ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το κλείσιμο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους του μόχθου, τη νεολαία, κάθε φίλο και φίλη του Κόμματος, που σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες συνέβαλαν από το υστέρημά τους στη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση. Χαιρετίζει τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, που έδωσαν με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το συνολικό πλάνο υπερκαλύφτηκε κατά 130,47%. Ολες οι Κομματικές Οργανώσεις Περιοχών και η ΚΝΕ υπερκάλυψαν τα οικονομικά πλάνα τους.

Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, παρά τα εμπόδια που προσπαθούν να βάλουν, με αντιδραστικούς νόμους για τα οικονομικά των κομμάτων, οι αστικές κυβερνήσεις σε Ελλάδα και ΕΕ. Αυτά τα εμπόδια θα τα αχρηστεύσει πρώτα απ' όλα η ίδια η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός, με την ολόπλευρη στήριξή του στο Κόμμα που μάχεται μαζί του για το δίκιο των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων.

Η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης στην αυγή του 2018, της χρονιάς που το Κόμμα μας συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και δράσης, αγώνων και θυσιών, μας δίνει νέα εφόδια ώστε η πολύπλευρη αγωνιστική δραστηριότητα προς τιμήν των 100χρονων του ΚΚΕ να αγγίξει, να συγκινήσει και να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά σε παλιά και νέα τμήματα της εργατικής τάξης, στους νέους και τις νέες, στους διανοούμενους και καλλιτέχνες, να αποτελέσει ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας γεγονός, όχι μόνο για όσους και όσες συσπειρώνονται ήδη με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, αλλά συνολικά για την εργατική και λαϊκή πλειοψηφία.

Η τελική κατάταξη των ΚΟ Περιοχής
Η τελική κατάταξη των ΚΟ Περιοχής
Η πολιτική και οικονομική στήριξη των λαϊκών ανθρώπων μάς εξοπλίζει με ενθουσιασμό και μαχητικότητα για να ανταποκρινόμαστε με την καθημερινή μας πάλη στο καθήκον, ώστε το Κόμμα μας να γίνεται όλο και πιο ικανό, να πρωτοστατεί αποτελεσματικά στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος για την ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής πάλης, για την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

11/1/2018


Οι 20 πρώτες ΤΟ με βάση το βαθμό υπερκάλυψης του πλάνου τους
Οι 20 πρώτες ΤΟ με βάση το βαθμό υπερκάλυψης του πλάνου τους
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υποδεχόμαστε τη μεγάλη επέτειο, με πανεξόρμηση στην εργατική τάξη και το λαό

Διαδίδουμε πλατιά και μελετάμε τη Διακήρυξη της ΚΕ του Κόμματος

Σήμερα με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» κυκλοφορεί η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, που συμπληρώνονται τον ερχόμενο Νοέμβρη. Με αυξημένα πλάνα, οι Κομματικές και οι ΚΝίτικες Οργανώσεις σε όλη τη χώρα ξεκινάνε από σήμερα την πανεξόρμηση για την πλατύτερη δυνατή διακίνηση της Διακήρυξης.

Δίνουμε τη μάχη της πανεξόρμησης με καλό σχέδιο και επιμονή. Απευθυνόμαστε και συζητάμε με εργαζόμενους που τα τελευταία χρόνια συναντηθήκαμε στους δρόμους του αγώνα. Σ' εκείνους που προβληματίζονται, που παρακολουθούν και εκτιμούν τη δράση του Κόμματος, τη σταθερότητά του. Αλλά και σε εκείνους που δηλώνουν απογοητευμένοι από τις ελπίδες που επένδυσαν σε κυβερνητικές αλλαγές και αναζητούν διέξοδο.

Παράλληλα με τη διακίνηση, ξεκινάμε και τη μελέτη του σημαντικού ντοκουμέντου που δίνει η ΚΕ στη δημοσιότητα, ώστε να αποτελέσει εργαλείο, οδηγό δράσης για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, για την ισχυροποίηση του Κόμματος.

Ολόκληρο το 2018, με μια πολύμορφη δράση, με εκδηλώσεις, εκδόσεις και άλλες δραστηριότητες, θα τιμήσουμε τα 100χρονα του Κόμματος. Η δραστηριότητα αυτή είναι αναπόσπαστο στοιχείο της δουλειάς για την υλοποίηση των Αποφάσεων του 20ού Συνεδρίου, την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος, πρώτα απ' όλα στους χώρους δουλειάς, με το χτίσιμο γερών Κομματικών Οργανώσεων. Για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό.


Διαδίδουμε και συζητάμε το επαναστατικό Πρόγραμμα του ΚΚΕ, που δίνει απάντηση και διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Συνδυάζουμε αυτή τη δουλειά με τα άμεσα πολιτικά καθήκοντα, την ιδεολογικοπολιτική διαπάλη με την αστική τάξη, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, για να ενταθεί η σύγκρουση με την εργοδοσία, με τους στόχους της καπιταλιστικής ανάκαμψης, την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Με πίστη και αισιοδοξία λοιπόν ότι ο δεύτερος αιώνας ζωής που εγκαινιάζει φέτος το Κόμμα μας θα είναι αιώνας ορμητικής αντεπίθεσης της εργατικής τάξης και νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων που θα σαρώσουν τον σάπιο καπιταλισμό, «ανοίγουμε» το βηματισμό μας. Παλεύουμε για πιο δυνατό ΚΚΕ!

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τη Δευτέρα 22 Γενάρη η παρουσίαση της Διακήρυξης στον Πειραιά

Τη Δευτέρα 22 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην πόλη όπου ιδρύθηκε το ΚΚΕ το 1918, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της ΚΕ για την παρουσίαση της Διακήρυξης για τα 100 χρόνια του Κόμματος. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει χρονικό της αγωνιστικής δράσης του Κόμματος, μέσα από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντιπροσωπευτικά τραγούδια, κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό με ντοκουμέντα της εποχής.

Μπροστά από το κοινό θα περάσουν 100 χρόνια Ιστορίας του Κόμματος, του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη χώρα μας: Η ίδρυση του ΚΚΕ ως γνήσιου «τέκνου της ανάγκης» και η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στο Μεσοπόλεμο, ο Μάης του 1936, η Κατοχή και οι αγώνες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ με μπροστάρη το Κόμμα. Ο ηρωικός Δεκέμβρης του '44 και η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης της χώρας μας τον περασμένο αιώνα, η αθάνατη εποποιία του ΔΣΕ.

Επίσης, η αλύγιστη στάση των κομμουνιστών στις φυλακές και τα ξερονήσια, η αντιδικτατορική πάλη και η απόφαση για την ίδρυση της Νεολαίας του ΚΚΕ, της ΚΝΕ. Λίγο μετά, η ντε φάκτο νομιμοποίηση του Κόμματος το 1974, η αντοχή του στο κύμα της αντεπανάστασης, η αντιμετώπιση της εσωκομματικής κρίσης και των αποτελεσμάτων της γενικότερης κρίσης στο κομμουνιστικό κίνημα. Τέλος, η μετέπειτα πορεία του ΚΚΕ, κόντρα στο ρεύμα, η σύγχρονη πάλη για την ενίσχυση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την Κοινωνική Συμμαχία.

Τα κείμενα που θα ακουστούν βασίζονται σε έργα των Γιάννη Ρίτσου, Κώστα Βάρναλη, Μέλπως Αξιώτη, Δημήτρη Χατζή, Τάσου Λειβαδίτη και Αλκη Αλκαίου, αλλά και σε ντοκουμέντα από το Αρχείο του Κόμματος. Θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ηλιάνα Μαυρομάτη και Παύλος Ορκόπουλος. Τα τραγούδια που θα ακουστούν έχουν μελοποιηθεί από τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Λοΐζο, Χρήστο Λεοντή, Θάνο Μικρούτσικο, Βαγγέλη Κορακάκη, ενώ περιλαμβάνονται και αντάρτικα. Ανάμεσα σε αυτούς που θα τραγουδήσουν είναι οι Βασίλης Λέκκας και Βαγγέλης Κορακάκης.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης θα είναι η παρουσίαση του τραγουδιού «Ρόδι» σε στίχους Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή και μουσική Θάνου Μικρούτσικου, που παραχώρησε στο Κόμμα ο συνθέτης. Το τραγούδι είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», σε παράσταση - αφιέρωμα στο ΚΚΕ.

  • Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται με προσκλήσεις.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org