ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Αναζωπυρώνεται» και πάλι το Κουρδικό

Οι εκτελέσεις στο Παρίσι μέρος του παζλ ενός σύνθετου ζητήματος που αξιοποιείται στην ιμπεριαλιστική «σκακιέρα»

Από τη διαμαρτυρία Κούρδων στο Παρίσι μετά την εκτέλεση των τριών στελεχών του PKK
Από τη διαμαρτυρία Κούρδων στο Παρίσι μετά την εκτέλεση των τριών στελεχών του PKK
Εντονη κινητικότητα παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το Κουρδικό, που επανήλθε στη δημοσιότητα με την πρόσφατη εκτέλεση των τριών γυναικών στελεχών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), στο Παρίσι, τη στιγμή που κλιμακώνεται η πολεμική μεταξύ του τουρκικού στρατού με κουρδικές δυνάμεις, ενώ η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την έναρξη διαλόγου με τον ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που βρίσκεται φυλακισμένος στο Ιμραλί, για τερματισμό των συγκρούσεων. Πρόσφατη είναι και η μακρά απεργία πείνας εκατοντάδων Κούρδων κρατουμένων στις φυλακές της Τουρκίας, οι οποίοι έφτασαν στα όρια του θανάτου, απαιτώντας αναγνώριση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, όπως να μιλούν τη γλώσσα τους, τα οποία ναι μεν υπόσχεται η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο δεν εφαρμόζει ποτέ, εξακολουθώντας τις διώξεις εναντίον τους και οδηγώντας επί της ουσίας το ζήτημα σε αδιέξοδο. Εκατοντάδες Κούρδοι βρίσκονται στη φυλακή, μεταξύ των οποίων πολιτικοί και δημοσιογράφοι, οι οποίοι ασκούν κριτική στην τουρκική κυβέρνηση για το κουρδικό ζήτημα, με τις συλλήψεις τους να γίνονται με βάση τον «αντιτρομοκρατικό νόμο».

Συγκρούσεις και «ειρηνευτικές συνομιλίες»

Οι συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με δυνάμεις του ΡΚΚ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά και στο βόρειο Ιράκ, αποτελούν καθημερινότητα, πλέον με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, καθώς η ένταση στην περιοχή αναζωπυρώνεται και γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί με τις εξελίξεις στη Συρία. Η Τουρκία εξαπολύει σε τακτά χρονικά διαστήματα κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ, δείχνοντάς την ως υπεύθυνη για τον εξοπλισμό των Κούρδων ανταρτών, με στόχο να πληγεί η εδαφική της ακεραιότητα και να αποσταθεροποιηθεί η περιοχή. Παράλληλα, οξύνεται η φημολογία περί του ενδεχόμενου σχηματισμού κουρδικού κράτους, ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων που υποκινούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στη συριακή επικράτεια, με την αποκοπή εδαφών από την Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία.

Και ενώ το σφυροκόπημα των τουρκικών δυνάμεων εναντίον «στόχων» του ΡΚΚ γίνεται με τη μεγαλύτερη ένταση των τελευταίων ετών, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων με τον Α. Οτσαλάν στο Ιμραλί και στελέχη του ΡΚΚ, σχετικά με τον τερματισμό των πολυετών συγκρούσεων και τον «αφοπλισμό», όπως υποστηρίζουν, των Κούρδων ανταρτών. Ερωτήματα προκαλεί, φυσικά, το κατά πόσον - εάν τελικά υπάρξει συμφωνία με τον ηγέτη του ΡΚΚ - αυτή θα γίνει σεβαστή από τους Κούρδους, δεδομένου ότι ο Α. Οτσαλάν βρίσκεται επί χρόνια στην απομόνωση της φυλακής. Επίσης, ερωτήματα προκύπτουν και κατά πόσον ο Α. Οτσαλάν είναι σε θέση να διαπραγματευθεί, όντας κρατούμενος πάνω από 10 χρόνια στην απομόνωση του Ιμραλί, με καταγγελίες από τους συνηγόρους του ακόμα και προσπαθειών σταδιακής δηλητηρίασής του.

Οι «συνομιλίες», που διεξάγονται ωστόσο, δε δείχνουν μεταστροφή του κλίματος αναφορικά με τα μέλη του ΡΚΚ, εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός σημειώνει με νόημα ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται υπό συζήτηση και δε θα αποδεχθεί ο ίδιος να χορηγηθεί γενική αμνηστία στους Κούρδους, που σχετίζονται ή κατηγορούνται για συμμετοχή στο ΡΚΚ και στην ένοπλη δράση. Οπως δηλώνει ο Ρ. Ερντογάν, δε θα δοθεί χάρη στους «τρομοκράτες», αφήνοντας ως μοναδικό ενδεχόμενο τον αφοπλισμό των ενόπλων και την απομάκρυνσή τους από την Τουρκία, με προορισμό το Ιράκ, ώστε να κλείσει το ακανθώδες αυτό κεφάλαιο για την Αγκυρα, κάτι που αμφισβητείται αν θα γίνει δεκτό, όπως αναφέρουν κουρδικές πηγές.

Ενταση και στο Ιράκ

Παράλληλα, όξυνση της έντασης διαπιστώνεται και στο Ιράκ, αναφορικά με το Κουρδικό, με αιχμή τα κοιτάσματα πετρελαίου και την εκμετάλλευσή τους, στην οποία συμμετέχει ενεργά και η Τουρκία. Η κυβέρνηση της Βαγδάτης αντιδρά στις συμφωνίες στις οποίες προχωρά η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του βόρειου Ιράκ, όπως αυτή με την τουρκική εταιρεία «Genel Energy», που προβλέπει μεταφορά αργού πετρελαίου προς διύλιση στην Τουρκία και προμήθεια των αυτόνομων περιοχών με τα παραγόμενα προϊόντα. H ιρακινή κυβέρνηση θεωρεί αυτονόητο ότι της ανήκει το δικαίωμα του ελέγχου της διαδικασίας εξόρυξης και πώλησης υδρογονανθράκων, σε όλο το Ιράκ, περιλαμβανομένων και των αυτόνομων κουρδικών περιοχών, επικαλούμενη τη «δίκαιη διαχείριση των εσόδων».

Στον αντίποδα βρίσκεται η κουρδική κυβέρνηση των αυτόνομων περιοχών, που δεν αποδέχεται τον έλεγχο στις συμφωνίες, διεκδικώντας για την ίδια δικαίωμα αυτονομίας για τις συμφωνίες που αφορούν σε ενεργειακές πηγές στα εδάφη υπό τον έλεγχό της. Η κουρδική ηγεσία κατηγορεί την κυβέρνηση της Βαγδάτης και για μη δίκαιη διανομή των εσόδων από την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών, που εμποδίζουν την κουρδική περιοχή να αναπτυχθεί.

Οι δολοφονίες στο Παρίσι

Τη στιγμή που διαμορφώνεται η σεναριολογία των διαπραγματεύσεων για την «ειρήνευση», σωρεία ερωτημάτων και αντιδράσεων προκαλούν οι στοχευμένες εκτελέσεις τριών γυναικών κουρδικής καταγωγής, στο Κουρδικό Κέντρο Ενημέρωσης στο Παρίσι, το βράδυ της Τετάρτης, όπου τα θύματα βρέθηκαν δολοφονημένα με πολλές σφαίρες στο κεφάλι. Θύματα των δολοφονικών επιθέσεων ήταν η Σακίν Τζανσίζ, ιδρυτικό μέλος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, η Φιντάν Ντογάν, εκπρόσωπος της κουρδικής κοινότητας στις γαλλικές και ευρωπαϊκές αρχές, και η Λεϊλά Σοϊλεμέζ, μέλος κουρδικής νεολαίας που διέμενε μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Αμεση ήταν η αντίδραση της κουρδικής πλευράς, με το ΡΚΚ να αφήνει αιχμές εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, υπονοώντας ότι στις δολοφονίες έχουν αναμειχθεί «διεθνείς και τουρκικές δυνάμεις», με αναφορές στο αποκαλούμενο «βαθύ κράτος» της Τουρκίας, που εκπροσωπείται από το στρατό και στηρίζει τα ίδια ιμπεριαλιστικά συμφέροντα με την κυβέρνηση. Το ένοπλο τμήμα του ΡΚΚ, το HPG, στην ιστοσελίδα του προειδοποιεί παράλληλα τη Γαλλία ότι θα θεωρηθεί υπεύθυνη εάν δεν εξιχνιάσει τις εκτελέσεις. Οπως αναφέρει το HPG, «το να βάζεις στο στόχαστρο τρεις από τις γυναίκες συντρόφους μας σε μια στιγμή όπως αυτή συνιστά μια προμελετημένη, σχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση».

Για εκτελέσεις εκ των έσω, σε μία προσπάθεια «ξεκαθαρίσματος», μιλά από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι οι ενδείξεις οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, παρότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες, καθώς η πόρτα κλείδωνε με ηλεκτρονικό συνδυασμό, τον οποίο έπρεπε κανείς να γνωρίζει για να μπει στο δωμάτιο. Σύμφωνα με τον Ρ. Ερντογάν, οι εκτελέσεις είναι μία προσπάθεια να υπονομευθούν οι συνομιλίες για τερματισμό της βίας, που διεξάγει το τουρκικό κράτος με το ΡΚΚ, από όσους αντιτίθενται στη συγκεκριμένη προοπτική και θέλουν διαιώνιση της βίας.

Τόσο οι εκτελέσεις των τριών Κούρδων γυναικών, όσο και οι πολυσυζητημένες συνομιλίες για «ειρήνευση» μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όσον αφορά στα σχέδιά τους για την ευρύτερη περιοχή, όπως γίνεται συνολικά με το κουρδικό ζήτημα επί σειρά δεκαετιών, είτε για την αναζωπύρωση της έντασης, είτε για ακόμα πιο ακραίες εξελίξεις, σε σχέση και με τη Συρία και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και πάγιο στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων και των ενεργειακών δρόμων. Σε αυτή τη βάση η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» λειτουργεί για τον αποπροσανατολισμό του κουρδικού λαού, που μόνο σε ρήξη με τον ιμπεριαλισμό μαζί με όλους τους λαούς της περιοχής μπορεί να προσμένει καλύτερες μέρες.


Α. Φ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ