ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μνημείο αναξιοκρατίας και διακρίσεων το νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό» των προσλήψεων

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στη Βουλή από τις ΟΣΥΑΠΕ και ΟΣΕΑΔΕ

«Το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση για τον "εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα" και το ΑΣΕΠ αποτελεί μνημείο αναξιοκρατίας και διακρίσεων σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του.

Και υπογραμμίζει:

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να "κουμπώσει" με προηγούμενα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ (ν. Βερναρδάκη, ν. Κατρούγκαλου), του ΠΑΣΟΚ (ν. Ρέππα), να υπηρετήσει τη στρατηγική της "συνέχειας του κράτους" και κυρίως να λύσει το ζήτημα ποιοι θα προσλαμβάνονται στο Δημόσιο, ποιοι - από τα δικά τους παιδιά - θα επανδρώσουν τον κρατικό μηχανισμό.

Με το νομοσχέδιο αυτό η λεγόμενη συνέντευξη - ως τρόπος αποκλεισμού κάποιων - επεκτείνεται σχεδόν σε όλο τον δημόσιο τομέα, ενώ μέχρι σήμερα είχε να κάνει μόνο με την επιλογή στελεχών διοίκησης.

Αξιοκρατία και συνέντευξη δεν συμβιβάζονται, αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και πανδημίας, όπου έχει φανεί με τον πιο τραγικό τρόπο η υποστελέχωση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών (νοσοκομεία, σχολεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.), η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι με το σύστημα προσλήψεων, χωρίς να κάνει προσλήψεις.

Ειδικά αυτήν την περίοδο, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν ανάγκη από τη θεσμοθέτηση κάποιων κριτηρίων πρόσληψης, αλλά από μαζικές προσλήψεις, από μαζικούς μόνιμους διορισμούς, από τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας κ.λπ.

Το ζητούμενο δεν είναι ο τρόπος διορισμού, αλλά το ότι και με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν γίνονται διορισμοί, με συνέπειες στη λειτουργία των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και στα κοινωνικά - εργασιακά δικαιώματα.

Προτάσεις και λύσεις υπάρχουν:

  • Εδώ και τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες.
  • Εδώ και τώρα αδιάβλητο σύστημα προσλήψεων μόνο με μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια.
  • Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο των ημέτερων και της αναξιοκρατίας».
Παράσταση διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ. η Ομοσπονδία Εργαζομένων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), ενάντια στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, που εισάγει αδιαφανή και μη αντικειμενικά κριτήρια, διάτρητες διαδικασίες, συνέντευξη κ.λπ. για τους διορισμούς στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση, σημειώνει χαρακτηριστικά η ΟΣΥΑΠΕ, «νομοθετεί ένα διάτρητο σύστημα προσλήψεων, για να μπορεί να προσλάβει την "επόμενη μέρα" τα "δικά της παιδιά". Τα κριτήρια προσλήψεων που θεσμοθετεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με τον πανελλαδικό διαγωνισμό και τη συνέντευξη, ουσιαστικά είναι κριτήρια κόφτη και αποκλεισμού. Αξιοκρατία και αντικειμενικότητα δεν υπάρχει χωρίς αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, δεν υπάρχει με την τεράστια υποβάθμιση των τυπικών προσόντων, με την απαξίωση των τίτλων σπουδών, με το μηδενισμό της προϋπηρεσίας».

Οι Ομοσπονδίες διεκδικούν άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και μαζικούς μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη των μεγάλων κενών, με αδιάβλητο σύστημα προσλήψεων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στο επίκεντρο των διεργασιών τα «κόκκινα» δάνεια

Οι προτεραιότητες των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα υποβληθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και η συζήτηση αναφορικά με τις «δημοσιονομικές ανισορροπίες» που καταγράφονται στις οικονομίες των κρατών - μελών, θα βρεθούν στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη Δευτέρα 18 Γενάρη.

Θυμίζουμε ότι οι πρόσφατες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την ελληνική οικονομία εστιάζουν στις «υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες», σημειώνοντας πως «αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας». Σε αυτό το φόντο, ειδικό βάρος δίνεται στην «τόνωση της παραγωγικότητας», ζήτημα που θα εξειδικευτεί με νέα αντεργατικά μέτρα, ειδικότερα μέσω του τελικού σχεδίου ανάκαμψης, που αναμένεται να υποβληθεί στην Κομισιόν στα μέσα του Μάρτη.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται τα αντιλαϊκά παζάρια με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» για τα προαπαιτούμενα του 9ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας. Κυριαρχούν τα ζητήματα που αφορούν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ πέρα από το νευραλγικό ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών, η ατζέντα περιλαμβάνει:

-- Τη χρονική επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής», που αφορά το κρατικό πακέτο εγγυήσεων για τη μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές». Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις και περισσότερος χρόνος προκειμένου τα «κόκκινα» δάνεια να κυμανθούν και στην Ελλάδα στο 5%, όπως στην Ευρωζώνη. Στην τελευταία περίοδο μάλιστα, με φόντο την κρίση, καταγράφονται τάσεις διόγκωσης των «κόκκινων» δανείων.

-- Αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με κεντρικό ζήτημα το πλαίσιο της συμμετοχής του σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων στις συστημικές τράπεζες. Ουσιαστικά πρόκειται για διάταξη που αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο να διευκολυνθεί η αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών, αφού προηγουμένως μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια του συγκεκριμένου τραπεζικού ομίλου.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, εκκρεμεί η έκδοση δεκάδων Υπουργικών Αποφάσεων, με επίκεντρο το διαγωνισμό για την ανάδειξη του «επενδυτή» στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια. Εκκρεμούν επίσης παρεμβάσεις ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς να καταστεί περισσότερο «ελκυστική» και «φιλική» για τους «επενδυτές».

Κηδεύτηκε η Τιτίνα Δανέλλη

Σε στενό οικογενειακό κύκλο κηδεύτηκε χτες στο Νεκροταφείο Βύρωνα η Τιτίνα Δανέλλη, που «έφυγε» από τη ζωή στις 6 Γενάρη, μετά από πολυετή ασθένεια.

Η Τιτίνα (Μαρία - Χριστίνα) Δανέλλη προσέφερε σχεδόν 30 χρόνια στον «Ριζοσπάστη», δουλεύοντας στο Πολιτιστικό Τμήμα της εφημερίδας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιταλική Φιλολογία στη Νάπολη και στη Ρώμη, ενώ ταυτόχρονα παρακολούθησε τη Σχολή Διερμηνέων. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλά περιοδικά και σε απογευματινές εφημερίδες, στο ελεύθερο αλλά και στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.

Από το 1981 υπήρξε μέλος του ΚΚΕ. Από το 1985 και μέχρι τη συνταξιοδότησή της εργαζόταν στον «Ριζοσπάστη».

Ως συγγραφέας ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το αστυνομικό μυθιστόρημα. Είχε γράψει σενάρια για τηλεοπτικές σειρές και έκανε πολλές μεταγλωττίσεις από ξένες ταινίες.

Εχει τιμηθεί με το βραβείο ΥΠΠΟ για το θεατρικό έργο «Ερως διατηρητέος έως...» (1995). Ελαβε μέρος, με διηγήματά της, και στους τέσσερις τόμους των «Ελληνικών εγκλημάτων» (2007, 2008, 2009 και 2011), ενώ συμμετείχε και στον συλλογικό τόμο «Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα - Ο ήρωας του Γιάννη Μαρή σε νέες περιπέτειες» (2012).

Παρά τα προβλήματα υγείας που είχε τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούσε τη δράση και τις εκδηλώσεις του Κόμματος.

Επιθυμία της οικογένειας είναι στη μνήμη της να κατατεθούν χρήματα στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

ΣΥΡΙΖΑ
«Γέφυρα» στο ΚΙΝΑΛ

Πίεση στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των διεργασιών προσέγγισης με το ΚΙΝΑΛ, στην προοπτική της υποτιθέμενης «προοδευτικής διακυβέρνησης», ασκούν τέσσερα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, προσκείμενα στην πρωτοβουλία «Γέφυρα», με κείμενό τους που κατέθεσαν στο πλαίσιο ενός άτυπου προσυνεδριακού διαλόγου.

Στο κείμενό τους τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Λιάκος, Ν. Μπίστης, Π. Παναγιώτου και Σ. Δανέλης τοποθετούνται απέναντι στο ενδεχόμενο «προοδευτικών συνεργασιών», φέρνοντας στα μέτρα των απώτερων αντιλαϊκών στοχεύσεών τους αυτό που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «κοινή στάση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», στη δίκη της Χρυσής Αυγής και στο Πολυτεχνείο. Κάνοντας δε το μαύρο άσπρο για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνουν διάφορες «αλά καρτ» συμπράξεις προκειμένου η λαϊκή πάλη να λειτουργήσει ως «πλυντήριο» για την κυβερνητική εναλλαγή και μια σύγκλιση με τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, αφού όπως σημειώνουν «η λογική των πραγμάτων και των αριθμών επιτάσσει στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και στο ΚΙΝΑΛ να γυρίσουν γρήγορα και αποφασιστικά σελίδα στις μεταξύ του σχέσεις. Δεσμευόμαστε να πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση ώστε να υλοποιηθεί η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας».

Επιπλέον, χτες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά με απόφασή της αποδέσμευσε τον Ανδρέα Λοβέρδο από τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Στη θέση του επελέγησαν οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης. Σε δήλωσή του ο Ανδ. Λοβέρδος αναφέρει: «Η αντικατάστασή μου ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής υπήρξε επιλογή και απόφαση της Προέδρου κ. Φ. Γεννηματά, την οποία και ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου παρείχε να εκπροσωπώ στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής επί πεντέμισι έτη». Ο Ανδ. Λοβέρδος έχει εκφράσει πρόσφατα την αντίθεσή του στη σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει ταχθεί υπέρ της αναζήτησης συνεργασιών με άλλα αστικά κόμματα.

ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά με θλίψη τον σ. Γιάννη Τραχανά

Η TE Μαγνησίας αποχαιρετά με θλίψη τον σύντροφο Γιάννη Τραχανά, που «έφυγε» σε ηλικία 72 ετών, και ταυτόχρονα εκφράζει τα συλλυπητήρια στην κόρη του Ράνια και τον γαμπρό του Μιχάλη. Ο σ. Γιάννης γεννήθηκε στη Σκόπελο και από μικρός, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ανέπτυξε κοινωνική και πολιτική δράση. Συνέχισε στην ίδια ρότα και στην Αθήνα, όπου μετακόμισε η οικογένειά του με σκοπό να σπουδάσει. Εντάσσεται στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη και παίρνει μέρος στους αγώνες της εποχής. Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο, έδωσε με επιτυχία εξετάσεις για την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο και μάλιστα στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, όμως το καθεστώς της Χούντας τον απέκλεισε λόγω «κοινωνικών φρονημάτων». Αναγκάστηκε να σπουδάσει υπομηχανικός και εργάστηκε ως εργοδηγός σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, αποκτώντας πλούσια πείρα. Παράλληλα, είχε δράση στον Σύλλογο των εν Αθήναις Σκοπελιτών, διατελώντας μάλιστα και πρόεδρός του. Αρχές δεκαετίας του '80 γίνεται μέλος του ΚΚΕ, τίτλο που έφερε επάξια μέχρι το τέλος της ζωής του. Με την επάνοδό του στο νησί, ανέλαβε δράση εκλεγόμενος δύο φορές δημοτικός σύμβουλος από το 1986 έως το 1994 και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκοπέλου. Την περίοδο των ανατροπών υπερασπίστηκε αταλάντευτα τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος απέναντι στο οπορτουνιστικό ρεύμα. Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, ο σ. Γιάννης έδινε το «παρών» σε κάθε προσκλητήριο του Κόμματος, πάντα μάχιμος, ενθουσιώδης, με το μυαλό και την καρδιά δοσμένα στην υπόθεση της εργατικής τάξης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ