ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ «ΣΑΡΩΝΕΙ» ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Κινδύνευσαν ακόμα και μικρά παιδιά εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ

Με μπουλντόζες απεγκλώβισαν μαθητές Δημοτικού στην Αλεξανδρούπολη
Με μπουλντόζες απεγκλώβισαν μαθητές Δημοτικού στην Αλεξανδρούπολη
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε χτες τη Θράκη. Οι έντονες βροχοπτώσεις, που άρχισαν το βράδυ της Δευτέρας και διήρκεσαν μέχρι και χτες το απόγευμα, προκάλεσαν πλημμύρες σε χωριά και καλλιέργειες και διέκοψαν την κυκλοφορία σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, κυρίως σε Εβρο και Ροδόπη, αλλά και στη Δράμα. Κινδύνευσαν ακόμα και μικρά παιδιά σε Δημοτικό Σχολείο της Αλεξανδρούπολης, τα οποία απεγκλωβίστηκαν με ...μπουλντόζες!

Μέσα στη μέρα, με Ρηματική Διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας έγινε γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι αναμένεται αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών Αρδα και Εβρου, κατόπιν και της σταδιακής και ελεγχόμενης αποδέσμευσης υδάτων από το φράγμα του Ιβαΐλοβγκραντ. Κίνδυνος υπερχείλισης εντοπίστηκε και στον Ερυθροπόταμο, καθώς αργά το απόγευμα η στάθμη του ποταμού ξεπέρασε το όριο επιφυλακής, φτάνοντας στα 5,81 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 7 μέτρα. Επίσης, σε επιφυλακή κλήθηκαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι αρμόδιες αρχές των Σερρών, λόγω της αυξημένης ποσότητας νερού από τη Βουλγαρία στον Στρυμόνα.

Στον νότιο Εβρο εκκενώθηκε το χωριό Πόρος, ενώ κατέρρευσαν δύο πεζογέφυρες στα Λουτρά. Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης - Σουφλίου, στο ύψος του Προβατώνα, ενώ αρκετές διακοπές κυκλοφορίας σημειώθηκαν και στα οδικά δίκτυα των δήμων Σουφλίου και Διδυμοτείχου. Στις 8 το απόγευμα η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης αποφάσισε την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήματα της Εθνικής Οδού.

Τραγική κατάσταση στη Ροδόπη
Τραγική κατάσταση στη Ροδόπη
Νωρίτερα, τo μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση μεταφοράς δύο νεφροπαθών από το Μικρό Δέρειο στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Απεγκλωβισμός μαθητών με χρήση μπουλντόζας του δήμου Αλεξανδρούπολης έγινε στο σχολείο του πλημμυρισμένου Απαλού.

Τα νερά κάλυψαν και το ανατολικό τμήμα της ΠΕ Ροδόπης και πλημμυρισμένα βρέθηκαν χωριά όπως τα Αμάραντα, ενώ καλυμμένα με νερό ήταν το Τσιφλίκιο, το Λύκειο και το Λοφάριο. Στη Ροδόπη, οι άνδρες της Πυροσβεστικής έλαβαν συνολικά 36 κλήσεις και χρειάστηκε να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο 17 άτομα.

Μικρά προβλήματα με κατολισθήσεις και πλημμύρες προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση στο νομό Δράμας, κυρίως στους δήμους Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχτηκε 210 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας, στη Θράκη, ενώ με εντολή του αρχηγού του ΠΣ τέθηκε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που εδρεύουν στις περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί τα φαινόμενα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης η Πυροσβεστική έλαβε 100 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και άλλες 50 για παροχή βοήθειας σε άτομα που είχαν αποκλειστεί λόγω συσσώρευσης υδάτων. Συνολικά μεταφέρθηκαν 52 άτομα σε ασφαλή σημεία στις περιοχές της Αλεξανδρούπολης, του Τυχερού, της Θυμαριάς και της Αγνάντιας.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας η Πυροσβεστική έλαβε 16 κλήσεις, εκ των οποίων 11 για αντλήσεις υδάτων, ενώ 7 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Στο δε Διδυμότειχο έγιναν 8 κλήσεις, οι 2 για αντλήσεις υδάτων, ενώ 5 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Τεράστιες οι ελλείψεις αντιπλημμυρικής προστασίας

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων για την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και σχεδιασμού:

«Για άλλη μια φορά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το αποτέλεσμα μιας έντονης βροχόπτωσης είναι να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα σε πολλές περιοχές, να καταστρέφονται υποδομές, αγροτικές καλλιέργειες και μαντριά, να ταλαιπωρούνται και να κινδυνεύουν άνθρωποι.

Ειδικά στους νομούς Εβρου και Ροδόπης είχαμε σημαντικά προβλήματα. Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν και σταμάτησε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας, αποκλείστηκε το Μεγάλο Δέρειο, ενώ καθίζηση έγινε και στο δρόμο Bέλκιο - Σάπες στη Ροδόπη. Σε χωριό της Αλεξανδρούπολης γίναμε μάρτυρες απεγκλωβισμού μαθητών Δημοτικού με μπουλντόζες (!), ενώ σε πολλές περιοχές κόσμος αποκλείστηκε, γέφυρες κατέρρευσαν (Λουτρά κ.α.), ακόμα και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη πτήση για Αθήνα. Επιπλέον, πολλά τοπικά ποτάμια υπερχείλισαν, ενώ στον ποταμό Εβρο μετά το σπάσιμο αναχώματος εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός του Πόρου και πλημμύρισαν μεγάλες εκτάσεις με χωράφια. Αντίστοιχα προβλήματα υπήρξαν σε χωριά των δήμων Μαρωνείας - Σαπών και Αρριανών του νομού Ροδόπης, που πλημμυρίζουν σε κάθε δυνατή νεροποντή.

Η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και σχεδιασμού δεν αφήνει περιθώριο να ακουστούν πάλι δικαιολογίες περί πρωτόγνωρων καιρικών συνθηκών. Η πολιτική που υλοποιούν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις και την οποία στηρίζουν οι εκάστοτε πλειοψηφίες στην Περιφέρεια και τους δήμους χρηματοδοτεί μόνο ό,τι παράγει κέρδος για τους λίγους και διογκώνει τα προβλήματα των πολλών.

Καλούμε το λαό της περιοχής να αγωνιστεί για τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών, για τις αποζημιώσεις στο 100% όσων επλήγησαν. Σε αυτόν τον αγώνα οι κομμουνιστές είμαστε στην πρώτη γραμμή, ταυτόχρονα δυναμώνουμε και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όσους το έχουν ανάγκη».

Θεσσαλονίκη - Σέρρες

Τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι καταστροφές επεκτείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ενώ μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου στην ΠΕ Θεσσαλονίκης και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ΠΕ Σερρών νέα προβλήματα ήρθαν να προστεθούν σε όσα δημιουργήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα, με αποτέλεσμα τις εκτεταμένες πλημμύρες στον κάμπο των δήμων Βισαλτίας και Εμμαουήλ Παππά, σε οικισμούς (Ευκαρπία κ.λπ.) και τις καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, υποδομές, γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Νέα σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων

Τα νερά του Αχελώου οριακά κάτω από τη γέφυρα Κοράκου
Τα νερά του Αχελώου οριακά κάτω από τη γέφυρα Κοράκου
Τέλος δεν έχουν τα προβλήματα στα ορεινά της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία, αλλά κυρίως την έλλειψη έργων υποδομής με ευθύνη των κυβερνώντων αλλά και των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Πιο συγκεκριμένα, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Τρικάλων, λόγω κατολισθήσεων. Χτες, στην περιοχή της Πύλης είχε διακοπεί η κίνηση των οχημάτων προς Ροπωτό και Πετροχώρι, ενώ με μεγάλες δυσκολίες γίνεται προς τον Αγιο Προκόπιο. Ακόμα, διακοπή της κυκλοφορίας υπήρξε και στη γέφυρα του Διαλεχτού Τρικάλων.

Αντίστοιχα, ένα βήμα πριν κοπεί ολοκληρωτικά είναι ο δρόμος που συνδέει το Μουζάκι με τα ορεινά χωριά του και το δήμο Αργιθέας. Η κυκλοφορία διεξάγεται προς το παρόν από μία λωρίδα κυκλοφορίας, ωστόσο αν καταρρεύσει το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αφού όλη η κυκλοφορία προς τα ορεινά χωριά του δήμου Μουζακίου και όλα τα χωριά του δήμου Αργιθέας θα πρέπει να παρακάμπτεται μέσω του δρόμου που οδηγεί στην Πορτή. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε επισημανθεί στους αρμοδίους από κατοίκους, όπως φαίνεται όμως αγνοήθηκε και τους προηγούμενους μήνες δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα, παρότι ολόκληρος ο νομός βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Πρόβλημα πρόσβασης υπάρχει στο Λεοντίτο και το Μεσοβούνι του δήμου Αργιθέας, καθώς η προσωρινή πρόσβαση που είχε δημιουργηθεί καταστράφηκε εκ νέου από τα νερά. Σοβαρά θέματα υπάρχουν και στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Στο Πλακωτό, ο δρόμος έχει καταστεί αδιάβατος καθώς κόπηκε στο σημείο που πέρναγε το ρέμα. Παράλληλα, τόσο στο συγκεκριμένο οικισμό όσο και στην Πεζούλα, το πρόβλημα με τις καθιζήσεις επιδεινώθηκε το τελευταίο 24ωρο, ενώ παρουσιάζεται και αυξημένος αριθμός καταπτώσεων σε ολόκληρο το δήμο. Το πρόβλημα εξετάζεται επιτόπου από τους αρμοδίους αλλά είναι φανερό πως δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης είναι δύσκολο να υπάρξει.

Κι ενώ οι κάτοικοι μετρούν ακόμα τις πληγές τους, κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση επιχειρούν να απαλλαγούν από τις σοβαρές ευθύνες τους για την απουσία πολιτικής προστασίας για το λαό και την περιουσία του. Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ επισημαίνει πως οι καταστροφές, που σημειώθηκαν ξανά, επιβεβαιώνουν πως παρά τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν το Σεπτέμβρη από τον «Ιανό» και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, κανένας μακροπρόθεσμος και ουσιαστικός σχεδιασμός δεν προχώρησε, δεν αποκαταστάθηκαν οι σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι κίνδυνοι για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

«Δεν πρόκειται για ζήτημα ανικανότητας της εκάστοτε κυβέρνησης, δημάρχου, περιφερειάρχη κ.λπ. Το κριτήριο του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτό με βάση το οποίο μια σειρά από απαραίτητα για το λαό έργα, όπως τα αντιπλημμυρικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρούνται "μη επιλέξιμα" ή χρηματοδοτούνται αφού συνδεθούν με άλλα έργα που φέρνουν κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους, αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η συνειδητή επιλογή αποτυπώνεται όλα αυτά τα χρόνια στην κατανομή των κονδυλίων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Θεσσαλίας (ΠΕΠ)», τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας, η οποία καταλήγει σημειώνοντας ότι «η ίδια η ζωή και τα γεγονότα κατέδειξαν την αναγκαιότητα για ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στην περιοχή μας, όπως κατ' επανάληψη έχει τονίσει το ΚΚΕ. Είναι προφανές πως για να υπάρξει ένας τέτοιος σχεδιασμός, απαιτείται σκληρός αγώνας από τους ίδιους τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, από όλους όσοι πλήττονται από την πολιτική κόστους - οφέλους».

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Σήμερα Τετάρτη, κλιμάκιο της ΤΟ Ροδόπης του Κόμματος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές των δήμων Αρειανών και Μαρώνειας-Σαπών, με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΤΕ Ροδόπης, Βαγγέλη Ευαγγελόπουλο.

Την Πέμπτη, περιοδεία στις πληγείσες περιοχές του Εβρου θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org