ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ 2014 - 2020
Προτάσεις φτώχειας και ξεκληρίσματος της αγροτιάς

Η ΕΕ ενισχύει περαιτέρω την πολιτική πλήρους κυριαρχίας των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη συγκέντρωση γης και επιδοτήσεων στα χέρια λίγων

Ενταση της πολιτικής φτώχειας και ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς σημαίνει η νέα πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2013, που ανακοίνωσε χτες ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ. Τα «φτιασιδώματα» της Κομισιόν ότι τάχα στηρίζονται οι μικροί παραγωγοί δεν μπορούν να κρύψουν τη σταθερή κατεύθυνση της ΕΕ στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και η οποία είναι η ενίσχυση της πλήρους κυριαρχίας των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η συγκέντρωση γης και επιδοτήσεων στα χέρια λίγων. Οι όποιες επιδοτήσεις δοθούν αποδεσμεύονται ακόμα περισσότερο από την παραγωγή και μετατρέπονται σε «μετοχές» ανά εκτάριο γης ή, με άλλα λόγια, «περιφερειοποιούνται».

Οι πόροι για τη γεωργία σε επίπεδο ΕΕ μειώνονται για την περίοδο 2014 - 2020 στο 37,7% του κοινοτικού προϋπολογισμού και ενδέχεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο, από το 41,7% της περιόδου 2007 - 2013. Οσον αφορά στην Ελλάδα το ποσό που δίνεται για άμεσες ενισχύσεις είναι 2,217 δισ. ευρώ για το 2013, το οποίο προτείνεται να μειωθεί σε 2,1 δισ. ευρώ το 2014 (μείωση 5,3%) και να διαμορφωθεί στα 2,015 δισ. ευρώ το 2019 (μείωση 9,1%). Τα ποσοστά αυτά μπορούν ν' αλλάξουν προφανώς προς το χειρότερο. Η χρηματοδότηση της ΚΑΠ μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναθεωρηθεί λόγω των οικονομικών εξελίξεων και της δημοσιονομικής κατάστασης της ΕΕ. Δηλαδή, μπορεί να κοπούν κονδύλια από την ΚΑΠ και να δοθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να πληρώσει η αγροτιά ακόμα πιο ακριβά την καπιταλιστική κρίση.

Με βάση τα όσα προτείνονται, τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης που έχουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι μετά την αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2003 και τα οποία προέκυψαν με βάση το μέσο όρο των επιδοτήσεων που έπαιρναν το διάστημα 2000 - 2002, δε θα ισχύουν από το 2014.

Μοντέλο ...περιφερειακό

Επιβάλλεται, πλέον, το περιφερειακό μοντέλο, όπου όλα τα δικαιώματα θα είναι ίσης αξίας με βάση την επιλέξιμη γη ή τους βοσκότοπους της περιφέρειας. Η επιδότηση που θα δίνεται θα λέγεται πλέον «βασική ενίσχυση» και θα μπορεί από το 2014 να περιφερειοποιηθεί σε ποσοστό από 40% μέχρι 100%. Δηλαδή, το 2014 και μέχρι το 2018 θα μπορεί να δίνεται 40% ως περιφερειοποιημένη ενίσχυση και 60% ως ενίσχυση με βάση τα ιστορικά δικαιώματα του 2000 - 2002. Πάντως, μέχρι το 2019 θα πρέπει να έχει γίνει περιφερειοποίηση σε ποσοστό 100%. Κι όπως φαίνεται, η βασική ενίσχυση θα αποτελεί το 50% περίπου της επιδότησης όπως την ήξεραν οι αγροτοκτηνοτρόφοι με βάση την ενιαία ενίσχυση. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα το μέσο δικαίωμα σε επίπεδο χώρας είναι 52 ευρώ το στρέμμα περίπου και από το 2014 θα γίνει 38 ευρώ το στρέμμα περίπου, ποσό που θα προκύψει στην πράξη ακόμα μικρότερο.

Και αυτό γιατί καταρχάς προτείνεται να καθιερωθεί η λεγόμενη «πράσινη ενίσχυση», η οποία θα απορροφά το 30% των χρημάτων που θα προορίζονται για τις άμεσες ενισχύσεις. Για να δοθούν αυτές οι ενισχύσεις θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτική αγρανάπαυση, αμειψισπορά, να αφήνεται ακαλλιέργητο περιθώριο κ.ά. Προτείνεται η αγρανάπαυση να είναι 7%, ενώ ο κάθε αγρότης θα πρέπει να καλλιεργεί τουλάχιστον τρία είδη όπου η βασική καλλιέργεια δε θα πρέπει να ξεπερνάει το 70% των χωραφιών και η μικρότερη δε θα πρέπει να είναι μικρότερη από το 5%. Το μέτρο αυτό βασικά είναι υπέρ των μεγαλοαγροτών, ενώ επίσης προτείνεται οι αγρότες που έχουν λιγότερα από 30 στρέμματα να μην υπόκεινται σ' αυτό το μέτρο. Ομως, τους αγρότες κάτω από 30 στρέμματα η ΕΕ τους έχει ξεγράψει.

Επίσης, προτείνονται προαιρετικές ενισχύσεις στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές σε ποσοστό επί του συνολικού ποσού των επιδοτήσεων έως 5%, ενίσχυση για νέους αγρότες έως 2% και συνδεδεμένες στρεμματικές ενισχύσεις έως 5%, το οποίο μπορεί να γίνει και μεγαλύτερο με την έγκριση της Κομισιόν. Ακόμα, δε θα δίνονται επιδοτήσεις κάτω από 400 ευρώ ή τέσσερα στρέμματα, ενώ οι αγρότες θα μπορούν να λαμβάνουν ενισχύσεις από 500 έως 1.000 ευρώ κατ' αποκοπή. Αυτό γίνεται για γραφειοκρατική διευκόλυνση μιας και αυτοί οι αγρότες θεωρούνται στην πράξη ξεγραμμένοι.

Ταυτόχρονα, εισάγεται η έννοια του «ενεργού αγρότη», χωρίς να δίνεται ο ορισμός του, και αναφέρεται πως οι επιδοτήσεις θα καταβάλλονται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα των οποίων οι εισπράξεις από τη γεωργική δραστηριότητα θα είναι πάνω από 5%. Εξαιρούνται οι γεωργοί που εισπράττουν επιδοτήσεις κάτω από 5.000 ευρώ. Αλλά και σ' αυτήν την περίπτωση οι μικροί αγρότες ξεγραμμένοι θεωρούνται.

Κατά τ' άλλα η Κομισιόν επιχειρεί να εμφανίσει ότι κόβονται οι επιδοτήσεις από τους μεγαλοαγρότες, αφού προτείνει να μειωθούν οι ενισχύσεις: 20% για ποσά από 150.000 έως 200.000 ευρώ. 40% για ποσά από 200.000 έως 250.000 ευρώ. 70% για ποσά από 250.000 έως 300.000 ευρώ και 100% για ποσά άνω των 300.000 ευρώ. Ακόμα κι αν γίνει πράξη αυτό, μπορούν κάλλιστα να «σπάσουν» τα δικαιώματα των επιδοτήσεων οι μεγαλοδικαιούχοι και να λαμβάνουν κανονικά τις ενισχύσεις τους.

Η απάντηση μπροστά σε αυτές τις αρνητικές προτάσεις βρίσκεται στην ενίσχυση των γραμμών του αγώνα μέσα από το συνεπές αγροτικό κίνημα που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΥ. Να δημιουργηθούν παντού εστίες οργανωμένης αντίστασης και αντεπίθεσης μέσα από οποιαδήποτε μορφή που βοηθάει στην οργάνωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς και στην κατεύθυνση να πάρουν πιο μαζικά χαρακτηριστικά οι επερχόμενοι αγώνες και συλλαλητήρια. Μόνο η μαζική αντίσταση και ο κοινός αγώνας για την ανατροπή της ΚΑΠ, για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.


Μαθήματα κανιβαλισμού

Οταν χιλιάδες νέοι και νέες με εργατική - λαϊκή καταγωγή μαστίζονται από την ανεργία, την υποαπασχόληση, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, η κυβέρνηση σε συνεργασία με λογής - λογής «ευαγή ιδρύματα» υποστηρίζει (δηλαδή χρηματοδοτεί, αλλά όχι μόνο) φιέστες για την... προαγωγή της λεγόμενης νεανικής επιχειρηματικότητας, επιδιώκοντας να εμφανίσει τέτοιες ενέργειες ως πολιτικές πρωτοβουλίες που απαντούν στο πρόβλημα της ανεργίας και της κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ημερίδα που πραγματοποίησε την Τρίτη ο «Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών» - με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - με στόχο, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, «να δώσει μια νότα αισιοδοξίας στους νέους σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία». Η παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Παιδείας και Ανάπτυξης, αλλά και του πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, καταδεικνύει το ειδικό βάρος που κατέχουν τέτοιες εκδηλώσεις στο προπαγανδιστικό οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης. Η ιδιαίτερη προβολή επίσης της παραπάνω εκδήλωσης από τον «Σκάι», «δείχνει» πολλά...

***

«Να έχετε θράσος για να γίνετε ηγέτες», έλεγαν στους πολλούς νέους και νέες, που παρακολούθησαν την εκδήλωση, οι βασικοί της ομιλητές. Ολοι τους, ήδη επιχειρηματίες που «έπιασαν την καλή», επειδή τόλμησαν να εισέλθουν στον «ανταγωνισμό» και επειδή διέθεταν, όπως έλεγαν, τα παραπάνω χαρακτηριστικά, κατάφεραν να «κυριαρχήσουν στην ζούγκλα». Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που εκφωνούσαν τις ομιλίες τους.

Εκεί βρίσκονταν νέοι και νέες, άλλοι ακόμη φοιτητές, άλλοι πτυχιούχοι, που από τις ερωτήσεις τις οποίες υπέβαλλαν στους ομιλητές, φανέρωναν την αγωνία τους για το αύριο. Πώς θα αξιοποιήσουν τα πτυχία τους - που ως γνωστόν έφτυσαν αίμα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους για να αποκτήσουν - πώς θα πραγματώσουν τα όνειρά τους για τη βελτίωση της ζωής τους, πώς θα προχωρήσουν μπροστά.

***

Ρώτησε κάποιος από αυτούς: «Πολλοί από εμάς, έχουμε "ταπεινή" καταγωγή, επομένως είναι δύσκολο να βρούμε τα αρχικά κεφάλαια, που λέτε, των 500.000 και του 1 εκατομμυρίου δολαρίων για να ξεκινήσουμε την υλοποίηση των ιδεών μας. Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει κρατική υποστήριξη και σε οικονομικά μέσα, αλλά και σε σχετικές δομές για την οργάνωση των πλάνων μας;» Η απάντηση που εισέπραξε από την «επιτυχημένη επιχειρηματία» ήταν αφοπλιστική, αλλά και χαρακτηριστική για το ιδεολογικό υπόβαθρο της εκδήλωσης: Με την αίσθηση της ταπεινής καταγωγής, του είπε, είσαι ήδη χαμένος. Ασε το κράτος στην άκρη και αναζήτησε μόνος σου τρόπους χρηματοδότησης.

***

Αλλωστε, το είπαν από την αρχή: Στη «ζούγκλα» όλα επιτρέπονται. Ακόμη και το να «πατάς επί πτωμάτων» για να γίνεις ο κυρίαρχος. Στην πραγματικότητα, οι εκατοντάδες νέοι άνθρωποι που συμμετείχαν στην εκδήλωση, διδάχτηκαν πως όταν θα βγουν από το χώρο της αίθουσας οφείλουν να φάει ο ένας τον άλλον. Την ουσία της έννοιας «επιχειρηματικότητα», του καπιταλισμού, δηλαδή, και από αυτήν την άποψη κρίνεται επιτυχημένη ως προς τις επιδιώξεις των διοργανωτών της.

Αυτό που βέβαια κρύβουν συστηματικά από τα παιδιά της εργατικής τάξης, στα οποία κυρίως απευθύνονται, είναι ότι κάθε «επιτυχημένος επιχειρηματίας» πατάει σε μία εκατόμβη θυμάτων. Πολύ απλά για να θυμηθούμε και τον Τζακ Λόντον, τα ακριβά τους ρούχα στάζουν αίμα. Ο δρόμος που τους προτείνουν όλοι οι παραπάνω, για να εκφράσουν τα ταλέντα τους, να αξιοποιήσουν τις αστείρευτες δυνάμεις που διαθέτουν, οδηγεί τους πολλούς στη σημερινή τραγωδία που βιώνει ο εργαζόμενος λαός της χώρας μας. Στην πραγματικότητα, τους καλούν να γίνουν προδότες της τάξης τους και να διαιωνίσουν το απάνθρωπο εκμεταλλευτικό σύστημα.

***

Δεν αξίζει καν της προσοχής τους ο συρφετός των «επιτυχημένων». Αλλο είναι το σύστημα, ο σοσιαλισμός, που θα δώσει στη νεολαία ολόπλευρα κάθε ευκαιρία να εκφράσει τη δημιουργικότητά της και να τη θέσει στην υπηρεσία της κοινωνίας και του εργαζόμενου λαού της.


Φ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ