ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Γενάρη 2013
Σελ. /32
Κόμμα μαζικό και ικανό για την επανάσταση

Ενα βασικό ερώτημα που τέθηκε μπροστά σε εργατικές και λαϊκές συνειδήσεις, από την αντικειμενική εξέλιξη των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών, τις οποίες επιτάχυνε η εκδήλωση και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, ήταν τι θέση πρέπει να πάρει σήμερα ο λαός στο ζήτημα: μεταρρύθμιση ή επανάσταση.

Το ΚΚΕ έχει απαντήσει με σαφήνεια στην 95χρονη πορεία του. Αποτιμώντας τα λάθη του και κάνοντας ανοιχτή αυτοκριτική στην εργατική τάξη και το λαό, με σκοπό να γίνει ακόμα πιο ικανό, πολιτικά - ιδεολογικά - οργανωτικά για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Μπροστά στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ με τη δημοσιοποίηση από την ΚΕ των Θέσεων, του Σχεδίου Προγράμματος και του Σχεδίου Καταστατικού, επιβεβαιώνεται ο επαναστατικός χαρακτήρας του ΚΚΕ και ο καθοδηγητικός του ρόλος για την επαναστατική αλλαγή.

Οι Θέσεις μέσα από τη μαρξιστική - λενινιστική ανάλυση δείχνουν το χαρακτήρα της εποχή μας. Εποχής του ανώτατου σταδίου που μπορεί να φτάσει η καπιταλιστική ανάπτυξη, εποχής του ιμπεριαλισμού που στην οικονομία επικρατεί το μονοπώλιο, εποχής περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, ως πρώτη ανώριμη βαθμίδα της κομμουνιστικής κοινωνίας. Αναλύοντας ακόμα πιο διεξοδικά γιατί σήμερα είναι ώριμες οι αντικειμενικές συνθήκες στην Ελλάδα για σοσιαλιστική οικοδόμηση (ανάπτυξη ελληνικού καπιταλισμού, συγκέντρωση σε βασικούς βιομηχανικούς κλάδους, μονοπώληση βασικών τομέων της οικονομίας, ικανότητα με Κεντρικό Σχεδιασμό της σοσιαλιστικής οικονομίας να λυθούν βασικές κοινωνικές ανάγκες, όπως το διατροφικό πρόβλημα από την πλούσια αγροτική παραγωγή που έχει η χώρα μας, αύξηση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και των μισθωτών, προλεταριοποίηση εργαζομένων, κ.ά.). Ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι οικονομικές εξελίξεις δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σήμερα ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Το Σχέδιο Προγράμματος και Καταστατικού απηχούν την ανάγκη να γίνει ακόμα πιο ικανό και ώριμο το ΚΚΕ για την προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα, τόσο σε μη επαναστατική κατάσταση, όσο και σε επαναστατική κατάσταση. Επαναστατική κατάσταση που μπορεί να προκύψει είτε μέσα από το βάθεμα της κρίσης, που θα επιδεινώσει κι άλλο τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, ανεβάζοντας έτσι την κινητικότητα των μαζών με προοπτική επαναστατικής αλλαγής και όχι αλλαγής διαχείρισης του αστικού πολιτικού συστήματος και συμβάλλοντας στη δυσκολία του αστικού πολιτικού συστήματος να διατηρεί την κυριαρχία του. Επαναστατική κατάσταση που μπορεί να προκύψει από την εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατ. Μεσογείου και τότε η εργατική τάξη της χώρας μας πρέπει να έχει καθαρό στόχο την κατάληψη της εξουσίας ή από την επίδραση επαναστατικής κατάστασης που μπορεί να εκδηλωθεί σε γειτονικό με τον ελληνικό λαό.

Βασικό ζήτημα που θέτουν οι Θέσεις και το Σχέδιο Προγράμματος είναι η ικανότητα που πρέπει να έχει το ΚΚΕ ώστε ιδεολογικά και πολιτικά να καθοδηγεί την εργατική τάξη και τους συμμάχους της με βάση το στρατηγικό στόχο, να μην αποσπάται ποτέ από αυτόν και να συνδέει διαλεκτικά με αυτόν τα καθημερινά μέτωπα πάλης που πρωτοστατούν οι κομμουνιστές, είτε σε φάση γοργής ανόδου της ταξικής πάλης, είτε σε φάση υποχώρησης ακόμα μεγαλύτερης του εργατικού κινήματος. Το βάθεμα της κρίσης δε σημαίνει ότι ριζοσπαστικοποιούνται οι εργατικές συνειδήσεις, αντίθετα και κάτω από την παρέμβαση της αστικής τάξης και της καπιταλιστικής εξουσίας, μπορεί να στραφούν σε ρεφορμιστικές λύσεις, να οδηγηθούν σε οπορτουνιστικά μονοπάτια, να γοητευτούν από ακραίες φασιστικές εκφάνσεις της καπιταλιστικής κυριαρχίας.

Βασικό ζήτημα είναι η παραπάνω αντιστοίχιση της οργανωτικής πολιτικής του ΚΚΕ με το στρατηγικό στόχο, έτσι ώστε με καλύτερους όρους να προετοιμάζει το ΚΚΕ τον υποκειμενικό παράγοντα και να τον διαπαιδαγωγεί καθημερινά ενάντια στην καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Κυρίαρχος όρος είναι η οικοδόμηση γερών ΚΟΒ στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα «κλειδιά» της καπιταλιστικής οικονομίας και εξουσίας, ανοίγοντας καλύτερα και το ζήτημα της κοινωνικής συμμαχίας σε επίπεδο κλάδου. Για παράδειγμα, μέσα στη δεκαετία ο κλάδος του Χρηματοπιστωτικού παρουσιάζει άνοδο απασχόλησης με μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης μισθωτής εργασίας, κοντά στο 90%. Ομως, ο κύριος πυλώνας της απασχόλησης, οι τράπεζες, σημειώνουν σταθερή μείωση την τελευταία πενταετία (σχεδόν 15%) και τώρα με την παραπάνω συγκέντρωση σε 3 ομίλους (Εθνική - Πειραιώς - Alpha) οι τραπεζοϋπάλληλοι θα μειωθούν μαζικά. Σήμερα στον κλάδο έχεις χιλιάδες μισθωτούς σε εισπρακτικές εταιρείες που δεν είχες τα προηγούμενα χρόνια, που σ' αυτές θα βρουν απασχόληση πιθανόν πολλοί τραπεζοϋπάλληλοι με χειρότερους όρους αμοιβής από αυτούς που είχαν συνηθίσει, ενώ στις ασφαλιστικές εταιρείες υπάρχει τάση μείωσης της μισθωτής εργασίας και μικρή τάση αύξησης των αυτοαπασχολούμενων με σημάδια προλεταριοποίησης και με πολύ χειρότερους όρους αμοιβής από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές οι εξελίξεις στο Χρηματοπιστωτικό κάνουν αναγκαία τη συγκέντρωση δυνάμεων στους 3 τραπεζικούς ομίλους που θα μονοπωλήσουν τον κλάδο και θα κάνουν ακόμα πιο επιθετικό το τραπεζικό κεφάλαιο προς τους εργαζόμενους, την οικοδόμηση ΚΟΒ σε μαζικούς και στρατηγικούς χώρους για την παραπέρα ανάπτυξη αυτών των ομίλων, καθώς και την ανάγκη να δυναμώσει η κοινή δράση ενάντια στην καπιταλιστική ιδιοκτησία, των μισθωτών από τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες με αυτοαπασχολούμενους από ασφαλιστικές εταιρείες.

Κόμμα ικανό για την επανάσταση πρώτα και κύρια σημαίνει ισχυρές ΚΟΒ με κομμουνιστικά χαρακτηριστικά δικτυωμένες σε εργασιακούς χώρους και κομματικά μέλη ιδεολογικά και πολιτικά ικανά να αντέξουν σε κάθε στροφή της ταξικής πάλης ως καθοδηγητές εργατικών και λαϊκών μαζών για την επαναστατική αλλαγή. Αυτό είναι βασικό ζήτημα που διαπερνά και τα τρία κείμενα που έθεσε στη δημοσιότητα η ΚΕ. Το Σχέδιο Καταστατικού ενισχύει τη δουλειά της ΚΟΒ και των καθοδηγητικών Οργάνων, θωρακίζει ακόμα περισσότερο τα μέλη του Κόμματος. Ενώ το Πρόγραμμα που θα εγκριθεί από το 19ο Συνέδριο πρέπει να είναι ο καθημερινός καθοδηγητής της ΚΟΒ με εξειδίκευση στο χώρο ευθύνης της, ο εμπνευστής της εργατικής τάξης στο χώρο ευθύνης της κάθε ΚΟΒ που θα τραβά συνεχώς νέες μάζες στην ταξική πάλη, θα αποσπά δυνάμεις από την επιρροή των αστικών κομμάτων και του οπορτουνισμού, θα προετοιμάζει δυνάμεις ικανές να τραβήξουν μέχρι τέρμα, μέχρι την επαναστατική κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Ο εμπλουτισμός του Προγράμματος του ΚΚΕ από το 19ο Συνέδριό του, με ενσωματωμένη τη θετική και αρνητική πείρα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα, δείχνει ότι στη χώρα μας υπάρχει Κόμμα επαναστατικό, ιδεολογικά ισχυρό, που μπορεί να σταθεί όρθιο και ικανό να καθοδηγήσει την εργατική τάξη στην επανάσταση.


Παναγιώτης Κατηφές
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Δρόμος ανηφορικός αλλά μονόδρομος

Συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος, το σχέδιο Προγράμματος και το σχέδιο Καταστατικού.

Η συμφωνία μου εδράζεται στους εξής 6 άξονες που διέπουν συνολικά το κείμενο των Θέσεων:

1)Τη σαφή διατύπωση του στρατηγικού στόχου της σοσιαλιστικής επανάστασης, την ανάδειξη της ανάγκης ένοπλης σύγκρουσης και την περιγραφή της διαδικασίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, με βάση και την επεξεργασία για το Σοσιαλισμό που έγινε στο 18ο Συνέδριο. Ο στόχος δεν καθορίζεται με βάση τον αρνητικό σήμερα συσχετισμό δύναμης.

2)Την ανάγκη για βάρος στην ιδεολογικοπολιτική δουλειά και τη διάταξη δυνάμεων στην εργατική τάξη, απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση γερών ΚΟ σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς. Η άποψη ότι ο προσανατολισμός αυτός αφήνει «αθωράκιστες» τις γειτονιές, είναι λανθασμένη. Στις λαϊκές γειτονιές κατοικεί μεγάλος όγκος εργατών και ανέργων. Η κοινή παρέμβαση σε αυτόν τον κόσμο κλαδικής και εδαφικής οργάνωσης, μας δυναμώνει ταυτόχρονα στο χώρο δουλειάς και στα επιμέρους μέτωπα της γειτονιάς (π.χ. σχολεία, μαζικός αθλητισμός, ελεύθεροι χώροι). Συχνά δραστηριοποιούμε φίλους του Κόμματος στη γειτονιά, έχοντας μια θολή εικόνα ή ακόμα και άγνοια για το πού δουλεύουν. Αυτό το έλλειμμα πρέπει να το λύσουμε αποφασιστικά γιατί το πεδίο στο οποίο γίνονται σταθερά βήματα στη συνείδηση είναι ο χώρος δουλειάς. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και η προσπάθεια να δυναμώσει η λειτουργία και η δράση των Λαϊκών Επιτροπών.

3)Τη διατύπωση ως αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής της στόχευσης της Λαϊκής Συμμαχίας που βοηθά στο να γίνει αντιληπτό ότι η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό δηλαδή, επιτάσσει όχι απλά καταδίκη του πολέμου και των επεκτατικών τάσεων αλλά κυρίως πάλη ενάντια στα βάθρα του καπιταλιστικού συστήματος, την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, τελικά πάλη για το σοσιαλισμό.

4)Τη διακήρυξη της αυτοτέλειας του Κόμματος, ως όρο απαραβίαστο σε κάθε συνθήκη. Οφείλουμε να παλεύουμε για κοινωνική συμμαχία σε ταξική βάση, με αφετηρία το κοινό συμφέρον για την ανατροπή και όχι για πολιτική συμμαχία από τα πάνω. Μας διδάσκουν για τη στάση μας σήμερα, συνεργασίες όπως της ΕΔΑ (χωρίς να αναιρούνται οι αγώνες των μελών της) και του Συνασπισμού, που κατέληξαν και οι δύο σε προσπάθεια για διάλυση του Κόμματος.

5)Τη δήλωση ότι το ΚΚΕ δε συμμετέχει σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού, αστική ή αστικής διαχείρισης. Σε σχέση με το θέμα αυτό, πρέπει να δούμε άμεσα μια ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη αυτοκριτική τοποθέτηση για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Τζανετάκη και στην οικουμενική που ακολούθησε, συμμετοχή που αποτελεί όπλο στην πολεμική στο Κόμμα και τροχοπέδη στο ξεπέρασμα κοινοβουλευτικών αυταπατών καθώς και της αντίληψης ότι υπάρχει δυνατότητα για «κάθαρση» του αστικού πολιτικού συστήματος. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

6)Το ξεκαθάρισμα της στάσης των κομμουνιστών απέναντι στις διακρατικές καπιταλιστικές σχέσεις και ειδικότερα στο θέμα του πολέμου, ζήτημα ιδιαίτερα κρίσιμο με βάση και τις εξελίξεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Η εργατική τάξη και σε περίοδο ιμπεριαλιστικής ειρήνης και σε περίπτωση ιμπεριαλιστικού πολέμου, δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα να μπει κάτω από τη σημαία κομματιού ή του συνόλου της αστικής τάξης. Η στάση των κομμουνιστών στον πόλεμο οφείλει να είναι η αυτοτελής οργάνωση της εργατικής τάξης για την κατάκτηση της εξουσίας, απέναντι σε ντόπια και ξένη αστική τάξη, είτε η εγχώρια αστική τάξη αμύνεται είτε επιτίθεται. Οι υπερασπιστές της «ενότητας της αριστεράς» που επικαλούνται συνεχώς το ΕΑΜ, «λησμονούν» ότι, παρά τα προβλήματα στη στρατηγική του Κόμματος την περίοδο της κατοχής, το ΕΑΜ έθετε το ζήτημα της Λαοκρατίας.

Κάποιες πιο συγκεκριμένες παρατηρήσεις - προτάσεις:

Σε σχέση με την Τοπική Διοίκηση (Θέση 19), είναι ζήτημα το γεγονός ότι οι δημοτικές αρχές που στηρίχτηκαν από τα κόμματα που σήμερα συγκροτούν την τρικομματική κυβέρνηση, εισπράττουν διακριτά μικρότερη φθορά σε σχέση με την κεντρική εξουσία. Οι χειρισμοί - ελιγμοί τους, οι πολιτικές διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και οι προσπάθειες αλλαγής «κομματικής ταυτότητας», τους διατηρούν σε μεγάλο βαθμό αλώβητους στη λαϊκή συνείδηση. Το επόμενο διάστημα πρέπει να δούμε πιο σχεδιασμένα και συστηματικά την αποκάλυψη του ρόλου τους.

Για τη βοήθεια στην ΚΝΕ (Θέσεις 39-54): οι δύο Θέσεις είναι σε δυσαρμονία. Ενώ στη Θέση 39 σημειώνεται ότι «πιο κοντά από κάθε άλλη φορά βρίσκεται η συνεργασία ΚΟΒ-ΟΒ», στη Θέση 54 ακολουθεί η διατύπωση: «βελτιώθηκε η βοήθεια και η στήριξη στην ΚΝΕ, όμως παραμένει εξαιρετικά αδύναμη στο επίπεδο ΚΟΒ-ΟΒ». Χωρίς καμία διάθεση να αποδείξω ότι έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα και πέρα από τη λεκτική ανακολουθία, θεωρώ ότι η δεύτερη διατύπωση δεν αποτυπώνει τα βήματα που έχουν γίνει στη συνεργασία στο επίπεδο ΚΟΒ-ΟΒ, που σαφέστατα όμως έχει πολύ δρόμο μπροστά.

Ο όρος «αυτοαπασχολούμενοι» (Θέση 61) στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τους ΕΒΕ χωρίς προσωπικό. Επομένως, η αποκλειστική χρήση του όρου τονίζει τη διάσταση ότι δουλεύει και ο ίδιος, αποκλείει όμως σε επίπεδο προπαγάνδας, παρά την ανάλυση που ακολουθεί στην ίδια θέση, τους μικρούς ΕΒΕ με 1-2 άτομα προσωπικό που δουλεύουν και οι ίδιοι (π.χ. ψιλικατζίδικο στη γειτονιά με έναν υπάλληλο, κατάστημα ρούχων με έναν πωλητή κ.τ.λ). Ο όρος φτωχοί ή μικροί ΕΒΕ πιστεύω είναι πιο κατάλληλος για την εκλαΐκευση της πρότασής μας. Κατά κανόνα άλλωστε ο μικρός ΕΒΕ εργάζεται και ο ίδιος.

Τέλος, αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, (Θέσεις 5 και 72), στο σχέδιο Προγράμματος προστίθεται ο χαρακτηρισμός «ισχυρές» στον όρο εξαρτήσεις, χαρακτηρισμός που δεν υπάρχει στη Θέση 5 που αναφέρεται στο ίδιο ακριβώς θέμα. Για την ουσία του ζητήματος, ο όρος «με ισχυρές εξαρτήσεις από ΗΠΑ και ΕΕ» είναι σε αντίφαση με τον όρο «ανισότιμη αλληλεξάρτηση» όπως παρατίθεται στο κείμενο των Θέσεων. Φαίνεται σα να διαχωρίζεται ο ένας όρος από τον άλλο. Είναι προφανές ότι υπάρχουν εξαρτήσεις από τα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα, το ζήτημα όμως είναι τι σηματοδοτούμε ως κύριο: την εξάρτηση ή τις σχέσεις ανισότιμης αλληλεξάρτησης αποτέλεσμα της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης;


Θοδωρής Σκολαρίκος
Δυτική Αχτίδα ΚΟ Αττικής

Σκέψεις για τις Θέσεις

Η πορεία της εκλογικής δύναμης του Κόμματος

Η εκλογική δύναμη του Κόμματος είναι αναντίστοιχη με την πραγματική δυναμική που διαχέει μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Αυτό οφείλεται στην επανάπαυση του Κόμματος σε ένα γενικό πολιτικό κοινοβουλευτικό αγώνα, ο οποίος απέχει μακράν από τη διαμορφωμένη κοινωνική πραγματικότητα δηλαδή από τις κοινωνικές διεκδικήσεις από την καθημερινή αγωνιστική πάλη όχι μόνο των εκλεγμένων αλλά και συνολικά των μελών του Κόμματος, δεν υπάρχει κοινή δράση ούτε και για την ίδια τη λειτουργία της ΚΟΒ, αυτό απαιτεί πραγματικά το λιγότερο μεγαλύτερη εσωκομματική πειθαρχία και αλληλεγγύη των ίδιων των μελών του Κόμματος και καθημερινός έλεγχος των εκλεγμένων.

Αυτό απαιτεί σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρχει η συμμετοχή των εργαζομένων. Πρώτιστο καθήκον του εκλεγμένου να ξεσηκώνει το λαό και να τον προτρέπει σε σύγκρουση για όλα τα ζητήματα με σταθερή συνεργασία με τη λαϊκή επιτροπή, συνδικάτα, κλάδους.

Α] Η αποξένωση των εκλεγμένων από τους εργαζόμενους και η απαξίωσή τους οδηγεί σε οπορτουνιστικό δρόμο συμβιβασμού και αποδοχής του κοινοβουλευτικού δρόμου. Δεν έχει έννοια να συμμετέχουμε στα Δημοτικά Συμβούλια σαν γλάστρες μειοψηφικές που απλά υπάρχουμε για να αντιδρούμε χωρίς έννοια. Η διεκδίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα του Κόμματος, αλλά σε κυρίαρχο στόχο τη συμμετοχή των εργαζομένων τον έλεγχο και την αντίδρασή τους.

Β] Πρέπει να στηριχτούν οι δυνάμεις μας τα μέλη του Κόμματος στο χώρο δουλειάς τους με οποιοδήποτε κόστος. Πάνω απ' όλα σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς πρέπει να αλληλοϋποστηριχτούμε για να δώσουμε το παράδειγμα στους άλλους.

Γ] Η αποξένωση, η έλλειψη χρόνου, η απομόνωση, ο διαχωρισμός οδηγεί στη διάλυση. Προϋπόθεση για μια ενωτική και συγχρόνως συγκρουσιακή πορεία πρέπει να είναι η δουλειά για τη συνένωση της ΚΟΒ σε πολιτικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο αλληλοστήριξη και καθημερινή τριβή των μελών του Κόμματος μεταξύ τους.

Δ] Ανάγκη η επικοινωνία όχι η στήριξη θεσμών αλλά η πραγματική συντροφική σύνδεση στη βάση του ανθρώπινου παράγοντα. Υπάρχει αποξένωση γι' αυτό υπάρχουν αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα τα οποία διαιωνίζονται. Η μη αλληλοστήριξη είναι διαφθορά.

Ε] Η συλλογική δράση θα αποτελέσει πυρήνα έλξης για την καλύτερη οργάνωση και συστράτευση μελών.

Ζ] Η καθοδηγητική δουλειά αποτελεί ουσιαστικό ζήτημα, οι εναλλαγές προσώπων είναι πρώτιστο σημείο είτε εκλεγμένων είτε όχι. Η συστράτευση της νεολαίας στο Κόμμα θα δημιουργήσει ριζοσπαστικό κίνημα όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη.

Η κοινωνική σύνθεση του Κόμματος ως στοιχείο της πορείας της κομματικής οικοδόμησης

Α] Η ενίσχυση στο Κόμμα του ποσοστού της εργατικής τάξης. Αυτό αποτελεί το μέγιστο καθήκον για να μην δημιουργούνται γραφειοκρατικά φαινόμενα εκφυλισμού. Το Κόμμα δεν μπορεί να αποτελεί προπύργιο για την ανάδειξη στελεχών τα οποία θα φεύγουν και θα στελεχώνουν την κρατική μηχανή, μια έξυπνη κίνηση των αστών για να εκφυλίζουν το κίνημα και να το χρησιμοποιούν για τα δικά τους συμφέροντα. Γι' αυτό οι εργάτες πρέπει να βασίζονται στα δικά τους πόδια και όχι στα κεφάλια γραφειάδων που αποπροσανατολίζουν το κίνημα και το απενεργοποιούν.

Β] Μένουν πάρα πολλά αναξιοποίητα στελέχη χωρίς σχεδιασμό από τις ΚΟΒ. Δηλαδή, πρέπει να μελετηθούν τα υπέρ του κάθε συντρόφου ξεχωριστά και να ενισχυθούν στην κατεύθυνση της ταξικής πάλης με συχνές εναλλαγές στα όργανα αν κάποιος δεν αποδίδει ν' αλλάζει. Τα πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε συλλογικά και να διαπαιδαγωγούμαστε αναλόγως γιατί η συνολική δράση της ΚΟΒ τους βοηθά όλους και υποκειμενικά.

Γ] Η οργανωτική πλαδαρότητα οφείλεται στην έλλειψη πειθαρχίας, πείρας και προσανατολισμού και θα εξαλειφθεί με την κοινωνική δράση μέσα από τον ταξικό αγώνα.

Τα οικονομικά του Κόμματος

Οι νέες συνθήκες επιβάλλουν τη σταθερή λειτουργία των ΚΟΒ και ΟΒ σε εβδομαδιαία βάση με εβδομαδιαίο σχεδιασμό της δουλειάς της ΚΟΒ και έλεγχο.


Ελένη Τσαγανού

Για τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκφράζοντας τη συμφωνία μου με τις Θέσεις, το Σχέδιο Προγράμματος και Καταστατικού, θα προσπαθήσω να συμβάλλω με ορισμένες σκέψεις στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο. Θα σταθώ σε ορισμένα ζητήματα πιο συγκεκριμένα:

Για τη σχέση κρίσης - πόλεμου - επανάστασης. Η ανάλυση που γίνεται από τις Θέσεις αποτελεί έκφραση της ταξικότητας και επιστημονικότητας του Κόμματός μας. Είναι μια σημαντική συμβολή της ΚΕ βασισμένη στην επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και αποτελεί ανάπτυξη της θεωρίας και της επαναστατικής στρατηγικής στις σύγχρονες συνθήκες. Η αφομοίωση της ανάλυσης αυτής από το κομματικό και κνίτικο δυναμικό, από τον περίγυρο του Κόμματος είναι καθοριστικής σημασίας ώστε η κρίσιμη μάζα που διαμορφώνεται σε μη επαναστατικές συνθήκες να μπορεί να ερμηνεύει τις εξελίξεις με ταξικό μάτι, να βλέπει πίσω από τις διάφορες κινήσεις που γίνονται από τα πάνω, στο επίπεδο της πολιτικής, τις εξελίξεις που συντελούνται στη βάση, στην οικονομία, με λίγα λόγια να εμπεδώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό η σχέση οικονομίας - πολιτικής. Αυτό αποτελεί κομβικό ζήτημα που επιδρά στην ικανότητα του Κόμματος να δρα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως και σε συνθήκες βαθιάς παρατεταμένης κρίσης που μπορεί να υπάρξει απότομη άνοδος του κινήματος ή και προσωρινή υποχώρηση. Η σωστή ερμηνεία των ενδοϊμπεριαλιστικών- ενδοαστικών αντιθέσεων, η διάγνωση της τάσης αλλαγής στο διεθνή συσχετισμό, η επίδραση που έχει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης (είτε είναι σε φάση ανόδου είτε σε φάση κρίσης) στη συγκέντρωση της εργατικής τάξης καθώς και στις αλλαγές στη διαστρωμάτωση των μικροαστικών στρωμάτων, αποτελούν προϋποθέσεις ώστε η επαναστατική στρατηγική να βρίσκει την έκφρασή της τόσο στην πολιτική συμμαχιών, όσο και στην οργανωτική πολιτική του Κόμματος με συγκέντρωση δυνάμεων στους τόπους δουλειάς.

Κατά τη γνώμη μου, σε αυτά τα πλαίσια, απαιτείται ακόμα περισσότερο -πόσο μάλλον σε συνθήκες κρίσης- να γίνει μια συστηματική δουλειά σχετικά με την αφομοίωση βασικών ζητημάτων που αφορούν την αιτία και το χαρακτήρα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Στη ζωντανή συζήτηση με εργατόκοσμο, με παιδιά των λαϊκών οικογενειών, στην προσπάθεια εκλαΐκευσης της πολιτικής του Κόμματος, αρκετές φορές δίνουμε λαθεμένα το χαρακτήρα της κρίσης ως κρίση «υποκατανάλωσης» και όχι ως κρίσης υπερσυσσώρευσης που πραγματικά είναι. Δυσκολευόμαστε να μετατοπίσουμε το κέντρο της συζήτησης στην πραγματική αιτία της κρίσης που είναι η βασική αντίθεση του καπιταλισμού και όχι ορισμένα συμπτώματα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής όπως το χρέος κλπ. Με δυσκολία ακόμα κάνουμε λιανό γιατί το καπιταλιστικό σύστημα δεν έχει περιθώρια παραχωρήσεων όπως πριν, πως ακόμα και αν περάσει σε φάση αναιμικής ανάκαμψης αυτή δε θα επαναφέρει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα που κατεδαφίστηκαν στις συνθήκες της κρίσης. Κατά τη γνώμη μου, απαιτείται μια πιο συστηματική δουλειά σε αυτά τα ζητήματα ώστε να κερδίζει έδαφος στην εργατική λαϊκή συνείδηση αυτό που αντικειμενικά υπάρχει και αποτυπώνεται στη Θέση 1: «Η εκδήλωση της γενικευμένης και συγχρονισμένης κρίσης έφερε στο προσκήνιο τον ιστορικά ξεπερασμένο και απάνθρωπο χαρακτήρα του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος, την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, την ανάγκη ανασύνταξης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, της χειραφέτησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος». Αν τα παραπάνω ζητήματα, που σε τελευταία ανάλυση αφορούν την ίδια τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, δεν απαντιούνται τεκμηριωμένα με βάση την παραπάνω θέση, τότε αφήνεται άθελά μας περιθώριο ώστε να κερδίζουν έδαφος διάφορες λογικές άλλου μείγματος διαχείρισης της κρίσης, κάτω και από την αντικειμενική κατάσταση που διευκολύνει ώστε να δυναμώνει το ρεύμα των αυταπατών και της λύσης από τα πάνω με μια ψήφο ή με μια «αριστερή κυβέρνηση». Δηλαδή, θα μπαίνουν εμπόδια στην προσπάθεια να κερδίζει έδαφος η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, που είναι η ανατροπή του καπιταλισμού και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Για το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της στάσης των κομμουνιστών απέναντι σε αυτόν, τη σχέση που έχει με την επαναστατική κατάσταση. Απαιτείται μια τέτοια δουλειά που να συνδυάζει την εσωκομματική συζήτηση με πλατιά διαφώτιση αξιοποιώντας διάφορες πρωτοβουλίες (π.χ. με αφορμή ιστορικές επετείους) ώστε να ζυμώνεται από τώρα η ανάγκη για αυτοτελή οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, είτε σε αμυντικό είτε σε επιθετικό πόλεμο. Η επίθεση από τον αντίπαλο απέναντι στο Κόμμα σε εκείνες τις συνθήκες θα μεγαλώνει. Θα αξιοποιηθούν και οι εθνικιστικές δυνάμεις που έχουν άνοδο σήμερα και σπρώχνονται από το σύστημα, όχι μόνο σε επίπεδο προπαγάνδας στη λογική «το ΚΚΕ είναι προδοτικό κόμμα» αλλά και στην ανοιχτή κατασταλτική δράση. Κατά τη γνώμη μου η πιο επικίνδυνη πίεση θα είναι αυτή που θα υπάρχει από ανώριμες και άπειρες εργατικές - λαϊκές μάζες καθώς αυτό που είναι εδραιωμένο στη συνείδηση πλατιών εργατικών λαϊκών στρωμάτων είναι «η υπεράσπιση της πατρίδας» αποστεωμένη από τα ταξικά χαρακτηριστικά, ειδικά όταν υπάρχει επίθεση από άλλη ιμπεριαλιστική χώρα. Η αντίληψη αυτή βέβαια είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του αντιπάλου. Ωστόσο, απαιτεί γερό τιμόνι και ανυποχώρητη στάση γιατί είναι πιο εύκολο να γλιστρήσεις στο όνομα της «πίεσης από τον κόσμο» παρά από την απευθείας επίθεση από τον ταξικό αντίπαλο και τα κόμματά του. Τα παραπάνω δε τα αναφέρω με καμιά διάθεση υποτίμησης της δράσης των εργατικών λαϊκών μαζών. Ωστόσο, η ίδια η ιστορική πείρα δείχνει πως οι συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, που ένα χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η ασυνήθιστη δράση των μαζών, εμφανίστηκαν προς το τέλος των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Αλλωστε, σχετικά με αυτό το ζήτημα εύστοχα και συμπυκνωμένα αναφέρονται στη Θέση 75 τα καθήκοντα του ΚΚΕ για τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Σχετικά με τη Λαϊκή Συμμαχία. Η επεξεργασία που κάνει η ΚΕ για την πολιτική συμμαχιών γίνεται στο έδαφος μιας αντικειμενικής πραγματικότητας: Οτι δεν υπάρχει ενδιάμεση εξουσία ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό. Με αυτή την παραδοχή, εξασφαλίζοντας τον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης γίνεται επεξεργασία για το ποια στρώματα είναι αυτά που τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα έχουν συμφέρον από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Συνεπώς, αυτό που παρουσιάζεται από τον αντίπαλο και από ορισμένους άσπονδους φίλους ως αντίφαση με το επιχείρημα «το ΚΚΕ λέει πως δεν προϋποθέτει συμφωνία με το Πρόγραμμά του για τη συμμαχία, ενώ θέτει ως πολιτικό περιεχόμενο της συμμαχίας την κοινωνικοποίηση, τον εργατικό έλεγχο, την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, δηλαδή το Πρόγραμμά του» δεν αφορά κάποια αντίφαση στην πολιτική του Κόμματος. Η πολιτική του Κόμματος διαμορφώνεται πάνω στην αντικειμενική εκτίμηση του χαρακτήρα της εποχής και του χαρακτήρα της επανάστασης. Η μόνη αντίφαση που υπάρχει αφορά αυτά τα ίδια τα μικροαστικά στρώματα και αυτή προκύπτει αντικειμενικά από την ίδια τους τη θέση στην κοινωνική παραγωγή, από την κατοχή μικροϊδιοκτησίας. Σε καμιά περίπτωση δεν αφορά την πρωτοπόρα κοινωνική δύναμη, το φορέα των κομμουνιστικών σχέσεων, δηλ. την εργατική τάξη, πόσο μάλλον την πρωτοπορία της, το Κόμμα.


Μάκης Μακρής
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ