ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ
Για τη διεξαγωγή του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

1. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνει την απόφασή της να προχωρήσει στην προετοιμασία και διεξαγωγή του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος, μέσα στο 2021. Με βάση το Καταστατικό του Κόμματος, το Συνέδριο διεξάγεται ανά τετραετία. Το προηγούμενο 20ό Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί από τις 30 Μάρτη έως τις 2 Απρίλη 2017. Η ΚΕ, παίρνοντας υπόψη το κύμα πανδημίας και τις δυσκολίες που αυτό αντικειμενικά δημιουργεί, εξαιτίας της ανεπάρκειας και των τεράστιων ελλείψεων του δημόσιου συστήματος Υγείας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων και της διαχείρισης της κρίσης εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ, επιφυλάσσεται για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας διεξαγωγής του Συνεδρίου. Αυτή θα ανακοινωθεί όταν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τα επιστημονικά δεδομένα.

2. Τα θέματα του 21ουΣυνεδρίου, με βάση το Καταστατικό, θα είναι: α) Ο απολογισμός δράσης της ΚΕ και όλου του Κόμματος από το 20όπρος το 21ο Συνέδριο, οι βασικές εκτιμήσεις για τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της περιόδου, η κατάσταση του εργατικού - λαϊκού κινήματος και τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 22ο Συνέδριο και β) Η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

3. Σχετικά με το πρώτο θέμα του Συνεδρίου η Κεντρική Επιτροπή προχωρά ήδη στην επεξεργασία των Θέσεων της ΚΕ, που θα δώσει στη δημοσιότητα για να ξεκινήσει η συζήτηση στα εκλεγμένα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος και σε όλες τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ. Στη δημοσιότητα θα δοθούν προς συζήτηση τα εξής κείμενα Θέσεων της ΚΕ:

Πρώτο κείμενο: «Ο απολογισμός και τα συμπεράσματα από τη δράση της ΚΕ και όλου του Κόμματος από το 20ό στο 21ο Συνέδριο - Το Κόμμα ως καθοδηγητής του επαναστατικού εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας στην πάλη για το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό».


Δεύτερο κείμενο: «Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα και το πολιτικό - στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και στο πολιτικό σύστημα της χώρας».

Τρίτο κείμενο: «Η ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, η κατάσταση της εργατικής τάξης σήμερα, η πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας και η παρέμβαση του ΚΚΕ».

Το πρώτο από τα κείμενα των Θέσεων της ΚΕ θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 30 - 31 Γενάρη 2021 και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα τα επόμενα Σαββατοκύριακα.


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ

Ζητάει να ενταχθούν στους πίνακες όλοι οι εκπαιδευτικοί που απορρίφθηκαν εξαιτίας του παράβολου

Να αρθεί η αδικία σε βάρος εκπαιδευτικών και να ενταχθούν στους πίνακες του ΑΣΕΠ ζητά το ΚΚΕ, με τροπολογία που κατέθεσε εκ νέου στη Βουλή και η οποία προβλέπει «την ένταξη των απορριφθέντων λόγω παραβόλου των προκηρύξεων 1ΓΕ/2019, 2ΓΕ/2019, 1ΕΑ/2019, 2ΕΑ/2019, 3ΕΑ/2019 και 1ΓΤ/2020 στους προσωρινούς και οριστικούς αξιολογικούς πίνακες του ΑΣΕΠ των ανωτέρω προκηρύξεων».

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με την τροπολογία «αντιμετωπίζονται ασάφειες και αστοχίες που παρατηρήθηκαν και οι οποίες οδήγησαν μεγάλο αριθμό υποψηφίων σε αποκλεισμούς, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα προεκτέθηκαν, οδηγούν σε αποκλεισμό των υποψηφίων για διάστημα συνολικά τριών (3) ετών (διάρκεια ισχύος των πινάκων), κατά τη διάρκεια των οποίων δεν δύνανται να προσληφθούν ούτε ως αναπληρωτές». Το πρόβλημα αφορά την επεξεργασία αιτήσεων σε προκηρύξεις προσλήψεων, κατά τη διάρκεια των οποίων «προέκυψε σημαντικός αριθμός υποψηφίων που αποκλείστηκαν από τη διαδικασία λόγω τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διαδικασία έκδοσης και πληρωμής των παραβόλων αξίας 3 ευρώ, που έπρεπε να συνυποβληθούν με την αίτηση κάθε υποψηφίου».

Η τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, προβλέπει ότι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν χωρίς παράβολο «θεωρούνται έγκυρες και λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το ΑΣΕΠ» εφόσον «προσκομίσουν με αίτησή τους ισόποσο παράβολο, ασχέτως ημερομηνίας έκδοσης και εξόφλησης αυτού».

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει σχετική τροπολογία και τον Ιούλη του 2020, ενώ στις 8 Γενάρη έγιναν κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις για το θέμα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org