ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διερευνητικές - «επιστέγασμα» της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Το γεγονός ότι η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία «έρχεται σαν επιστέγασμα μιας εξωτερικής πολιτικής που έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα» τον τελευταίο χρόνο, σε ό,τι αφορά την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, σημείωσε σε συνέντευξή του χτες βράδυ ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης (βλέπε αναλυτικότερα σελ. 6), χωρίς να αφήνει παρερμηνείες για το «πλαίσιο» των διεργασιών που ξεκινάνε στις 25 Γενάρη στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, δίνοντας την άμεση εμπλοκή των Ευρωατλαντικών για την επανέναρξη των διερευνητικών, επισήμανε (στον ρ/σ ΣΚΑΪ) τη «μεγάλη κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα», λέγοντας ότι τάχα «οι Ευρωπαίοι εταίροι κατάφεραν να καλλιεργήσουν στην τουρκική πλευρά τη διάθεση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, με σεβασμό στους κανόνες του διαλόγου», όπως και ότι έπαιξαν ρόλο οι αμερικανικές κυρώσεις, «που επέδρασαν σημαντικά στο να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν έχει λευκή επιταγή, για να κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή». Μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας από πλευράς της κυβέρνησης, την ώρα που είναι όλο και πιο φανερό πως τα ευρωατλαντικά σχέδια για συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο και ο στόχος της ΝΑΤΟικής «συνοχής» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα οδηγούν σε εφ' όλης της ύλης «διάλογο» με την Τουρκία και επικίνδυνες για τους λαούς «διευθετήσεις».

Τους κινδύνους, άλλωστε, ουσιαστικά σκιαγράφησε και η Ντόρα Μπακογιάννη, πρ. υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας χτες στη Βουλή ότι «επί πάρα πολλά χρόνια κάθε λίγο και λιγάκι οι Τούρκοι έφερναν και θέματα εκτός του αντικειμένου», ισχυριζόμενη βέβαια πως «καμία φορά η ελληνική αντιπροσωπεία δεν αποδέχθηκε αυτή τη συζήτηση επί θεμάτων που δεν εμπίπτουν στο διεθνές και εθιμικό δίκαιο, αλλά αποτελούν μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας». Κι αυτό παρά και τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και επιμένουν ότι στους 60 γύρους διερευνητικών από το 2002 έως το 2016, μεταξύ άλλων έχουν συζητηθεί θέματα όπως η «προσαρμογή» των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο αναλόγως της περιοχής και της εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές, με τα οποία θα «εναρμονιζόταν» και ο Εθνικός Εναέριος Χώρος, το καθεστώς των πτήσεων πάνω από το Αιγαίο, οι λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» κ.ά.

Την ίδια ώρα η πρώην υπουργός απέρριπτε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση «εξαναγκάζεται» να πάει στις διερευνητικές από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, λέγοντας ότι είναι επιλογή της ίδιας της κυβέρνησης να θέλει «διαύλους» με την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας βασικά την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να επιταχύνει «διευθετήσεις», όπως και να παίξει ρόλο στην ενίσχυση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, διεκδικώντας μερίδια από την καπιταλιστική λεία, ενώ ζητούσε μέσα σε αυτό το πλαίσιο από τα άλλα αστικά κόμματα «να μην εκπέμπουμε ανασφάλεια ως προς το γενικότερο διάλογο».

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή του με τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ, για επικείμενη συνάντηση με τον Ν. Δένδια, σημείωναν ότι δεν έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, συμπληρώνοντας πάντως πως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών «παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Σημειωτέον, ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα διαδοχικά σε Ιταλία και Πορτογαλία (ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο).

ΝΑΤΟικός «ρεαλισμός» και για το Κυπριακό

Στο μεταξύ, ως κομμάτι του ίδιου «πακέτου» διευθετήσεων στην περιοχή παρουσίαζε και την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα διχοτομικά σχέδια, μιλώντας στον «Πολίτη», ο Κύπριος ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ευχήθηκε «να προχωρήσουν έτσι τα πράγματα και να αποκατασταθούν οι σχέσεις. Μία καλή σχέση θα συμβάλει και στη λύση του Κυπριακού», προσθέτοντας: «Το πιο σοβαρό είναι να εκτιμήσουμε πόσο καλή διάθεση έχει η Τουρκία να επιλύσει τις διαφορές που δημιουργεί είτε στην Κύπρο είτε στις άλλες χώρες με τις επεμβάσεις και τον μεγαλοϊδεατισμό». Συνεχίζοντας είπε ότι «αυτό που απαιτείται είναι η καλή πίστη και η πραγματική διάθεση της Τουρκίας, όχι να κατακτήσει μέσω των λύσεων που εισηγείται, αλλά να επιτρέψει επιτέλους να λειτουργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία όταν θα μετεξελιχθεί, εάν το επιτρέψουν να μετεξελιχθεί έτσι ώστε να υπάρχει ένα φιλικό και προς την Τουρκία ανεξάρτητο κράτος...».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό ήταν άρθρο του αναπληρωτή προέδρου του (κυβερνώντος κόμματος) Δημοκρατικού Συναγερμού, Χάρη Γεωργιάδη, με τίτλο «Νέος ρεαλισμός», όπου αφού διερωτάται «πόσο ειλικρινής» και «ορθολογική» είναι η στήριξη των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων στην επιλογή της ομοσπονδίας, επιστρατεύοντας διάφορα εκβιαστικά διλήμματα καταλήγει πως «μπροστά σε αυτό το ζοφερό σκηνικό (...) είναι η ώρα για ένα νέο ρεαλισμό. Πρέπει να ζυγίσουμε σωστά τα δεδομένα, να αποφασίσουμε τι πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλάξουμε, αλλά και τι μπορούμε ρεαλιστικά να διεκδικήσουμε. Πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις και να μιλήσουμε ξανά τη γλώσσα της αλήθειας».

Σήμερα νέες (χωριστές) συναντήσεις θα έχουν ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, αυτή τη φορά με την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Στο φόντο αυτό χτες ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέχεια και της σχετικής συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση και υπό την «ομπρέλα» των ίδιων σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, χτες οι υπουργοί Αμυνας Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (HAE) υπέγραψαν μέσω τηλεδιάσκεψης μνημόνιο αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Με όλες τις απαιτήσεις στο τραπέζι

...και «χαρτί» το ρόλο της για τα σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ

Την όξυνση του ιμπεριαλιστικού παζαριού, στην οποία εντάσσονται και οι εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, επιβεβαίωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος σε χτεσινή του συνάντηση με πρέσβεις κρατών της ΕΕ στην Τουρκία τόνισε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να διαμορφώσουμε μια θετική ατζέντα και να θέσουμε ξανά σε τροχιά τις μακροπρόθεσμες σχέσεις μας με την ΕΕ. Περιμένουμε οι Ευρωπαίοι φίλοι μας να δείξουν την ίδια βούληση. Είναι μέσα στις δυνατότητές μας να κάνουμε το 2021 μια χρονιά επιτυχίας για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Μπορούμε να το καταφέρουμε αν εργαστούμε με ένα μακροπρόθεσμο όραμα, μακριά από προκαταλήψεις και φόβους».

Πρόσθεσε ότι το 2020 δεν ήταν εύκολο ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αναφερόμενος σε μια σειρά από «δυσάρεστα θέματα, πολλά εκ των οποίων δημιουργήθηκαν τεχνητά» και σημειώνοντας: «Υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης, έγινε καπηλεία της ατζέντας ΕΕ - Τουρκίας (...) Αυτή η προσέγγιση θέτει σε ομηρία τη σχέση μας, που έχει βαθιές ρίζες, ενώ υπονομεύει και την προσπάθεια της ΕΕ να γίνει παγκόσμια δύναμη». Καταλήγοντας αναφέρθηκε ως «πιο διακριτό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής τύφλωσης» στις «σοβαρές αδικίες» που υφίσταται η Τουρκία σε Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό, με φόντο δε την έναρξη νέου γύρου διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα είπε ότι και αυτές «μπορούν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή».

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, δίνοντας το εύρος του ευρωτουρκικού παζαριού, αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε Μαύρη Θάλασσα, Μεταναστευτικό, Αμυνα και «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ως «θέματα πολύ ζωτικά για την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι «αν ενεργούμε μαζί, μπορούμε να πετύχουμε σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς».

Σημειωτέον, η Τουρκία διατηρεί ψηλά στην ατζέντα και τη Διάσκεψη για τη Μεσόγειο (ως όχημα διευθετήσεων και σχεδίων συνεκμετάλλευσης), με τη διοργάνωση της οποίας συμφώνησε από την πρώτη στιγμή και η ΕΕ. Από τη Λισαβόνα, όπου είχε επαφές στο πλαίσιο έναρξης της πορτογαλικής προεδρίας, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «στην πραγματικότητα βασικός στόχος αυτού του συνεδρίου είναι τελικά όλες οι πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία, ώστε να μπορέσουν να πάρουν κοινό μερίδιο».

Σ' αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, σε τηλεδιάσκεψη που είχε προχτές με Τούρκους επιτελάρχες, δήλωσε ότι πρέπει όλοι να δουν τη συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, παραθέτοντας σειρά παραδειγμάτων από την «προσφορά» σε επεμβάσεις και σχέδια της λυκοσυμμαχίας και καταλήγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να κρίνει τη σχέση μας με το ΝΑΤΟ. Πρέπει όλοι να δουν, να κατανοήσουν και να μην αγνοήσουν τη συμβολή μας εκεί πέρα. Αυτό δεν αρμόζει ούτε στο δίκαιο, ούτε στο συμμαχικό πνεύμα, ούτε και στις σχέσεις μεταξύ των μελών της συμμαχίας».

Αναδεικνύοντας αντιθέσεις που παραμένουν, ο Ακάρ ανάμεσα σε άλλα επέκρινε εκ νέου τους «ισχυρισμούς» της Γαλλίας ότι «παρενοχλήθηκε γαλλικό πολεμικό πλοίο» και επανέλαβε ότι «περιμένουμε ακόμη συγγνώμη από τη Γαλλία για αυτό το περιστατικό».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί ότι «η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος εδώ και μήνες και το έχουμε γνωστοποιήσει. Και για αρκετούς μήνες ήμασταν πολύ μόνοι στην Ατλαντική Συμμαχία όπου το λέγαμε», προσθέτοντας πως οι δηλώσεις Ερντογάν για επανέναρξη των σχέσεων με την ΕΕ «πρέπει να ακολουθούνται από πράξεις».

Την ίδια ώρα ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του για τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, σημείωσε ότι «όταν έχουμε διαφορές, πρέπει να τις φέρουμε στο τραπέζι του ΝΑΤΟ και να τις συζητήσουμε ανοιχτά, ώστε να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε κοινές προσεγγίσεις. Ενα πρόσφατο παράδειγμα είναι ο στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης που αναπτύχθηκε στο ΝΑΤΟ για την αποφυγή συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεσμεύομαι να αναπτύξω περαιτέρω αυτόν το μηχανισμό, όχι μόνο επειδή μπορεί να σώσει ζωές αλλά και επειδή μπορεί να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για πολιτικές συνομιλίες σχετικά με τα υποκείμενα ζητήματα».

Να σημειωθεί τέλος ότι η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης «στο πεδίο» συνεχίστηκε και χτες, όταν τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 20 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και εμπλοκή 2 οπλισμένων τουρκικών «F-16» με ελληνικά μαχητικά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κανένας εφησυχασμός ούτε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας:

«Η ανακοίνωση της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας δημιουργεί εύλογη ανησυχία, καθώς πραγματοποιείται με την άμεση παρέμβαση δυνάμεων (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ), που έχουν συστηματικά ανεχθεί ή και στηρίξει την επιθετικότητα της τουρκικής άρχουσας τάξης και τα σχέδιά της για εφ' όλης της ύλης διάλογο.

Δεν επιτρέπεται, συνεπώς, κανένας εφησυχασμός ούτε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, όταν μάλιστα είναι γνωστά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και για επικίνδυνες διευθετήσεις στο Κυπριακό, που απ' ό,τι φαίνεται, μπαίνει κι αυτό στο παζάρι των φανερών ή παρασκηνιακών συζητήσεων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ