λαού που υπηρετούν τη θητεία τους δε φτάνουν τα ταμεία ούτε για μια φυσιολογική μερίδα. Είναι πρόκληση και προσβολή για τον ελληνικό λαό και τους στρατευμένους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παίρνει συγχαρητήρια από τον Τραμπ και τον Αμερικανό πρέσβη για τα δισεκατομμύρια των παραγγελιών από αμερικανικές και άλλες ΝΑΤΟικές πολεμικές βιομηχανίες.

Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καμία εμπλοκή στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

Στον «Ριζοσπάστη» έφτασε και επιστολή Ναυτών από Παρατηρητήρια και Φυλάκια του Πολεμικού Ναυτικού:

Με την άφιξή μας στους σταθμούς των ακριτικών νησιών, αλλά και από την εκπαίδευση ήδη, μας λέγανε συνεχώς πόσο σημαντικό έργο επιτελούμε, να 'μαστε περήφανοι που υπηρετούμε στο Αιγαίο. Η πραγματικότητα; Με το που πατάμε το πόδι μας στα νησιά παντού τα ίδια: 8ωρες και 10ωρες βάρδιες, αγγαρείες, μαγειρεία, καθαριότητα, ύπνος όσο προλάβει ο καθένας και ξανά βάρδια. Αυτό το βιολί 30 και 40 μέρες συνεχόμενα. Σ' όλη τη διάρκεια της θητείας τα ίδια. Σε όλα τα νησιά σχεδόν τα ίδια. Σα να μη φτάνουν αυτά, σε πολλά παρατηρητήρια ναύτες διατάσσονται ακόμα και να επισκευάσουν ή να χτίσουν τοίχους. Μόνη ξεκούραση στην άδεια. Για αυτή την άδεια θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι οικογένειές μας. Από την ώρα που βγαίνεις από την πύλη μέχρι το σπίτι πληρώνεις: Εισιτήρια πλοίων, ΚΤΕΛ, τρένα, ταξί. Ούτε λόγος να γίνεται για μεταφορά με στρατιωτικά μέσα ή «καταστάσεις επιβίβασης».

Αυτή είναι η ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκουν δισεκατομμύρια για τους τραπεζίτες, φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους και για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Εμάς μας «μπουκώνουν» περηφάνια κι εθνικό φρόνημα και 8,62 ευρώ το μήνα.

Οι ναύτες έχουμε φωνή και διεκδικούμε:

  • Το κράτος να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης των οπλιτών από και προς το στρατόπεδο. Οι μετακινήσεις λόγω μετάθεσης, τοποθέτησης, απόσπασης, να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα ή δωρεάν με λεωφορείο, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο. Οι μετακινήσεις λόγω άδειας να γίνονται είτε με υπηρεσιακά μέσα είτε με κάλυψη του συνόλου του τιμήματος των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τη μονάδα στον τόπο διαμονής και αντίστροφα. Οι μετακινήσεις λόγω «εξόδου» να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα. Σε διαφορετική περίπτωση, να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα μετακίνησης από το στρατόπεδο στην πλησιέστερη έδρα δήμου και αντίστροφα. Δωρεάν εισιτήρια σ' όλες τις αστικές συγκοινωνίες.
  • Συνθήκες διαβίωσης και όρους βάρδιας ανθρώπινους. Οχι στην εξουθένωση των στρατευμένων στις υπηρεσίες. Καμιά εκμετάλλευση της θητείας των ναυτών για να γίνονται εργασίες που έπρεπε να αναλαμβάνουν εξειδικευμένα συνεργεία.
  • Να επιστρέψουν όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στις ελληνικές θάλασσες.
  • Να φύγουν τα πλοία του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
  • Να φύγουν τα περιπολικά της FRONTEX, της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις ελληνικές θάλασσες.
  • Να σταματήσει κάθε εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ