ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακοίνωσε την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα

Eurokinissi

Την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο που φτάνουν στο έδαφός της προερχόμενοι από το ελληνικό έδαφος, θέτοντας εκ νέου σε ισχύ τη Συνθήκη του Δουβλίνου, ανακοίνωσε χτες η γερμανική κυβέρνηση. Η επαναπροώθηση θα αρχίσει τον ερχόμενο Μάρτη. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ζήτησε από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) να εφαρμόζει από τις 15 Μάρτη την ευρωπαϊκή Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει την εξέταση της αίτησης για παροχή ασύλου από την πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία φτάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, κυρίως δηλαδή από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει στις 8 Δεκέμβρη να τεθεί και πάλι σε ισχύ η Συνθήκη του Δουβλίνου για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα παράτυπα, με εξαίρεση τους ασυνόδευτους ανήλικους. Το μέτρο αυτό είχε ανασταλεί το 2011 εξαιτίας των κακών συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Η Κομισιόν, συγκεκριμένα, πρότεινε να ξεκινήσει από τις 15 Μάρτη η σταδιακή επανέναρξη των επαναπροωθήσεων ξεριζωμένων στην Ελλάδα, μέσω του κανονισμού του Δουβλίνου. Ετσι, ο κίνδυνος μετατροπής της Ελλάδας σε χώρα εγκλωβισμού ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων παραμένει και μεγαλώνει, αφού αυτό προβλέπει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ακόμα και παρά το έως τώρα προσωρινό «πάγωμα» της συνθήκης του Δουβλίνου. Το όλο σχέδιο της Κομισιόν προϋπέθετε την εξομάλυνση όλων των προβλημάτων ως προς τη φιλοξενία και την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου, που έως τώρα παρατηρούνται στην ελληνική επικράτεια.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Απάντηση σε δημοσιεύματα περί έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία

Απάντηση σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κλειστά σχολεία στο Δήμο Πατρέων λόγω έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης, έδωσε ο δήμος με ανακοίνωσή του, όπου αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για κλειστά σχολεία στο Δήμο Πατρέων λόγω έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης, για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση των γονέων και των μαθητών του Δήμου μας, γνωστοποιούμε ότι:

Και οι 151 σε αριθμό δεξαμενές πετρελαίου των σχολείων του Δήμου Πατρέων είχαν εφοδιαστεί έγκαιρα και επαρκώς (υπόλοιπο και εφοδιασμός μέχρι Δεκέμβριο 2016 - 273.725 λίτρα), σύμφωνα με καταγεγραμμένα υπόλοιπα των δεξαμενών κατά τη λήξη του σχολικού έτους 2015-2016, τον Ιούνιο 2016 (με 192.100 λίτρα). Αφού λήφθηκε υπόψη η κατανάλωση ανά σχολείο των προηγουμένων ετών, μερίμνησε για την επάρκεια του πετρελαίου θέρμανσης (η κατανάλωση σχολικού έτους 2015-16 ήταν 261.617 λίτρα).

Οι συμβάσεις για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης είναι διαρκώς σε ισχύ, διότι από τις υπηρεσίες είχαν γίνει έγκαιρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες και είχαν εξασφαλιστεί όλοι οι αναγκαίοι χρηματικοί πόροι με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής μέσω του δημοτικού προϋπολογισμού. Παρά τη μεγάλη μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων που αγγίζουν το 65% και τη δραματική μείωση του προσωπικού, ουδέποτε τέθηκε θέμα έλλειψης πετρελαίου, ούτε έλλειψης χρηματικών πόρων για την προμήθειά του.

Μεμονωμένα περιστατικά σε προβληματική θέρμανση σε σχολεία του Δήμου Πατρέων αντιμετωπίστηκαν άμεσα (π.χ. παγετός στο σύστημα σωληνώσεων) και σε καμία περίπτωση δεν οφείλονταν σε έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης.

Οσον αφορά στην αναστολή λειτουργίας ορισμένων σχολείων και στην προγραμματισμένη καθυστερημένη προσέλευση μαθητών σε άλλα, έγιναν κατόπιν συνεννόησης με τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης, τη Δ/νση των Σχολείων, τους Συλλόγους Διδασκόντων και τα Τοπικά Συμβούλια και τις Τοπικές Κοινότητες και δεν οφείλονται στην έλλειψη πετρελαίου.

Η δημοτική αρχή, η οποία αποδεδειγμένα βάζει σε υψηλή προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών των μαθητών και των λαϊκών οικογενειών, μεριμνά ώστε η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης να συνεχιστεί με εντατικό ρυθμό, δεδομένων των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που δυστυχώς εξακολουθούν να επικρατούν».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το ζήτημα της ρόδας που στήθηκε στην πλατεία Συντάγματος για τα Χριστούγεννα και τελικά δεν λειτούργησε απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, με τον δήμαρχο, Γ. Καμίνη, να «βλέπει» προσπάθεια να σπιλωθεί το «έργο» της δημοτικής αρχής και το «καθαρό πρόσωπο» της παράταξής του.

Την προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το πρόβλημα της Αθήνας είναι η ρόδα, στηλίτευσε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ν. Σοφιανός, σημειώνοντας ότι είναι εκ του πονηρού, όταν η πόλη έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα, απόρροια και της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής. Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με τη ρόδα στο Σύνταγμα, υπογράμμισε ότι έχει δύο πλευρές. Η πρώτη έχει να κάνει με τη γενικότερη πολιτική του «άρτος και θεάματα» στην οποία έχει συνηθίσει η δημοτική αρχή και η δεύτερη με την προσπάθεια να θεωρηθεί ως πρόβλημα της πόλης η ρόδα, όταν η κατάσταση για τους κατοίκους επιδεινώνεται. Θύμισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την εγκατάσταση της ρόδας στο Σύνταγμα.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του δημάρχου, με αφορμή την ένοπλη επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ότι απαιτείται συνολικό σχέδιο για την περιοχή, ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι θα πρέπει και ο δήμος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να ληφθούν μέτρα που να αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. «Δεν μπορεί - τόνισε - με αφορμή αυτό το γεγονός, αλλά και άλλα που έχουμε καταγγείλει στο παρελθόν, να στοχοποιείται ο κόσμος που ζει στα Εξάρχεια, που αντιμετωπίζει τις συνέπειες αυτής της κατάστασης και που χρειάζεται να στηριχθεί από συγκεκριμένες ενέργειες που θα πάρει ο δήμος».

Με αφορμή δε το περιστατικό που συνέβη το βράδυ της 9ης Γενάρη, οπότε και δημοτικός υπάλληλος έκλεισε Λέσχη Φιλίας που λειτουργούσε ως θερμαινόμενος χώρος, αφήνοντας στο κρύο έναν άστεγο, ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε την ανάγκη να καλυφθούν και οι 7 δημοτικές κοινότητες του δήμου με τέτοιους χώρους, κάτι που δεν συνέβη στην πρόσφατη κακοκαιρία. Σημείωσε, δε, ότι οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι ανοιχτοί όχι μόνο για τους αστέγους, αλλά και για ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για πετρέλαιο και να ζεσταθούν. «Οποιοσδήποτε σχεδιασμός του δήμου πρέπει να περιλαμβάνει και τις 7 δημοτικές κοινότητες, με το αναγκαίο προσωπικό».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Για τη διπλή εξεταστική του Φλεβάρη

Σε ζητήματα που προκύπτουν με τη διπλή εξεταστική του Φλεβάρη που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας για τους επί πτυχίω φοιτητές, αναφέρεται η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ. Το ΜΑΣ επισημαίνει ότι η κατάθεση τροπολογίας για τη διεξαγωγή διπλής εξεταστικής για όσους βρίσκονται επί πτυχίω, έγινε κάτω από την πίεση των αγωνιστών φοιτητών, όμως ανακοινώθηκε με καθυστέρηση, λίγο καιρό πριν την έναρξη της εξεταστικής και σαν να μην έφτανε αυτό, τα περισσότερα τμήματα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) κρατούν ανενημέρωτους τους φοιτητές για το αν θα εφαρμόσουν την πτυχιακή εξεταστική και δεν έχουν συντάξει ακόμα το ωρολόγιο πρόγραμμα για τη διπλή εξεταστική!

«Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι πρόκειται για μέτρο ρυθμιστικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα, από την επόμενη χρονιά την ευθύνη για τον καθορισμό των εξεταστικών περιόδων θα έχουν οι Σχολές με τους εσωτερικούς τους κανονισμούς. Στο πλαίσιο λοιπόν της αυτονομίας των ιδρυμάτων, οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα καταργούν μέχρι και την ελάχιστη ανακούφιση της πτυχιακής εξεταστικής, στο όνομα του ότι "δεν υπάρχουν καθηγητές, επιτηρητές, οι απαραίτητες υποδομές για τόσες εξεταστικές" κ.λπ.», σχολιάζει η ΕΓ του ΜΑΣ και διαμηνύει:

«Δε συμβιβαζόμαστε με το παραμικρό εμπόδιο που μπαίνει στις σπουδές μας, στο δικαίωμά μας στη μόρφωση! Απαιτούμε: Να συνταχθεί άμεσα πρόγραμμα για τη διπλή εξεταστική, που να διευκολύνει τους φοιτητές σε όλα τα τμήματα. Καμία κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιβεβαιώνει την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ

Την καθήλωση, αν όχι μείωση, της κρατικής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ, επιβεβαιώνει ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας που, με δελτίο Τύπου, αναφέρεται στα οικονομικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ι. Γκόλιας, σχετικά με την υποχρηματοδότηση του Ιδρύματος.

Το υπουργείο δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως «έχει πλήρη γνώση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τη βίαιη περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων από το 2009 μέχρι το 2014», υποστηρίζοντας πως «τη διετία 2015 - 16 σταμάτησε τη συνεχή μείωση και στον προϋπολογισμό του 2017 αύξησε τις πιστώσεις κατά 6,5%, δεδομένων των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών». Παράλληλα, όμως, παραθέτει μια σειρά οικονομικά στοιχεία (αντίστοιχα με αυτά που έδωσε στη δημοσιότητα και το ΕΜΠ) που δείχνουν ότι ουσιαστικά η χρηματοδότηση του ιδρύματος παραμένει στάσιμη και ούτε στο ελάχιστο δεν αποκαθίστανται οι τεράστιες μειώσεις που είχαν υπάρξει τα προηγούμενα χρόνια.

Το θέμα της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων είναι πραγματικότητα που είναι κάτι περισσότερο από φανερή κύρια στους φοιτητές και εργαζόμενους σε αυτά και θα αποτελέσει ένα από τα θέματα συζήτησης στην έκτακτη σύνοδο των Πρυτάνεων που θα γίνει αύριο Σάββατο, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Κατά καιρούς, αλλά και στην προηγούμενη σύνοδό τους οι πρυτάνεις, που κατά τ' άλλα εφαρμόζουν αυτούς τους προϋπολογισμούς, είχαν κάνει λόγο για μειώσεις στον τακτικό προϋπολογισμό των πανεπιστημίων και «συνθήκες οικονομικής ασφυξίας», επισημαίνοντας ανεπάρκεια κονδυλίων στη φοιτητική μέριμνα και ειδικά για τη σίτιση.

ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει ενημέρωση - συζήτηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, με θέμα «Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και οι επιπτώσεις στους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους», την Πέμπτη 19 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της (Ηπείρου 5, 5ος όροφος, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο).

Θα μιλήσει η Λίνα Κροκίδη, μέλος της Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ