ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Αποκαλυπτική ανάδειξη της πολιτικής που αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Ο ΕΟΔΥ δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει και δεν ενημερώνει την Επιθεώρηση Εργασίας για τις συρροές κρουσμάτων ή για μεμονωμένα κρούσματα στους χώρους δουλειάς, ώστε να γίνονται τουλάχιστον εστιασμένοι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας!

Η κραυγαλέα απουσία σχεδίου και πολιτικής κατεύθυνσης για τη συντονισμένη δράση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, όπως και άλλα σοβαρά ζητήματα, αναδείχθηκαν μέσα και από τις απαντήσεις που δόθηκαν στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα από αντιπροσωπείες συνδικάτων που δρουν στη Δυτική Αττική.

Είναι μάλιστα ακόμα πιο χαρακτηριστικό για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, στο έδαφος της οποίας φουντώνει η εργοδοτική ασυδοσία, το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση παραμένει ίδια και απαράλλαχτη ενώ η Δυτική Αττική βρίσκεται σήμερα στην 27η μέρα αυστηρού lockdown και όταν αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης.

Η χτεσινή διαμαρτυρία στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι η πρώτη από τις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν συνδικάτα που δρουν στη Δυτική Αττική στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησαν, προτάσσοντας το αίτημα για την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας των συνδικάτων με την προϊσταμένη της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (υπάγεται, όπως και η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας).

Στην παρέμβαση αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά η τραγική υποστελέχωση (12 επιθεωρητές για την Υγεία και Ασφάλεια σε ολόκληρη τη Δυτική Αττική) και οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Χαρακτηριστικά, η συγκεκριμένη Επιθεώρηση Εργασίας διαθέτει μόλις ένα αυτοκίνητο για τη μετακίνηση των επιθεωρητών σε ολόκληρη τη Δυτική Αττική, το οποίο λόγω πανδημίας μπορεί κάθε φορά να μεταφέρει μόνο δύο άτομα! Επιπλέον επισημάνθηκε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε, ακόμα και σε περιπτώσεις εντοπισμού παραβιάσεων από την εργοδοσία, να περιορίζει τις δυνατότητες παρέμβασης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η απουσία σχεδίου συντονισμού των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η τραγική υποστελέχωσή τους, το νομοθετικό πλαίσιο είναι κομμάτια ενός παζλ που καταδεικνύουν πως είναι συνειδητή, ταξική επιλογή του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων να μην εφαρμόζονται ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, καθώς αυτό λογίζεται ως «κόστος» για την εργοδοσία.

Η αντιπροσωπεία ζήτησε στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι τώρα, υπογράμμισε την ανάγκη ελέγχων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν επικαιροποιημένες εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου, υπέδειξε χώρους δουλειάς με σοβαρά προβλήματα, σχετικά και με την πανδημία. Επισήμανε ότι θα υποβληθούν έγγραφες καταγγελίες για τους χώρους αυτούς, ζητώντας να γίνουν έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια συνδικάτων και Επιθεώρησης.

Τρία περιπολικά και 9 αστυνομικά δίκυκλα...

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, που μεταξύ άλλων... δεν μπορεί να «γεννήσει λεωφορεία» για να μη στοιβάζονται οι εργαζόμενοι σαν σαρδέλες πηγαίνοντας και γυρνώντας από τη δουλειά, η κυβέρνηση που αρκείται σε διακριτικές συστάσεις όταν απευθύνεται στους εργοδότες, δεν φείδεται προσπαθειών για την τρομοκράτηση και την καταστολή του εργατικού κινήματος.

Σε μια απλή παράσταση διαμαρτυρίας έστειλε τρία περιπολικά και 9 δίκυκλα οχήματα, ενώ δύο αστυνομικοί - προφανώς κατόπιν άνωθεν εντολών - μπήκαν στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας, όπου γινόταν η συνάντηση των συνδικάτων με την προϊσταμένη, ισχυριζόμενοι ότι άκουσαν φασαρία! Οπως ήταν αναμενόμενο, αποχώρησαν μετά τις αντιδράσεις των συνδικάτων.

Πολύμορφες παρεμβάσεις, συνέχεια των κινητοποιήσεων

Οι επόμενες κινητοποιήσεις των συνδικάτων, όπως αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύσκεψή τους, είναι: Αύριο Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ., κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας. Την Πέμπτη 21/1, στις 5 μ.μ., κινητοποίηση στην Ελευσίνα.

Στα συνδικάτα που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση - ψήφισμα προστέθηκε το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κανάκης». Ακόμα υπογράφουν τα Συνδικάτα: Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Νοσοκομείου «Θριάσιο», LIDL ΕΛΛΑΣ και ΣΙΑ ΟΕ Αττικής, «Praktiker Hellas», η Πανελλήνια Ενωση Ελαιοργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εξορμήσεις, με την κοινή ανακοίνωση και ανακοινώσεις κάθε συνδικάτου, προσαρμοσμένες στον κάθε κλάδο. Για παράδειγμα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει βγάλει δύο ανακοινώσεις, μία για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και μία για τους εργαζόμενους στις αποθήκες εφοδιασμού (logistics). Στόχος η μάχη να αγκαλιαστεί από όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους.

Τα συνδικάτα προχωρούν ακόμα σε πρόσθετες παρεμβάσεις στις δημοτικές αρχές και την Περιφέρεια Αττικής ζητώντας τα τεστ που έχει η Περιφέρεια να διατεθούν για να πραγματοποιηθούν μαζικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς της Δυτικής Αττικής.

ΤΕ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβερνητική αδιαφορία για μέτρα προστασίας του λαού έφερε το «σκληρό lockdown»

Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και στήριξης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών της Βοιωτίας απαιτούν οι Τομεακές Επιτροπές Θήβας - Οινοφύτων και Λιβαδειάς του ΚΚΕ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν με αφορμή την εφαρμογή «σκληρού lockdown», τονίζοντας παράλληλα ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, κυβέρνηση και τοπικές αρχές αδιαφορούσαν απέναντι στα αιτήματα Σωματείων και φορέων για θωράκιση των δημόσιων δομών Υγείας και λήψη μέτρων προστασίας στα εκατοντάδες εργοστάσια και τους άλλους εργασιακούς χώρους της περιοχής, στους οποίους εντοπίζονταν από καιρό πλήθος κρουσμάτων κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι και μετά το ενισχυμένο lockdown, η κυβέρνηση δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία, δεν λέει κουβέντα για το τι γίνεται στους μεγάλους χώρους δουλειάς και δεν λαμβάνει κανένα σχετικό μέτρο, όταν από παντού επισημαίνονται οι «ιδιαιτερότητες της Βοιωτίας», με τα εκατοντάδες εργοστάσια, την «καθημερινή επανατροφοδότηση εργατικού δυναμικού ανάμεσα σε Αθήνα και Βοιωτία» κ.ο.κ..

«Η κυβέρνηση προχώρησε σε "σκληρό lockdown" στη Βοιωτία, προφανώς φοβούμενη περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού σε μια περιοχή με εκατοντάδες μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, με χιλιάδες εργαζόμενους από όλους τους όμορους νομούς και από την Αττική. Ωστόσο, όλο το προηγούμενο διάστημα αδιαφορούσε κυριολεκτικά για τα δίκαια αιτήματα δεκάδων φορέων της Βοιωτίας για την αναγκαία στελέχωση και ενίσχυση των δομών Υγείας, πρώτα και κύρια των δύο Γενικών Νοσοκομείων, στα οποία το ελλιπές προσωπικό δίνει εδώ και μήνες άνιση μάχη ενάντια στην πανδημία», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις.

Αντίστοιχη αδιαφορία, επισημαίνουν, υπήρξε απέναντι στα αιτήματα για τη λήψη μέτρων απέναντι «στην ανεξέλεγκτη κατάσταση μέσα στα εκατοντάδες εργοστάσια και τους άλλους εργασιακούς χώρους της Βοιωτίας, όπου ήδη έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα σε εργαζόμενους, με αποτέλεσμα τη διασπορά του κορονοϊού σε πολλές περιοχές της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Αττικής». Σε αυτούς τους χώρους, τονίζουν, «ο κάθε εργοδότης κάνει ό,τι θέλει ή μάλλον ό,τι τον συμφέρει, αδιαφορώντας κατά κανόνα για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης του προσωπικού».

Επισημαίνουν μάλιστα ότι την ίδια μέρα που λήφθηκε η απόφαση του «σκληρού lockdown», άνοιξαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους. Την ίδια ώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής που δεν εργάζονται λόγω των μέτρων, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης.

«Από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι στον προσανατολισμό της κυβέρνησης δεν είναι η με κάθε μέσο προστασία της υγείας του λαού, αλλά η με κάθε μέσο διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας στα πλαίσια της πανδημίας», τονίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις. Προσδιορίζουν επίσης ότι ευθύνες για την κατάσταση αυτή φέρουν και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, ενώ κάνοντας αναφορά σε δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας και τις εκκλήσεις της για «ψυχραιμία», «νηφαλιότητα», «χωρίς εντάσεις και υπερβολές», σημειώνουν ότι «έχει σαφή στόχευση να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού της Βοιωτίας που αναδεικνύουν ότι η υγεία είναι ανάγκη και όχι κόστος».

Εδώ και τώρα μέτρα για την προφύλαξη και στήριξη του λαού

Οι δύο Τομεακές Επιτροπές απαιτούν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης και στήριξης των λαϊκών οικογενειών και τονίζουν ότι το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει κάτω και από αυτές τις συνθήκες για την εδώ και τώρα ικανοποίηση των αιτημάτων:

  • Να στελεχωθούν πλήρως με μόνιμο προσωπικό και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό τα Νοσοκομεία και οι δομές Υγείας της Βοιωτίας. Να λειτουργήσει κάθε δομή Υγείας για την απαραίτητη διενέργεια τεστ και εμβολιασμών σε όλο τον πληθυσμό.
  • Να παρθούν με κρατική ευθύνη όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Να στελεχωθούν πλήρως τα αρμόδια τμήματα της Τεχνικής Επιθεώρησης, ώστε να πυκνώσουν οι αυστηροί έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς.
  • Λειτουργία των σχολικών μονάδων με 15μελή τμήματα, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τακτικές απολυμάνσεις.
  • Ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων που τίθενται εκτός εργασίας.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Διαδικτυακή εκδήλωση για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Σήμερα, Τετάρτη, στις 8 μ.μ., Σωματεία της Μαγνησίας (Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», Εμποροϋπαλλήλων, Εργαζομένων ΟΤΑ, Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) διοργανώνουν διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο: «Παλεύουμε και διεκδικούμε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς μας. Οργανώνουμε τις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας». Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Εύη Γεωργιάδου, δρ. μηχανικός Ασφαλείας, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Για το link της εκδήλωσης είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το mail: synd.metallou.magn@gmail.com

866 νέα κρούσματα και 27 ακόμα θάνατοι

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και στην ΠΕ Λέσβου

Οχτακόσια εξήντα έξι (866) νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ, ενώ άλλοι 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το σύνολο των θανάτων έφτασαν πλέον τις 5.329 και των κρουσμάτων τις 146.020.

Τριακόσιοι τριάντα εφτά (337) ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Από τα 866 νέα κρούσματα, τα 364 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 38 κρούσματα, Βόρειος Τομέας Αθήνας 52, Δυτική Αττική 49, Δυτικός Τομέας Αθήνας 36, Κεντρικός Τομέας 106, Νότιος Τομέας 34, Πειραιάς 49). Τη μεγαλύτερη αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εμφανίζει και τη χτεσινή μέρα η Δυτική Αττική (30,45), ενώ ακολουθεί ο Κεντρικός Τομέας (10,3).

Στην υπόλοιπη χώρα, εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων 99 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 53 στην Κοζάνη, 29 στη Βοιωτία, 31 στη Λάρισα, 23 στη Λέσβο, 21 στη Λακωνία κ.α.

Στο μεταξύ, μετά την ΠΕ Βοιωτίας, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου αποφασίστηκαν χτες για την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου με ισχύ μέχρι και τη Δευτέρα 18/1. Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν μέχρι και τις 18/1 για δήμους της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης, για την Κάλυμνο και κοινότητες της Ροδόπης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org