ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάτω τα χέρια από την Κούβα! Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί!

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η βαθιά απαξιωμένη κυβέρνηση των ΗΠΑ, ελάχιστες μέρες πριν λήξει η θητεία της, επέλεξε να επαναφέρει την Κούβα στη λίστα των "κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία", δυναμώνοντας παραπέρα τις κυρώσεις ενάντια στο Νησί της Επανάστασης.

Η Κούβα όχι μόνο δεν στηρίζει την τρομοκρατία, αλλά αντίθετα είναι η ίδια θύμα δεκάδων τρομοκρατικών ενεργειών και επιθέσεων, που ενορχηστρώθηκαν και καθοδηγήθηκαν από τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, και έχουν οδηγήσει στο θάνατο 3.478 Κουβανούς πολίτες και στον τραυματισμό ακόμα 2.099.

Η άθλια αυτή ενέργεια, εκτός από το αντικομμουνιστικό μένος του αστικού πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ - του οποίου τη "δημοκρατικότητα" θαύμασε όλος ο κόσμος πριν από λίγες μέρες - εκφράζει την προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να καθορίσει τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος. Το σίγουρο είναι πως είτε με τέτοιες επιθετικές ενέργειες είτε με πιο "διαλλακτική" πολιτική, η προσπάθεια των ΗΠΑ να υπονομεύσουν την Κούβα θα συνεχιστεί.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταδικάζει κατηγορηματικά τη νέα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, απαιτεί την άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης, την ανάκληση του βάρβαρου οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας και εκφράζει για ακόμη μία φορά την αλληλεγγύη του στον ηρωικό κουβανικό λαό, στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας και στην κουβανική κυβέρνηση».

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ - ΡΩΣΙΑ
Συμφωνίες για έργα υποδομών και οικονομικές σχέσεις

Προβληματίζουν η εύθραυστη εκεχειρία και ο ρόλος της Τουρκίας

ΜΟΣΧΑ - ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Σε συμφωνίες για έργα υποδομής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε μια προσπάθεια «σταθεροποίησης» και με την επιδίωξη της Ρωσίας να αυξήσει την επιρροή της στον Νότιο Καύκασο, κατέληξαν οι προχτεσινές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν περίπου δυο μήνες μετά την τριμερή «ειρηνευτική συμφωνία» για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία εφαρμόζεται από την επ' αόριστον παραμονή περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτικών.

Οπως προβλέπει η κοινή δήλωση των τριών ηγετών, μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους αντιπροέδρους του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Ρωσίας πρόκειται να συναντηθεί μέχρι τέλη του μήνα με στόχο να καταρτίσει μια λίστα με βασικούς τομείς έργων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως η ανάπτυξη υποδομών μεταφορών και της οικονομίας της περιοχής.

Ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε τις τριμερείς συνομιλίες επιτυχημένες, αφού «μπορέσαμε να συμφωνήσουμε και να υπογράψουμε κοινή ανακοίνωση για την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή», ενώ εκτίμησε πως είναι εφικτό να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του «για την προσωπική του συμβολή στον τερματισμό των εχθροπραξιών» και χαρακτήρισε τις τριμερείς συνομιλίες «καρποφόρες και σημαντικές για το μέλλον του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Προβληματισμό για το στάτους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που παραμένει άλυτο ζήτημα, εξέφρασε ο Αρμένιος πρωθυπουργός. «Δυστυχώς η διένεξη αυτή παραμένει μη διευθετημένη. Φυσικά και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά παραμένουν ακόμα πολλά θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν, όπως το στάτους του Ναγκόρνο Καραμπάχ», είπε.

Εξάλλου, πολιτικοί αναλυτές σε ρωσικά ΜΜΕ («Izvestia», TASS κ.λπ.) υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία για τις υποδομές και τις μεταφορές μειώνει μεν τον κίνδυνο μελλοντικής κλιμάκωσης, αλλά «δεν παρέχει εγγυήσεις για μια σταθερή πολιτική διευθέτηση».

«Η κατάσταση στην περιοχή μπορεί να επιδεινωθεί μόλις τεθεί το ζήτημα του καθεστώτος του Ναγκόρνο Καραμπάχ», αναφέρει η «Izvestia», που φιλοξενεί συνεντεύξεις πολιτικών αναλυτών και εμπειρογνωμόνων. «Εάν το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να διευθετηθεί μέσω της διπλωματίας, τότε είναι δυνατή η επανάληψη των εχθροπραξιών», τονίζεται.

Η ασταθής πολιτική κατάσταση στην Αρμενία, τα ακραία στοιχεία που υπάρχουν και στις δύο πλευρές, αλλά και η στάση της Τουρκίας «ενδέχεται να διαδραματίσουν καταστροφικό ρόλο».

«Η Τουρκία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη δική της επιρροή στην περιοχή. Η Αγκυρα έχει ήδη ωθήσει το Αζερμπαϊτζάν σε πιο αποφασιστικές επιθετικές ενέργειες εναντίον της Αρμενίας. Στο μέλλον, αυτό δεν είναι απλώς πιθανό, αλλά πρέπει να αναμένεται», σημειώνεται περαιτέρω.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Β' TSELEM
Ρατσιστικό καθεστώς το Ισραήλ

«Το Ισραήλ δεν είναι δημοκρατία. Είναι ένα ρατσιστικό καθεστώς απαρτχάιντ, που αντιμετωπίζει τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ως έδαφός του» και τα διοικεί με στρατιωτικό νόμο, ενώ οι εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι έποικοι δρουν ανεξέλεγκτα και ασκούν βία σε βάρος των Παλαιστινίων, σε συνθήκες πλήρους ανομίας και ατιμωρησίας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η φετινή έκθεση της ισραηλινής Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα (B' Tselem), τονίζοντας πως από τον ποταμό Ιορδάνη μέχρι τις ακτές της Μεσογείου ουσιαστικά μία δύναμη διοικεί όλη την περιοχή, επηρεάζοντας την τύχη 17.000.000 ανθρώπων: Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές.

Στην πολυσέλιδη έκθεση της B' Tselem καταγράφεται επιδείνωση της κατοχής αφότου ξεκίνησε, το 1989, να συγκεντρώνει και να αναλύει δεδομένα σε σχέση με την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Θυμίζει ότι από το 2018 έχει ψηφιστεί νόμος που χαρακτηρίζει το ισραηλινό κράτος «εβραϊκό» και επιβάλλει τα συμφέροντα αυτής της θρησκευτικής κοινότητας έναντι των άλλων (μουσουλμάνων, χριστιανών κ.ά.) στις περιοχές που κατέχει και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του, μολονότι επισήμως δεν έχει προσαρτήσει μέρος αυτών (όπως π.χ. η Δυτική Οχθη).

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η Ισπανία κατέγραψε στη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να πέφτει μέχρι και στους μείον 25,4 βαθμούς Κελσίου, περιπλέκοντας τις προσπάθειες απομάκρυνσης του χιονιού στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, όπου πολλοί δρόμοι παρέμειναν αποκλεισμένοι. Στη Βαρκελώνη, δύο άστεγοι βρέθηκαν νεκροί προχτές το βράδυ, με ενδείξεις υποθερμίας.

Στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Ισπανίας, ο υδράργυρος έπεσε μέχρι και σε μείον 25,4 βαθμούς Κελσίου σε ένα χωριό της περιφέρειας της Αραγονίας, βορειοανατολικά της Μαδρίτης. Με -10,8 βαθμούς Κελσίου, η Μαδρίτη κατέγραψε τη χαμηλότερη θερμοκρασία εδώ και μισό αιώνα.

Οι αρχές εξακολουθούν να καλούν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν στα νοσοκομεία της Μαδρίτης, έπειτα από πτώσεις στο παγωμένο οδόστρωμα και στα πεζοδρόμια. Τα δέντρα κινδυνεύουν να πέσουν από το βάρος του χιονιού και τα πάρκα επίσης παραμένουν κλειστά.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Συνάντηση των πολιτικών συμβούλων του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία έγινε χτες στην έδρα της καγκελαρίας στο Βερολίνο. Στη συνάντηση εξετάστηκε η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του σχήματος (Δεκέμβρης 2019) μεταξύ των τεσσάρων ηγετών, που κατά βάση παραμένουν «στα χαρτιά».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Οι αρχές της Λιβύης ανέσυραν άλλα τέσσερα πτώματα που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί από ομαδικό τάφο στην πόλη Ταρχούνα (90 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, Τρίπολης) πριν από δύο μέρες, ανακοίνωσε χτες ο Αμπντουλαζίζ Τζάφρι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ερευνας και Αναγνώρισης.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ενταλμα σύλληψης κατά δύο Ρώσων και ενός Πορτογάλου εξέδωσε χτες η Ιντερπόλ για την εμπλοκή τους στην επισφαλή αποθήκευση εκρηκτικών υλών σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού που οδήγησε στην καταστροφική έκρηξη της 3ης Αυγούστου, προκαλώντας το θάνατο πάνω από 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 6.000 άλλων.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Τριήμερη επίσκεψη στην Ταϊβάν αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, μία εξέλιξη που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του «Μπόινγκ» που συνετρίβη στις 9 Γενάρη, λίγο αφού απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Τζακάρτα. Από τους 62 επιβαίνοντες δεν έχουν εντοπιστεί επιζώντες και παραμένουν πολλά ερωτήματα για την κατάσταση του αεροπλάνου. Σύμφωνα με την εταιρεία (τη χαμηλού κόστους «Sriwijaya Air»), το σκάφος ήταν 26 ετών και πριν ένα μήνα είχε υποβληθεί σε έλεγχο.

Διεργασίες στις σχέσεις Τουρκίας - μοναρχιών του Κόλπου

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Δύο βασικούς όρους έθεσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς, στην Τουρκία προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι τεταμένες διμερείς σχέσεις: Να ξανασκεφθεί τις σχέσεις με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και να δείξει σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των αραβικών χωρών.

Ο Γκαργκάς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News», τόνισε πως με αυτές τις βασικές προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Εμιράτων - Τουρκίας. Επίσης χτες, ο απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για την τρομοκρατία και τη διαμεσολάβηση σε διενέξεις, Μουτλάκ αλ Καχτάνι, μιλώντας σε συμπόσιο του Ινστιτούτου Μελετών της Ντόχα, εμφανίστηκε πρόθυμος να μεσολαβήσει προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας.

Οι δηλώσεις των παραπάνω αξιωματούχων εμφανίζονται λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στην πόλη Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας, όπου αποφασίστηκε και επίσημα ο τερματισμός της κρίσης στις σχέσεις αραβικών μοναρχιών του Κόλπου και της Αιγύπτου με το Κατάρ, που είχαν διαταραχθεί από τον Ιούνη του 2017.

Αφορμή τότε είχαν δώσει οι σχέσεις του Κατάρ με το Ιράν (για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή των δύο χωρών) αλλά και με την Τουρκία, δεδομένης της στρατιωτικής βάσης που διατηρεί η τελευταία στο καταριανό έδαφος.

Αλληλεγγύη από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καταδικάζει και απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να συμπεριλάβει για άλλη μια φορά την Κούβα στον μονομερή κατάλογο κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Αυτή η κυνική και υποκριτική ενέργεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ στοχεύει στην επιβολή νέων καταναγκαστικών μέτρων εναντίον ενός λαού και μιας χώρας που υπερασπίζονται εδώ και 62 χρόνια το δικαίωμά τους να καθορίσουν το μέλλον τους». Καταλήγει με κάλεσμα προς τα μέλη και τους φίλους του «να καταγγείλουν αυτήν την ενέργεια των ΗΠΑ και να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους στον γενναίο λαό της Κούβας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ