ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σήμερα η 4ωρη στάση εργασίας και η συγκέντρωση

Προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στην Ομόνοια στις 11.30 π.μ. και σύσκεψη στις 3 μ.μ.

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Αγιο Σάββα»
Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Αγιο Σάββα»
Σε 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας στα πλαίσια της απόφασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους εργαζόμενους «να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε συλλογική δράση» να παραβρεθούν σε προσυγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην Ομόνοια και στις 3 μ.μ. σε σύσκεψη για κλιμάκωση του αγώνα στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη).

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Για να σώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που απειλούνται από τη βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, είναι αποφασισμένοι να πάρουν ακόμη σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα. Για να μας κάνουν φθηνότερους εργαζόμενους για τους επιχειρηματίες και το κράτος. Αυτή είναι η αιτία της επίθεσης και όχι τα χρέη και τα ελλείμματα. Γι' αυτό, με το νέο μισθολόγιο κόβουν μισθούς, ετοιμάζουν χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αυξάνουν τα φοροχαράτσια. Κόβουν εκατοντάδες εξετάσεις και φάρμακα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Για να εξοικονομήσουν κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, οι απολύσεις θα προχωρήσουν μέσα από τις αλλαγές των οργανισμών. Μέσω της κατάργησης νοσοκομειακών κρεβατιών και κλινικών, θα δημιουργηθεί "πλεόνασμα" προσωπικού. Οσες μονάδες Υγείας απομείνουν, θα λειτουργούν ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", που με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, θα πρέπει να εξυπηρετούν όσο το δυνατό περισσότερους ασθενείς - πελάτες. Για να γίνει ο τομέας Υγείας - Πρόνοιας ακόμα πιο κερδοφόρο πεδίο επενδύσεων για τους "μεγαλεμπόρους της Υγείας"».

Καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που χρόνια υπονομεύουν τους αγώνες και στηρίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων που μας έφερε εδώ, την επιχειρηματική δράση στον τομέα της Υγείας και την ανταγωνιστικότητα, και να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, για κίνημα που θα βάζει εμπόδια στα κυβερνητικά μέτρα και ταυτόχρονα θα ανοίγει το δρόμο για ανάπτυξη που θα υπηρετεί αποκλειστικά τις λαϊκές ανάγκες.

Συνεχίζεται η κατάληψη στο Κρατικό Αθήνας

Απόφαση για συνέχιση της κατάληψης πήραν χτες σε γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι του Κρατικού Νοσοκομείου Αθήνας «Γ. Γεννηματάς», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα γίνει δεκτό το σχέδιο οργανισμού του νοσοκομείου, το οποίο εξασφαλίζει τις 2.160 θέσεις εργασίας, τις 720 κλίνες και δημιουργία δεύτερου παθολογικού τομέα πλήρως στελεχωμένου. Στο μεταξύ χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων με το διοικητή της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας, Αρη Μουσιώνη, ο οποίος προσπάθησε με προφορικές «υποσχέσεις» να διασκεδάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων και να «σπάσει» την αγωνιστική τους κινητοποίηση. Σήμερα το πρωί στις 9 οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα γενική συνέλευση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΙΚΑ
Τελειωτικό χτύπημα με την εφεδρεία

Απεργούν αύριο οι γιατροί ενώ η Ομοσπονδία των υγειονομικών υπαλλήλων (ΠΟΥΓΥΙΚΑ) καταγγέλλει ότι μέσα σε ένα χρόνο το προσωπικό μειώθηκε κατά 32,6%!

Με 24ωρη απεργία αύριο, Παρασκευή, απαντούν οι γιατροί του ΙΚΑ στο καθεστώς της εφεδρείας, την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων του Ιδρύματος, την αφαίμαξη του εισοδήματος των ασφαλισμένων και τον ενιαίο κανονισμό των παροχών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που προβλέπει δυσβάσταχτα χαράτσια για τα ταμεία και τους ασφαλισμένους.

Την απόφαση για την 24ωρη απεργία πήρε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), η οποία το Σάββατο και ώρα 1 μμ, συγκαλεί εκτάκτως την Ολομέλεια της Διοίκησης της Ομοσπονδίας. Επίσης, το Σάββατο συγκαλείται σύσκεψη των προέδρων των Συλλόγων των γιατρών του ΙΚΑ (ΣΕΥΠΙΚΑ) για το ίδιο θέμα.

Η εφεδρεία θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για το ΙΚΑ μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, τον οποίο ουσιαστικά αποδέχονται τόσο η ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ όσο και της Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥΙΚΑ). Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΥΓΥΙΚΑ οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ μειώθηκαν σε 3.100 από 4.600 που ήταν πέρυσι. Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 32,6%!

Η ΠΟΥΓΥΙΚΑ οργανώνει το Σάββατο σύσκεψη των προέδρων και των γραμματέων των συλλόγων μελών της στα γραφεία της Ομοσπονδίας, Αμερικής 9, 7ος όροφος, και ώρα 11 π.μ.

Τέλος, την Κυριακή γίνεται σύσκεψη στα Γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος) και ώρα 10 πμ με τη συμμετοχή του ΙΣΑ, της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ) με θέμα τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Με πανελλαδικές εξετάσεις η ειδικότητα

Την καθιέρωση γιατρών πολλών ταχυτήτων, που θα υπηρετούν την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας με φτηνό ιατρικό προσωπικό, προβλέπει το προσχέδιο νόμου για την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας. Η απόκτηση της ειδικότητας θα γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις αντί της λίστας που ίσχυε μέχρι τώρα. Αντί, δηλαδή, να αυξηθούν οι θέσεις που θα ικανοποιούσαν ταυτόχρονα τις ανάγκες και των νέων γιατρών για την απόκτηση ειδικότητας μετά το πτυχίο τους, αλλά και τις εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες για παροχή υπηρεσιών Υγείας, η κυβέρνηση προχωρά στην καθιέρωση εξετάσεων, που αφενός βάζει νέους φραγμούς, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει γιατρούς χωρίς ειδικότητα ή γιατρούς με ειδικότητα, αλλά χωρίς άδεια επαγγέλματος. Και τούτο γιατί με το νομοσχέδιο της πρόνοιας, που ψηφίζεται μάλλον σήμερα, η χορήγηση της άδεια επαγγέλματος στους γιατρούς δίνεται στους ιατρικούς συλλόγους και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Το προσχέδιο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει τα εξής: Την ίδρυση Επιστημονικών Εταιρειών των Ιατρικών Ειδικοτήτων (ΕΕΙΕ) και του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Επιστημών Υγείας του ΚΕΣΥ (ΙνστΕΣΕΥΕ). Οι ΕΕΙΕ θα έχουν «νομική μορφή που μπορεί να ορίζει την υποχρεωτικότητα εγγραφής των ιατρών που είναι κάτοχοι του τίτλου και τη δυνατότητα να αποδέχονται δωρεές και χορηγίες» και θα «χορηγούν τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας». Οι πρόεδροι των ΕΕΙΕ συγκροτούν τη σύνοδο των Ιατρικών Ειδικοτήτων, η οποία θα έχει πόρους από το 5% των ΕΕΙΕ καθώς και από δωρεές και χορηγίες. Το ΙνστΕΣΕΥΕ θα διοικείται από 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο και θα έχει πόρους που θα προέρχονται από το 5% των εσόδων των ΕΕΙΕ, δωρεές και χορηγίες, το 1% των προϋπολογισμών των συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων που υποβάλλουν αιτήματα αναγνώρισης και μοριοδότησης. Το 50% του ποσού αυτού θα μεταβιβάζεται στο ΚΕΣΥ.

Γίνεται, δηλαδή, φανερό πως η απόκτηση της ειδικότητας προσδένεται σχεδόν αποκλειστικά στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν «δωρεές και χορηγίες». Με ανάλογο τρόπο είναι προσδεδεμένη στις φαρμακευτικές εταιρείες και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών.

Οι εξετάσεις για την απόκτηση της ειδικότητας θα είναι γραπτές, δύο φορές το χρόνο, και θα αρχίσουν ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του νόμου. Την ειδικότητα εκτός απ' τα δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία και του ΙΚΑ θα μπορούν να τη χορηγούν πια και ΝΠΙΔ. Δηλαδή, το «Ερρίκος Ντυνάν», το «Παπαγεωργίου» και το Ωνάσειο.

Αναβολή κινητοποίησης

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών στο υπουργείο Οικονομικών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
Δίνουν χώρο στους επιχειρηματίες της Υγείας

Ως πλασιέ των επιχειρηματιών λειτουργεί η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση κατά 50% των κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Την απόφαση της κυβέρνησης ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, έχει ως εξής:

«Η κατάργηση των μισών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι κίνδυνος για την υγεία των εργατικών λαϊκών αναγκών. Ηδη με το νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ κάνουν περικοπές στα φάρμακα, στις εξετάσεις και στις θεραπείες. Τώρα καταργούν τις δημόσιες κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι πλασιέ των επιχειρηματιών. Τους δίνουν χώρο για να κερδίζουν στην ανάγκη των εργαζομένων, του λαού, στην Υγεία. Τα μέτρα αυτά αν εφαρμοστούν ο κίνδυνος να πεθαίνει κόσμος είναι ορατός. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να μη σκύψουν το κεφάλι. Να μην τα αποδεχτούν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ