ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
Σελ. /24
Χωρίς τεστ, ιχνηλάτηση και απολύμανση σχολείων στη Σητεία

Αποκαλυπτικές καταγγελίες για τη χαρακτηριστική απουσία μέτρων παρά το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο

Τη χαρακτηριστική απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού και αντιμετώπισης της πανδημίας, ακόμα και στις περιοχές όπου εντοπίζεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αποκαλύπτουν καταγγελίες από τη Σητεία.

Παρότι ο δήμος Σητείας μετράει ήδη 10 μέρες από την έναρξη καταγραφής θετικών κρουσμάτων, παρότι επιβλήθηκαν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Τοπική Κοινότητα Παλαίκαστρου ήδη από τις 6 Γενάρη, είναι χαρακτηριστική η απουσία μαζικών τεστ στον πληθυσμό, ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων, μέτρων για τα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ, αναβλήθηκε χωρίς να οριστεί ποτέ εκ νέου η διεξαγωγή των «drive-through» (μέσα από οχήματα) rapid test από 4 κλιμάκια του ΕΟΔΥ που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την 7η ΥΠΕ, «αιτία είναι ο αέρας που δεν επέτρεπε την εφαρμογή αυτού του τρόπου διεξαγωγής των τεστ. Την ίδια στιγμή, δεν εξασφαλίστηκε εναλλακτική λύση ενώ εμμέσως έστειλαν εκατοντάδες κόσμου, που δικαίως ανησυχεί, να κάνουν ουρά στα ιδιωτικά διαγνωστικά της περιοχής», καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ. Η «είδηση» μάλιστα για τη διεξαγωγή των τεστ στη Σητεία αφέθηκε να παίζει στα ΜΜΕ της υπόλοιπης Κρήτης και σε όλη τη χώρα...

Χαρακτηριστικές όμως είναι και οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια έκτακτης διαδικτυακής σύσκεψης που συγκάλεσε η Ομάδα Γυναικών Σητείας (μέλος της ΟΓΕ).

Ενδεικτικά, όπως καταγγέλλει η Ομάδα Γυναικών:

Αυτοαπασχολούμενη μητέρα ανήλικων μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτοικος Παλαίκαστρου, προχώρησε με δική της πρωτοβουλία σε μοριακό τεστ, όπου και βρέθηκε θετική. Ωστόσο, 3 μέρες μετά, δεν έχει κληθεί από κανέναν αρμόδιο έστω και για μία τυπική ιχνηλάτηση, αλλά ούτε και για να της δοθούν ιατρική βοήθεια ή επιπλέον οδηγίες, για την ίδια και για την οικογένειά της...

Μέλος της Ομάδας της ΟΓΕ και κάτοικος Παλαίκαστρου που είχε υποβληθεί σε rapid test με θετικό αποτέλεσμα, επανέλαβε μοριακό τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα και προσπαθούσε 2 μέρες να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ για να ενημερώσει. Οταν τα κατάφερε, δεν έλαβε κάποια εναλλακτική οδηγία, της είπαν ότι πρέπει να παραμείνει στη 14ήμερη καραντίνα, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν δικαιούται άδεια ασθενείας... εφόσον το μοριακό της τεστ, το τεστ δηλαδή με τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, είναι αρνητικό.

Εκπαιδευτικοί ανέφεραν πως «αν και τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία ανοίγουν και όλοι οι εκπαιδευτικοί ήταν υποχρεωμένοι να βρίσκονται από τη Δευτέρα 11/1 στις θέσεις τους, δεν είχε προηγηθεί η διαδικασία των rapid tests και δεν είχε γίνει καμία απολύμανση στους χώρους των σχολείων». Ο Σύλλογος σημειώνει ότι «η ανακοίνωση του δήμου για τη διεξαγωγή των τεστ σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προβλήθηκε το Σαββατοκύριακο 9 - 10/1 για τη Δευτέρα 11/1 που τα σχολεία είναι πλέον ανοιχτά με απόφαση της κυβέρνησης».

«Αυτός ο ατελείωτος φαύλος κύκλος χωρίς αποτέλεσμα αλλά με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή όλων των κατοίκων του δήμου, αυτή η εγκληματική αδιαφορία ακόμα και για τους επιβεβαιωμένα νοσούντες αλλά και για τους οικείους τους - αφού δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια απομόνωσης των κρουσμάτων - αλλά και το συνεχόμενο "κρυφτό" όλων των αρμόδιων φορέων για το ποιος φέρει την ευθύνη, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, πρέπει να μας βρουν απέναντι, ενωμένους κι έτοιμους να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα», σημειώνει η Ομάδα της ΟΓΕ.

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στο μεταξύ, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας αποφάσισε ομόφωνα και διεκδικεί: Να ολοκληρωθεί η διαδικασία των τεστ σε όλο τον πληθυσμό Ιτάνου. Διενέργεια δωρεάν τεστ δημόσια, μαζικά κι επαναλαμβανόμενα σε όλο τον πληθυσμό της Σητείας. Να πραγματοποιηθεί ουσιαστική ιχνηλάτηση των επαφών όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Να ενισχυθούν εδώ και τώρα η ΠΦΥ, νοσοκομεία και ΚΥ του Λασιθίου. Να εγκατασταθεί ιατρικό - νοσηλευτικό κλιμάκιο στην κοινότητα Παλαίκαστρου. Να εξασφαλιστούν η συνταγογράφηση φαρμάκων, η προμήθεια τροφίμων κι άλλων ειδών πρώτης ανάγκης με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών. Να ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο δήμο Σητείας.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας κατατέθηκε από το ΚΚΕ ως Αναφορά στη Βουλή.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αντί να θωρακίζονται μεγαλώνουν οι ελλείψεις στα νοσοκομεία

Eurokinissi

Αντί να θωρακίζονται αποψιλώνονται περαιτέρω από προσωπικό τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Νοσοκομείου Σερρών, που από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς έμεινε με έναν αναισθησιολόγο, από τρεις που είχε πέρυσι. Επιπλέον, μειώθηκαν κατά δύο οι ειδικοί παθολόγοι και την ίδια ώρα, με απόφαση της 4ης ΥΠΕ, καλείται να καλύπτει και περιστατικά ασθενών με κορονοϊό από το Νοσοκομείο Δράμας.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του 2020 η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών αναδείκνυε την έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η ενίσχυσή του με έναν αναισθησιολόγο, που θα έρχεται από άλλα νοσοκομεία της περιοχής για να καλύπτει τις μέρες που δεν θα εφημερεύει η εναπομείνασα γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας. Η ΕΝΙΣ ζητά να προκηρυχθούν 5 θέσεις αναισθησιολόγων και να δοθούν κίνητρα για την άμεση στελέχωσή τους.

Οι παθολόγοι μειώθηκαν από 9 σε 7 λόγω συνταξιοδότησης, και έτσι μία Παθολογική κλινική που έμεινε να λειτουργεί, μετά τη μετατροπή της δεύτερης σε κλινική Covid, έχει γεμίσει ασφυκτικά, φτάνοντας να νοσηλεύει 50 ασθενείς. Η Παθολογική λειτουργεί με 4 παθολόγους και καλείται να βγάζει την καθημερινή εφημερία με έναν ειδικό γιατρό για 50 ασθενείς, συν τα επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται.

Οι άλλοι 3 συνάδελφοί τους καλούνται να λειτουργήσουν την κλινική Covid, που όπως είπαμε θα δέχεται και περιστατικά ασθενών από τη Δράμα.

Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση της 4ης ΥΠΕ (στις 11/1/2021), τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κιλκίς, Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου θα σταματήσουν να περιθάλπουν θετικά περιστατικά. Θα δέχονται μόνο ύποπτα κρούσματα και όσα θετικοποιούνται θα τα στέλνουν σε κοντινά νοσοκομεία.

Ειδικότερα, τα Νοσοκομεία Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου θα διακομίζουν τα θετικά περιστατικά στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Νοσοκομείο Δράμας θα διακομίζει τα θετικά περιστατικά στα Νοσοκομεία Σερρών και Καβάλας, και τέλος τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Κιλκίς στο εκάστοτε εφημερεύον νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Αυτή η απόφαση παρουσιάζεται ότι έχει σκοπό την αποσυμφόρηση περιφερειακών νοσοκομείων που δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις το τελευταίο δίμηνο, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τις τραγικές ελλείψεις με μπαλώματα, αντί να δώσει πραγματικές ανάσες στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ενισχύοντάς το με προσωπικό.

Με «εντέλλεσθε» συνεχίζεται η ψευδεπίγραφη «ενίσχυση»

Μετακίνηση υγειονομικού από την Πάτρα λίγο μετά από σοβαρή λοίμωξη με κορονοϊό...

Γιατρός στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» στην Πάτρα, μόλις γύρισε από την αναρρωτική του άδεια μετά από νοσηλεία λόγω σοβαρής λοίμωξης κορονοϊού, έλαβε χτες «εντέλλεσθε» για μετακίνηση στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Οπως μάλιστα καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, ο γιατρός ενημερώθηκε γι' αυτήν τη μετακίνηση εν ώρα εφημερίας, τηλεφωνικά από το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, χωρίς να του έχει κοινοποιηθεί καν το σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο. Οπως ενημερώθηκε, οφείλει να παρουσιαστεί σήμερα το πρωί στην Κεφαλονιά, ενώ σήμερα εφημερεύει ξανά στον «Αγιο Ανδρέα»...

«Είναι πλέον κουραστικό να αναφέρουμε ξανά και ξανά την επικινδυνότητα της πολιτικής επιλογής υποστελέχωσης και κάλυψης των κενών με μπαλώματα, την αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις, σαν να πρόκειται για πιόνια σε επιτραπέζιο παιχνίδι και όχι για εργαζόμενους ανθρώπους, την εγκληματική υποστελέχωση και διάλυση ειδικά των περιφερειακών νοσοκομείων, που συνεπάγεται - αποδεδειγμένα πλέον - υποθεραπεία των ασθενών και εκτίναξη της θνητότητας», επισημαίνει η ΕΙΝΑ και καλεί «τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής, ειδικά ενόψει τρίτου κύματος, να αγκαλιάσουν το αίτημα της κατεπείγουσας ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό. Πιο πολύ από ποτέ η ποιότητα περίθαλψης του πληθυσμού ταυτίζεται με τα στοιχειώδη δικαιώματα των υγειονομικών».

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑ, με τα αιτήματα για ανάκληση της εντολής μετακίνησης και κατεπείγουσα ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, κατατέθηκε από το ΚΚΕ στη Βουλή ως Αναφορά.

ΛΑΡΙΣΑ
Νέα κινητοποίηση σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο

Με στάση εργασίας (11 π.μ. έως 1 μ.μ.) και νέα κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ. στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι υγειονομικοί, σωματεία και φορείς της πόλης, αναδεικνύοντας μια σειρά από διεκδικήσεις για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων και του λαού.

Στο κάλεσμά της η τοπική Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε «μίας νόσου», καθώς και ότι δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών των δύο δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του νομού.

Τη σημερινή κινητοποίηση στηρίζουν με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία συνταξιούχων, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Ιατρών του ΕΣΥ και Ειδικευμένων του Πανεπιστημιακού και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org