ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Πανελλαδική δράση σήμερα για την Παιδεία των αναγκών τους

Κινητοποιήσεις προγραμματίζονται από τους μαθητές σε πολλές περιοχές

Στο επόμενο από τα αγωνιστικά βήματα που αποφάσισε το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων προχωρούν σήμερα οι μαθητές που προγραμματίζουν κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο το μεσημέρι. Το Πανελλαδικό Συντονιστικό αποφάσισε επίσης τριήμερες καταλήψεις των σχολείων στις 19 - 20 - 21 Οκτώβρη, ενώ καλεί σε μαζική και οργανωμένη συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια στις 19 Οκτώβρη στο πλάι των ταξικών δυνάμεων.

Στην Αθήνα και στον Πειραιά έχουν αποφασιστεί να γίνουν σήμερα κινητοποιήσεις στις εξής περιοχές: Στη 1 το μεσημέρι στα Πευκάκια από σχολεία της Ν. Ιωνίας, στους σταθμούς τρένου Μαρούσι και Ν. Ηράκλειο, στην οδό Αχιλλέως από σχολεία Κολωνού και Σεπολίων, στο σταθμό μετρό Νομισματοκοπείο από σχολεία Χαλανδρίου - Παπάγου - Χολαργού - Αγ. Παρασκευής, στην πλ. Γαρδένιας στου Ζωγράφου, στη διασταύρωση Θηβών και Ι. Οδού.

Επίσης, αύριο αποκλεισμοί δρόμων θα γίνουν και στην πλ. Δημαρχείου Α. Λιοσίων, στον πεζόδρομο Περιστερίου, στην οδό Αγχιάλου στον Πειραιά από σχολεία της Αγ. Σοφίας, στην πλατεία Κοραή από σχολεία του κέντρου του Πειραιά, μπροστά στο Δημαρχείο της Νίκαιας, στο λιμάνι στο Πέραμα.

Σε κινητοποίηση μαζί με την Ενωση Γονέων θα προχωρήσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Γκράβας αύριο Παρασκευή μαζί με την Ενωση Γονέων, στη 1.30 το μεσημέρι στην οδό Γαλατσίου.

Σε άλλες πόλεις

Με συγκέντρωση και μαζική εξόρμηση στο κέντρο του Ηρακλείου απάντησαν χτες το πρωί οι μαθητές μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου, ενημερώνοντας πλατιά για τα προβλήματα που τους οδηγούν στο δρόμο του αγώνα.

Η συγκέντρωση έγινε στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας με τη δυναμική συμμετοχή επίσης φοιτητών και σπουδαστών που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ και από κει συγκροτημένα προχώρησαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, πραγματοποιώντας δεκάδες συζητήσεις. Οι μαθητές έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με συναυλία την ερχόμενη Παρασκευή στο κέντρο της πόλης.

Στη Θεσσαλία οι μαθητές προχωρούν στα σχολεία σε εκλογές των συλλογικών τους οργάνων. Στη Λάρισα και το Βόλο στο 25% των σχολείων περίπου έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές για τα 5μελή συμβούλια και είναι προγραμματισμένες για αυτές τις μέρες οι εκλογές για 15μελή, με μια προοπτική μέχρι το τέλος της βδομάδας να έχουν γίνει εκλογές στα μισά από το σύνολο των σχολείων. Αντίστοιχα, προχωρούν οι μαθητικές εκλογές και στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Παράλληλα, συνεχίζουν και τις κινητοποιήσεις και για σήμερα προσανατολίζονται στη Λάρισα για κινητοποίηση στην Περιφέρεια και στο Βόλο για κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με δράση και αλληλεγγύη δεν περνάει η τρομοκρατία στους μαθητές

Αναφορές, απειλές και Αστυνομία αντιμετωπίζουν οι μαθητές απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους

«Υποδειγματικά» φαίνεται να επιτέλεσε το ρόλο που έχει αναθέσει η κυβέρνηση στους διευθυντές του «νέου σχολείου» ο διευθυντής του Λυκείου Μαραθόκαμπου στη Σάμο. Η «έγγραφη αναφορά για τις καταλήψεις» που απέστειλε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου έχει από όλα: Και αναλυτική περιγραφή των κινήσεων των μαθητών και αναφορά ότι γονείς κι εκπαιδευτικοί του ΚΚΕ στηρίζουν τις κινητοποιήσεις, αλλά και μία «ρηξικέλευθη» πρόταση, που ευχαρίστως θα υιοθετούσε η κυβέρνηση του μνημονίου: «Για την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου των καταλήψεων ταπεινά εισηγούμαι την περικοπή των αποδοχών των καθηγητών, όλων ανεξαιρέτως, για τις ημέρες της κατάληψης (στα σχολεία που δεν λειτουργούν λόγω κατάληψης οι καθηγητές ως μη εργαζόμενοι δεν αμείβονται)».

Σταχυολογούμε ορισμένα αποσπάσματα της αναφοράς: «...Ακολούθως ειδοποίησα τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, του οποίου η πρόεδρος εκώφευσε. Παράλληλα επικοινώνησα με αρκετούς γονείς, οι οποίοι μου υποσχέθηκαν ότι θα προσπαθήσουν να μεταπείσουν τα παιδιά τους, μου τόνισαν όμως ότι τις καταλήψεις τις υποθάλπουν καθηγητές που πρόσκεινται στην Αριστερά και το ΚΚΕ, όπου και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων. Αυτό καταδείχθηκε και από συνάντηση του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθόκαμπου, όπου εκφράσθησαν υπέρ της κατάληψης ορισμένοι καθηγητές - γονείς...». «...Οι καταλήψεις του Γυμνασίου και του Λυκείου Μαραθόκαμπου έγιναν ύστερα από παρότρυνση και ενθάρρυνση φοιτητών Κνιτών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι παρευρίσκοντο έξω από τον περιφραγμένο χώρο των σχολείων μοιράζοντας έντυπα με τα αιτήματα της ΚΝΕ, αιτήματα που απετέλεσαν αυτούσια τα αιτήματα των μαθητών του Γυμνασίου».

Με λίγα λόγια, ο διευθυντής κάνει λόγο για μια κατάληψη που έγινε με απόφαση των μαθητών, οι οποίοι («παρά την προσπάθειά του να τους μεταπείσει», όπως αναφέρει) επέλεξαν αυτή τη μορφή κινητοποίησης, με την αυτονόητη στήριξη από μέλη της ΚΝΕ, ενώ υποστηρίχτηκε στην ουσία από τους γονείς των μαθητών οι οποίοι δεν ανέλαβαν ρόλο τραμπούκου αλλά συζήτησαν με τα παιδιά τους. Γίνεται φανερό ότι αυτό που ενοχλεί είναι ο ξεσηκωμός των μαθητών, που χαλάει το προφίλ της δήθεν αναβάθμισης της Εκπαίδευσης και είναι περισσότερο από προφανές ότι το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να βάλει τα στελέχη Εκπαίδευσης σε χαφιέδικους ρόλους.

Πολύμορφη προσπάθεια «μαντρώματος» των μαθητών

«Ξαναχτύπησε» ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, στο θέμα με τις μαθητικές κινητοποιήσεις, μετά την παραγγελία που είχε στείλει στα τέλη Σεπτέμβρη για τις καταλήψεις. Με νέο έγγραφό του στους εισαγγελείς Εφετών της χώρας ζητάει να τον πληροφορήσουν πόσες και ποιες σχολικές μονάδες στην περιφέρειά τους βρίσκονται σε καθεστώς κατάληψης.

Καθηγήτρια Αγγλικών σε Λύκειο της Λάρισας απείλησε μαθήτρια ότι θα της βάλει χαμηλό βαθμό, επειδή δε δέχεται να αγοράσει το βιβλίο Αγγλικών, και ότι το ίδιο θα κάνει σε όποιον άλλο μαθητή δεν το αγοράσει! Τα παραπάνω καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη και εκφοβιστική τη συμπεριφορά της καθηγήτριας» και δηλώνοντας ότι «δε θα επιτρέψει σε κανέναν να εκφοβίζει τα παιδιά των εργαζομένων που δεν σκύβουν το κεφάλι στην προσπάθεια επιβολής της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Εκπαίδευσης».

Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλουν οι ΚΟ του ΚΚΕ και οι ΟΒ της ΚΝΕ στο Ιλιον, στο 9ο Γυμνάσιο, αστυνομικοί πήγαν στο σχολείο που είναι υπό κατάληψη, είπαν στους μαθητές ότι η κατάληψη είναι παράνομη πράξη και ζήτησαν τα ονόματα του 15μελούς, ενώ προσπάθησαν να ανοίξουν οι ίδιοι το σχολείο.

Δυναμική και μαζική παρέμβαση έξω από το 10ο Λύκειο Μαλακοπής, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χτες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, σπάζοντας το κλίμα τρομοκρατίας που έχουν διαμορφώσει τις τελευταίες μέρες ελάχιστοι γονείς και καθηγητές υλοποιώντας την κυβερνητική γραμμή. Οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου. Καθημερινά τις τελευταίες μέρες βρίσκουν απέναντί τους μικρή μερίδα γονιών και καθηγητών που προσπαθούν να τους πείσουν να σταματήσουν την κατάληψη.

Το βράδυ της Τρίτης, οι ίδιοι άνθρωποι επιτέθηκαν σε μέλη της ΚΝΕ που πραγματοποιούσαν εξόρμηση έξω από το σχολείο και ένας εξ αυτών κατευθύνθηκε και έπεσε με μηχανή μεγάλου κυβισμού πάνω σε έναν από τους νεολαίους της ΚΝΕ που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή έξω από το σχολείο.

Χτες, με τη μαζική εξόρμηση των κομμουνιστών έξω από το σχολείο, έσπασε το κλίμα τρομοκρατίας και οι μαθητές που συνεχίζουν την κατάληψή τους ένιωσαν ότι έχουν στο πλευρό τους γονείς και εκπαιδευτικούς. Με σχετική ανακοίνωσή της η ΝΟ Κεντρικής - Ανατολικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ δηλώνει ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει, οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν πιάνουν τόπο.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Απαιτεί άμεση κάλυψη των αναγκών των σχολείων

Την πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας Εκπαίδευσης και την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων καταγγέλλει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς. Στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, με πρωτοβουλία των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», συζητήθηκαν τα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας και υιοθετήθηκε από όλες τις παρατάξεις - εκτός του ΣΥΝ - το ψήφισμα που κατέθεσαν οι κομμουνιστές σύμβουλοι. Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς (ΣΥΝ) το καταψήφισε γιατί είχε θέσει ως προϋπόθεση να προστεθεί το αίτημα για παραίτηση της υπουργού Παιδείας.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρεται: «Η κατάσταση στο χώρο της Παιδείας κάθε σχολική χρονιά γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και οι υποδομές συνεχώς υποβαθμίζονται. Ο δήμος μας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποζημιώσει χαρακτηρισμένα οικόπεδα για να χτιστούν νέα σχολικά κτίρια. Τα λειτουργικά έξοδα για τις ανάγκες των σχολείων της Καλαμαριάς δεν μπορούν να καλυφθούν από την πενιχρή επιχορήγηση του υπουργείου. Οι συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και παραμονής των μαθητών στα σχολεία έχουν υποβαθμιστεί δραματικά. Τα σχολικά βιβλία δεν έχουν φθάσει ακόμα στο σύνολό τους στα σχολεία.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καλαμαριάς απαιτούμε:

  • Την άμεση αποστολή όλων των σχολικών βιβλίων στα σχολεία. Θα αντιπαλέψουμε οποιαδήποτε παγίωση αυτής της πρακτικής, με τα βιβλία, στο μέλλον.
  • Αμεση ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών του δήμου μας με έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο στα επίπεδα του 2009.
  • Διεκδικούμε γενναία ενίσχυση των κονδυλίων για την Παιδεία από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και σε βανδαλισμούς στα σχολικά κτίρια.
  • Διεκδικούμε την άμεση χρηματοδότηση από το κράτος της αποζημίωσης των χαρακτηρισμένων οικοπέδων που προορίζονται για σχολική στέγη.
  • Διεκδικούμε Ενιαία Υποχρεωτική 12χρονη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση».
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Να σταματήσει η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από τη δήθεν ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Νέες δηλώσεις στήριξης των εισαγγελικών και αστυνομικών παρεμβάσεων στα σχολεία είχαμε χτες στη Βουλή, από την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, στην παρέμβασή της στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου έχει ενταχθεί τροπολογία του υπουργείου της για τη διευκόλυνση εφαρμογής του νόμου για τα ΑΕΙ. Οι δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του ΚΚΕ, που μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Σπύρου Χαλβατζή, απαίτησε το σταμάτημα της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων αλλά και των προβοκατόρικων πρακτικών.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας, που χαρακτήρισε «ντροπή την κατάσταση στην Παιδεία», υποστηρίζοντας πως υπάρχουν «βανδαλισμοί καταστροφές και βίαιες συμπεριφορές μέχρι τα όρια ποινικού δικαίου». Συνολικά, ισχυρίστηκε ότι οι μαθητές «δεν αντιμετωπίζονται με εισαγγελέα και αστυνομία» αλλά «με παιδαγωγικές πρακτικές», όμως όταν υπάρχουν «ακραία φαινόμενα οφείλει η πολιτεία να προστατεύσει την περιουσία και την εκπαιδευτική κοινότητα».

Αιτιολογώντας την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με το νόμο για τα ΑΕΙ, είπε πως «η εφαρμογή του δεν είναι επιλεκτική δυνατότητα για κανέναν» και πως «το υγιές πανεπιστήμιο, οι υγιείς δυνάμεις θα δώσουν δείγματα και παραδείγματα συμπεριφοράς προς όλη την ελληνική κοινωνία το διαφωνώ ή συμφωνώ είναι συζήτηση πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου».

Εντονότατη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε ότι «ύστερα από ένα νεύμα του υπουργείου Παιδείας καλούνται γονείς, καθηγητές, μαθητές, στα Τρίκαλα να καταθέσουν για τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις σχολείων από μαθητές. Αλήθεια από την έναρξη του έτους όπου δεν έχουν βιβλία ή τους λείπουν πάρα πολλά βιβλία, με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες χιλιάδες μαθητοώρες γιατί δε συγκινήθηκε κανένας δικαστικός λειτουργός; Γιατί, ενώ υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς κανείς δεν κινήθηκε, καμιά διαδικασία έστω για τα μάτια του κόσμου;». Ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι «και η Δικαιοσύνη βρίσκεται σε ένα ταξικό σύστημα δεν είναι τυφλή, βλέπει ό,τι θεωρεί ότι πρέπει να δει, με βάση εντολές, οδηγίες από πολιτικούς προϊσταμένους». Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι «τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης», ζητώντας «να σταματήσει να κρύβεται δήθεν πίσω από την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Θύμισε, μάλιστα, ότι «καταγγείλαμε μυστικές υπηρεσίες και προβοκάτορες που σε κάθε αγώνα, σε κάθε κινητοποίηση προσπαθούν με κάθε τρόπο να συκοφαντήσουν τους αγώνες», ενώ απαίτησε η κυβέρνηση «να καταργήσει και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που στήνει μαθητοδικεία».

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τα ΑΕΙ, ο Σπύρος Χαλβατζής σημείωσε αρχικά ότι «δεν μπορεί να εισαχθεί τροπολογία σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο», ενώ απαντώντας στα όσα είπε η υπουργός περί «υγιών δυνάμεων» επισήμανε ότι «το ύφος και ο τρόπος που το διατύπωσε μας γυρίζει πίσω 45 χρόνια όταν την Πρωτοχρονιά του 1965 ο τότε βασιλιάς Γλύξμπουργκ στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του χώρισε την Ελλάδα στις υγιείς δυνάμεις και τα μιάσματα. Επιστρέφουμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς». Η συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας αναμένεται σήμερα.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Η ΝΟ Φλώρινας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οικονομική κρίση - πολιτικές εξελίξεις και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», σήμερα Πέμπτη, στις 2 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο του ΑΕΙ Φλώρινας. Θα μιλήσει ο Μάριος Τσελές, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και η θέση του ΚΚΕ», το Σάββατο 15 Οκτώβρη, στα γραφεία του ΚΚΕ στο Βύρωνα (Χαμάρας και Αϊδινίου) στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η Ελευθερία Βενέτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση με το ίδιο θέμα, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ
48ωρη απεργία και συζήτηση για κλιμάκωση

48ωρη απεργία των δασκάλων, την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Οκτώβρη, αποφάσισε, χτες, το ΔΣ της ΔΟΕ. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας καλεί σε έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις τους Συλλόγους και εισηγείται «κινητοποιήσεις διαρκείας, με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων», μετά τη 48ωρη.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στήριξε αυτές τις απεργιακές κινητοποιήσεις και επιπλέον πρότεινε Γενικές Συνελεύσεις για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας. Το περιεχόμενο της πάλης, για το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα διεκδικητικό πλαίσιο για το σχολείο των λαϊκών αναγκών, που θα επικεντρώνει και στα λειτουργικά προβλήματα των σχολικών μονάδων (θέρμανση κ.ά.). Τονίζει ότι «η ουσία βρίσκεται στο τι σχολείο θέλουμε». Το ζήτημα που βάζει, επίσης, το ΠΑΜΕ είναι πως χρειάζεται κίνημα που θα συνδέει την πάλη της καθημερινότητας με την προοπτική, δε στέκεται απλά απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά θα στρέφεται ενάντια συνολικά στην εξουσία των μονοπωλίων, στοχεύοντας στην ανατροπή της.

Το ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε επίσης, τρίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τρίτη, με κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα και παραστάσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές καταλήψεις στα κτίρια διοίκησης της εκπαίδευσης στην υπόλοιπη χώρα.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Τρίωρη στάση εργασίας σήμερα από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., προκήρυξαν οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης προκειμένου να διευκολύνουν τη συμμετοχή των καθηγητών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται στις 12 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου με πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ και των Διδασκαλικών Συλλόγων ως πρώτη δυναμική απάντηση στο Πολυνομοσχέδιο.

Διαδήλωσαν χτες στην Αλεξανδρούπολη

τΤο «νέο σχολείο της αγοράς» καταδίκασαν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές που χθες το απόγευμα συμμετείχαν μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η Ενωση Γονέων Αλεξανδρούπολης και οι σύλλογοι εκπαιδευτικών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με δική τους προσυγκέντρωση και μπλοκ η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θράκης, το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, στο Πάρκο Ακαδημίας, γονείς και εκπαιδευτικοί, απαίτησαν δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά του λαού και δήλωσαν ότι δεν παζαρεύουν τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών τους. Απαίτησαν να έρθουν ΑΜΕΣΑ όλα τα βιβλία στα σχολεία, να καλυφθούν ΑΜΕΣΑ όλα τα κενά, με μόνιμους διορισμούς, να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ οι γονείς για βιβλία και λειτουργικές δαπάνες (πετρέλαιο, γραφική ύλη κ.λπ.), να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις των μαθητών και να καταργηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που ποινικοποιεί τους αγώνες.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέρα κινητοποιήσεων το Σάββατο 15 Οκτώβρη

Σε μαζικές ταυτόχρονες κινητοποιήσεις το Σάββατο 15 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι σε όλη τη χώρα, σε όλες τις περιφέρειες, τους δήμους και τις γειτονιές καλεί η ΑΣΓΜΕ τις Ομοσπονδίες, Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων. Οπως επισημαίνει η ΑΣΓΜΕ η κατάσταση στα σχολεία και στα σπίτια της λαϊκής οικογένειας συνθέτουν ένα «μείγμα εκρηκτικό» και «η οργή ξεχειλίζει» και καλεί τους γονείς να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών τους.

Στην Αθήνα, ήδη με αποφάσεις των αντίστοιχων Ενώσεων Γονέων, κινητοποιήσεις προγραμματίζονται στη Μεταμόρφωση, στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, στην Καισαριανή στο παλαιό Τέρμα, στην Ακρόπολη (στάση μετρό) από γονείς του 1ου Διαμερίσματος. Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται από τις Ενώσεις του 2ου, 6ου και 7ου Διαμερίσματος Αθήνας αλλά και σε άλλες περιοχές.

Η ΑΣΓΜΕ καλεί επίσης να δώσουν οι γονείς όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας της 19ης Οκτώβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις με το ΠΑΜΕ.

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη της τοπικής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οδό Θηβών, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι Ενώσεις Γονέων Χαϊδαρίου, Αγ. Βαρβάρας και Αιγάλεω. Στην κινητοποίηση γονείς, αλλά και μαθητές που βρέθηκαν στο πλάι τους, κατήγγειλαν την πολιτική που αφήνει τα σχολεία χωρίς καθηγητές και βιβλία, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο σχολείο της αγοράς και διεμήνυσαν σε όσους στρέφονται κατά των μαθητικών κινητοποιήσεων «κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ