ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο σκοτάδι τα συμβόλαια ΕΕ - φαρμακοβιομηχανιών, παζάρια με την υγεία των λαών

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις που κλείνει με τις πολυεθνικές του Φαρμάκου για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και πληρώνουν οι λαοί. Καταγγέλλει επίσης την πρόταση - κοροϊδία της Κομισιόν να διαβαστούν εμπιστευτικά από τους ευρωβουλευτές, χωρίς δικαίωμα δημοσιοποίησης, κάποια στοιχεία της σύμβασης που η ΕΕ έχει συνάψει με μια μόνο από τις εταιρείες.

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει: «Σχεδόν δύο μήνες πριν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προχώρησε σε αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς την Κομισιόν για τη δημοσιοποίηση όλων των συμβάσεων εμβολίων μεταξύ της ΕΕ και των φαρμακευτικών ομίλων.

Η Κομισιόν, σε ανακοίνωσή της, επίσημα ομολογεί ότι αφήνει τους λαούς στο σκοτάδι για τα εμβόλια και τις συμβάσεις που έχει υπογράψει, επικαλούμενη την "εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες", ότι η αγορά φαρμάκων κι εμβολίων "είναι μία ιδιαιτέρως ανταγωνιστική αγορά" και ότι πρέπει να προστατευθούν "ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες".

Στην πράξη, η ΕΕ αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των ομίλων τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων, οι οποίοι βέβαια αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα κατά το δοκούν για τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. Είναι ενδεικτική η προσχηματική διαδικασία - παρωδία στην περίπτωση της σύμβασης με μια μόνο εταιρεία που, όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, "δίνεται" για "διάβασμα από τους ευρωβουλευτές σε απομονωμένο δωμάτιο για κάποιες ώρες" και μάλιστα ούτε καν όλη η σύμβαση, αλλά κατ' επιλογή της εταιρείας αποσπάσματά της...

Σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, η άρνηση δημοσιοποίησης των συμβάσεων δεν συμβάλλει να αντιμετωπίζεται η δικαιολογημένη επιφύλαξη ή και ο φόβος που υπάρχει. Αντίθετα, δημιουργεί επιπλέον εμπόδια για την αξιοποίηση των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για την προστασία της υγείας των λαών.

Η άρνηση στην ενημέρωση αυτή από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις - πέραν των άλλων - συμβάλλει να τροφοδοτούνται αντιεπιστημονικές και ανορθολογικές αντιλήψεις γύρω από τα εμβόλια. Να τροφοδοτούνται ακόμα αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις για τα εμβόλια και τα φάρμακα που - ανεξαρτήτως προθέσεων - δεν είναι απαλλαγμένες από την αντιπαράθεση μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών και των "δορυφόρων τους", ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, όπως δηλώνει η Κομισιόν πλέον και "με τη βούλα".

Η κυνική αυτή τοποθέτηση γίνεται, μάλιστα, ενώ προκύπτουν προβλήματα στη μαζική εξασφάλιση των δόσεων του εμβολίου, γεγονός που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα για την έγκαιρη και μαζική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν όμως κι από την πρόσφατη απαράδεκτη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι "κανένα κράτος - μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα", αφαιρώντας από τα κράτη - μέλη τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες σε δόσεις εμβολίων. Η δε κυβέρνηση είναι διπλά υπόλογη καθώς όχι μόνο στηρίζει και προωθεί τα σχέδια αυτά αλλά και δεν επιδιώκει να προμηθευτεί αυτοτελώς όλα τα εμβόλια που έχουν πιστοποιηθεί ως ασφαλή και αποτελεσματικά - ανεξαρτήτως της χώρας παραγωγής τους - προκειμένου να επιτευχθεί ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι τα εμβόλια που πιστοποιούνται ως ασφαλή και αποτελεσματικά πρέπει να αξιοποιηθούν από το λαό για την προστασία της υγείας και της ζωής του. Να δημοσιοποιηθούν τώρα οι συμβάσεις ΕΕ - φαρμακευτικών ομίλων για να γνωρίζει την αλήθεια ο λαός. Επειδή τα εμβόλια σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, απαιτούμε την επαρκή στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των δημόσιων μονάδων Υγείας, τον επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό τους, την ανάπτυξη της δημόσιας ΠΦΥ και την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης κατά της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η Υγεία, το Φάρμακο, το εμβόλιο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό».

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σε εξέλιξη ο ανταγωνισμός για την προμήθεια εμβολίων

Αίτημα της «AstraZeneca» στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση του εμβολίου της

Με περισσότερα από 91,3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, τουλάχιστον 1,955 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο και την πανδημία του SARS-CoV-2 σε φάση έξαρσης σε πολλές χώρες, συνεχίζεται η «κούρσα» των εμβολιασμών, που οδηγείται από τον οικονομικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό καπιταλιστικών κρατών και φαρμακευτικών ομίλων. Μέχρι στιγμής πάνω από 40 κράτη έχουν ξεκινήσει εμβολιασμούς, ενώ η διανομή εμβολίων και η έναρξη των εμβολιασμών σε φτωχότερα κράτη, με πιο εξαθλιωμένους πληθυσμούς, αναμένονται το νωρίτερο το Φλεβάρη και θα είναι πολύχρονη διαδικασία.

Χτες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση της εταιρείας «AstraZeneca» για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διευκρινίζοντας ότι θα την εξετάσει με ταχείς ρυθμούς. Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον περασμένο Αύγουστο προχώρησε στην προπαραγγελία έως και 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου AZD1222 της «AstraZeneca».

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής «AstraZeneca», στα τέλη του 2020, και έχουν ξεκινήσει εμβολιασμοί εδώ και περίπου 10 μέρες. Το εμβόλιο έχει επίσης εγκριθεί σε Ινδία, Μεξικό και Αργεντινή. Στο μεταξύ η «AstraZeneca» και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν ανακοινώσει συνεργασία με το επιστημονικό κέντρο που παρασκεύασε το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik-V», διερευνώντας ενδεχόμενη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το συνδυασμό των δύο εμβολίων, που βασίζονται στην ίδια τεχνολογία.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ ολοκλήρωσε τις διερευνητικές συνομιλίες με τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία «Valneva» για την προμήθεια έως 60 εκατ. δόσεων του πειραματικού εμβολίου της. Πρόκειται για την όγδοη φαρμακευτική εταιρεία με την οποία η ΕΕ είχε διαπραγματεύσεις για εμβόλιο. Η «Valneva» δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τις μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές φάσης 3, και τα πρώτα στοιχεία ασφάλειας και ανοσογονικότητας αναμένονται τον Απρίλη.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις άλλων κρατών - μελών απέναντι στη Γερμανία, η οποία έχει παραγγείλει επιπλέον 30 εκατ. δόσεις εμβολίων από τη γερμανική «BioNTech» και άλλες 20 εκατ. από την επίσης γερμανική «CureVac», το εμβόλιο της οποίας βρίσκεται ακόμα σε κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κράτη - μέλη είναι ελεύθερα να αγοράσουν επιπλέον εμβόλια, αλλά μόνο αν οι παραγγελίες τους δεν επηρεάζουν την παροχή δόσεων που έχουν συμφωνηθεί με συμβόλαια της ΕΕ ή δεν περιλαμβάνουν «παράλληλες διαπραγματεύσεις» που ενδέχεται να υπονομεύσουν τη στρατηγική του μπλοκ.

Να καταγραφεί ακόμα ότι η Κύπρος απευθύνθηκε στην κυβέρνηση του Ισραήλ, όπου ο εμβολιασμός προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ζητώντας ποσότητα εμβολίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει να λάβει τα πλήρη στοιχεία για το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik-V» μέχρι τέλη Γενάρη, δήλωσε η σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ.

Χτες η ινδική φαρμακευτική εταιρεία «Dr. Reddy's Laboratories» παρουσίασε τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου «Sputnik-V» στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας. Η ρυθμιστική αρχή απεφάνθη ότι το ρωσικό εμβόλιο ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφαλείας της Ινδίας και συνέστησε τη συνέχιση των κλινικών δοκιμών ευρείας κλίμακας (3η φάση), με τη συμμετοχή 31.000 εθελοντών. Η Ινδία είναι μία από τις χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία για την παραγωγή περίπου 100 εκατ. δόσεων του «Sputnik-V».

Κοροϊδία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ενδεικτική πάντως της κοροϊδίας των λαών από την ΕΕ και της προστασίας των μονοπωλιακών ομίλων είναι τα όσα είπαν η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και η εκπρόσωπός της σχετικά με το δίκαιο αίτημα δημοσιοποίησης των συμβάσεων με φαρμακευτικές για το εμβόλιο.

Αρχικά η επίτροπος, στο πλαίσιο των διαδικασιών «ενίσχυσης της λογοδοσίας και διαφάνειας» που προκλητικά διαφημίζει η ΕΕ, ανέφερε σε μήνυμα στο Twitter ότι «οι ευρωβουλευτές θα δουν το συμβόλαιο της "CureVac", γιατί η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι αξίες της ΕΕ». Στη συνέχεια η εκπρόσωπός της διευκρίνισε την διαδικασία: «Το συμβόλαιο θα είναι διαθέσιμο σε ειδικό δωμάτιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, με παρόμοια διαδικασία όπως η παροχή των εμπιστευτικών εγγράφων από πλευράς ΕΚ», «δεν θα μπορεί να αναδημοσιευτεί» και επιπλέον «η εταιρεία θα επιλέξει και θα αποκρύψει πολύ μικρά, ασήμαντα τμήματα του συμβολαίου»!

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την άρνηση χορήγησης εμβολίων από το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους της Δ. Οχθης

Την εγκληματική πολιτική του κράτους του Ισραήλ καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Στην Ερώτηση σημειώνει: «Σε μια περίοδο που υπάρχουν εκατομμύρια νεκροί από την πανδημία, το ισραηλινό κράτος συνεχίζει την εγκληματική πολιτική του και αρνείται τη χορήγηση εμβολίων στους Παλαιστίνιους που ζουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στις περιοχές της Δυτικής Οχθης. Το Ισραήλ αποτελεί μια από τις λίγες χώρες όπου έχουν διεξαχθεί μαζικοί εμβολιασμοί στον πληθυσμό του, αποδεικνύοντας πως υπάρχουν οι απαραίτητες δόσεις εμβολίων αλλά και ο αναγκαίος υλικοτεχνικός εξοπλισμός ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Υπάρχουν άλλωστε και κράτη - μέλη της ΕΕ που ζήτησαν εμβόλια από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι διακρίσεις που γίνονται απέναντι στους Παλαιστίνιους στο ζήτημα των εμβολιασμών αποτελούν μια απάνθρωπη πολιτική που στρέφεται ενάντια σε κάθε έννοια σεβασμού της ανθρώπινης ζωής. Χιλιάδες άνθρωποι είναι για χρόνια εκτεθειμένοι στον υποσιτισμό, στη φτώχεια, στις στερήσεις των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, στις διακρίσεις, τώρα και στην πανδημία εξαιτίας της πολιτικής εξόντωσής τους από το Ισραήλ, που δεν τους δίνει τη δυνατότητα να προστατευτούν από την Covid-19.

Είναι δε ένα ακόμη βήμα άσκησης πίεσης ώστε να προχωρήσει η ντε φάκτο προσάρτηση της Δυτικής Οχθης που προωθεί το κράτος του Ισραήλ με συμμάχους τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Η υποστηρικτική στάση της ΕΕ απέναντι στις πρόσφατες επικίνδυνες "συμφωνίες του Αβραάμ" αλλά και οι αναβαθμισμένες οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις της με το Ισραήλ, μάλιστα με την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, να πρωτοστατεί σε αυτές, ενισχύουν τους επικίνδυνους ισραηλινούς σχεδιασμούς».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε το παρακάτω ερώτημα προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ:

«Πώς τοποθετείται ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική / αντιπρόεδρος της Επιτροπής στο αίτημα να σταματήσει η εγκληματική πολιτική του Ισραήλ και να υπάρξει καθολικός εμβολιασμός των Παλαιστίνιων που ζουν στη Δυτική Οχθη χωρίς καμία εθνική και φυλετική διάκριση;».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org