ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ανελέητο μπαράζ μέτρων

Το πιο σύντομο ανέκδοτο για το χρόνο που πέρασε, το διεκδικεί επάξια ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης, Αντ. Σαμαράς, σε ομιλία που έκανε στις 15/10/2012 στο συνέδριο της «International Herald Tribune» στην Αθήνα. Τι είχε πει τότε ο πρωθυπουργός; Οτι τα μέτρα ύψους 9,2 δισ. ευρώ που έλαβε η συγκυβέρνηση, τα οποία και ενσωματώθηκαν στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016», θα είναι και τα τελευταία... Αμ δε. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έχει προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος 7 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό στα πλατιά λαϊκά στρώματα ότι για τη συγκυβέρνηση, στις σημερινές συνθήκες της παρατεταμένης και οξύτατης οικονομικής κρίσης, η διάσωση του καπιταλισμού - γιατί περί αυτού πρόκειται και όχι της... σωτηρίας του έθνους - απαιτεί ολοκληρωτικό τσάκισμα του λαού. Αυτό υποκρύπτουν οι φράσεις από επίσημα κυβερνητικά χείλη για «αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας», «να γίνει η Ελλάδα χώρα παραγωγής διεθνών εμπορευσίμων αγαθών μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων και περιορισμού της κατανάλωσης». Απαιτούν, δηλαδή, εργαζόμενους που θα έχουν χάσει το μισό βιοτικό τους επίπεδο, σε σχέση με το πολύ πρόσφατο 2009 (περιορισμός της κατανάλωσης) και πολύπλευρη ενίσχυση του κεφαλαίου, στο οποίο ανατίθεται ο ρόλος να κάνει τη χώρα ανταγωνιστική... Η βαθιά ταξική λογική τους οδηγεί ακριβώς εκεί. Στην καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία, παράλληλα με τον πλούτο που θα συσσωρεύει στα χέρια των κεφαλαιοκρατών, θα εξαπλώνει τη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση στην πλευρά των εργατών.

Προαπαιτούμενα μέτρα

Η κοινωνία των εξαθλιωμένων εργατών και μεγιστάνων του πλούτου κεφαλαιοκρατών χτίζεται μέρα με τη μέρα, από τη σημερινή συγκυβέρνηση, την προηγούμενη από αυτή, την προ-προηγούμενη και πάει λέγοντας. Δομικά στοιχεία, τα μνημόνια που υπέγραψαν με το διεθνές κεφάλαιο προκειμένου ο ελληνικός καπιταλισμός να σταθεί στα πόδια του. Μνημόνια - μοχλοί αντεργατικών αναδιαρθρώσεων για φτηνή εργατική δύναμη που γίνονται προαπαιτούμενα για τη δανειοδότηση. Για να ληφθεί η νέα δόση του δανείου, πρέπει να γίνουν οι ακόλουθες έξι - επτά προαπαιτούμενες ενέργειες.

Ας δούμε λοιπόν τι θα πρέπει να κάνει η συγκυβέρνηση τις επόμενες 10 μέρες, ως την 21η Γενάρη, οπότε και πρόκειται να πραγματοποιηθεί το επόμενο Γιούρογκρουπ.

  • Να έχει προωθήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ηδη τη βδομάδα που μας πέρασε συνεδρίασε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), όπου και εξέτασε την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ (με νομοθετική ρύθμιση το 33,4% των μετοχών του Οργανισμού που κατέχει το Δημόσιο, να μπορεί να περάσει στα χέρια ιδιωτών), των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ (στο θέμα υπάρχει εμπλοκή μετά την απαίτηση της αμερικανικής πλευράς οι δύο αυτές εταιρείες να μην καταλήξουν σε ρωσικά χέρια, δεδομένου ότι ρωσικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά τους) και του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Η συγκυβέρνηση θα πρέπει κάθε τρίμηνο να ξεπουλά συγκεκριμένα κομμάτια της δημόσιας περιουσίας, ενώ θα πρέπει να εισπραχθούν το 2013 2,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση της μη επίτευξης των στόχων, η κάλυψη της υστέρησης θα πρέπει να γίνει με τη λήψη άλλων μέτρων (αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών).
  • Να έχει εγκρίνει τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ. Πρόκειται για «προαπαιτούμενο στόχο», προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ για το μήνα Γενάρη. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μεσοσταθμικές αυξήσεις περί το 11%. Πίσω φυσικά από τις μεθοδεύσεις αυτές βρίσκεται η ομολογημένη πρόθεση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η οποία όμως θα πρέπει να εξασφαλίσει σίγουρα κέρδη στους ιδιώτες μετόχους της.
  • Να προωθήσει τη διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με την πρώτη να ανακεφαλαιοποιείται και να παραδίδεται στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, και τη δεύτερη με τα ζημιογόνα στοιχεία να παραμένει στα χέρια του Δημοσίου και μέσω αυτού στους εργαζόμενους - φορολογούμενους, οι οποίοι και θα πληρώσουν τα σπασμένα. Και για την περίπτωση αυτή υπάρχει εμπλοκή, καθώς Εθνική και Αλφα Μπανκ, οι δύο επίσημοι ενδιαφερόμενοι, ασχολούνται αυτή την περίοδο με τη συγχώνευση των Γιούρομπανκ και Εμπορικής, αντίστοιχα. Η λύση την οποία έχουν επιλέξει είναι το ΤΤ να περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εν ευθέτω χρόνω θα κινήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησής της.
  • Να προετοιμάσει την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου στα τέλη Φλεβάρη, όταν και η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα για τον τρίμηνο έλεγχό της. Με δεδομένη την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τις προηγούμενες επισκέψεις της τρόικας, ας προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για τα νέα εισπρακτικά μέτρα και τις νέες περικοπές που θα συναποφασίσουν. Γιατί δεν υπάρχει ούτε μία επίσκεψη της τρόικας ως σήμερα, όπου δεν κατέληξαν σε νέα μέτρα.
Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου

Και το τελευταίο μέτρο αφορά στην κύρωση με νόμο των επαίσχυντων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, στις οποίες με τόση ευκολία κατέφυγε η συγκυβέρνηση τον προηγούμενο Νοέμβρη, για να αποδειχτεί στην πράξη ότι η Βουλή, η αποκαλούμενη και από την αστική ρητορική «ναός της δημοκρατίας», παρακάμπτεται με συνοπτικές διαδικασίες από εκείνους που την υμνούν και δοξάζουν, ακόμα και όταν η κυβερνητική πλειοψηφία στη λήψη αποφάσεων θεωρείται δεδομένη.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου τακτοποιήθηκαν «εκκρεμή θέματα» για καμιά δεκαριά υπουργεία. Το σύνολο σχεδόν της συγκυβέρνησης. Με τον πραξικοπηματικό αυτό τρόπο προώθησαν τη σιδηρά περίφραξη των δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (υπουργεία, ΟΤΑ, ΟΚΑ, νοσοκομεία, άλλοι φορείς κ.λπ.), ώστε να διασφαλίσουν την περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών έως το 2020 και βλέπουμε... Ολοι αυτοί οι φορείς μπαίνουν σε καραντίνα, δεδομένου ότι, αν στους προϋπολογισμούς τους διαπιστωθεί υπέρβαση δαπανών, άνω του 10% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, προβλέπεται η τοποθέτηση επόπτη σε κάθε υπουργείο, ο οποίος θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών, παρακάμπτοντας κάθε άλλη ιεραρχία, ενώ ο φορέας τίθεται σε «πρόγραμμα εξυγίανσης».

Τοποτηρητές μπαίνουν και στους ΟΤΑ, με τη δημιουργία στο υπουργείο Εσωτερικών Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, με σκοπό την παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων. Σε περίπτωση που σημειωθούν αποκλίσεις από τους στόχους για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, προβλέπεται η αυτόματη λήψη μέτρων, όπως η επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, η αύξηση των ιδίων εσόδων, η αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας μέχρι και 3 τοις χιλίοις.

Επιχειρήθηκε επίσης η παράκαμψη των δήμων για την προώθηση του μέτρου της διαθεσιμότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων για το 2013 - ουσιαστικά βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης - στην προοπτική της «απομάκρυνσης» 150.000 εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015.

Οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις επεκτείνονται και στο χώρο της Παιδείας, με την εξίσωση των κολεγίων με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, στην προοπτική της περαιτέρω εμπορευματοποίησης της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΒΟΥΛΗ
Αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ από την Επιτροπή

Αποχώρησαν χτες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ από τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που ορίστηκε άρον - άρον, για να συζητήσει, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τις επτά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εγκριθούν αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής σε μία και μόνη συνεδρίαση. Με τις Πράξεις αυτές, που κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής, προωθούνται μια σειρά βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα σε εφαρμογή του νέου μνημονίου που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, με την έναρξη της συνεδρίασης, ανακοινώνοντας την απόφαση για αποχώρηση, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του Κόμματος για τη διαδικασία - εξπρές που επέλεξε για τη συζήτηση η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για μια επικίνδυνη τακτική. Ο λαός, είπε, δεν πρέπει να νομιμοποιήσει στη συνείδησή του τέτοιες διαδικασίες «φαστ τρακ», αλλά να αντιπαλέψει τα νέα βάρβαρα μέτρα που περιέχονται σε αυτές τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε προχωρήσει για το θέμα σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη, ζητώντας να μην προχωρήσει αυτή η επικίνδυνη πρακτική. Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ