ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Σε «θολό τοπίο» και φέτος για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές

Συζήτηση με την Αγγελική Θεοχαρούδη, πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ και καθηγήτρια κολύμβησης

Για δεύτερη χρονιά αναμένεται να λειτουργήσει φέτος το πρόγραμμα των μαθημάτων κολύμβησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, μετά την περσινή σχεδόν «πιλοτική» εφαρμογή του, που ανέδειξε μεγάλα κενά και ελλείψεις, επαληθεύοντας την αγεφύρωτη απόσταση που χωρίζει το σχεδιασμό και αυτής της κυβέρνησης με τις πραγματικές ανάγκες εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και γυμναστών.

Στόχος του προγράμματος είναι η εκμάθηση της κολύμβησης από τις μικρές ηλικίες, αλλά οι προϋποθέσεις για την υλοποίησή του κάθε άλλο παρά τον υπηρετούν. Γι' αυτό το θέμα ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Αγγελική Θεοχαρούδη, πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ και καθηγήτρια κολύμβησης.

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

«Με τόσους πνιγμούς πανελλαδικά κάθε χρόνο είναι επιτακτική η ανάγκη να μπει το μάθημα μόνιμα στα σχολεία», σημειώνει από την αρχή της συζήτησης η Αγγελική Θεοχαρούδη, και συμπληρώνει: «Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει σωστός προγραμματισμός, να λυθούν προβλήματα μετακίνησης των μαθητών προς και από τα κολυμβητήρια, να μπορούν σχολεία που δεν είναι κοντά στις πισίνες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Να υπάρχουν οι απαραίτητοι συνοδοί, ο απαραίτητος εξοπλισμός στις πισίνες για τη σωστή διεξαγωγή του μαθήματος αλλά και για την ασφάλεια των μαθητών.

Και φυσικά, όσον αφορά το προσωπικό, να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που να μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ενεργά και χωρίς προβλήματα. Νομίζω πως αυτές είναι κύριες προϋποθέσεις ώστε να μπουν οι βάσεις προκειμένου οι μαθητές να αποκτήσουν κολυμβητική παιδεία».

Πόσο απέχουν όλα αυτά από τον τρόπο που η κυβέρνηση «τρέχει» και φέτος το πρόγραμμα; Η συνομιλήτριά μας δίνει μια ενδεικτική εικόνα, λέγοντας: «Η έναρξη έχει καθυστερήσει και αυτό οδηγεί σε σύμπτυξη του προγράμματος σε δύο τρίμηνα και όχι σε τρία, όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός. Ετσι, οι ανάγκες σε προσωπικό αλλά και σε πισίνες μεγαλώνουν. Εδώ βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί και κάτι άλλο σημαντικό: Τα περισσότερα σχολεία δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα στο β' ή γ' τρίμηνο λόγω του καιρού, εφόσον πολλές πισίνες είναι υπαίθριες και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κολυμπήσουν σ' αυτές παιδιά μικρότερων ηλικιών. Σε κάθε περίπτωση, η συρρίκνωση του προγράμματος μπορεί να αποτελέσει πάτημα για οριστική μείωση της διάρκειάς του».

Σημαντική πλευρά οι σχέσεις εργασίας

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος, που διαμορφώνεται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δεν θα μπορούσε τα πράγματα να είναι διαφορετικά και για τους εργαζόμενους γυμναστές, που περιμένουν να απασχοληθούν για λίγους μήνες. «Εχουμε φτάσει Γενάρη και μόλις τώρα προκηρύχθηκαν οι θέσεις πρόσληψης», λέει η Αγγελική Θεοχαρούδη, παρά το γεγονός ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας βγήκε το Νοέμβρη και σε κάποιους ελάχιστους δήμους το πρόγραμμα ξεκίνησε νωρίτερα, με τις θέσεις να καλύπτονται από το μόνιμο προσωπικό των γυμναστών στα σχολεία.

Οπως σημειώνει, για να περιορίσει το κόστος, «φέτος το υπουργείο έκανε "άνοιγμα" στους διορισμένους γυμναστές για να "τρέξουν" οι ίδιοι το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Αντίθετα, πέρυσι, όσοι διορισμένοι με ειδικότητα κολύμβησης επιθυμούσαν, μπορούσαν να δηλώσουν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Ακόμα κι έτσι, όμως, οι διορισμένοι γυμναστές είναι και λίγοι και το αντικείμενο δύσκολο. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε και φέτος ελάχιστοι από τους διορισμένους δήλωσαν συμμετοχή. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει για ορισμένους συναδέλφους στα 50 τους να μπαίνουν καθημερινά στο νερό και να διδάσκουν κολύμπι σε αρχάριους;».

Προϋπηρεσία με ...απλές βεβαιώσεις

Η συζήτηση στέκεται λίγο περισσότερο σε ορισμένες ακόμα πλευρές που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις στο πρόγραμμα: «Η προκήρυξη προς το παρόν αφορά μόνο απόφοιτους ΤΕΦΑΑ. Ωστόσο, οι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ με δευτερεύουσα ειδικότητα την κολύμβηση, η οποία διδασκόταν δύο εξάμηνα, δεν μπορούν να συμμετάσχουν, εκτός αν έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια της ΓΓΑ, πληρώνοντας φυσικά το κόστος των 250 ευρώ. Στην πραγματικότητα, με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος ώστε στο μέλλον να ανατίθεται η ευθύνη της εκμάθησης της κολύμβησης και γενικότερα της φροντίδας των παιδιών μέσα σε πισίνα ακόμα και σε απόφοιτους π.χ. κάποιου ΙΕΚ προπονητικής, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια.

Επίσης, αν και αναφέρεται στην προκήρυξη ότι οι καθηγητές κολύμβησης στο πρόγραμμα θα προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα, με πρώτους αυτούς της κύριας ειδικότητας, ούτε αναρτήθηκε ξεχωριστός πίνακας φέτος ούτε υπήρξε αναλυτική μοριοδότηση των υποψηφίων. Αλλά και στο θέμα της προϋπηρεσίας, η προκήρυξη προβλέπει την αναγνώρισή της ακόμα και με απλές βεβαιώσεις, ενώ θα πρέπει να αποδεικνύεται με μέρες ασφάλισης, ως μια επιπλέον δικλείδα για να μην ενθαρρύνεται η "μαύρη" εργασία».


Μπ. Τσ.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
SUPER LEAGUE
Στα μέτρα των φαβορί

Τον πρώτο λόγο στις ομάδες που προπορεύονται στη βαθμολογία της Super League δίνει το πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής, στο οποίο περιλαμβάνονται αποστολές θεωρητικά στα μέτρα των ομάδων της πρώτης τετράδας, χωρίς όμως να λείπουν οι «παγίδες». Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός, στην πρεμιέρα του Οσκαρ Γκαρσία στον πάγκο σε αγώνα πρωταθλήματος, υποδέχεται στο Φάληρο τη Λαμία. Προβάδισμα στα προγνωστικά έχουν και οι δύο βασικοί διώκτες των «ερυθρολεύκων» που ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αγωνιζόμενοι ενάντια σε ΠΑΣ Γιάννινα εντός και Κέρκυρα εκτός έδρας αντίστοιχα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 13/1: Ξάνθη - Πλατανιάς (15.00 - Novasports 3), Απόλλων Σμύρνης - Πανιώνιος (17.15 - Novasports 1), Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός (19.30 - Novasports 2).

Κυριακή 14/1: Κέρκυρα - ΠΑΟΚ (15.00 - Novasports 2), Ατρόμητος - Παναιτωλικός (17.15 - Novasports 3), Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΛ (17.15 - Novasports 2), ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα (19.30 - Novasports 1).

Δευτέρα 15/1: Ολυμπιακός - Λαμία (19.30 - Novasports 1).

«Εφυγε» ο Τάκης Λουκανίδης

Eνας από τους σπουδαιότερους παίκτες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Τάκης Λουκανίδης, πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 81 ετών έπειτα από έμφραγμα. Ο εκλιπών, που θεωρείται ένας από τους πληρέστερους Ελληνες παίκτες, έκανε σπουδαία καριέρα με τη φανέλα αρχικά της Δόξας Δράμας και στη συνέχεια του Παναθηναϊκού. Με το «Τριφύλλι» γνώρισε και τις μεγαλύτερες επιτυχίες, αφού κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα (1962, 1964, 1965, 1969) και ένα Κύπελλο (1967), και συμμετείχε συνολικά σε 142 ματς, σημειώνοντας 74 γκολ σε Ελλάδα και Ευρώπη.

BASKET LEAGUE
Ντέρμπι σε ΟΑΚΑ και Λαύριο

Η κόντρα των δύο «συγκατοίκων» του ΟΑΚΑ, μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, και το ντέρμπι μεταξύ των δύο ευχάριστων εκπλήξεων του πρωταθλήματος, Λαυρίου και Προμηθέα Πάτρας, ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής του ΕΣΑΚΕ.

Το πρόγραμμα: Σάββατο 13/1: Κολοσσός Ρόδου - Τρίκαλα (16.30 - ΕΡΤ1, παράλληλη μετάδοση), Κόροιβος - Κύμη (16.30 - ΕΡΤ1, π/μ), ΠΑΟΚ - Πανιώνιος (16.30 - ΕΡΤ1, π/μ), Λαύριο - Προμηθέας (18.30 - EΡΤ 1). Κυριακή 14/1: ΑΕΚ - Παναθηναϊκός (16.30 - Cosmote Sports 4), Ολυμπιακός - ΓΣΛ/Φάρος (19.00 - Cosmote Sports 6).

ΠΟΛΟ
Να παραμείνει στην κορυφή

Με στόχο την παραμονή στην κορυφή του ομίλου του, ο Ολυμπιακός υποδέχεται το Σάββατο 13/1 το Ανόβερο (20.30 - ΕΡΤ2) για την 6η αγωνιστική στην προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ πόλο ανδρών. Με νίκη οι «ερυθρόλευκοι» έρχονται ακόμα πιο κοντά στην απευθείας πρόκριση στην τετράδα της διοργάνωσης, αποφεύγοντας τον πρόσθετο αγώνα στο φάιναλ 6.

  • Τα άλλα ματς του ομίλου: Παρτιζάν - Μπαρτσελονέτα, Γιουγκ - Ορβόσι, Ντιναμό Μόσχας - Μπρέσια.
  • Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 13, Ντιναμό 10, Μπρέσια 9, Γιουγκ 7, Ορβόσι 6, Ανόβερο 6, Μπαρτσελονέτα 6, Παρτιζάν 0.
FOOTBALL LEAGUE
Δοκιμασίες εκτός έδρας

Δύσκολες εκτός έδρας αποστολές για τον πρωτοπόρο Αρη και τους βασικούς του διώκτες, Παναχαϊκή και ΟΦΗ, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής στη Football League.

Το πρόγραμμα: Σάββατο 13/1 (και οι δύο αγώνες στις 15.00): Παναιγιάλειος - ΟΦΗ, Απόλλων Πόντου - Δόξα Δράμας (ΕΡΤ3). Κυριακή 14/1 (όλοι οι αγώνες στις 15.00): Κισσαμικός - Αναγέννηση Καρδίτσας, Αιγινιακός - Πανσερραϊκός, Τρίκαλα - Σπάρτη, Απόλλων Λάρισας - Αρης, Καλλιθέα - Βέροια, ΑΕ Καραϊσκάκης - Παναχαϊκή (ΕΡΤ3).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org