ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι «στο πόδι» για να πάρουν απάντηση τα βάρβαρα μέτρα

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις τη μέρα που θα ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα. Κορυφώνεται η προετοιμασία για τα συλλαλητήρια στις 22/10 και την απεργία στις 12/11

Με συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και πολύμορφες παρεμβάσεις, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους «υποδέχονται» αγωνιστικά τους βάρβαρους νόμους που συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στα προαπαιτούμενα, βάζοντας σε εφαρμογή ψηφισμένα μέτρα του μνημονίου. Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες, καθώς Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα προετοιμάζουν συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις τη μέρα που τα προαπαιτούμενα θα ψηφίζονται στη Βουλή, μέσα σ' αυτή τη βδομάδα. Ολη αυτή η δραστηριότητα συνδυάζεται με την προετοιμασία των συλλαλητηρίων στις 22 Οκτώβρη και την απεργία στις 12 Νοέμβρη, καθώς πληθαίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και αποφασίζουν τη συμμετοχή τους. Ηδη, πάνω από 150 σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τις αμέσως επόμενες μέρες, οπότε και προγραμματίζονται συνεδριάσεις ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΟΤΑ - ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥ
«Μπλόκο» στην προσπάθεια κατάργησης των ΒΑΕ

Κινητοποίηση σήμερα στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ. οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των εργαζομένων με ΒΑΕ στους ΟΤΑ, που προβλέπεται στο άρθρο 4 του νόμου 3660/2008.

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καταγγέλλοντας ότι το «ξήλωμα του πουλόβερ» που ξεκινάει από τους ΟΤΑ, αργά ή γρήγορα θα φτάσει και στους δικούς τους κλάδους.

Οταν εφαρμοστεί, το μέτρο θα πλήξει περίπου 25.000 εργαζόμενους, που απασχολούνται κατά βάση στην καθαριότητα των δήμων, καθώς και σε τομείς όπως η ασφαλτόστρωση των δρόμων, η τοποθέτηση μαρμάρων και πλακών, αλλά και η ταφή νεκρών. Στην πράξη, όλοι αυτοί φορτώνονται από 7 έως 9 χρόνια πρόσθετης Ασφάλισης προκειμένου να πάρουν σύνταξη.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση - και παρά τη γενική διατύπωση του νόμου 4336/15 περί εξαίρεσης των ΒΑΕ από τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - ανοίγει το δρόμο για την επανεξέταση και παραπέρα συρρίκνωση όλου του καθεστώτος των ΒΑΕ για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και του ιδιωτικού τομέα.

Στο ΥΠΟΙΚ σήμερα οι συνταξιούχοι

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, σήμερα Τρίτη, στις 11 το πρωί, διοργανώνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη ληστεία των συνταξιούχων και τους καλεί να οργανώσουν τον αγώνα τους, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Οπως τονίζει, «και νέα καταιγίδα μέτρων σε βάρος των συνταξιούχων και του λαού προετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ολιγαρχίας του τόπου και του διεθνούς κεφαλαίου. Στο στόχαστρο μπαίνουν ξανά οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα. Μετά τους 7 νόμους για τη μείωση των συντάξεων με τα δύο προηγούμενα μνημόνια, έρχεται το τρίτο να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε από τις συντάξεις, τη δημόσια Υγεία, τις κοινωνικές παροχές. Νέα φοροεπιδρομή αναγγέλλουν οι εντεταλμένοι εισπράκτορες των μονοπωλίων».

Παναναπηρική συγκέντρωση
Από κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Από κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
  • Σε παναναπηρική συγκέντρωση, σήμερα Τρίτη, στις 12.30 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Ανάμεσα σε άλλα, καταγγέλλει ότι με το 3ο μνημόνιο «καταργούν ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη κατάκτηση της εργατικής τάξης, τις συντάξεις αναπηρίας, μειώνουν κατά 50% τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Πρόνοια (900 εκατ. ευρώ) κ.ά.».
Κινητοποίηση της ΟΓΕ στο υπουργείο Εργασίας

Από κινητοποίηση της ΟΓΕ
Από κινητοποίηση της ΟΓΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) διοργανώνει η ΟΓΕ την Πέμπτη, στις 9 π.μ., με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού, Γ. Κατρούγκαλου, για το Ασφαλιστικό. Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ αναφέρει: «Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι "η κατάργηση της 5ετούς διαφοράς ανδρών και γυναικών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι βήμα για την ισότητα". Η πενταετής διαφορά στα όρια συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν είναι ούτε προνόμιο ούτε πρόωρη συνταξιοδότηση. Είναι η ελάχιστη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας και της βιολογικής διαφοράς των γυναικών. Είναι η ελάχιστη αναγνώριση των κοινωνικών και οικογενειακών βαρών που επωμίζονται οι εργαζόμενες γυναίκες στα πλαίσια μιας κοινωνίας που μεταβιβάζει συνεχώς κοινωνικές υπηρεσίες στις πλάτες τους». Παράλληλα, η ΟΓΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη.

Θανατηφόρο «δυστύχημα» στη «Φούλγκορ»

Τη ζωή του έχασε την περασμένη Παρασκευή εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Φούλγκορ», της επιχείρησης «ΒΙΟΧΑΛΚΟ» του ομίλου Στασινόπουλου. Ο εργαζόμενος, πατέρας δύο παιδιών, δούλευε σε εργολαβικό συνεργείο. Επεσε στο κενό από ύψος δέκα περίπου μέτρων κατά τη διάρκεια των εργασιών επισκευής και εγκατάστασης υδρορροών. Σύμφωνα με καταγγελίες, η πτώση συνέβη όταν πάτησε σε σημείο που ο τσίγκος ήταν σάπιος, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει και να βρεθεί στο κενό. Στο χώρο του εργοστασίου βρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ και της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Για σήμερα, Τρίτη, το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, μετά από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πύλη του εργοστασίου. Ηδη χτες στο εργοστάσιο έγινε στάση εργασίας διάρκειας μιας ώρας, κατά την οποία οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την απεργιακή κινητοποίηση ενώ μοιράστηκε η ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Κορινθίας «Ο Ηφαιστος».

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΡΙΚΚΗ
Ανυποχώρητο ΟΧΙ στις ατομικές συμβάσεις

Σταθερή στην άρνησή της ν' αποδεχτεί την απαίτηση της εργοδοσίας για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας, με τις οποίες θα γίνουν νέες μειώσεις μισθών μέχρι και 30%, μένει η πλειοψηφία των εργαζομένων στο συνεταιριστικό εργοστάσιο ΤΡΙΚΚΗ στα Τρίκαλα.

Στις δύο απανωτές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι εργαζόμενοι, με συντριπτική πλειοψηφία, είπαν βροντερό ΟΧΙ, ενώ οικτρή μειοψηφία αποτέλεσε το προεδρείο του εργοδοτικού σωματείου.

Σθεναρή αντίσταση επιδεικνύουν οι περισσότεροι και όταν καλούνται ο καθένας ξεχωριστά στο γραφείο του διευθυντή, ο οποίος και τους μεταφέρει την εργοδοτική απαίτηση για υπογραφή, συνοδευόμενη από πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές για απόλυση, αλλά και από υποσχέσεις για «καλύτερη προσωπική μεταχείριση» προς όποιον «συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις».

Η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων που έχει συγκροτηθεί, συναντήθηκε με τη διοίκηση του εργοστασίου και μετέφερε τα αιτήματα των εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους είχαν συγκεντρωθεί έξω από το χώρο της συνάντησης.

Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας επέμειναν στην απόφαση για ατομικές συμβάσεις και στην ερώτηση «τι θα γίνει με όσους αρνηθούν» απάντησαν ότι θ' αποφασίσει η διοίκηση. Σε ό,τι αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων, είπαν ότι η εκκαθάριση της μισθοδοσίας του Αυγούστου θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή και μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα δοθεί η προκαταβολή για το Σεπτέμβρη.

Η Επιτροπή Αγώνα ζητάει την ενεργή συμπαράσταση των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών της περιοχής, καθώς και την υποστήριξη των εργατικών συνδικάτων, των σωματείων, των συλλόγων, όλων των συνδικαλιστικών φορέων.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους «Χαλυβουργίας» και ΒΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της «Χαλυβουργίας» και της ΒΙΣ, που δέχονται σκληρή εργοδοτική επίθεση, οργανώνει σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στον Αγιο Νικόλαο (πεζόδρομο Ερμού) η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.

Στη «Χαλυβουργία» του Μάνεση, οι εργαζόμενοι, εδώ και τρία χρόνια κι αμέσως μετά τη λήξη του ηρωικού αγώνα στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, βρίσκονται συνέχεια σε καθεστώς μείωσης μισθών έως και 12%. Για το φετινό μήνα Οκτώβρη η εργοδοσία απαίτησε επιπλέον την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας, αρχικά για 13 μέρες και στη συνέχεια για 8. Στο ίδιο διάστημα των τριών χρόνων έχουν συμβεί 5 εργατικά «ατυχήματα» και έχασε τη ζωή του ένας εργαζόμενος, ενώ ένας άλλος ακρωτηριάστηκε στα δάχτυλα.

Αντίστοιχα, στη ΒΙΣ του Φιλίππου, οι εργαζόμενοι, από πέρσι, έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς, ενώ από φέτος οι 31 που εργάζονται στο τμήμα χαρτοποιίας έχουν βρεθεί σε διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία και πρόσφατα τους ανακοινώθηκε ότι το τμήμα θα κλείσει και θα απολυθούν. Από την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη όλοι οι εργαζόμενοι της ΒΙΣ πραγματοποιούν 24ωρες απεργίες, έχοντας στο πλευρό τους την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και τα ταξικά συνδικάτα της περιοχής.

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας εκφράζει την ταξική αλληλεγγύη της στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της βιομηχανίας ΒΙΣ του Βόλου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ