ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φασιστική επίθεση εναντίον θεατρικής παράστασης

Φασιστοειδή και οι βουλευτές τους δημιούργησαν επεισόδια έξω από το θέατρο υπό το βλέμμα της αστυνομίας

Eurokinissi

Φασιστοειδή και οι βουλευτές τους δημιούργησαν επεισόδια έξω από το θέατρο υπό το βλέμμα της αστυνομίας
Μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων και φασιστοειδή, ναζιστές της «Χρυσής Αυγής», με πρωτοστατούντες βουλευτές της και κάτω από το, τουλάχιστον αδιάφορο, «βλέμμα» δυνάμεων της αστυνομίας και των ΜΑΤ, που υποτίθεται ότι βρίσκονταν στο θέατρο για να «προστατεύσουν» τους ηθοποιούς και το χώρο, ματαίωσαν προχτές το βράδυ την πρεμιέρα του έργου του Τέρενς ΜακΝάλι «Corpus Christi», στο θέατρο «Χυτήριο».

Υπό την ανοχή και απλή ...παρακολούθηση των δυνάμεων καταστολής, τα λιγοστά μέλη των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, που συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο, αλλά και οι «Χρυσαυγίτες», που ήρθαν να τους «συνδράμουν» μαζί με βουλευτές τους, έβριζαν χυδαία και απειλούσαν τους ηθοποιούς και το σκηνοθέτη της παράστασης, προπηλάκιζαν, έσκιζαν αφίσες, έσπασαν την κλειδαριά του θεάτρου, πέταξαν γιαούρτια. Χαρακτηριστικό, για το «ήθος» της ναζιστικής συμμορίας, ήταν το φασιστικό και χυδαίο παραλήρημα του βουλευτή της, Παναγιώταρου, ενώ χαρακτηριστικό για τις «εκλεκτικές συγγένειες» αστικού κράτους, κατασταλτικών μηχανισμών του και «χρυσαυγιτών» ήταν η άνεση με την οποία άλλος βουλευτής της (Χρήστος Παππάς) μπήκε σε κλούβα των ΜΑΤ και απελευθέρωσε προσαχθέντα διαμαρτυρόμενο μέσα από τα χέρια της αστυνομίας. Βίντεο με το συγκεκριμένο περιστατικό κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Το βίντεο δείχνει τον συγκεκριμένο βουλευτή και άλλα μέλη της «Χρυσής Αυγής» να επεμβαίνουν την ώρα που αστυνομικοί πραγματοποιούν προσαγωγή ενός ατόμου και τελικά να το απελευθερώνουν.

Βέβαια, η αστική δικαιοσύνη πρέπει να δείξει ότι «κάτι κάνει». Ετσι, το προανακριτικό υλικό θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθήνας, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του βουλευτή Χρ. Παππά. Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης ζητά με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ενημερωθεί αν ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας υπηρεσίας και, αν ναι, γιατί δεν παρενέβη. Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζητάει από τον Ι. Τέντε να αξιολογήσει αν συντρέχει περίπτωση διάπραξης του αδικήματος της παράλειψης καθήκοντος εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων, σε σχέση με την απελευθέρωση συγκεκριμένου άνδρα, την ώρα που αστυνομικές δυνάμεις τον προσήγαγαν σε υπηρεσιακό λεωφορείο, από τον Χρ. Παππά, βουλευτή της «Χρυσής Αυγής».

Τη φασιστική επίθεση καταδικάζουν ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας, το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών.

  • Σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της «Χρυσής Αυγής», ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ κατέθεσε χτες μήνυση κατά των συντελεστών του θεατρικού έργου, συνοδευόμενος στο ΑΤ Ομονοίας από Χρυσαυγίτες.
Τα χτεσινά γεγονότα

Περικυκλωμένο από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις ήταν χτες το βράδυ το «Χυτήριο». Εξω από το θέατρο ήταν συγκεντρωμένα 100 άτομα, φασιστοειδή και μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων. Παράλληλα, πάνω από 200 άτομα που συμπαρίστανται στους συντελεστές του έργου βρίσκονταν έξω από το θέατρο. Λίγο μετά τις 10 μ.μ. σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν η αστυνομία απώθησε τα μέλη των παραθρησκευτικών οργανώσεων και τα φασιστοειδή προς τη λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως. Παράλληλα, είχαν αποκλείσει τους υποστηρικτές του έργου, προκειμένου να μην υπάρξει μεταξύ τους σύραξη. Κατά τη διάρκεια της «επιχείρησης» προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ περίπου 40 άτομα. Τελικά, η παράσταση ξεκίνησε (με κλειδωμένες τις πόρτες) με 45 λεπτά καθυστέρηση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση με αφορμή την παρεμπόδιση παράστασης

Με αφορμή την παρεμπόδιση θεατρικής παράστασης στο «ΧΥΤΗΡΙΟ» από τη «Χρυσή Αυγή», το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Ο περιπλανώμενος θίασος της "Χρυσής Αυγής" μαζί με παραθρησκευτικές οργανώσεις παρεμποδίζουν θεατρική παράσταση και επιβάλουν τη λογοκρισία.

Την ίδια ώρα, οι γιορτές της, όπως τις ονομάζει η ίδια η "Χρυσή Αυγή", πλαισιώνονται από καλλιτέχνες που θεωρεί ότι "φημίζονται" για την "ελληνικότητά" τους και την υπεράσπιση του "ορθόδοξου" θρησκευτικού αισθήματος.

Ενδεικτικοί, είναι οι στίχοι τραγουδιών συγκροτημάτων που συμμετέχουν σ' αυτές: "...αχ το Αουσβιτς πόσο τ' αγαπάω" και με ξένους στίχους "...Χίτλερ το όνομά σου θα δοξάζεται..! Και όταν αυτός ο κόσμος θα γίνει ερείπια, όταν η αχρεία δημοκρατία θα εξαφανιστεί στην ανυπαρξία. Μεγάλε Αδόλφε, θα ξανανέβεις στο θρίαμβο, η μνημειώδης επιστροφή σου, είναι ότι αυτός ο όχλος φοβάται!".

Είναι υποκριτές και φαρισαίοι.

Το ναζιστικό μόρφωμα είναι όπλο του εκμεταλλευτικού συστήματος για να στρέψει τη βία του ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενάντια στους νέους και τις νέες των λαϊκών στρωμάτων που έχουν συμφέρον να παλέψουν για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Στον αγώνα αυτό, που είναι αγώνας για τη ζωή και το μέλλον, οι νέοι και οι νέες να απομονώσουν τους φασίστες χρυσαυγίτες. Να μην έχουν τόπο να σταθούν».

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΛΕΩ
Περιοδεία στο νοσοκομείο «Η Αγία Βαρβάρα»

Περιοδεία στο νοσοκομείο «Η Αγία Βαρβάρα» πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω, με αφορμή το συλλαλητήριο για το κρίσιμο ζήτημα της Υγείας, που διοργανώνει η Επιτροπή με τη στήριξη του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας την Τρίτη 23/10 στις 7 μ.μ., στο σταθμό του μετρό Αιγάλεω. Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής συναντήθηκαν αρχικά με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων όπου και συζήτησαν για τις οδυνηρές εξελίξεις που φέρνουν στο λαό οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον τομέα της Υγείας, αλλά και την ανάγκη σύσσωμος ο εργατόκοσμος, ιδιαίτερα στις δυτικές συνοικίες, να ξεσηκωθεί ενάντια στην εγκατάλειψη υπηρεσιών Υγείας και νοσοκομείων που ισοδυναμεί με ευθύ χτύπημα στην προστασία της υγείας τους.

Ο Μιχάλης Σελέκος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, ο οποίος εκπροσώπησε στη συνάντηση και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, σημείωσε πως το θέμα της συρρίκνωσης δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην Υγεία, αλλά ολόκληρο το λαό που ήδη χρυσοπληρώνει από την τσέπη του για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μιλώντας για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, αναφέρθηκε στη μετακίνηση των 30 νοσηλευτών, ανάμεσά τους και δύο επισκέπτες Υγείας, που είχε ως συνέπεια το κλείσιμο στο Τμήμα Εμβολιασμού το οποίο μέχρι πέρσι έκανε πάνω από 4.000 εμβολιασμούς το χρόνο. Η μεταφορά των νοσηλευτών, κατέληξε, είναι η αιτία που αποδυνάμωσε επίσης κλινικές όπως: Παθολογική, Χειρουργική, Καρδιολογική, το Τμήμα του Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί χιλιάδες περιστατικά σε όλη την Αθήνα. Ο Μ. Σελέκος, κλείνοντας, τόνισε ότι το Σωματείο των Εργαζομένων θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την πρωτοβουλία αυτή και θα δώσει μάχη για να πάρουν απόφαση κι άλλα σωματεία στο χώρο από την περιοχή.

Στη συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής μαζί με το ΔΣ του Σωματείου πραγματοποίησαν περιοδεία στα τμήματα του νοσοκομείου και κάλεσαν τους εργαζόμενους να κατέβουν μαχητικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν. «Σήμερα είμαι εδώ, αύριο πού θα είμαι;» τόνισε χαρακτηριστικά εργαζόμενη στα διοικητικά γραφεία. «Μας ξηλώνουν από τις θέσεις μας, μιλούν για συγχωνεύσεις-κλείσιμο, υλικά δεν έχουμε, αναλώσιμα δεν υπάρχουν, τι να κάνουμε;», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ενώ ένας ακόμα εργαζόμενος από τα εργαστήρια τόνισε: «Είμαστε δύσκολα. Εχουμε μειώσει εξετάσεις, έχουμε πρόβλημα με τις βάρδιες στην εφημερία - το προσωπικό δε φτάνει, τα υλικά είναι λίγα, ενδεχομένως να κινδυνέψουμε το επόμενο διάστημα. Αυτό θα είναι μεγάλο θέμα καθώς το εργαστήριο αυτό κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις και εξυπηρετεί ασθενείς όχι στην Αττική μόνο αλλά και στην επαρχία. Καταλαβαίνεται τι σημαίνει αυτό», κατέληξε.

Επανασύνδεση ρεύματος σε σπίτι οικοδόμου στη Λάρισα

Με άμεση παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής «Ιπποκράτη - Αλκαζάρ» της Λάρισας και με την κινητοποίηση κατοίκων της συνοικίας, επανασυνδέθηκε, προχτές, το ρεύμα σε εργατική οικογένεια, στην περιοχή Αλκαζάρ. Ο εργολάβος της ΔΕΗ είχε προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης στη μονοκατοικία οικοδόμου, επειδή χρωστούσε δυο λογαριασμούς και την 1ηδόση από το χαράτσι του 2012, ενώ ο ίδιος απουσίαζε στην εργασία του και μέσα στο σπίτι βρισκόταν η σύζυγός του και το τρίχρονο παιδί τους.

Η Λαϊκή Επιτροπή, που ειδοποιήθηκε από τον εργαζόμενο, επενέβη άμεσα και «ξεσήκωσε τη γειτονιά στο πόδι», ενώ, με τηλεφωνική παρέμβασή της στη ΔΕΗ, απαίτησε να επανασυνδεθεί το κομμένο ρολόι της μονοκατοικίας. Η ΔΕΗ αρνήθηκε με τη δικαιολογία του προχωρημένου της ώρας (3.00 μ.μ.). Κάτοικοι και Λαϊκή Επιτροπή κατάφεραν να το επανασυνδέσουν.

Χτες το πρωί, η Λαϊκή Επιτροπή οργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λάρισα, ζητώντας την επανασύνδεση στο συγκεκριμένο σπίτι, καθώς και στο σπίτι μιας άνεργης γυναίκας, χήρας, με δυο παιδιά, το ένα με ειδικές ανάγκες, που εδώ και ένα μήνα είναι χωρίς ρεύμα. Οι αρμόδιοι της ΔΕΗ δεσμεύτηκαν ότι θα λύσουν, άμεσα, τα δυο προβλήματα. Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή καλεί τους εργατοϋπάλληλους, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρομαγαζάτορες, τους ανέργους, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε οργανωμένο αγώνα αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή συνοικία.

ΚΚΕ
Ο λαός να καταδικάσει το ναζιστικό τραμπουκισμό

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την παρεμπόδιση της θεατρικής παράστασης στο «Χυτήριο», σημειώνεται:

«Ο ναζιστικός θίασος μαζί με παραεκκλησιαστικούς κομπάρσους επιδιώκει να επιβάλει καθεστώς λογοκρισίας στις καλλιτεχνικές παραγωγές, αποκαλύπτοντας το συστημικό και βρώμικο ρόλο της Χρυσής Αυγής. Ο λαός πρέπει να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή και να καταδικάσει το ναζιστικό τραμπουκισμό γιατί όπου κι αν εκδηλώνεται, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα θέατρα, στόχο έχει τα λαϊκά δικαιώματα, το εργατικό και λαϊκό κίνημα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ