ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΑ 1.000 ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Πλήθος νέων ανθρώπων βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» στο Θησείο. Οι κόκκινες σημαίες, οι αφίσες για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή» οδηγούσαν στην έκθεση, η οποία άνοιξε τις πύλες της προχτές και η οποία είναι αφιερωμένη σε αυτό το σταθμό στην έκδοσή του.

Στα εγκαίνια της έκθεση παραβρέθηκε και ξεναγήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Για την ιστορία, το ρόλο και τις δυνατότητες του «Οδηγητή» μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο με ένα σύντομο ιστορικό του οργάνου του ΚΣ της ΚΝΕ και έκλεισε με αφήγηση και μουσική: Μία φυσαρμόνικα παίζει τη μουσική του «Οδηγητή». Τρεις νέοι αρχίζουν να αφισοκολλούν εξώφυλλα του «Οδηγητή» στον τοίχο μαζί με μία αφίσα «Κάτω η χούντα, ΚΝΕ» και η αφήγηση ξεκινά: «22 Σεπτέμβρη 1968. Κυκλοφορεί παράνομα η πρώτη εφημερίδα της ΚΝΕ. Στην προμετωπίδα της, τέσσερις στίχοι από τον "Οδηγητή" του Κώστα Βάρναλη, από όπου πήρε και το όνομά της, οι οποίοι ακολουθούν την πορεία του μέχρι σήμερα».

Η αφήγηση, δεμένη με μουσική από μέλη και φίλους της ΚΝΕ, «ταξίδεψε» όσους παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης από τα πρώτα φύλλα μέχρι σήμερα, μαζί με όσους ενέπνευσε και εμπνευστήκανα από τον «Οδηγητή», στους μεγάλους σταθμούς που ταυτίζονται με την πορεία του νεολαιίστικου κινήματος, με την Οργάνωση της νεολαίας του ΚΚΕ. Καταλήγοντας: «Συνεχίζουμε, στους νέους εργαζόμενους, στην κατάρτιση, στους μαθητές, στα αμφιθέατρα, στον τάκο, συνεχίζουμε...».


ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
Βασικό εργαλείο για την ανάδειξη της επικαιρότητας του σοσιαλισμού στη νεολαία

Η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στα εγκαίνια της έκθεσης

Σήμερα, με το άνοιγμα της έκθεσης που αναδεικνύει την ιστορική πορεία του «Οδηγητή» και το πραγματικό πλούσιο σε όλη αυτή την πορεία περιεχόμενό του, θέλουμε να υποδεχτούμε με υπερηφάνεια το 1.000στό φύλλο που θα κυκλοφορήσει αύριο σε όλη την Ελλάδα.

Το ξεκίνημα σε συνθήκες παρανομίας

Λέμε το 1.000στό φύλλο, όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμα 44 φύλλα γιατί η συγκεκριμένη αρίθμηση, από το φύλλο 1 μέχρι το 1.000στό, αφορά την κυκλοφορία του «Οδηγητή» την περίοδο από το 1974, μετά τη στρατιωτική δικτατορία, μέχρι σήμερα. Είχαν εκδοθεί, και παρουσιάζονται στην έκθεση μερικά από αυτά, άλλα 44 φύλλα σε συνθήκες παρανομίας. Ο «Οδηγητής», δηλαδή, πρωτοκυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 1968 μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας αμέσως μετά την ίδρυση της ΚΝΕ και ιδρύθηκε ως όργανο του ΚΣ της.

Στο κεντρικό άρθρο σ' αυτό το πρώτο φύλλο έγραφε: «Οι νεολαίοι κομμουνιστές και το δημοσιογραφικό τους όργανο ο Οδηγητής, έβαλαν σαν κύριο καθήκον τους να δουλέψουν και να παλέψουν για να αποκτήσει η νεολαία στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα το όργανο εκείνο που θα ενώσει και θα συντονίσει τον αγώνα που διεξάγει σήμερα η νεολαία ασυντόνιστα». Από εκείνη τη μέρα ξεκινά πραγματικά η πορεία της εφημερίδας μας, πορεία συνυφασμένη με την πορεία της νεολαίας του ΚΚΕ, της ΚΝΕ. Πορεία που στα πρώτα της βήματα ήταν πάρα πολύ δύσκολη, χρειαζόταν πραγματικά ηρωισμός, χρειαζόταν πραγματικά πονηριά, χρειαζόταν πρωτόβουλη δράση για να αντιμετωπίσουν οι σύντροφοί μας τις διωκτικές αρχές, να καταφέρουν να εκδίδουν σ' αυτά τα χρόνια και να διακινούν πλατιά τον «Οδηγητή».

Αναδεικνύει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού


Από τότε και μέχρι σήμερα, σε διαφορετικές συνθήκες και περιόδους, ο «Οδηγητής» αποτελεί βασικό εργαλείο ώστε να ενώνονται σε κοινή δράση και σε ενιαία κατεύθυνση οι αγώνες των διαφόρων τμημάτων της νεολαίας. Αποτελεί βασικό εργαλείο για να συσπειρώνονται οι νέοι στην πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, στην πάλη για την ανατροπή του συστήματος που προσφέρει απλόχερα ανεργία, αμορφωσιά, εκμετάλλευση, τσακισμένες ζωές στους νέους των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και δίνει απλόχερα κέρδη και χλιδάτη ζωή στους εκμεταλλευτές και τα παιδιά τους. Αποτελεί βασικό εργαλείο στη μάχη με το πολυπλόκαμο ιδεολογικό μηχανισμό του εκμεταλλευτικού συστήματος, που στόχο έχει το τσάκισμα των συνειδήσεων και την υπεράσπισή του, που καλλιεργεί την ηττοπάθεια, το συμβιβασμό, αυταπάτες και ψευτοδιλήμματα. Που έχει αναγάγει σε επιστήμη τον αντικομμουνισμό και τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού και της προσφοράς του κατά τον 20ό αιώνα.

Ο «Οδηγητής» αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάδειξη της επικαιρότητας και της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού μέσα στη νεολαία. Η εφημερίδα μας ήταν όλα αυτά τα χρόνια και είναι και τώρα άμεσα συνδεδεμένη με όλους τους χώρους που μορφώνεται, σπουδάζει, ζει η νεολαία. Συνδεδεμένη με τις αγωνίες, τα βάσανα αλλά και τα όνειρά της. Ο πραγματικός φίλος και σύντροφος μαζί με τον «Ριζοσπάστη», κάθε νέου που προβληματίζεται, που δε θέλει να τρώει κουτόχορτο και να μαθαίνει ό,τι θέλουν οι εκμεταλλευτές και οι υπερασπιστές τους, που έχουν στα χέρια τους και ελέγχουν τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και άλλα μέσα πληροφόρησης και επικοινωνίας.

Ο «Οδηγητής» άλλωστε δε δίνει λέξες παρηγόριας, όπως λέει και το ποίημα Οδηγητής του Κώστα Βάρναλη, από το οποίο δανειστήκαμε το όνομα της εφημερίδας μας, αλλά δίνει μαχαίρι σ' ολουνούς, καθώς το μπήγει μες στο χώμα, γίνεται φως, γίνεται νους.

Ως αποτέλεσμα του ότι είναι όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ, είναι το μοναδικό έντυπο νεολαίας που γίνεται υπόθεση χιλιάδων νέων από την έκδοσή του μέχρι τη διακίνηση και την κυκλοφορία του. Και μπορεί να γίνει, πιστεύουμε, υπόθεση πολύ περισσότερων και μελών της Οργάνωσης και φίλων της Οργάνωσης αλλά και νέων που καταλαβαίνουν τι πρέπει να γίνει και αυτό το κάτι αφορά κι αυτούς τους ίδιους να μπουν στον αγώνα, να μπουν στη δράση.

Με αποφασιστικότητα κόντρα στις αντιξοότητες

Η έκδοσή του, η διακίνησή του ήταν πάντα αποτέλεσμα αποφασιστικότητας, δράσης και αυταπάρνησης. Αξίζει να μείνει ότι και για την έκδοση του 1.000στού φύλλου τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά και έτσι όπως τα θέλαμε, όπως συνηθίζεται κάθε μήνα. Τη μέρα που έπρεπε να ήταν έτοιμος για να σταλεί στο τυπογραφείο ώστε να εκδοθεί το Σάββατο (σ.σ. χτες), ενώ ήταν έτοιμος και στημένος, από σοβαρό τεχνικό πρόβλημα καταστράφηκε όλο το στήσιμό του μαζί με αρχεία που αξιοποιούνται στην ετοιμασία του και χάθηκε. Μείναμε στην ουσία στον «αέρα» και οι ώρες ήταν μετρημένες για να μπορέσει να εκδοθεί το Σάββατο. Δουλειά ημερών έπρεπε να γίνει σε λιγότερες από 14 ώρες από το απόγευμα μέχρι την άλλη μέρα το πρωί. Ετσι κι έγινε από τη συντακτική ομάδα του «Οδηγητή», από παλιότερους συντρόφους που πήγαν να βοηθήσουν, που ξενύχτησαν, τα κατάφεραν και μπράβο τους. Το ίδιο θα επιδιώξουμε και με τη διακίνηση του 1.000στού φύλλου.

Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ σας καλωσορίζουμε στα εγκαίνια της έκθεσης. Τις επόμενες μέρες μαζί με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν και μια σειρά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για την ιστορία του «Οδηγητή», για τον επαναστατικό κομματικό Τύπο, για την ενημέρωση σήμερα και τη σχέση με το διαδίκτυο.

Είμαστε περήφανοι για το 1.000στό φύλλο του «Οδηγητή». Βέβαια, δε μας διακατέχει ούτε στο ελάχιστο ο εφησυχασμός και η αυτάρκεια. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να γίνει ο «Οδηγητής» καλύτερος ποιοτικά, για να γίνει ο σύντροφος χιλιάδων και χιλιάδων νέων το επόμενο διάστημα. Πράγμα στο οποίο θα μετρηθούμε ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες, μπροστά και στο 19ο Συνέδριο του Κόμματός μας.

Ελπίζουμε η έκθεση να αποτελέσει ακόμα μια αφορμή γνωριμίας του «Οδηγητή» με νέους, νέων με τον «Οδηγητή», να αποτελέσει μια αφορμή στη δική μας προσπάθεια να καλυτερεύσουμε τον «Οδηγητή», να γίνει ακόμα μία αφορμή ώστε περισσότεροι νέοι άνθρωποι να έρθουν σε επικοινωνία με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ και να επιλέξουν τη στρατευμένη πάλη για την ανατροπή αυτού του συστήματος.


Σύντροφος στους αγώνες της νεολαίας

Ξενάγηση στην έκθεση που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

Η έκθεση ακολουθεί τη μαχητική πορεία του «Οδηγητή» από τα πρώτα φύλλα μέχρι σήμερα, με την παρουσία του σε όλες τις πλευρές της ζωής της νεολαίας.

Τα πρώτα φύλλα του, ένας αυτοσχέδιος πολύγραφος της περιόδου 1967-1974, η μήτρα από την οποία τυπωνόταν το σήμα του «Οδηγητή», τρικ και υλικά της ΚΝΕ από την περίοδο της δικτατορίας, μάρτυρες της εποχής στην οποία γεννήθηκε, της αγωνιστικότητας των μελών της ΚΝΕ. Εντυπα της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, της νεολαίας του ΔΣΕ, νέων φυλακισμένων κομμουνιστών, των οποίων την παρακαταθήκη φέρει το έντυπο της ΚΝΕ, εκτίθενται στο κομμάτι της έκθεσης που αφορά την ιστορική πορεία του «Οδηγητή». Ο επισκέπτης, μέσα από χαρακτηριστικά άρθρα και εξώφυλλα παρακολουθεί την πορεία του «Οδηγητή» μέσα στα χρόνια, στην παρανομία, στη νομιμότητα, στην εποχή της ανασυγκρότησης, μέχρι σήμερα, σε μία πορεία που ταυτίζεται με το νεολαιίστικο κίνημα.

Στα όμορφα στημένα ταμπλό εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δημοσιεύματα του «Οδηγητή» που αφορούν όλες τις πλευρές δράσης των νέων κομμουνιστών, δείχνοντας τον αναντικατάστατο ρόλο του όλα αυτά τα χρόνια. Το κομμάτι της έκθεσης που αναφέρεται στα ζητήματα τα οποία όλα αυτά τα χρόνια αναδεικνύει το όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ αποτελεί στην πραγματικότητα μια συνολική ματιά στις ανάγκες, τους αγώνες της νεολαίας.


Αναδεικνύεται η συμβολή του στον ιδεολογικό εξοπλισμό των μελών και φίλων της ΚΝΕ, η αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό, η υπεράσπιση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.

Στιγμές και μορφές του κινήματος της νεολαίας, όπως η Κνίτισα Σωτηρία Βασιλακοπούλου που δολοφονήθηκε στην πύλη της ΕΤΜΑ, έχουν τη δική τους θέση, ανάμεσα στα αφιερώματα στους αγώνες της νεολαίας παντού, στη δουλειά, στη γειτονιά, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στην κατάρτιση. Παρουσιάζονται οι μικρές και μεγάλες μάχες στους χώρους εκπαίδευσης, η πάλη για κίνημα μαχητικό που θα βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, η αντιπαράθεση με την προσπάθεια να χειραγωγηθούν οι νέοι στα μέτρα του συστήματος. Επίσης, η συμβολή του σε ζητήματα που αφορούν την πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών, το δικαίωμα στον αθλητισμό, σε μία ζωή χωρίς εξαρτήσεις.

Ξεχωριστή θέση έχουν οι νέοι στρατευμένοι, τις καταγγελίες και ανησυχίες των οποίων φιλοξενεί σταθερά ο «Οδηγητής» αναδεικνύοντας τη στάση που ταιριάζει στα στρατευμένα παιδιά του λαού, την αγωνιστική θητεία. Η διεθνιστική αλληλεγγύη, σημαντικές διοργανώσεις προοδευτικών οργανώσεων νεολαίας, αγώνες που αναπτύσσονται σε όλα τα μέρη του πλανήτη, όπως παρουσιάστηκαν στις σελίδες του «Οδηγητή» εκτίθενται στην έκθεση.


Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η πολιτιστική διάσταση του «Οδηγητή» που, πέρα από την ανάδειξη της νεανικής δημιουργίας, φιλοξένησε και αναγνωρίστηκε από σημαντικές μορφές. Η έκθεση φιλοξενεί μία επιλογή από την παρουσία πραγματικά μεγάλων καλλιτεχνών στις σελίδες του. Ο Γ. Ρίτσος είχε δημοσιεύσει στον «Οδηγητή» ποιήματά του, το διήγημά του Ν. Καζαντάκη με τίτλο «στην Κρήτη» δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις σελίδες του το 1976, ενώ κατά καιρούς φιλοξένησε συνεντεύξεις του χαράκτη Τάσσου, της Ελλης Αλεξίου, του Στ. Καζαντζίδη, της Σωτηρίας Μπέλου, του Δημήτρη Γκόγκου (Μπαγιαντέρα) κ.ά. Το φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή», το οποίο φέτος διοργανώθηκε για 38ο χρόνο, κατέχει ξεχωριστή θέση στην έκθεση.

Η έκθεση κλείνει με το στοιχείο που συμβάλει ώστε ο «Οδηγητής» να διαφέρει από τα άλλα έντυπα: Το ότι η διακίνηση και διάδοσή του ήταν πάντα και είναι υπόθεση των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, που συχνά έρχονται σε αντιπαράθεση με τους τιμητές του συστήματος, της εκμετάλλευσης, της επίθεσης στα δικαιώματα και τη ζωή της νεολαίας, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις βλέπουν τον «Οδηγητή» σαν «κόκκινο πανί». Γιατί ο «Οδηγητής» αποτελούσε και αποτελεί αφετηρία για επικοινωνία των νέων, για γνωριμία τους με την πρωτοπόρα ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ. Το μήνυμα ότι το περιοδικό της νεολαίας αγκαλιάστηκε και αγκαλιάζεται από τη νεολαία και το μήνυμα ότι οι δυνατότητες είναι ακόμα μεγαλύτερες, είναι αυτό με το οποίο φεύγει ο επισκέπτης της έκθεσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ