ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Τα προωθούμενα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά «κουμπώνουν» με το σχέδιο για τις εκτεταμένες επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις

Το γρήγορο «ξεσκαρτάρισμα» των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων επιδιώκει σε πρώτη φάση το σχέδιο που εγκρίθηκε στο χτεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής

Eurokinissi

Το γρήγορο «ξεσκαρτάρισμα» των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων επιδιώκει σε πρώτη φάση το σχέδιο που εγκρίθηκε στο χτεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής
Με προμετωπίδα την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, προσέρχεται η συγκυβέρνηση στο δεύτερο κύκλο της «αξιολόγησης» από το κουαρτέτο, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του οποίου επανέρχονται την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα.

Εξωδικαστικό «ξεσκαρτάρισμα» με κριτήριο τη «βιωσιμότητα»

Ηδη, με εντατικούς ρυθμούς έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες και για την επόμενη δέσμη των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, με κυρίαρχο ζήτημα, πέρα από τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, τη «σύσταση εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων», που εγκρίθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη.

Ουσιαστικά, επιδιώκεται, σε πρώτη φάση, το γρήγορο «ξεσκαρτάρισμα» του τεράστιου όγκου των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, δίνοντας ελπίδες επιβίωσης μόνο σε εκείνες τις «προβληματικές» επιχειρήσεις που κρίνεται ότι μπορεί να αντεπεξέλθουν στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας, με βάση τις «μελέτες βιωσιμότητας» και σε συνδυασμό με τις προοπτικές και την ανταγωνιστικότητα συνολικότερα του κλάδου στον οποίο εντάσσονται.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις δρομολογείται... ταχεία έξοδος, οδηγώντας βέβαια σε μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι το σχέδιο για εκτεταμένες επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις «κουμπώνει» και εξυπηρετείται από το σχέδιο για τις ομαδικές απολύσεις και τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, που προωθούνται παράλληλα.

Ο υπό διαμόρφωση νόμος για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών αφορά κατ' αρχή μόνο αυτές που κρίνονται «βιώσιμες», ενώ τον πρώτο λόγο θα έχουν οι μεγαλοπιστωτές.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, εάν η διαδικασία καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 60% της συνολικής οφειλής, η υπόθεση θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, η δικαστική απόφαση θα επιβάλλει την αναγκαστική «συμμόρφωση» του συνόλου των πιστωτών.

Το κυβερνητικό σχέδιο θα συζητηθεί την επόμενη βδομάδα με το κουαρτέτο και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση προβλέπει ακόμη ότι:

-- Ο νόμος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου θα είναι υπερχρεωμένες, καθώς και όλα τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.

-- Ως προς το περιεχόμενο των λύσεων, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, καθώς θα μπορούν να αφορούν πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, διαγραφές μέρους των οφειλών ή και άλλους τρόπους ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους.

-- Ο μηχανισμός εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

-- Την αίτηση για αναδιάρθρωση των οφειλών θα την αναλαμβάνει συντονιστής από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώπιόν του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, αν υπάρχουν σχετικά χρέη. Στις διαπραγματεύσεις θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι των εργαζομένων και των προμηθευτών.

-- Ο μηχανισμός θα είναι δομημένος με τρόπο που «θα αποκλείει επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν χρέη κατ' επιλογή τους (στρατηγικοί κακοπληρωτές) και θα επικεντρώνεται στη διάσωση υγιών, κατά τα άλλα, επιχειρήσεων. Για να διασφαλιστεί αυτό, θα αξιοποιείται κάθε διαθέσιμο πληροφοριακό στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών της επιχείρησης (δηλώσεις στην εφορία, καταθέσεις σε τράπεζες κ.λπ.)».

Αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο έδαφος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Στο μεταξύ, χαρακτηριστική είναι η χτεσινή παρέμβαση του Μπ. Κερέ, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε: «Προσβλέπουμε σε μία λύση που θα μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δυναμική του χρέους, να επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα - που θα αύξανε την αξιοπιστία (του προγράμματος) - και να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018, χωρίς να υπονομεύει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια».

Την ίδια ώρα, η αποκατάσταση της «προσβασιμότητας» του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές είναι αναπόδραστα δεμένη με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων. Σύμφωνα με τον Μπ. Κερέ: «Για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές σε διαρκή βάση, είναι πάνω από όλα αναγκαίο να συνεχίσουν οι ελληνικές αρχές να δείχνουν μία σοβαρή δέσμευση στους στόχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος».

«Μόνο αν συμβεί αυτό», πρόσθεσε, «θα μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να είναι βέβαιοι ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα καταργηθούν, αλλά, αντίθετα, θα ενισχυθούν μετά το πρόγραμμα, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω το δυναμικό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λέγοντας ότι «η μείωσή τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σταδιακή αποκατάσταση μίας επαρκούς και αποτελεσματικής προσφοράς πιστώσεων στην ελληνική οικονομία και για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ στο «πρόγραμμα», τόνισε: «Εργαζόμαστε ώστε να παραμείνει. Περισσότερα θα ξέρουμε όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, κάτι το οποίο θα γίνει αυτό το φθινόπωρο. Οι προγνώσεις όμως είναι δύσκολες. Η προηγούμενη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβρη του περασμένου χρόνου και παρατάθηκε έως τον Ιούνη». Ο ίδιος, μιλώντας στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschafts Woche», υποστήριξε ότι από την Ελλάδα «υπάρχουν καλές ειδήσεις», διατυπώνοντας την εκτίμηση πως το 2016 θα επιτευχθεί ο στόχος του κρατικού προϋπολογισμού για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Παράλληλα, επανέφερε το ζήτημα της «εμβάθυνσης της ΟΝΕ», λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει, για τον ερχόμενο Μάρτη, τη λευκή βίβλο με τα περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης». Παράλληλα, φαίνεται να δρομολογούνται ορισμένες αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχεδιασμό. «Ενα μέρος θα αφορά τον Μηχανισμό Σταθερότητας. Μια δυνατότητα θα ήταν να δίνονται δάνεια για να τονωθούν οι επενδύσεις» τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι αναζητούνται και συμπληρωματικά εργαλεία για τη φτηνή χρηματοδότηση του κεφαλαίου.

Τέλος, απείλησε εμμέσως με κυρώσεις τις χώρες οι οποίες δημιουργούν ελλείμματα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, λέγοντας ότι παρότι απορρίφθηκε η επιβολή προστίμων, σε ό,τι αφορά την αναστολή χρηματοδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, «οι συζητήσεις μεταξύ Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου συνεχίζονται».

Χοντρά εκτεθειμένοι!

Οταν κάθε μέρα που περνά ξεσκεπάζεται όλο και πιο πολύ ο ρόλος τους, η συμβολή τους στην προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων από τον πραγματικό αντίπαλο, λογικό είναι να καταφεύγουν σε χοντροκομμένα ψέματα ενάντια στο ΚΚΕ.

Ο λόγος για την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και τον πρόεδρό της, ο οποίος μιλώντας σε εργαζόμενους στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία της διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ με την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του ομίλου Μυτιληναίου, έφτασε στο σημείο να εγκαλέσει το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη», γιατί τάχα δεν ασχολήθηκαν με αυτήν... Επιχειρώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις και βολικούς συνειρμούς, ισχυρίστηκε ότι «...ούτε ο "Ριζοσπάστης" δεν έγραψε για την συμφωνία αυτή...».

Θα συνιστούσαμε στον κύριο Αδαμίδη, την επόμενη φορά, πριν μιλήσει για το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη», να ψάχνεται καλύτερα για να μην εκτίθεται. Μόλις το περασμένο Σάββατο 8/10, το πρώτο θέμα στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», αλλά και αναλυτικό άρθρο στο «σαλόνι» της εφημερίδας αναδείκνυαν αυτό ακριβώς το θέμα, τονίζοντας ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση και η ΔΕΗ προχωρούν σε προνομιακές συμβάσεις με επιχειρηματικούς ομίλους και σε άλλες κινήσεις για τη μείωση του λεγόμενου «ενεργειακού κόστους» τους, φορτώνουν βαρύ τίμημα στα λαϊκά νοικοκυριά! Καλό θα ήταν, επίσης, πριν βιαστεί να πετάξει λάσπη για το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη», να εξηγήσει στους εργαζόμενους πού και γιατί ήταν κρυμμένη η συνδικαλιστική πλειοψηφία που εκπροσωπεί όταν η ΔΕΗ έμπαινε στο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων πριν από λίγες μέρες... Γιατί η ΓΕΝΟΠ αρκέστηκε σε μερικές μόνο «καταγγελτικές» ανακοινώσεις για την τιμή των όπλων και τίποτα παραπάνω για να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι.

Απόλυτα εξηγήσιμη στάση, βέβαια, αν θυμηθούμε ότι στο τελευταίο της συνέδριο (37ο), που έγινε πριν από μόλις έξι μήνες, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ αναγνώριζε ότι το μέλλον των εργαζομένων συνδέεται με την ανάπτυξη της οικονομίας, προφανώς την καπιταλιστική, που περιλαμβάνει και την «απελευθέρωση» της Ενέργειας. Για την τελευταία, μάλιστα, αναζητούσε «λύση συμβατή με τις οδηγίες της ΕΕ», δηλαδή ό,τι ακριβώς υλοποιείται από τις κυβερνήσεις στον τομέα της Ενέργειας τα τελευταία χρόνια και έχει ως αποτέλεσμα το ηλεκτρικό ρεύμα να γίνεται πανάκριβο για τα λαϊκά νοικοκυριά και πάμφθηνο για τους βιομηχάνους!


Δ.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του ΔΣΕ

Εκδήλωση για τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 19/10, στις 7 μ.μ., στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ.

Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης προβολή βίντεο και ανάγνωση θεατροποιημένων αποσπασμάτων από τα βιβλία «Γιατρός σε τρεις πολέμους», του γιατρού Στέφανου Χουζούρη, «Γαρέφω», της Ελπίδας Φρεγγίδου, «Ο ΔΣΕ», του Αριστείδη Θεοχάρη, καθώς και από το γράμμα τραυματία από το περιοδικό του ΔΣΕ.

Στο χώρο θα λειτουργεί από το πρωί έκθεση με τοπογραφική απεικόνιση των Υγειονομικών Υπηρεσιών πανελλαδικά, βιογραφικά και φωτογραφικό υλικό του Υγειονομικού προσωπικού, μέσα από το οποίο ξεδιπλώνεται μεγάλο μέρος της Ιστορίας του ΔΣΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η καπιταλιστική ανάκαμψη προϋποθέτει μονιμοποίηση και κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις ΔΝΤ - ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η προσπάθεια, εκ μέρους της κυβέρνησης και των "θεσμών", να στρέψουν την προσοχή του λαού σε άλλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης (συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διαχείριση του χρέους, κάλυψη πλεονασμάτων κ.λπ.), έχει στόχο να κρύψει το πιο ουσιαστικό γι' αυτόν:

Οτι, σε κάθε περίπτωση, η πορεία υλοποίησης του τρίτου μνημονίου και η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας προϋποθέτουν τη μονιμοποίηση και κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων, τη φοροληστεία, την εργασιακή ζούγκλα, τους "κόφτες" των λαϊκών αναγκών, τους πλειστηριασμούς κ.λπ.

Και σ' αυτό ομονοούν άπαντες, ανεξάρτητα απ' τις επιμέρους αντιθέσεις τους, που σχετίζονται με τα διαφορετικά συμφέροντα που εκπροσωπούν και με τις γενικότερες δυσκολίες της καπιταλιστικής ανάκαμψης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ