ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Θρασύτατη επίθεση εργοδότη μέσα στην Επιθεώρηση Εργασίας

Κατά τη διάρκεια τριμερούς, απείλησε με απόλυση εργαζόμενο που τον κατήγγειλε για τη μη καταβολή δώρου και χειροδίκησε ενάντια σε συνδικαλίστρια που τον υπερασπίστηκε!

Για άνανδρη χειροδικία σε βάρος συνδικαλίστριας, και μάλιστα μέσα στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας, καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, εργοδότη, εκπρόσωπο της αλυσίδας πρατηρίων υγρών καυσίμων «Μαυράκης».

Η εργοδοσία είχε κληθεί χτες σε τριμερή, μετά από καταγγελία υπαλλήλου της για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το σωματείο, η συγκεκριμένη επιχείρηση συστηματικά δεν καταβάλει δώρα και επιδόματα, ενώ «σε μερικές περιπτώσεις επέβαλε στους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι τα παρέλαβαν».

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς, ο εργοδότης στάθηκε «ερειστικός και έτοιμος για καβγά» από την αρχή, καταγγέλλει το σωματείο, ενώ δεν δίστασε να απειλήσει με απόλυση τον εργαζόμενο που έκανε την καταγγελία και όποιον άλλον τον ακολουθήσει. Στο άκουσμα των απειλών, η εκπρόσωπος του Σωματείου επισήμανε ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οταν ο εργοδότης διαπίστωσε πως το σωματείο δεν υποχωρεί, επισημαίνει η ανακοίνωση, «επιτέθηκε στη συναδέλφισσα μέσα στο γραφείο του επιθεωρητή, χτυπώντας την στο πρόσωπο αρκετές φορές μέχρι να προλάβει να ακινητοποιηθεί από το προσωπικό του σώματος επιθεώρησης εργασίας»...

Απάντηση στην αντεργατική επίθεση με οργάνωση και πάλη

Στο πλευρό της συνδικαλίστριας βρέθηκαν μέλη της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστές από διάφορα σωματεία, διαμηνύοντας στο συγκεκριμένο εργοδότη και σε κάθε εργοδότη που ξεζουμίζει κάθε μέρα τους εργαζόμενους, ότι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πιάνουν απειλές και τρομοκρατία.

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχείρησης, αλλά και συνολικά του κλάδου, να δώσουν την απάντησή τους, με τη μαζικοποίηση του σωματείου.

Ανακοίνωση - καταγγελία για την επίθεση εξέδωσε και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. «Αυτή η επίθεση δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Η εργοδοσία συνολικά αποθρασύνεται με τις πλάτες των κυβερνήσεων και της σημερινής», σημειώνει και προσθέτει: «Τα περιστατικά βίας σε εργαζομένους και συνδικαλιστές δεν πρέπει να φοβίσουν κανέναν. Το ταξικό εργατικό κίνημα θα σταθεί αλληλέγγυο σε κάθε εργαζόμενο που σηκώνει κεφάλι και διεκδικεί ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, τα δεδουλευμένα του, το μισθό του. Να μη μείνει κανένας εργαζόμενος μόνος του μπροστά σε αυτήν την αντεργατική επίθεση που εντείνεται, να ενώσει τη δύναμή του με τους συναδέλφους του, να οργανωθεί και να παλέψει συλλογικά μέσα από το σωματείο του».

Τη θρασύτατη επίθεση καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου, Καζαντζάκη και Αρχάνων, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου, καθώς και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ATHENS LEDRA»
Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης με κλιμάκωση στις 25 Γενάρη

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Πρόγραμμα δράσης που θα κορυφωθεί με κινητοποίηση όλου του κλάδου στις 25 Γενάρη, αποφάσισαν χτες ομόφωνα σε Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Αιχμή της δραστηριότητας που θα αναπτύξουν είναι το αίτημα για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς είναι απλήρωτοι για περισσότερους από δέκα μήνες. Παράλληλα, στέλνουν για μια ακόμα φορά το μήνυμα πως παραμένουν στο ξενοδοχείο, τη λειτουργία του οποίου σταμάτησε η εργοδοσία με δική της επιλογή και ευθύνη στα τέλη του περασμένου Μάη, διεκδικώντας τις θέσεις εργασίας τους, ανεξάρτητα από τον ιδιοκτήτη που θα το θέσει ξανά σε λειτουργία.

Στο πλαίσιο των αποφάσεών τους, την Τετάρτη 25/1 θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Συγγρού, στο ύψος του ξενοδοχείου. Η κινητοποίηση δεν θα είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στο «Athens Ledra» και του σωματείου τους, αλλά ολόκληρου του κλάδου. Οπως εξήγησε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, η πρωτοβουλία αυτή θα πάρει χαρακτηριστικά κινητοποίησης ενάντια στην απλήρωτη εργασία, στις απολύσεις και την ανεργία, στην καταστρατήγηση και το κουρέλιασμα των κλαδικών Συμβάσεων, που επικρατούν στους χώρους δουλειάς. Μάλιστα, το Συνδικάτο έχει απευθύνει την πρότασή του αυτή σε 39 σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα. Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση επιβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων από άλλα ξενοδοχεία που πήραν μέρος στη συνέλευση.

Το Σωματείο των εργαζομένων στο «Athens Ledra», με βάση τις προτάσεις που έγιναν στη συνέλευση, θα σχεδιάσει πρόγραμμα δράσης μέχρι τη μέρα εκείνη, με εξορμήσεις και περιοδείες σε ξενοδοχεία, κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για τα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους μετά από τόσους μήνες απληρωσιάς. Επίσης, έχει ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία αναμένεται να οριστεί τις επόμενες μέρες.

Ο

ΣΕΜΙΣΕΑ: Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, αύριο Σάββατο, στις 5.30 μ.μ., καλεί το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), στα γραφεία του Σωματείου (Χαλκοκονδύλη 37, Ομόνοια), με αφορμή τις αλλαγές που δρομολογούν κυβέρνηση και εργοδότες στο πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης. Παράλληλα, το ΣΕΜΙΣΕΑ προκηρύσσει 5ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 20/1 (11.00 - 16.00) και συγκέντρωση την ίδια μέρα στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), στις 12 το μεσημέρι.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΥΑΚ: Σε στάση εργασίας προχωρά σήμερα Παρασκευή το Σωματείο Εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις με αίτημα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ενάντια στην εκχώρηση υπηρεσιών στους εργολάβους, ενώ την Τρίτη 17/1 έχει προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση. Μέσα από την πίεση που άσκησαν οι κινητοποιήσεις, η Διοίκηση προχώρησε σε 13 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο του αγώνα. Μεταξύ άλλων, αναδεικνύοντας τις ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό, επισημαίνει ότι η ΔΕΥΑΚ δεν έχει οδηγό προκειμένου να μπορεί να μεταφέρει με την υδροφόρα νερό στις απομακρυσμένες δεξαμενές, ενώ ο εξοπλισμός της (μηχανήματα, αποφρακτικά, φορτηγά) είναι γερασμένος και συνεχώς απαξιώνεται.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Οχι στην απληρωσιά και τα «δουλεμπορικά»

Κάλεσμα αγώνα στους εργαζόμενους στην «Ιρις Εκτυπωτική»

Τα αιτήματα να μπει τέλος στις καθυστερήσεις πληρωμών και να μονιμοποιηθούν όλοι οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Ιρις Εκτυπωτική», προβάλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, καλώντας τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους, από κοινού με το σωματείο.

Στην ανακοίνωση του Σωματείου σημειώνεται ότι «η εργοδοσία της εταιρίας "Ιρις Εκτυπωτική", με τις καθυστερήσεις πληρωμών που έχουν φτάσει αρκετούς μήνες, έχει φέρει τους εργαζόμενους σε συνθήκες ανέχειας. Με τον πιο ζωντανό τρόπο αποδεικνύεται πως το μέτρο της περικοπής επιδομάτων ή των ατομικών συμβάσεων, στο όνομα του "να σωθεί η εταιρεία" δεν ήταν αρκετό. Τώρα που τους άνοιξε η όρεξη, ζητάνε και άλλες θυσίες. Κρατώντας τη μισθοδοσία ως άτοκο δάνειο από τους εργαζόμενους, δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί».

Οι εξελίξεις στον κλάδο με το κλείσιμο εντύπων, επισημαίνει, «αποτελούν μέρος γενικότερων εξελίξεων στον Τύπο, που ακολουθώντας την αναδιάταξη στα Τηλεοπτικά Μέσα, πρόκειται να δεχτεί μεγάλο πλήγμα. Αντίστοιχα σχέδια επεξεργάζεται αυτές τις μέρες ο ΔΟΛ και κατ' επέκταση θα επηρεαστεί και το τυπογραφείο που τυπώνει τα παραπάνω έντυπα. Οι εργοδότες του κλάδου κάνουν τα σχέδιά τους με στόχο να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους σε αυτόν ή σε άλλον κλάδο. Είναι σαφές ότι όχι απλά αδιαφορούν για τις συνέπειες στις ζωές των συναδέλφων, αλλά είναι διατεθειμένοι να αξιοποιήσουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που απλόχερα τους παρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, απολύσεις, δουλεμπορικά γραφεία, μειώσεις και καθυστερήσεις πληρωμών».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην ανέχονται την απλήρωτη εργασία, να βγάλουν συμπεράσματα και να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα για όλους, να απαιτήσουν την κατάργηση των «γραφείων ενοικίασης εργαζομένων».

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Ο αγώνας των εργαζομένων στο ΔΟΛ να στραφεί ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο

Σε απόφαση που δεν εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων του ΔΟΛ (δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών) οδήγησε η Γενική Συνέλευσή τους την περασμένη Τρίτη.

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας πως «η απόφαση ορισμού επιτροπής "διαχείρισης της κρίσης" που θα συμπεριλαμβάνει και διευθυντικά στελέχη - τα οποία, από τη θέση τους, επί χρόνια υπηρέτησαν πιστά τα συμφέροντα του εκδότη, ακόμα και όταν αυτά στρέφονταν ανοιχτά εναντίον των εργαζομένων (απολύσεις, μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, καθυστερήσεις στις πληρωμές) - με σκοπό τη συνέχιση της λειτουργίας του Οργανισμού, σε καμιά περίπτωση δεν θα οδηγήσει σε λύση προς όφελος των εργαζομένων».

Αντίθετα, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ επισημαίνει ότι ο αγώνας των εργαζομένων «πρέπει τώρα να στραφεί στον πραγματικό αντίπαλο: Το κεφάλαιο - εκδοτικό και τραπεζικό - και τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που το υπηρέτησαν και το υπηρετούν με την ψήφιση όλου του αντεργατικού πλέγματος νόμων, που εκπληρώνουν τα "ευρωπαϊκά κεκτημένα". Ενας στόχος πρέπει να υπηρετηθεί χωρίς καμιά υποχώρηση: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας (...) Σε αυτό το δρόμο όλες οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μέσα και έξω από το ΔΟΛ, είμαστε στρατευμένοι και αλληλέγγυοι!».

Πάνω από 1,1 εκατ. οι άνεργοι

Τους 1.102.335 έφτασαν οι άνεργοι τον Οκτώβρη του 2016, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με το ποσοστό της επίσης ανεργίας να διαμορφώνεται στο 23%, από 23,1% το Σεπτέμβρη του 2016 και 24,5% τον Οκτώβρη του 2015.

Για τον ίδιο μήνα, το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.688.381 άτομα και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.245.508 άτομα.

Με κριτήριο το φύλο, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών διαμορφώθηκε στο 27,7% και των αντρών στο 19,2%. Με κριτήριο την ηλικία, η ομάδα 15-24 ετών παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (44,2%) και ακολουθεί η ομάδα 25-34 ετών (29,7%). Τέλος, με βάση τη γεωγραφική περιοχή, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (26,7%) και ακολουθούν Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (24,6%) και Μακεδονία - Θράκη (24,1%).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ